Η δήλωση Παυλόπουλου έχει ιδιαίτερη αξία για τους βουλευτές του κόμματος που ίδρυσε ο Καραμανλής: ως «ασυμβίβαστοι υπερασπιστές της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και των Θεσμών της», οφείλουν να υποδείξουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη το δρόμο της έμπρακτης ανάληψης των ευθυνών του.
Γραφει ο Γιώργος Λακόπουλος απο το ieidiseis.gr
Η παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ρίχνει τον προβολέα εκεί που ουδείς άλλος –από τη συντηρητική παράταξη, από την οποία προέρχεται- τόλμησε, ως τώρα. Πλην του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα.
Η δήλωσή του, με το αυτονόητο θεσμικό βάρος του τέως αρχηγού του κράτους, είναι νόμισμα με δυο όψεις. Από τη μια επισημαίνει τις ευθύνες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διαλεύκανση του σκανδάλου. Από την άλλη τις ευθύνες του στη διάπραξή του.
Αυτή την αντίφαση, θέλει να αναδείξει ο πρώην Πρόεδρος με την αδιάσπαστη επιστημονική και πολιτική ανάγνωση των «επισυνδέσεων»: αρμόδιος να βρει την αλήθεια, δεν μπορεί να είναι αυτός που έχει κάθε λόγο να την κρύψει και ήδη το επιχειρεί.
Τι κάνει νιάου στα κεραμίδια: ο Προκόπης Παυλόπουλος, ως πολιτικός και ως πανεπιστημιακός δείχνει στον Μητσοτάκη το δρόμο της παραίτησης. Συντασσόμενος με την γνωμάτευση των συνταγματολόγων που ήδη το έχουν επισημάνει ως προϋπόθεση εκκαθάρισης.
Δεν είναι εύκολο να το λέει κάποιος που προέρχεται από το ίδιο κόμμα με τον Πρωθυπουργό και συνυπήρξε μαζί του στο πολιτειακό ρετιρέ. Βρήκε όμως τον τρόπο να το αναδείξει, χωρίς να παραβιάζει τους τύπους που οφείλει να τηρεί ισοβίως, λόγω της προγενέστερης θητείας τους στο ρόλο του εγγυητή του πολιτεύματος.
Η εγκυρότητα με την οποία ακούσθηκε από το μαρτυρικό Κομμένο της Άρτας η διπλή ευθύνη Μητσοτάκη, είναι ο πήχης που μπήκε πλέον μπροστά σε κάθε πρόσωπο που σχετίζεται με την κυβερνώσα ΝΔ.
Ειδικά αν συνδυαστεί με τις πληροφορίες που τροφοδοτούν διαρκώς το εύρος και το βάθος του σκανδάλου. Με κορυφαία την αποκάλυψη- από τη φιλοκυβερνητική «Καθημερινή»- ότι τουλάχιστον άλλοι 7-8 βουλευτές έχουν «επισυνδεθεί».
Πλέον, υπουργοί, βουλευτές και ανώτερα κομματικά στελέχη της ΝΔ – πρωτίστως πρώην Πρωθυπουργοί -έχουν να αναμετρηθούν με την παρέμβαση Παυλόπουλου: την επικροτούν ή την απορρίπτουν;
Και στις δυο περιπτώσεις πρέπει να το καταστήσουν γνωστό, πριν από την 25η Αυγούστου- όταν θα ανοίξει αυτή η συζήτηση στη Βουλή.
Κατά τις πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έλεγε ότι θα επιδιώξει τη «διαλεύκανση» εννοούσε τη συγκάλυψη. Η τουλάχιστον τον περιορισμό της συζήτησης στις περιπτώσεις Ανδρουλάκη -Κουκάκη .
Αλλά ακόμη και γι αυτές, επειδή δεν μπορεί να βγει «αθώα περιστερά», θα επιχειρήσει – με τη μέθοδο των χτυπημάτων κάτω από τη μέση- συμψηφισμούς ανατρέχοντας στο παρελθόν: κι εσείς βασανίζατε τους μαύρους.
Το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται στις μεθοδεύσεις του μεγάρου Μαξίμου που μαρτυρούν ήδη την ένοχη του. Ούτε στην φυσιολογική στάση της αντιπολίτευσης, που δεν προτίθεται να αφήσει σε χλωρό κλαρί την ομάδα που οργάνωσε την παραβίαση του τηλεφωνικού απορρήτου πολιτών και πολιτικών- και πρακτικά κυβερνούσε δια των υποκλοπών.
Βρίσκεται στη συμπεριφορά των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, χάρη στην εμπιστοσύνη των οποίων βρίσκεται στην πρωθυπουργία ο Μητσοτάκης.
Τι θα κάνει ένας βουλευτής από την ώρα που είναι πιθανόν να παρακολουθούσε η ΕΥΠ τον ίδιο, ή τον διπλανό του στα ίδια ή στα γειτονικά έδρανα;
Με ποια συνείδηση θα ανεχθεί να βρίσκεται στη θέση της μια κυβέρνηση χιλιάδων παρακολουθήσεων, όπως προκύπτει από στοιχεία και πληροφορίες;
Πώς θα βάλει την υπογραφή του στη συγκάλυψη, ή στον συμψηφισμό ενός σκανδάλου για το οποίο ο Πρωθυπουργός διασύρεται από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη και η Ελλάδα εξ αιτίας του δυσφημείται ως μπανανία;
Σ΄αυτόν το βουλευτή απευθύνεται ο Προκόπης Παυλόπουλος όταν λέει ότι η πολιτική ευθύνη ανήκει αντικειμενικά στους κυβερνώντες και δεν μετατίθεται- με τη συμπλήρωση: «οι «ταγοί – ήτοι και οι βουλευτές- δικαιώνουν τη νομιμοποίησης ότι δείχνουν θάρρος και συνέπεια και δίχως υπολογισμό του λεγόμενου πολιτικού κόστους».
Μιλάει ως πρώην πρόεδρος, ως ακαδημαϊκός, ως πολιτικός, ως πρώην στέλεχος της ΝΔ αλλά και ως κάτι ακόμη: ως φορέας της ασίκης ηθικής που δεν ανέχεται την παραβίαση της ιδιωτικότητας από τους διαχειριστές της εξουσίας.
Έτσι ο κλοιός γύρω από τον – κατ αρμοδιότητα, αν όχι και κατ έμπνευση- υπεύθυνο των παρακολουθήσεων σφίγγει περισσότερο.
Η δήλωση Παυλόπουλου έχει ιδιαίτερη αξία για τους βουλευτές του κόμματος που ίδρυσε ο Καραμανλής: ως «ασυμβίβαστοι υπερασπιστές της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και των Θεσμών της», οφείλουν να υποδείξουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη το δρόμο της έμπρακτης ανάληψης των ευθυνών του.