Μια από τις υψηλότερες τιμές στην απλή αμόλυβδη σε όλη την Ευρώπη πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές, καθώς η χώρα μας διαθέτει τον τέταρτο υψηλότερο φόρο κατανάλωσης βενζίνης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Tax Foundation.
https://twitter.com/marka2_/status/1551964242693308422?s=21&t=DiAgsYHrKIRFS1h8O_Oofg
Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σκηνικό το οποίο αντιμετωπίζουν οι πολίτες, την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε προσωρινό «πάγωμα» στον ΕΦΚ ή σε μείωσή του, όπως συνέβη πρόσφατα στη Γερμανία. Σύμφωνα με το Τax Foundation, η Κομισιόν απαιτεί από τις χώρες της Ε.Ε. να επιβάλουν ελάχιστο ειδικό φόρο κατανάλωσης 0,36 ευρώ ανά λίτρο στη βενζίνη. Τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή καυσίμων, όμως, τηρούν μόνο η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.
Συγκεκριμένα, στη χώρα μας ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη βενζίνη ανέρχεται σχεδόν σε 0,71 ευρώ ανά λίτρο ή σε 713 ευρώ ανά χιλιόλιτρο βενζίνης, και είναι ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, ενώ επίσης επιβαρύνεται από υψηλότατο ΦΠΑ, της τάξης του 24%. Γι’ αυτό άλλωστε η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες στη βενζίνη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι, από τα 2,268 ευρώ της μέσης τιμής της αμόλυβδης 95 οκτανίων, οι φόροι αντιστοιχούν στα 1,1581 ευρώ και προέρχονται κυρίως από την επιβάρυνση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ.
Ακόμα και αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να καταργήσει τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ, η τιμή της βενζίνης στην αντλία, από 2,338 ευρώ/λίτρο που είναι η μέση τιμή, θα «προσγειωνόταν» στην περιοχή των 1,10 ευρώ/λίτρο. Το υπόλοιπο της τιμής αντιστοιχεί στα τέλη (ανταποδοτικό τέλος ΡΑΕ, Εισφορά Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών, Ειδικό Τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών), στην τιμή του διυλιστηρίου και στο περιθώριο κέρδους των εταιριών εμπορίας και των πρατηριούχων.
Δημοφιλείς ειδήσεις Αλωνίζουν οι διαδικτυακοί πειρατές
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα παραμένει στο «βάθρο» με τις χώρες που διαθέτουν την ακριβότερη τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 343%, σχεδόν, δηλαδή, 3,5 φορές πάνω σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Η τιμή προμήθειας ρεύματος για τα νοικοκυριά στο ίδιο διάστημα εκτοξεύθηκε κατά 111%, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην τρίτη κατά σειρά θέση. Κατακτά, όμως, την πρώτη θέση στην Ε.Ε. στις τιμές προμήθειας προς τις επιχειρήσεις, με αύξηση 242%.
Η Ελλάδα είχε μέση χονδρεμπορική τιμή στο τρίμηνο στα 237,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά την Ιταλία (248,8 ευρώ/MWh) και τη Μάλτα (239,2 ευρώ/MWh). Σε ό,τι αφορά τις λιανικές τιμές ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά, η Ελλάδα παρουσιάζει τις μεγαλύτερες αυξήσεις (111%) στο πρώτο τρίμηνο και είναι στην τρίτη θέση, μετά την Ολλανδία και την Ισπανία.