Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να σχεδιάζει πυρηνική δοκιμή στα σύνορα με την Ουκρανία – ενώ αξιωματούχοι στο Κίεβο ήδη μοιράζουν χάπια ιωδιούχου καλίου για να προστατευτούν από ένα πιθανό πυρηνικό χτύπημα.
Το ΝΑΤΟ εξέδωσε μια έκθεση πληροφοριών προς τα μέλη και τους συμμάχους του, προειδοποιώντας ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει να δοκιμάσει τα πυρηνικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Poseidon (σ.σ. ονομάζονται και όπλα της «Ημέρας της Κρίσης»), σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.
https://twitter.com/JComm_NewsFeeds/status/1577360306522951682?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1577360306522951682%7Ctwgr%5E4c306946438ec4ad6b78fc929940b8754cdea498%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbreak.gr%2Fkosmos%2F381779%2Ftromos-ston-planiti-tha-patisei-to-pyriniko-koympi-o-poytin%2F
Ο Πούτιν σχεδιάζει να το δοκιμάσει κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας ως απόδειξη ότι είναι διατεθειμένος να ανταποκριθεί στην απειλή που έχει εξαπολύσει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, συμπεριλαμβανομένων των όπλων μαζικής καταστροφής, ανέφεραν πηγές στην εφημερίδα.
Μπλοφάρει ο Πούτιν, ή όχι;
Η αναφερόμενη προειδοποίηση έρχεται καθώς η Ρωσία πιστεύεται ότι έχει αναπτύξει μερικά από τα πυρηνικά της οπλοστάσια, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου υποβρυχίου στον κόσμο, του Belgorod, το οποίο είναι ικανό να φέρει πυρηνικά τύπου Poseidon.
Ένα τρένο που εντοπίστηκε να μεταφέρει όπλα στην πρώτη γραμμή, πιστεύεται ότι διοικείται από τη σκιώδη δύναμη που είναι υπεύθυνη για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Κρεμλίνου.
Ανώτερη αμυντική πηγή του Ηνωμένου Βασιλείου είπε στους Times ότι ο Πούτιν πιθανότατα θα δείξει την ετοιμότητά του χρησιμοποιώντας πυρηνικά κάπου στη Μαύρη Θάλασσα.
Ωστόσο, «δεν είναι αδύνατον» ο Πούτιν να μπορεί να εκτοξεύσει ένα μικρότερο, τακτικό πυρηνικό όπλο στην ίδια την Ουκρανία, ανέφερε η έκθεση. «Αυτό εγκυμονεί επιπλέον κινδύνους γιατί θα μπορούσαν να κάνουν λάθος και να χτυπήσουν κατά λάθος μια ρωσική πόλη κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπως το Μπέλγκοροντ», πρόσθεσε η πηγή.
Ο Πούτιν επέμεινε ότι «δεν μπλοφάρει» σχετικά με την ετοιμότητά του να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο και αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι λαμβάνουν σοβαρά τις απειλές.
Πανικός στο Κίεβο
Αξιωματούχοι στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας λαμβάνουν ήδη μέτρα για να προετοιμαστούν για ένα πιθανό χτύπημα εκεί.
Το δημοτικό συμβούλιο του Κιέβου ανακοίνωσε ότι παρέχει στα κέντρα εκκένωσης χάπια ιωδιούχου καλίου, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση της απορρόφησης επιβλαβούς ακτινοβολίας από τον θυρεοειδή αδένα, εάν ληφθούν κοντά σε πυρηνική επίθεση.
«Τα χάπια θα διανεμηθούν στους κατοίκους των περιοχών που έχουν μολυνθεί από πυρηνική ακτινοβολία εάν υπάρξει ανάγκη εκκένωσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο.
Το κουτί της Πανδώρας
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Πούτιν είναι ξεκάθαρα «απελπισμένος» εν μέσω ταπεινωτικών αποτυχιών στο πεδίο της μάχης.
«Δεδομένης της ποιότητας της λήψης αποφάσεων στο Κρεμλίνο αυτή τη στιγμή, τίποτα δεν πρέπει να υποτιμηθεί», δήλωσε στους UK Times ο Τζέιμς Ρότζερς, διευθυντής έρευνας στο Συμβούλιο Γεωστρατηγικής.
Άλλοι εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η κλιμάκωση της ρητορικής και η κίνηση των πυρηνικών όπλων είναι απλώς μια προειδοποίηση προς τη Δύση να μείνει μακριά από τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον του γείτονάς της.
Ωστόσο, εάν ο Πούτιν εξαπολύσει πυρηνική επίθεση, θα «άνοιγε το κουτί της Πανδώρας», εάν το ΝΑΤΟ χρησιμοποιήσει πυρηνικά σε αντάλλαγμα, δήλωσε στους Times ο ειδικός στα πυρηνικά όπλα, καθηγητής Andrew Futter.
«Εάν η Δύση χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα ως απάντηση, πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει», προειδοποίησε.
Η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη
Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, με 5.977 κεφαλές έναντι 5.428 των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.
Όταν πρόκειται για τακτικά πυρηνικά όπλα – λιγότερο ισχυρά από τις μεγάλες βόμβες που θα μπορούσαν – να καταστρέψουν μεγάλες πόλεις – η Ρωσία έχει περίπου 10 φορές τον αριθμό των ΗΠΑ.
Ο Andrey Baklitskiy, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Αφοπλισμό του ΟΗΕ, τόνισε ότι τα πυρηνικά «δεν είναι κάτι που απλώς χρησιμοποιείς και λύνουν όλα σου τα προβλήματα». Η χρήση τους παραμένει «μία από τις μεγαλύτερες αποφάσεις στην ιστορία της Γης».
Η αντίδραση του Κρεμλίνου
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να συζητήσει την υποτιθέμενη προειδοποίηση του ΝΑΤΟ, απορρίπτοντας την έκθεση των Times του Λονδίνου ως ασκήσεις της Δύσης σε «πυρηνική ρητορική».
«Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, οι δυτικοί πολιτικοί και οι αρχηγοί κρατών επιδίδονται σε πολλές ασκήσεις πυρηνικής ρητορικής αυτή τη στιγμή», είπε ο Πεσκόφ. «Δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε αυτό».
Οι απειλές της Ρωσίας έρχονται καθώς η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο πάνω από τη γειτονική Ιαπωνία, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια τα ξημερώματα της Τρίτης.