Όταν το καθεστώς Μητσοτάκη θα έχει οριστικά καταρρεύσει είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει εξαιρετικό αντικείμενο για σενάριο ταινίας, ανάλογης με εκείνη που είχε τίτλο «Οι ζωές των άλλων».
Θυμίζουμε αυτή την εξαίρετη ταινία του 2006, όταν ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Φλόριαν Χένκελφον Ντόνερσναρκ, περιέγραψε τον εφιάλτη της παρακολούθησης των ανθρώπων, με βάση τα αρχεία της Στάζι στην τότε Ανατολική Γερμανία.
Λίγα λόγια για το σενάριο: Σε εκείνο το εφιαλτικό παρακράτος της Στάζι ένας ανατολικογερμανός συγγραφέας προσπαθεί να περάσει στη Δύση ένα κείμενο διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος. Η ηθοποιός σύντροφός του συλλαμβάνεται και ανακρίνεται και ο λοχαγός όργανο της Στάζι που τους παρακολουθεί σιγά-σιγά καταλαβαίνει την ουσία του παρακρατικού μηχανισμού της Ανατολικής Γερμανίας επί Χόνεκερ. Από το φιλμ προκύπτει ότι στην τότε Ανατολική Γερμανία η Στάζι χρησιμοποιούσε 100.000 υπαλλήλους και 200.000 πληροφοριοδότες. Στην τότε Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας η καθημερινή παρακολούθηση των ανθρώπων ήταν μια κανονικότητα, σε σημείο ώστε οι πολίτες να φοβούνται να πουν την προσευχή τους από φόβο μήπως τους πιάσει ο «κοριός» που βρισκόταν πάνω από το κεφάλι τους!!
Με τα όσα μαθαίνουμε για το πόσες παρακολουθήσεις έκανε καθημερινά τη ΕΥΠ των Μητσοτάκη, με τις ευλογίες της γνωστής και μη εξαιρετέας κας εισαγγελέως της ΕΥΠ, αλλά και το τεράστιο σκάνδαλο κατασκοπείας 17 Ελλήνων βουλευτών, εκδοτών και δημοσιογράφων με το οποίο περιέργως ούτε η αντιπολίτευση ασχολείται, πράγματι η συγκεκριμένη τραγωδία των ελληνικών θεσμών θα εμπνεύσει έναν ή και περισσότερους σκηνοθέτες για να σκηνοθετήσουν τις «ζωές των άλλων» αλλά ελληνικά.
Στο μεταξύ μάλλον θα έχει ξεκινήσει και η αναγκαία δικαστική έρευνα όλης αυτής της δυσωδίας των υποκλοπών, οπότε θα υπάρχει αντικείμενο ακόμη και για δικαστικό κινηματογραφικό θρίλερ…
Όσο για την υπόθεση της κατασκοπείας, πάλι τα στοιχεία θα έρθουν από Αμερική. Εκεί να δούμε εάν θα τολμήσουν οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί, να μιλήσουν για «σκευωρία». Βλέπεις στη συγκεκριμένη περίπτωση, αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές συγκαταλέγονται στα θύματα της παρακολούθησης, πιθανότατα από τον »Κοριό» που οι ίδιοι νομιμοποίησαν για να εξοντώσουν πολιτικούς αντιπάλους και ερευνητές δημοσιογράφους.