Οι ειδικοί και οι γνώστες των διεθνών εξελίξεων λένε ότι η απόρριψη του μακεδονικού κράτους από τις δικές του μειονότητες στις γύρω χώρες, καθώς και η απόρριψη της σλαβομακεδονικής γλώσσας που ομιλείται εκτός των συνόρων του κράτους, συν τω χρόνω θα οδηγήσει στην «εξαφάνιση του έθνους στη ίδια τη χώρα!»,γράφει η Nova Makedonija των Σκοπίων.
Είναι κατηγορηματικοί οι εμπειρογνώμονες
Οι πολιτικές θέσεις και δηλώσεις που αμφισβητούν την αιωνόβια χρονική και χωρική συνέχεια της σλαβομακεδονικής γλώσσας εκτός των συνόρων της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και οι συνεχείς αρνήσεις της Βουλγαρίας και της Ελλάδας για την ανυπαρξία της σλαβομακεδονικής μειονότητας ανάμεσά τους, και κυρίως οι εσωτερικές τάσεις της (δικής μας) εθνικής αυτονομίας (με τη συνεχή αλλαγή του Συντάγματος και την απόρριψη των μειονοτήτων, με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, καθώς και με το τελευταίο γαλλοβουλγαρικό πακέτο) είναι ανυπόστατες και παράλογες στην ουσία τους, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ επικίνδυνες για τη Βόρεια Μακεδονία ως μητέρα πατρίδα και επικίνδυνα για τον μακεδονικό λαό ως εθνική πατρίδα! Τέτοιοι ισχυρισμοί απειλούν την ύπαρξη του μακεδονικού έθνους και την ύπαρξη όλων των ενδείξεων της ταυτότητάς του.
Τα κράτη που δεν έχουν εθνικές μειονότητες σε γειτονικά κράτη δεν έχουν έθνος στο δικό τους κράτος
Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι η παραίτηση του μακεδονικού κράτους από τη δική του μειονότητα στα γύρω κράτη, καθώς και από τη μακεδονική γλώσσα που ομιλείται εκτός των συνόρων του κράτους, μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση του «Μακεδονικού» έθνους στο ίδιο το κράτος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δρ. Βάντσο Γκιοργκίεφ , μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια ανάδρομη διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση των ιδιοτήτων του μακεδονικού έθνους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το (σλαβο)μακεδονικό έθνος είναι το αποτέλεσμα μιας ιστορικής διαδικασίας ανά τους αιώνες, στο έδαφος πέρα από τα σύνορα του σημερινού σλαβομακεδονικού κράτους.
Ιστορικά μιλώντας, στην αναζωογόνηση, στους αγώνες του Ίλιντεν, στον αντιφασιστικό αγώνα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και στη δημιουργία του σλαβομακεδονικού κράτους συμμετείχαν οι Σλαβομακεδόνες που γεννήθηκαν και έζησαν για μια ορισμένη περίοδο έξω από τα σύνορα του σύγχρονου σλαβομακεδονικού κράτους, λέει ο Βάντσο Γκιόργκιεφ.
Ως παράδειγμα, επισημαίνει τους «Μακεδόνες» επαναστάτες και ακτιβιστές Γιάνε Σαντάνσκι και Ντιμίταρ Βλάχοφ, «Μακεδόνες» που γεννήθηκαν εκτός των κρατικών συνόρων της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο πρώτος, ένας από τους μεγαλύτερους προστάτες της μακεδονικής ταυτότητας και φανατικός αγωνιστής για ένα ανεξάρτητο κράτος.
Αν λάβουμε υπόψη μας όσα ειπώθηκαν, η απόρριψη της μακεδονικής μειονότητας, καθώς και η στένωση των συνόρων της μακεδονικής γλώσσας, είναι μια οπισθοδρομική διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση του μακεδονικού έθνους.
Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, προς αυτή την κατεύθυνση είναι και εκείνο το μέρος του πρωτοκόλλου στο οποίο η καταδίκη και η συγγνώμη των γιουγκοσλαβικών κομμουνιστικών αρχών κατά των πολιτών με βάση την εθνοπολιτική τους αυτοδιάθεση, συμπεριλαμβανομένων των Βουλγάρων.
Οι Βούλγαροι στοχεύουν σε ένα δεύτερο βουλγαρικό κράτος
Με την άρνηση του μακεδονικού λαού, της μειονότητας και της γλώσσας, η Σόφια στοχεύει να δημιουργήσει ένα δεύτερο βουλγαρικό κράτος από στη Βόρεια Μακεδονία;!
Για το πρόβλημα αυτό, η καθ. Δρ Νατάσα Κότλαρ – Τραϊκοβα λέει ότι την περίοδο 1945-1991 οι τότε αρχές δεν διώκουν τους πολίτες λόγω της εθνικότητάς τους, αλλά λόγω της ιδεολογίας τους.
Ορισμένοι από τους ειδικούς επισημαίνουν ότι η διατύπωση για τη δίωξη των πολιτών λόγω της αυτοδιάθεσής τους ως Βούλγαροι στοχεύει να επιβάλει τη θέση ότι την περίοδο μετά το 1945 στην γιουγκοσλαβική Μακεδονία υπήρξε μια διαδικασία βίαιου εκβουλγαρισμού.
Αν αυτό ληφθεί υπόψη, καθώς και η μη αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας και τα στενά σύνορα της μακεδονικής γλώσσας, τότε η βουλγαρική πλευρά μπορεί να ισχυριστεί ότι οι Μακεδόνες είναι ένα τεχνητό έθνος, που δεν έχει δική του ιστορία, γλώσσα, πολιτισμό και έθιμα.
Οι ειδικοί λένε ότι η βουλγαρική κρατική πολιτική μέσω της άρνησης της μακεδονικής μειονότητας και της γλώσσας, καθώς και η προσπάθεια μέσω συγγνώμης να διωχθούν οι Βούλγαροι λόγω της αυτοδιάθεσής τους, έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός δεύτερου βουλγαρικού κράτους από στη Βόρεια Μακεδονία, το οποίο τελικά θα ενωθεί με τη μητέρα Βουλγαρία.
«Η μη αναφορά των διαλέκτων της σλαβικής γλώσσας στη γεωγραφική Μακεδονία οδηγεί απολύτως στη σταδιακή αποσύνθεση του μακεδονικού εθνικού ιστού.
Η χρήση της σλαβικής γλώσσας που έλαβε την ονομασία ‘μακεδονική’ όχι μόνο ιστορικά αλλά και σήμερα χρησιμοποιείται και εκτός των συνόρων μας και δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στην επικράτεια του σημερινού κράτους.
Η άρνηση της ύπαρξης σλαβικής μειονότητας στις γειτονικές χώρες και η εγκατάλειψη των διαλέκτων αυτών των περιοχών είναι αντανάκλαση των αρνητικών πολιτικών των γειτόνων μας για την ανυπαρξία ξεχωριστού μακεδονικού έθνους.
novamakedonija.com.mk
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος