Η πίεση έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται με έντονο τρόπο στα νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης, τα οποία προχωρούν άρον άρον στη μετατροπή απλών κλινών σε Covid για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα εισαγωγών.
Η μεγαλύτερη πίεση εντοπίζεται στα Nοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, καθώς το πρώτο έχει πλέον ανοιχτές τρεις κλινικές Covid έναντι μίας που είχε στις αρχές Ιουνίου, ενώ το δεύτερο δέχεται μεγάλη πίεση από τον αυξημένο αριθμό εισαγωγών.
Για το νέο κύμα πίεσης στα νοσοκομεία μίλησε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δεδομένου ότι δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων.
«Υπάρχει πίεση σε απλές κλίνες, δεν έχουμε όμως τα περιστατικά με την ένταση που τα είχαμε στο προηγούμενο διάστημα. Δεν είναι βαριά και δεν θέλουν τόση αναπνευστική υποστήριξη. Δεν υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ» διαβεβαίωσε ο κ. Τζανάκης.
Σχετικά με τον κορωνοϊό και την εξέλιξή του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε πως προφανώς θα πάμε σε διακοπές, αλλά με τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός, ενώ επανέλαβε ότι η αύξηση των τελευταίων εβδομάδων στα κρούσματα δεν έχει αποτυπωθεί έντονα στα νοσοκομεία.
Για την τέταρτη δόση του εμβολίου κορωνοϊού σημείωσε ότι «οι άνω των 60 και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, σύμφωνα με το ECDC, θα πρέπει να κάνουν τώρα, αυτήν την περίοδο, την τέταρτη δόση του εμβολίου. Εχουμε τα στοιχεία ότι η τέταρτη δόση, αν γίνει τώρα, προστατεύει τέσσερις φορές περισσότερο από τη βαριά νόσηση. Για τους υπολοίπους, την ομάδα πληθυσμού 30-59 ετών, για την οποία έχουμε ανοίξει την πλατφόρμα, θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση με τον γιατρό τους».