Μέσα σε 20 περίπου ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων του αδικοχαμένου φοιτητή από τη Λαμία, ο οποίος κατέρρευσε μετά από μια βουτιά σε παραλία της Σίφνου και λίγα λεπτά αργότερα διαγνώστηκε νεκρός, με τη νεκροψία που έγινε στη σορό του να δείχνει καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια, ισχαιμία του μυοκαρδίου και πνευμονικό οίδημα.
Ωστόσο, το γεγονός ότι ο 23χρονος είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό, έχοντας, μάλιστα, ανεβάσει και πυρετό, μία μόλις μέρα πριν χάσει τη ζωή του, ενδέχεται να έπαιξε το ρόλο του. Όπως εξηγούν γιατροί που μίλησαν στο protothema.gr, ο κορωνοϊός μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές στη λειτουργία της καρδιάς και να ευθύνεται για τον αιφνίδιο θάνατο του νεαρού φοιτητή, που, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, έφυγε από τη ζωή μέσα σε 15 λεπτά.
Ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στη Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο ΠΓΝΑ «Αττικόν», σχολιάζοντας τα πρώτα ευρήματα που αφορούν στον θάνατο του 23χρονου εξηγεί ότι «αν και θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στα δείγματα που ελήφθησαν μετά θάνατον, θα πρέπει να υπενθυμίζουμε ότι ο αιφνίδιος θάνατος δεν είναι, τελικά, ένα σπάνιο φαινόμενο, ακόμα και όταν έχουμε να κάνουμε με νεαρά άτομα».
Αναφορικά με τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο άτυχος νέος νοσούσε από κορωνοϊό -τόσο το self τεστ που είχε κάνει ο ίδιος, όσο και το rapid test που του έγινε στο Κέντρο Υγείας Σίφνου είχαν θετικό αποτέλεσμα- ο κ. Χαλβατσιώτης αναφέρει πως ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές επιπλοκές. «Αν και έχουμε συνδέσει τον κορωνοϊό κυρίως με τις βλάβες που προκαλεί στους πνεύμονες -τουλάχιστον το αρχικό στέλεχος που εντοπίστηκε στην Ουχάν- στην πορεία της πανδημίας διαπιστώσαμε ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβες και στο καρδιαγγειακό σύστημα», εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας.
Πολλά τα περιστατικά ασθενών
Σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη, τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας είναι πολλά τα περιστατικά ασθενών που, λόγω της βαριάς νόσησης από κορωνοϊό, κατέληξαν να χάσουν τη ζωή τους λόγω πνευμονικής εμβολής και καρδιοαναπνευστικής ανεπάρκειας. Όπως παρατήρησε, εφόσον και το PCR test (μοριακό) που έγινε στον άτυχο 23χρονο μετά θάνατον επιβεβαιώσει τη μόλυνσή του από κορωνοϊό, τότε δεν αποκλείεται ο θάνατος να θεωρηθεί απόρροια της μόλυνσης από κορωνοϊό.
Ο Σπύρος Παπαϊωάννου, Επεμβατικός Καρδιολόγος, διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, εξηγεί ότι «ο κορωνοϊός όντως προκαλεί σοβαρές βλάβες στο καρδιαγγειακό σύστημα και τους πνεύμονες. Σε σπάνιες μάλιστα περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει κεραυνοβόλο μυοκαρδίτιδα, με δυσμενείς συνέπειες για την υγεία του ασθενή».
Υπενθυμίζει, δε, ότι ο εμβολιασμός δεν συντελεί σε 100% προστασία από τη μόλυνση, αλλά σε κάθε περίπτωση περιορίζει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης. «Καθημερινά βλέπουμε περιστατικά ασθενών με Covid-19 -εμβολιασμένων και μη-, που ο κορωνοϊός έχει προσβάλλει το μυοκάρδιο και έχει προκαλέσει μυοκαρδίτιδα. Βέβαια, στην περίπτωση ενός νέου ανθρώπου όπως ο άτυχος νεαρός, θα πρέπει να διερευνηθούν αν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες», σημειώνει ο κ. Παπαϊωάννου.
Και συμπληρώνει πως, «στις περιπτώσεις αιφνιδίου θανάτου, δηλαδή του θανάτου που έχει επέλθει εντός δύο ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, πρέπει να αναζητούνται και άλλα αίτια όπως, γενετικές ανωμαλίες που δεν έχουν διαγνωστεί στο παρελθόν. Τέτοιες είναι η ανώμαλη έκφυση των στεφανιαίων αγγείων, η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, αλλά και αρρυθμιολογικά προβλήματα στο “ηλεκτρικό σύστημα” της καρδιάς». Ο κ. Παπαϊωάννου υπενθυμίζει ότι νεαρά και γυμνασμένα άτομα αρκετές φορές έχει βρεθεί να πάσχουν από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια εκ γενετής, αφού έχει επέλθει αιφνίδιος θάνατος.
Νέοι και γυμνασμένοι άνθρωποι ευάλωτοι στην Covid-19
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι νέοι και γυμνασμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερους υποδοχείς του μετατρεπτικού ενζύμου 2 της αγγειοτενσίνης (ACE-2), τους οποίους χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να εισβάλει στα κύτταρα του πνεύμονα.
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ιστολογικών και βιοχημικών εξετάσεων συνδυαστικά με το πόρισμα της νεκροψίας του 23χρονου, ο κ. Παπαϊωάννου υπενθυμίζει ότι «από εκεί θα φανεί η πιθανή αιτία που οδήγησε στον θάνατο τον νεαρό, αν και θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που τα μεταθανάτια ευρήματα δεν μας δίνουν πάντα μια σαφή και καταληκτική απάντηση».
Όπως ανέφερε δε νωρίτερα σήμερα στο protothema.gr ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά Ηλίας Μπογιόκας, πλήρη εικόνα θα έχει μόλις ολοκληρωθούν και οι εργαστηριακές εξετάσεις: «Μέχρις ώρας αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως το παιδί υπέστη καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια, ισχαιμία μυοκαρδίου, και πνευμονικό οίδημα. Βρισκόμαστε εν αναμονή των εργαστηριακών εξετάσεων για την πλήρη εικόνα. Εδώ ήρθε ως αναφερόμενο κρούσμα κορωνοϊού, ωστόσο δεν το γνωρίζουμε αυτό με σιγουριά θα περιμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων».