Η Αίγυπτος σκοπεύει να βοηθήσει στην οργάνωση της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα 18 Ιουλίου σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι μετά από διαπραγματεύσεις με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
«Οι υπάρχουσες ενεργειακές προκλήσεις απαιτούν τη συνεργασία μας για τον μετριασμό των επιπτώσεών τους. Η Αίγυπτος είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία της με τη Γερμανία και να προσφέρει τους πόρους της για να εξασφαλίσει την προμήθεια φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη», δήλωσε ο αρχηγός του αραβικού κράτους.
Πρόσθεσε επίσης ότι και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν την ανάγκη για συντονισμένη δράση για την καταπολέμηση ενός κοινού προβλήματος και την εξεύρεση «παγκόσμιων λύσεων».
Για το θέμα, στις 15 Ιουνίου, το Sky News Arabia ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες, το Τελ Αβίβ και το Κάιρο υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης στον τομέα των εξαγωγών φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω της Αιγύπτου προς την Ευρώπη.
Το μπλε καύσιμο θα προμηθεύεται μέσω αιγυπτιακών σταθμών LNG στην Ίντκα και στη Νταμιέτα.
Η συμφωνία υπογράφηκε στο περιθώριο της έβδομης υπουργικής συνάντησης του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στο Κάιρο. Είναι σχεδιασμένο για τρία χρόνια με αυτόματη ανανέωση για άλλα δύο χρόνια.
Όπως σημείωσε την ίδια μέρα ο ειδικός Στάνισλαβ Μιτράχοβιτς, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά ενεργά έναν αντικαταστάτη για 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου και μία από τις επιλογές που εξετάζονται είναι το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, που βρέθηκε τα τελευταία 10 χρόνια.
Η παραγωγή εμφανίστηκε στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, του Ισραήλ, της Αιγύπτου. Το 2021, η Αίγυπτος έχει ήδη εξάγει περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Στις 16 Μαΐου, ο επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ιμπραήμ Καλίν, ανακοίνωσε την ετοιμότητα της χώρας να στείλει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από την Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το απόθεμα μπορεί να γίνει εναλλακτική πηγή ενέργειας για την ΕΕ, η οποία θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.
Izvestia
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος