Πρωτοφανής απόφαση υψηλού ρίσκου απο την ΕΚΤ: Αύξηση-ρεκόρ των επιτοκίων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75%.Πρόκειται για μία αύξηση – ρεκόρ, ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην Ευρωζώνη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επίσης αυξάνει τις προοπτικές ανάπτυξης για το 2022 στο 3,1%, μειώνει όμως τις προοπτικές ανάπτυξης του 2023 στο 0,9%.

84486D10 17D5 4824 AAD9 C5B3EB9B08B5

Η ΕΚΤ αυξάνει παράλληλα τις προοπτικές για τον πληθωρισμό στο πρωτοφανές 8,1% το 2022, και στο 5,5% για το 2023.

https://twitter.com/ecb/status/1567849379997908992?s=20&t=eXQxxA2XWitTUPF_alaLsg

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ που εξηγεί την απόφαση αύξησης των επιτοκίων:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης. Αυτό το σημαντικό βήμα προωθεί τη μετάβαση από το επικρατούν εξαιρετικά διευκολυντικό επίπεδο των επιτοκίων πολιτικής σε επίπεδα που θα εξασφαλίσουν την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ 2%.

Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, κατά τις επόμενες πολλές συνεδριάσεις το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να μειώσει τη ζήτηση και να προφυλαχθεί από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε τη σημερινή απόφαση και αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, επειδή ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός έφτασε το 9,1% τον Αύγουστο.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, οι πιέσεις της ζήτησης σε ορισμένους τομείς λόγω του ανοίγματος της οικονομίας και τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά εξακολουθούν να αυξάνουν τον πληθωρισμό. Οι πιέσεις στις τιμές συνέχισαν να ενισχύονται και να διευρύνονται σε ολόκληρη την οικονομία και ο πληθωρισμός ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω βραχυπρόθεσμα.

Καθώς οι τρέχουσες κινητήριες δυνάμεις του πληθωρισμού εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου και η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής κατευθύνεται προς την οικονομία και τον καθορισμό των τιμών, ο πληθωρισμός θα μειωθεί.

Όσον αφορά το μέλλον, το προσωπικό της ΕΚΤ έχει αναθεωρήσει σημαντικά τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό και ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον να είναι κατά μέσο όρο 8,1% το 2022, 5,5% το 2023 και 2,3% το 2024.»

Μετά από μια ανάκαμψη το πρώτο εξάμηνο του 2022, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ, με την οικονομία να αναμένεται να παραμείνει στάσιμη αργότερα μέσα στο έτος και το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Οι πολύ υψηλές τιμές της ενέργειας μειώνουν την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων των ανθρώπων και, παρόλο που τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό μετριάζουν, εξακολουθούν να περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα. Επιπλέον, η δυσμενής γεωπολιτική κατάσταση, ειδικά η αδικαιολόγητη επιθετικότητα της Ρωσίας προς την Ουκρανία, επιβαρύνει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Αυτή η προοπτική αντανακλάται στις τελευταίες προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη, οι οποίες αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα κάτω για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,1% το 2022, 0,9% το 2023 και 1,9% το 2024.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης. Αντίστοιχα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 1,25%, 1,50% και 0,75% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 14 Σεπτεμβρίου 2022.

Μετά την αύξηση του επιτοκίου της διευκόλυνσης καταθέσεων σε πάνω από το μηδέν, το σύστημα δύο επιπέδων για την αποζημίωση των πλεοναζόντων αποθεματικών δεν είναι πλέον απαραίτητο. Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αναστείλει το σύστημα δύο επιπέδων θέτοντας τον πολλαπλασιαστή στο μηδέν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ