Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι τιμές του φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Ασία την ώρα που η ενεργειακή κρίση να κορυφώνει τον ανταγωνισμό για την εξασφάλιση του εφοδιασμού.
Σύμφωνα με το euro2day.gr, το ολλανδικό συμβόλαιο επόμενου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, εκτινάχθηκε έως και τα 312 ευρώ η μεγαβατώρα, με άνοδο 7%. Παράλληλα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία σημείωσαν άνοδο 18%, σε υψηλό όλων των εποχών.
Πλέον οι τιμές στην Ευρώπη είναι 10 φορές υψηλότερες, προκαλώντας αποσταθεροποίηση στις οικονομίες και υπονόμευση του ευρώ.
Οι διακοπές στον εφοδιασμό έχουν επιδεινωθεί αυτή την εβδομάδα, εντείνοντας τον ανταγωνισμό με την Ασία για εφεδρικές αποστολές LNG καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προσπαθούν να εξασφαλίσουν καύσιμα ενόψει του χειμώνα.
Οι αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία παραμένουν συγκρατημένες ενώ αναμένεται να μειωθούν οι ροές από τη Νορβηγία τον Σεπτέμβριο λόγω συντήρησης. Στις ΗΠΑ, ένα βασικό εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου που υπέστη ζημιά από έκρηξη νωρίτερα φέτος θα καθυστερήσει την επανέναρξή του. Αναμένεται τώρα τον Νοέμβριο, έναντι ενός προηγούμενου στόχου για Οκτώβριο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε αποστολές από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία για να καλύψει το κενό που άφησε η Ρωσία.
Η αγορά θα γίνει ακόμη πιο «σφιχτή», όταν η ρωσική Gazprom σταματήσει τις ροές στον βασικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream για τρεις ημέρες συντήρησης από τις 31 Αυγούστου. Οι ευρωπαϊκές αρχές ανησυχούν ότι οι ροές ενδέχεται να μην επαναληφθούν μετά τις εργασίες.
«Η Ευρώπη απλά δεν έχει πρόσβαση σε αρκετές εναλλακτικές προμήθειες για να αντισταθμίσει εύκολα αυτές τις απώλειες ρωσικού αερίου», δήλωσε στο Bloomberg TV η Samantha Dart, επικεφαλής έρευνας φυσικού αερίου της Goldman Sachs Group Inc.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ιταλικής εμπορικής ένωσης Confcommercio, η συνεχής αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου θέτει σε κίνδυνο στην χώρα 370.000 θέσεις εργασίας και την συνέχιση της λειτουργίας 120.000 επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την Confcommercio, οι εταιρίες του τομέα των υπηρεσιών θα ξοδέψουν φέτος 33 δισεκατομμύρια ευρώ για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόκειται για ποσό τριπλάσιο σε σχέση με το 2021 (ήταν 11 δισεκατομμύρια ευρώ) και πάνω από διπλάσιο σε σύγκριση με το 2019 (14,9 δισεκατομμύρια ευρώ).
«Το όλο αυτό σκηνικό προκαλεί σοβαρή ανησυχία», αναφέρει η ιταλική εμπορική ένωση και ζητά νέες, έκτακτες βοήθειες από μέρους της ιταλικής κυβέρνησης.