Politico: Παρασκηνιακό άρθρο με τίτλο «Ο Μητσοτάκης υπό πίεση» και αναφορά σε μετατόπιση ευθυνών από τον Έλληνα Πρωθυπουργό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην παρασκηνιακή σελίδα του Politico (σ.σ. με την ονομασία Brussels Playbook) υπάρχει εκτενής αναφορά στην Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την πίεση που υφίσταται πλέον ο Έλληνας Πρωθυπουργός μετά και τα όσα αποκαλύφθηκαν στην υπόθεση των υποκλοπών.

Σύμφωνα με το έγκυρο δημοσίευμα, «τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα κατά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη για ένα σκάνδαλο υποκλοπών που εμπλέκει τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, αρχηγό του αντιπολιτευόμενου κόμματος ΠΑΣΟΚ».

Μάλιστα, το Politico κάνει ιδιαίτερα αιχμηρή αναφορά και στο χθεσινό μήνυμα του Πρωθυπουργού με αρχικό σχόλιο «καταραμένη παραδοχή» και συνεχίζει:

«Σε τηλεοπτική ομιλία του τη Δευτέρα, ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι οι ελληνικές αρχές είχαν υποκλέψει το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη, αλλά έριξε την ευθύνη καθαρά στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Αρνήθηκε ότι γνώριζε για την υποκλοπή — το οποία εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με μια υπηρεσία πληροφοριών που κάνει ό,τι θέλει— αλλά την υπερασπίστηκε, υποστηρίζοντας ότι ήταν νόμιμη καθώς την είχε εγκρίνει ο εισαγγελέας».

Στη συνέχεια, το Politico κάνει λόγο για «διαλεκτική μετατόπισης ευθυνών» γράφοντας:

«Ο Μητσοτάκης κατηγόρησε την υπηρεσία πληροφοριών για την κατασκοπεία αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των πολιτών στην υπηρεσία — αλλά όχι, φυσικά, στον πρωθυπουργό τους. Και την ίδια στιγμή, ο Μητσοτάκης κάλεσε τους Έλληνες να μην απαξιώνουν την ΕΥΠ: Ο κόσμος να μην αφήσει το σκάνδαλο να γίνει «αίτιο υποβάθμισης της εθνικής συνεισφοράς της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών», υποστήριξε. Ποιος όμως έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην υπηρεσία, αν όχι εκείνοι που διέταξαν την υποκλοπή;»

Οι ερωτήσεις του Politico

Συνεχίζοντας την κριτική του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το δημοσίευμα σχολιάζει καυστικά τα περί άγνοιας («όχι εγώ κύριος») και προσθέτει: «’Δεν το γνώριζα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ’», είπε ο Μητσοτάκης για τις υποκλοπές – εγείροντας το ερώτημα ποιος είναι τελικά υπεύθυνος για τις ενέργειες μιας υπηρεσίας που βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο του Έλληνα πρωθυπουργού;».

Και συμπληρώνει τονίζοντας το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει υπό τον έλεγχό του την ΕΥΠ όταν εξελέγη:

«Η υπαγωγή της ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού ήταν μια από τις πρώτες ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν ανέβηκε στην εξουσία το 2019. Η ομιλία της Δευτέρας ήταν η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποστασιοποιηθεί και να τραβήξει μια γραμμή που θα τον χωρίζει από το σκάνδαλο, αφού απέλυσε τον αρχηγό του του επιτελείου και του αρχηγού πληροφοριών την περασμένη εβδομάδα. Αλλά σημαντικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα…»

Σύμφωνα με το Playbook τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα είναι τα εξής:

Γιατί παρακολουθούνταν ο Ανδρουλάκης;
«Τι γνωρίζουμε: Η υπεράσπιση του Μητσοτάκη είναι ότι η υποκλοπή ήταν νόμιμη. Αλλά αυτό εγείρει το ερώτημα γιατί η υπηρεσία πληροφοριών και ένας ανώτερος εισαγγελέας πίστευαν ότι ο Ανδρουλάκης έπρεπε να τεθεί υπό παρακολούθηση. ‘Ζητώ να δημοσιοποιηθεί άμεσα ο λόγος της παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ, τον οποίο έχετε το θράσος να χαρακτηρίσετε ως νόμιμο…’ έγραψε σε δήλωσή του ο Ανδρουλάκης».

Αν όχι ο Μητσοτάκης, ποιος διέταξε την υποκλοπή;
«Τι γνωρίζουμε: Όχι πολλά — ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση σε αυτό».

Ποιος διέταξε μια ξεχωριστή απόπειρα χακαρίσματος του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη με λογισμικό παρακολούθησης Predator;
Δημοφιλείς ειδήσεις Στις 14:00 η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Τι γνωρίζουμε: Ο Μητσοτάκης δεν ανέφερε το λογισμικό στην ομιλία του χθες το βράδυ και η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι το χρησιμοποίησε. Ωστόσο, σύμφωνα με μια έκθεση της ομάδας ανάλυσης απειλών της Google από τον Μάιο, είναι «πιθανό» ότι ‘οι υποστηριζόμενοι από την κυβέρνηση παράγοντες’ στην Ελλάδα έχουν αγοράσει εκμεταλλεύσεις για να χακάρουν τηλέφωνα με σκοπό την παρακολούθηση…»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ