Η υπάρχουσα αρχιτεκτονική του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι αναχρονιστική και αναποτελεσματική και η έκκληση για μεταρρύθμισή του έχει ισχυρή υποστήριξη από τα μέλη του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραμανιάμ Τζαϊσανκάρ.
«Η έκκληση για μεταρρύθμιση της πολυμέρειας –με τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας στον πυρήνα της– απολαμβάνει σημαντικής υποστήριξης από τα μέλη του ΟΗΕ. Αυτό οφείλεται στην ευρέως διαδεδομένη αναγνώριση ότι η υπάρχουσα αρχιτεκτονική είναι αναχρονιστική και αναποτελεσματική.
Εκλαμβάνεται επίσης ως μια βαθιά άδικη στέρηση του δικαιώματος ψήφου ολόκληρων ηπείρων και περιοχών σε ένα φόρουμ που συζητά το μέλλον τους.
Η Ινδία είναι έτοιμη να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη», δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην 77η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Σημείωσε ότι «η έκκλησή μας είναι να επιτρέψουμε σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για ένα τόσο σημαντικό θέμα να προχωρήσουν με ειλικρίνεια».
«Δεν πρέπει να εμποδίζονται από διαδικαστικές τακτικές. Οι σκεπτικιστές δεν μπορούν να κρατούν για πάντα όμηρο τη διαδικασία των διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων.
Σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, είναι σημαντικό ο κόσμος να ακούει περισσότερες φωνές».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι μια μόνιμη δομή του οργανισμού, στον οποίο έχει ανατεθεί η κύρια ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας συμμετέχουν πάντα 15 χώρες – πέντε μόνιμα μέλη και δέκα προσωρινά.
Μόνιμα μέλη είναι η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα και η Γαλλία.
Έχουν τη δύναμη του βέτο.
Τα εναπομείναντα δέκα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκλέγονται για δύο χρόνια.
Πέρυσι, η Ινδία και μια σειρά από άλλες χώρες εξελέγησαν ως μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2021-2022 και τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η Ινδία προήδρευσε του Οργανισμού.
Μαζί με τη Βραζιλία, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, η Ινδία περιλαμβάνεται στην Ομάδα των Τεσσάρων (G4) – μια ομάδα χωρών των οποίων η κλίμακα ανάπτυξης είναι συγκρίσιμη με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαιτούν μόνιμη ένταξη στον οργανισμό.
Κατά τη σύνοδο κορυφής της G-4, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βραζιλίας, της Γερμανίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας ζήτησαν τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους μεταξύ τους για την απόκτηση μόνιμων εδρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ria Novosti, edaily.com
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος