Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) καταδίκασε την Πέμπτη τη μαζική κυβερνοεπίθεση που στόχευσε την Αλβανία, την οποία η Ουάσιγκτον και τα Τίρανα απέδωσαν στο Ιράν, δεσμευόμενος να ενισχύσει τη συνεργασία με τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ απέναντι σε αυτές τις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες.»
Βίντεο: Στην Πρεσβεία του Ιράν στα Τίρανα καίνε τα έγγραφα
«Είμαστε αλληλέγγυοι με την Αλβανία μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στις υποδομές της», ανέφερε η συμμαχία.
«Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις κακόβουλες ενέργειες που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση ενός συμμάχου και στη διατάραξη της καθημερινής ζωής των πολιτών του», πρόσθεσε, υποσχόμενη να βοηθήσει την Αλβανία να προετοιμαστεί για πιθανές παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον.
Την Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, η Αλβανία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, κατηγορώντας το για μεγάλες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του, ανακοίνωσε σε διάγγελμα ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.
Ο Πρωθυπουργός της μικρής βαλκανικής χώρας είπε ότι τα Τίρανα «αποφάσισαν να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη με άμεση ισχύ», αναφερόμενος σε μια κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε στις 15 Ιουλίου εναντίον κυβερνητικών θεσμών, προσθέτοντας ότι «μια εις βάθος έρευνα μας έδωσε ξεκάθαρα Τα στοιχεία των επιθέσεων ενορχηστρώθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από την Τεχεράνη».
Οι διπλωμάτες φεύγουν και καίνε τα έγγραφα
Ο Ράμα ανακοίνωσε ότι η χώρα του διέταξε την αποχώρηση των Ιρανών διπλωματών και του προσωπικού της πρεσβείας εντός 24 ωρών, τονίζοντας ότι «αυτή η αυστηρή απάντηση είναι απολύτως ανάλογη με τη σοβαρότητα και τη βαρύτητα της κυβερνοεπίθεσης, η οποία απείλησε να παραλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες, να διαγράψει ψηφιακά συστήματα, να χακάρει κρατικά αρχεία, να υποκλέψει την κυβερνητική ηλεκτρονική αλληλογραφία στο Διαδίκτυο και να δημιουργήσει χάος και αταξία ασφάλειας στη χώρα.
Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, Ιρανοί διπλωμάτες έκαψαν επί ώρες έγγραφα πριν φύγουν από την Αλβανία. Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε έναν άνδρα μέσα στην πρεσβεία να πετάει χαρτιά σε ένα σκουριασμένο βαρέλι καθώς φλόγες φώτιζαν τους τριώροφους τοίχους της πρεσβείας.
Ήρεμη ήταν η ατμόσφαιρα το πρωί της Πέμπτης έξω από την πρεσβεία, η οποία βρίσκεται μόλις 200 μέτρα από το γραφείο του Αλβανού πρωθυπουργού. Ένα μαύρο Audi με διπλωματικές πινακίδες και μαυρισμένα παράθυρα εθεάθη να μπαινοβγαίνει ενώ ένας αστυνομικός φρουρούσε την είσοδο.
«Αβάσιμες οι κατηγορίες»
Το Ιράν χαρακτήρισε τις κατηγορίες της Αλβανίας ως «αβάσιμες» και επίσημη ιρανική δήλωση ανέφερε: «Το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι η απόφαση αυτής της χώρας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις μαζί μας με βάση αβάσιμες κατηγορίες είναι ένα άστοχο βήμα και στερείται προνοητικότητας στις διεθνείς σχέσεις».
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν τεταμένες από το 2014, όταν η Αλβανία, κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον και των Ηνωμένων Εθνών, δέχθηκε περίπου 3.000 μέλη της ιρανικής αντιπολίτευσης, της Οργάνωσης Μουτζαχεντίν του Λαού , που εγκαταστάθηκαν σε στρατόπεδο κοντά στο Δυρράχιο, το κύριο λιμάνι της χώρας.
Ιρανοί πράκτορες
Η Αλβανία είχε προαναγγείλει ότι είχε αποτρέψει μια σειρά επιθέσεων που είχαν προγραμματίσει Ιρανοί πράκτορες εναντίον της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης.
Ο Ράμα είπε, «Η λεπτομερής έρευνα μας παρείχε αδιάψευστα στοιχεία ότι η κυβερνοεπίθεση εναντίον της χώρας μας ενορχηστρώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, μέσω της χρήσης τεσσάρων ομάδων που πραγματοποίησαν την επίθεση».
Ηλεκτρονική επίθεση
Αυτή τη στιγμή, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα λάβει «πρόσθετα μέτρα για να καταστήσει το Ιράν υπεύθυνο» ως απάντηση σε κυβερνοεπίθεση στην Αλβανία, σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά την ιρανική κυβερνοεπίθεση εναντίον της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ, την Αλβανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντριέν Γουάτσον, τονίζοντας ότι μετά από έρευνα εβδομάδων στην Αλβανία, οι Αμερικανοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η ιρανική κυβέρνηση ηγήθηκε ανεύθυνη επίθεση και ότι ήταν υπεύθυνη για την επίθεση.
Ήταν υπεύθυνη για το επακόλουθο hacking και διαρροή δεδομένων και θεώρησε την επίθεση «ανησυχητικό προηγούμενο», προσθέτοντας ότι «η συμπεριφορά του Ιράν παραβιάζει τους κανόνες που διέπουν τη συμπεριφορά ενός υπεύθυνου κράτους στο κυβερνοχώρος σε καιρό ειρήνης».
Το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ
Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Karen Jean-Pierre είπε ότι «οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα λάβουν τις δικές τους κυρίαρχες αποφάσεις σχετικά με το πώς θα αντιδράσουν σε αυτές τις κυβερνοεπιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ενεργοποίησης του άρθρου 5 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού, και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλαπλές διαδικασίες πριν καταφύγουμε σε αυτή η ρήτρα υποχρεώνει τις χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας να απαντήσουν συλλογικά σε οποιαδήποτε επίθεση που στοχεύει μία από αυτές».
Η αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Mandiant, η οποία ανέφερε την επίθεση σε μια ανάρτηση ιστολογίου νωρίτερα αυτόν τον μήνα, είπε ότι η ομάδα που συνδέεται με το Ιράν εξαπέλυσε μια περίπλοκη επίθεση χρησιμοποιώντας κακόβουλο λογισμικό σκουπίσματος δεδομένων εναντίον Ιρανών αντιφρονούντων.
«Αυτή είναι ίσως η πιο ισχυρή απροκάλυπτη απάντηση σε μια κυβερνοεπίθεση που έχουμε δει ποτέ, και ενώ έχουμε δει μια σειρά από άλλες διπλωματικές συνέπειες στο παρελθόν, δεν ήταν τόσο σοβαρή ή εκτεταμένη όσο αυτή η διαδικασία».
Independent Arabia
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος