Στα όρια των στρατηγικών αποθεμάτων πυρομαχικών οι ΗΠΑ – Ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη η ενίσχυση στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σύντομα δεν θα μπορούν να παράσχουν στην Ουκρανία ορισμένους τύπους πυρομαχικών που είναι απαραίτητα για τη μάχη του Κιέβου κατά της Ρωσίας, καθώς οι προμήθειες εξαντλούνται ταχύτερα από ό,τι μπορούν να αντικατασταθούν.

Η Ουάσιγκτον έχει γίνει μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου, με περισσότερα από 26,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται από εκείνη την ημερομηνία.

Ωστόσο, τα αποθέματα ορισμένου εξοπλισμού των ΗΠΑ «φθάνουν στα ελάχιστα επίπεδα που απαιτούνται για πολεμικά σχέδια και εκπαίδευση» και η επαναφορά των αποθεμάτων στα προ της 24ης Φεβρουαρίου επίπεδα μπορεί να διαρκέσει χρόνια, έγραψε σε πρόσφατη ανάλυση ο Mark Cancian του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Η Ουάσιγκτον «παίρνει μαθήματα» από τη σύγκρουση αυτή, σχετικά με τις ανάγκες σε πυρομαχικά σε έναν πόλεμο μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες είναι «πολύ μεγαλύτερες» από το αναμενόμενο, παραδέχτηκε ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τώρα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να πείσει τη βιομηχανία να ανοίξει ξανά τις γραμμές συναρμολόγησης και παραγωγής και να ξεκινήσει εκ νέου την παραγωγή ειδών όπως οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, που δεν έχουν κατασκευαστεί από το 2020.

Τα αμερικανικά αποθέματα πυρομαχικών για τα HIMARS, τα οποία εκτοξεύουν πυραύλους καθοδηγούμενους με GPS, γνωστούς ως GMLRS, με βεληνεκές άνω των 80 χιλιομέτρων, μειώνονται.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έστελναν το ένα τρίτο αυτού του αποθέματος στην Ουκρανία [όπως συνέβη με τα Javelin και τα Stinger], η Ουκρανία θα λάμβανε 8.000 έως 10.000 πυραύλους», είπε ο κ. Cancian. “Η παραγωγή είναι περίπου 5.000 ετησίως. Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να αυξήσουν αυτό το ποσό, και πρόσφατα διατέθηκαν χρήματα για αυτόν τον σκοπό, θα χρειαστούν χρόνια”, είπε, προσθέτοντας ότι ο παλαιότερος εξοπλισμός θα μπορούσε να συμβάλει στην κάλυψη συτούτου κενού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει περίπου 8.500 πυραύλους Javelin στο Κίεβο, αλλά η παραγωγή αυτού του όπλου που έχει γίνει σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης είναι περίπου μόνο 1.000 ετησίως.

Η ποσότητα των οβίδων που έχει παράσχει η Ουάσιγκτον “πιθανώς πλησιάζει το όριο που οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να δώσουν χωρίς κίνδυνο στις δικές τους πολεμικές ικανότητες”, είπε ο κ. Cancian.

Η αμερικανική παραγωγή βλημάτων πυροβολικού ανέρχεται επί του παρόντος σε 14.000 το μήνα, αλλά το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό αυτό σε 36.000 εντός τριών ετών.

Αυτό θα έφερνε ακόμη μόνο την ετήσια παραγωγή σε 432.000, λιγότερο δηλαδή από το ήμισυ αυτής που έχει παρασχεθεί στην Ουκρανία ήδη σε επτά μήνες.

Πληροφορίες: Clinker CM

ΔΗΜΟΦΙΛΗ