Ένα χρόνο μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που συνεργάστηκαν με δυτικές οργανώσεις εξακολουθούν να μην μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Πολλοί ζουν στο τρέξιμο, φοβούμενοι για τη ζωή τους, δημοσιεύει σήμερα το βρετανικό δίκτυοBBC.
Εκατοντάδες άλλοι Αφγανοί που βοήθησαν τον βρετανικό στρατό βρέθηκαν αποκλεισμένοι. Πολλοί λένε ότι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία λέει ότι επεξεργάζεται τις αιτήσεις επανεγκατάστασης όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Αν και οι Ταλιμπάν έχουν κηρύξει γενική αμνηστία για όλους όσους εργάστηκαν για το προηγούμενο καθεστώς και τους συμμάχους του, υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία για αντίποινα εναντίον εκείνων που συνεργάστηκαν με τις κοσμικές αρχές.
Το Βρετανικό Συμβούλιο ισχυρίζεται ότι όταν το πρόγραμμα επανεγκατάστασης άρχισε να λειτουργεί, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξέτασε μόνο αιτήσεις από υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται σε γραφείο, αλλά όχι από δασκάλους και άλλους έκτακτους εργαζομένους.
Το συμβούλιο λέει επίσης ότι εργάζεται για το θέμα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι εργολάβοι του Βρετανικού Συμβουλίου είναι επιλέξιμοι για επανεγκατάσταση στο πλαίσιο του προγράμματος ACRS και ότι προσπαθεί να διεκπεραιώσει τις αιτήσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά δεν μπορεί να πει πόσο χρόνο θα διαρκέσει.
Ωστόσο, για όσους έχουν συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σε άλλες δομές, ο δρόμος προς την ελευθερία και την ασφάλεια είναι ακόμη πιο θολός.
Σύμφωνα με τον συντάκτη του βρετανικού δημοσιεύματος:
«Μιλήσαμε με τουλάχιστον άλλα τρία άτομα που συνεργάζονταν με τη βρετανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιωτικού διερμηνέα που πήγε στην πρώτη γραμμή με βρετανικά στρατεύματα. Όλοι είπαν ότι αισθάνονται προδομένοι από τους ανθρώπους για τους οποίους είχαν διακινδυνεύσει τη ζωή τους».
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος