Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι διαδικασίες επαναφοράς του λιγνίτη στην παραγωγή ρεύματος, την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις στενάζουν από τις ιλιγγιώδεις τιμές και τις παλινωδίες της κυβέρνησης. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον περασμένο Μάρτιο είχε προχωρήσει σε πλήρη υπαναχώρηση σχετικά με το επικίνδυνο σχέδιο πρόωρης και βίαιης απολιγνιτοποίησης της χώρας, έχουν περάσει έξι μήνες και ακόμη η επαναφορά στο εθνικό καύσιμο… αγκομαχά.
Ενώ ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας είχε δεσμευτεί ότι η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα ενταχθεί στο σύστημα τον Σεπτέμβριο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η δοκιμαστική λειτουργία της θα ξεκινήσει στα μέσα του μήνα και η πλήρης ένταξη παραπέμπεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, για τον Δεκέμβριο, προσφέροντας στο σύστημα 660 ΜW.
Εξάλλου, μόλις προχθές η ΔΕΗ προκήρυξε διαγωνισμό, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου εκτιμάται στα 6.575.000.000 ευρώ, με αντικείμενο την εκτέλεση του έργου «Εκσκαφή, φόρτωση, μεταφορά, απόθεση και διάστρωση 6,25 x 106 M³ στ. υπερκειμένων και λιγνιτικού κοιτάσματος από την περιοχή ΟΔΠ3 του Ορυχείου Μαυροπηγής – Πλήρης κάλυψη της Εργολαβίας από πλευράς βοηθητικών μηχανημάτων», με το έργο της διακίνησης (εκσκαφή – φόρτωση, μεταφορά και απόθεση – διάστρωση) των υλικών να αποτελεί το κύριο αντικείμενο του έργου.
Oπως αναλύεται στα τεύχη του διαγωνισμού, το έργο περιλαμβάνει:
-Εκσκαφή, φόρτωση, μεταφορά, απόθεση – διάστρωση, 5.000.000 M³ στ. αγόνων από την περιοχή εκσκαφής Ε1 της ΟΔΠ3 προς την εσωτερική απόθεση αγόνων Α1 του Ορυχείου Μαυροπηγής (μεσοσταθμική απόσταση μεταφοράς 1,587 Κm μετρημένη επί σχεδίου με βάση το προτεινόμενο δρομολόγιο και μεσοσταθμική κλίση 3,89%).
-Εκσκαφή, φόρτωση, μεταφορά, απόθεση – διάστρωση, 1.500.000 τον λιγνίτη από την περιοχή εκσκαφής Ε1 της ΟΔΠ3 προς την απόθεση λιγνίτη Λ1 στο Bunker Λιγνιτικής Διασύνδεσης (Ε11) (μεσοσταθμική απόσταση μεταφοράς 3,967 Κm μετρημένη επί σχεδίου με βάση το προτεινόμενο δρομολόγιο και μεσοσταθμική κλίση 3,115%).
Η χρονική διάρκεια του έργου καθορίζεται, κατά την εκτίμηση της ΔΕΗ, σε 16 μήνες από την ημερομηνία θέσεως σε ισχύ της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου, με πιθανή ημερομηνία έναρξης των εργασιών την 1η Νοεμβρίου 2022.
Αξίζει να αναφερθεί ότι χθες σημειώθηκε μικρή κάμψη στη χονδρική τιμή του ρεύματος, που διαμορφώνεται σήμερα σε 543,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 582,94 ευρώ και 697,41 ευρώ τις δύο τελευταίες ημέρες.
Η ζήτηση καλύπτεται κατά 38,6% από μονάδες φυσικού αερίου, 19,7% από λιγνίτες, 17,2% από Ανανεώσιμες Πηγές και 13,5% από εισαγωγές. Οι τιμές του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας διαμορφώθηκαν σε 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εν αναμονή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μέτρα αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας.