Η ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση απάντησε αρνητικά σε αίτημα του ΝΑΤΟ να περιθάλψει τους Ουκρανούς που τραυματίστηκαν στον πόλεμο, λόγω ουδετερότητας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Tages Anzeiger, ορισμένα ελβετικά καντόνια είχαν εκφράσει την προθυμία τους τον Μάιο να περιθάλψουν τους τραυματίες, αλλά η αντίθεση από την κεντρική κυβέρνηση ακύρωσε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Το αίτημα υποβλήθηκε αρχικά από ένα τμήμα του ΝΑΤΟ που ονομάζεται Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre. Αυτός ο φορέας συντονίζει διεθνώς τις ιατρικές εκκενώσεις από την Ουκρανία.
Αυτό το αίτημα πυροδότησε έρευνες από τη συντονισμένη ιατρική υπηρεσία της Ελβετίας, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών. Τρεις εβδομάδες αργότερα, οι ομοσπονδιακές αρχές απέρριψαν την αποδοχή τραυματιών Ουκρανών για νομικούς και πρακτικούς λόγους.
Οι κύριες ενστάσεις ήταν ότι θα παραβίαζε το καθεστώς της Ελβετίας ως ουδέτερου κράτους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Για παράδειγμα, η Σύμβαση της Γενεύης και η Συμφωνία της Χάγης του 1907 απαιτούν από τα ουδέτερα κράτη να διασφαλίζουν ότι οι αποκατασταθέντες στρατιώτες δεν μπορούν πλέον να συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μετά την αποκατάσταση τους.
Όσον αφορά τους τραυματίες αμάχους, η κυβέρνηση ήταν της γνώμης ότι είναι σχεδόν αδύνατο να διακρίνει κανείς τους πολίτες από τους στρατιώτες, δεδομένου ότι πολλοί άμαχοι στην Ουκρανία παίρνουν τα όπλα για να υπερασπιστούν τη χώρα τους. Αντίθετα, οι Ελβετοί αξιωματούχοι προτιμούν να βοηθούν τους τραυματίες διοχετεύοντας ανθρωπιστική βοήθεια σε πολιτικά και όχι στρατιωτικά νοσοκομεία στην Ουκρανία.