Νέες στρατιωτικές ασκήσεις ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στα Σκόπια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσουν νέες στρατιωτικές ασκήσεις με τον στρατό της Βόρειας Μακεδονίας. Η ανακοίνωση αυτή έγινε γνωστή, καθώς ο τοπικός στρατός συμπληρώνει 30 χρόνια από την ίδρυσή του.

Όπως σχολιάζουν, στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ειδικοί σε πολιτικά και στρατιωτικά θέματα, αυτό το βήμα μιλά ξεκάθαρα για τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να διατηρήσει τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε μια τροποποίηση του νόμου περί Εθνικής Άμυνας, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ζήτησε από το Πεντάγωνο να προτείνει περισσότερες στρατιωτικές ασκήσεις με τη Βόρεια Μακεδονία το επόμενο έτος, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό για το επόμενο οικονομικό έτος.

Με αυτόν τον ομοσπονδιακό νόμο, οι ΗΠΑ καθορίζουν τον ετήσιο προϋπολογισμό και τα έξοδα του Πενταγώνου και φέτος για πρώτη φορά εντάσσεται σε αυτόν και η Βόρεια Μακεδονία.

«Η επιτροπή υποστηρίζει σθεναρά τον ρόλο της Βόρειας Μακεδονίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ και τονίζει την αξία της στρατιωτικής άσκησης «Quick Reaction 22» του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Μακεδονία για τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ, την περιφερειακή ολοκλήρωση και την αποτροπή κατά της ρωσικής επιθετικότητας», αναφέρει το προσχέδιο νόμου.

Αναφέρει ότι «είναι θεμελιώδους σημασίας οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να συνεχίσουν να διεξάγουν παρόμοιες ασκήσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και να αγωνίζονται για περαιτέρω ενσωμάτωση».

Το μήνυμα που στέλνουν οι ΗΠΑ είναι ότι επικεντρώνονται ξανά στη Βόρεια Μακεδονία και την περιοχή, μετά από μια παύση πολλών ετών κατά την οποία όχι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και η ΕΕ ασχολήθηκαν με τα προβλήματά τους, λέει ο Μετόντι Χάτζι Γιάνεφ  καθηγητής στο Διεθνές Δίκαιο στη Στρατιωτική Ακαδημία στα Σκόπια.

«Οι κοινές ασκήσεις είναι ένα από τα στάδια πρόληψης για να σταλεί ένα σαφές μήνυμα σε όσους θέλουν να αμφισβητήσουν την περιοχή ότι δεν πρόκειται να αφήσουν χώρο σε άλλες ξένες επιρροές», λέει ο Χάτζι Γιάνεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα βήματα αυτά είναι αποτέλεσμα αλλαγών στο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό σχέδιο, ιδίως με την ένωση Κίνας και Ρωσίας.

 Ο Μερσέλ Μπιλάλι, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο FON στα Σκόπια, είπε στο Radio Free Europe ότι η απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν τη συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, στην προκειμένη περίπτωση με τη Βόρεια Μακεδονία, είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν χώρες, ιδίως η Ρωσία, να επεκτείνει την επιρροή της ή να προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.Την Πέμπτη, η Βόρεια Μακεδονία γιόρτασε την 30ή επέτειο από τη συγκρότηση του στρατού της, ο οποίος αποτελείται από περίπου 9.000 επαγγελματίες στρατιώτες, κυρίως εξοπλισμένους με ελαφρύ οπλισμό.

Τα Σκόπια είναι μέλη του ΝΑΤΟ από τον Μάρτιο του 2020.

 Στρατιώτες της Βόρειας Μακεδονίας έχουν συμμετάσχει σε διάφορες στρατιωτικές αποστολές όπως στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τον Λίβανο και πρόσφατα στο Κόσοβο.

Radio Free Europe

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ