Παρ’ όλη τη σιωπή που επιχειρούν να επιβάλλουν στα ΜΜ”Ε” με πακτωλούς κονδυλίων, εμείς συνεχίζουμε να φέρνουμε στο προσκήνιο κάθε λεπτομέρεια από τα τεκταινόμενα στην εξεταστική επιτροπή της βουλής των Ελλήνων για το μεγαλύτερο σκάνδαλο καταλήστευσης δημοσίου χρήματος τις τελευταίες δεκαετίες.
Κάθε μέρα το μαχαίρι μπαίνει πιο βαθιά και οι ομολογίες σοκάρουν:
- Ο αστυνομικός που παρακολουθούσε τον βουλευτή Πάνο Καμμένο λίγο πριν την έναρξη της εξεταστικής, τοποθετήθηκε στη φρουρά του προέδρου της εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη εν αγνοία του! Ποιοί παρακρατικοί μηχανισμοί κινούν τα νήματα; Πόσο μπλεγμένοι είναι κάποιοι εντέλει με το σκάνδαλο του C4i;
- Πακτωλούς χρημάτων έχει βγάλει ο ΟΤΕ και η Cosmote προς τα ΜΜ”Ε”. Αυτός είναι ο λόγος που οι αποκαλύψεις δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας παρά μόνο από το διαδίκτυο;
- Οι ομολογίες για το σκάνδαλο του C4i: Μίζες και παρακράτος βιάζουν τη δημοκρατία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ορίστε, κύριε Αϊβαλιώτη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Επί διαδικαστικού θέματος, κύριε Πρόεδρε, ήθελα να πω το εξής. Επειδή την περασμένη Παρασκευή προέκυψε ζήτημα από την καταγγελία του κ. Καμμένου σχετικά με τον αστυνομικό, ο οποίος φέρεται να ενεπλάκη σε επεισόδιο με τη φρουρά του στις 31 Ιανουαρίου και ο οποίος στη συνέχεια τοποθετήθηκε εν αγνοία του κ. Βαλυράκη, όπως δήλωσε, στην ασφάλειά του και επειδή σε όλους νομίζω ότι δημιούργησε ερωτηματικά –και πάντως στον υποφαινόμενο- θα ήθελα να παρακαλέσω πολύ να κληθεί να καταθέσει στην Επιτροπή μας ο αστυνομικός –αν συγκράτησα καλά το όνομα- Ανδρεαδάκης.
Επαναλαμβανω ότι ο εν λόγω αστυνομικός ενεπλάκη σε επεισόδιο με τη φρουρά του κ. Καμμένου και στη συνέχεια τοποθετήθηκε εν αγνοία του κ. Βαλυράκη –και τον πιστεύουμε- στην ασφάλειά του. Διότι εδώ δημιουργούνται ερωτηματικά για το ρόλο –να το πω όσο γίνεται πιο κομψά- εταιρειών, τις οποίες ερευνούμε σε αυτήν την Επιτροπή.
Δεν είναι τυχαίο ότι τρεις μέρες πριν ξεκινήσει η δουλειά της Επιτροπής συνέβη αυτό το περιστατικό. Μου δημιουργεί ερωτηματικά το ότι εν αγνοία του Προέδρου –και επαναλαμβάνω πιστεύουμε αυτό που είπε ο κ. Βαλυράκης- τοποθετήθηκε στην ασφάλειά του. Θα πρέπει ενόρκως να μας καταθέσει ο αστυνομικός για ποιο λόγο ακολουθούσε τον κ. Καμμένο και –εν πάση περιπτώσει- να διερευνήσουμε το όλο σκηνικό που σχετίζεται με την τοποθέτησή του στην ασφάλεια του κ. Βαλυράκη. Αυτό είναι το πρώτο.
Δεύτερον, από τη δικογραφία και από τις καταθέσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα διαπιστώνω ότι όσον αφορά τις Προγραμματικές υπάρχει ένα έλλειμμα ως προς την εξέταση μαρτύρων που σήμερα χειρίζονται τις Προγραμματικές.
Σήμερα τις Προγραμματικές χειρίζονται από την πλευρά του Ο.Τ.Ε. ο κ. Τρωίζος, ο οποίος είναι στη Διεύθυνση Προμηθειών του Ο.Τ.Ε. και είναι και στην Επιτροπή Αξιολόγησης. Χειρίζεται για χρόνια τις συμβάσεις με τη SIEMENS και την ΙΝΤΡΑΚΟΜ και είναι στην Επιτροπή Αξιολόγησης του Ο.Τ.Ε. μαζί με τον κ. Πασσιά, τον κ. Βλάχο και άλλους.
Από την πλευρά της SIEMENS το πολύπειρο στέλεχος, το οποίο χειρίζεται τις Προγραμματικές και είναι και στην Επιτροπή Αξιολόγησης, είναι ο κ. Ευάγγελος Σέκερης. Επίσης, στη δικογραφία εμφανίζεται πολλές φορές το όνομά του και έχει κληθεί και έχει καταθέσει στον κ. Ζαγοριανό.
Προτείνω λοιπόν να κληθεί ο κ. Τρωίζος από τη Διεύθυνση Προμηθειών του Ο.Τ.Ε. και ο κ. Ευάγγελος Σέκερης, στέλεχος της SIEMENS.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστούμε τον κ. Αϊβαλιώτη και επιφυλασσόμαστε για το πρώτο θέμα που έθεσε καθ’ ότι μπορεί να είναι και αντικείμενο έρευνας της τακτικής δικαιοσύνης και όχι της δικής μας Επιτροπής.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Επί διαδικαστικού θέματος;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.
Ήθελα απλώς να πω σε αυτό που είπε ο κ. Αϊβαλιώτης ότι δεν υπήρχε εμπλοκή με τη δική μου φρουρά. Με την Άμεσο Δράση υπήρχε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Σωστά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτή τη στιγμή με εντολή του Υπουργού, του κ. Χρυσοχοΐδη, διεξάγει έρευνα η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Θα πρότεινα λοιπόν να αφήσουμε πρώτα την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας να κάνει τη δουλειά της, όπως πήρε εντολή από τον Αρχηγό και από τον Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη και εν συνεχεία βεβαίως να κάνουμε αυτό, το οποίο έχει προταθεί εξάλλου και από τον κ. Παπαδημούλη, δηλαδή να υπάρχει μια ενημέρωση της Επιτροπής.
Όμως, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται περί εμπλοκής της δικής μου προσωπικής ασφάλειας. Είναι μια σύλληψη, η οποία έγινε από την Άμεσο Δράση κατόπιν βέβαια της ειδοποίησης της Αμέσου Δράσεως από την ασφάλειά μου και την εμπλοκή και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Θέλω λοιπόν να ζητήσω –αν είναι δυνατόν από την Επιτροπή και αν συμφωνούν οι συνάδελφοι- αντί να κάνουμε εμείς ξεχωριστή έρευνα, ας τελειώσει η Αστυνομία τη δική της έρευνα, όπως γίνεται από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και εν συνεχεία πολύ ευχαρίστως να γίνει αυτή η ενημέρωση. Εξάλλου, ο πρώτος που θα την ήθελε είμαι εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κατ’ αρχήν και εγώ το ίδιο πράγμα είπα, αλλά επιφυλασσόμαστε να το δούμε, αν χρειαστεί. Το βλέπουμε μελλοντικώς ανάλογα με την εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά τους προταθέντες μάρτυρες, καταγράφονται. Νομίζω ότι αν δεν υπάρχει άλλο διαδικαστικό θέμα, να κληθεί ο πρώτος μάρτυς.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σε σχέση με τους μάρτυρες που έχουμε προτείνει –έχουμε προτείνει τον κ. Γιαννίδη και άλλους μάρτυρες- δεν έχουν κληθεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Καλά, εντάξει…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχουμε περάσει στο C4I, αλλά υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες από την υπόθεση του Ο.Τ.Ε. Και επειδή είδα ότι τώρα τελευταία έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα διαφημιστικά κονδύλια του Ο.Τ.Ε. και της COSMOTE, αποφεύγεται στη δημοσιότητα γενικότερα να αναφερθεί το θέμα της εμπλοκής του Ο.Τ.Ε. με τη SIEMENS και αυτό δημιουργεί ερωτηματικά.
Ίσως λοιπόν θα έπρεπε εμείς –σε αντίθεση με την προσπάθεια που γίνεται ουσιαστικά να σταματήσει η έρευνα από κάποιους κύκλους σε σχέση με τον Ο.Τ.Ε. και τη SIEMENS- βεβαίως και να προχωρήσουμε στο C4I, αλλά να προχωρήσουμε και εκείνες τις εκκρεμείς μαρτυρίες που περιμένουμε από την υπόθεση του Ο.Τ.Ε. και εννοώ και τους εμπλεκόμενους δικηγόρους –τον κ. Γιαννίδη- αλλά και τους κατ’ αντιπαράσταση μάρτυρες, τον κ. Μπαριτάκη με τον κ. Γιαννίδη και τον κ. Βουρλούμη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ναι, βεβαίως θα τα δούμε αυτά.
Ήθελα πριν κληθεί ο μάρτυρας, επειδή υπήρχε ένα δημοσίευμα και αναφέρεται σε κάποια επιστολή σε σχέση με τις υποκλοπές, να ρωτήσω εσάς αν σας έχει δοθεί –κύριε Καμμένε, σε εσάς απευθύνομαι- κάποιος φάκελος. Γιατί είπε ο μάρτυρας, αν δεν απατώμαι, ότι θα σας έδινε έναν φάκελο σε σχέση με τις υποκλοπές.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιος μάρτυρας κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Κωνσταντινόπουλος που είχαμε εξετάσει εδώ πέρα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε εμένα φάκελος; Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Καλώς.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Χαίρομαι που υπάρχει απαρτία της Επιτροπής.
Παρακαλώ να κληθεί ο πρώτος μάρτυς.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα της Εξεταστικής Επιτροπής ο μάρτυς κ. Βασίλειος Κωνσταντινίδης)
Κύριοι συνάδελφοι, σήμερα θα εξεταστεί πρώτα ο μάρτυς κ. Βασίλειος Κωνσταντινίδης -Στρατηγέ, καλώς μας ήρθες- ο κ. Τσενές και ο κ. Σουπιώνης.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Καλώς σας βρήκα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν θα ανοίξω την κουβέντα –γιατί είναι παρών ο μάρτυρας- αλλά ήρθα σε δύσκολη θέση γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο μόλις επισκέφτηκα, με υποδέχτηκε με τη φράση «ξέρω ότι έχετε μπλέξει με μπρίκια». Και έμεινα, δεν μπορούσα να πω τίποτα.
Κύριε μάρτυς, παρακαλώ το όνομά σας για τα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ονομάζομαι Βασίλειος Κωνσταντινίδης του Δημητρίου, Αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας.
(DP)
(GK )
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, παρακαλώ να ορκιστείτε στο Ευαγγέλιο που είναι δίπλα σας. Επαναλάβετε μετά από μένα:
«Ορκίζομαι να πω την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι».
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, θα θέλαμε να μας πείτε για την εμπλοκή σας, τη συμμετοχή σας σε επιτροπές και τη γνώση σας σε σχέση με τα ολοκληρωμένα συστήματα ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων, το γνωστό ως C4I με το οποίο ασχολείται η Επιτροπή μας τις τελευταίες ημέρες. Θα θέλαμε ειδικότερα να καταλάβουμε εάν αυτό το σύστημα λειτούργησε ποτέ, εάν δοκιμάστηκε ποτέ, εάν τελικά παρελήφθη και εάν, εν πάση περιπτώσει, λειτουργεί, κατά τη γνώση σας και μόνο.
Μάλιστα πρέπει να ξέρετε –και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι μπορείτε να γνωρίζετε από την προϊστορία σας και μπορείτε εδώ να μας το καταθέσετε- ότι αυτό που μας ενδιαφέρει –και αυτή είναι η εντολή μας- είναι να ιχνηλατήσουμε, αν μου επιτρέπετε, ευθύνες πολιτικών προσώπων. Αυτή είναι η εντολή στην Επιτροπή μας και αυτό μας ενδιαφέρει κατά απόλυτη προτεραιότητα.
Θα σας δώσω, λοιπόν, δέκα λεπτά. Ελπίζω να σας επαρκεί ή θέλετε παραπάνω χρόνο;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ναι, λιγάκι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα σας δώσω δεκαπέντε λεπτά, αλλά θα σας παρακαλέσω να περιοριστείτε σε αυτά. Δεν θέλουμε ιστορίες μόνο κατά το γεγονός και γεγονότα τα οποία εσείς καλά γνωρίζετε και ενόρκως καταθέτετε: Εάν αυτό το σύστημα δοκιμάστηκε, όπως έπρεπε, εάν λειτούργησε και εάν νομίμως παραδόθηκε και εάν νομίμως απελευθερώθηκαν οι εγγυητικές επιστολές. Αυτά μας ενδιαφέρουν εμάς και βεβαίως κατά το κομμάτι που εμπλέκονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο πολιτικά πρόσωπα.
Άρα, έχετε δεκαπέντε λεπτά και παρακαλώ να μείνετε στα δεκαπέντε λεπτά.
Κύριε μάρτυς, έχετε το λόγο.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Σας ευχαριστώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ας το πιάσει και από πιο μπροστά από προδιαγραφές, κανονισμούς κ.λπ. Μπορεί να τα ξέρει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, πολύ σωστά.
Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Από το Μάρτιο του 2002, κύριε Πρόεδρε, μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου του 2004 υπηρέτησα με το βαθμό του Υποστρατήγου στη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων. Εφεξής θα τη λέω Δ.Α.Ο.Α., από τα αρχικά.
Ήταν μία Αστυνομική Υπηρεσία, υπαγόταν απευθείας στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και της είχε ανατεθεί με Προεδρικό Διάταγμα η ευθύνη για το σχεδιασμό, τη δοκιμασία και την υλοποίηση των μέτρων ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τα γραφεία αυτής της εταιρείας ήταν στο κτίριο της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» και σε αυτή την Υπηρεσία δεν υπηρετούσαν μόνο αστυνομικοί, αλλά και προσωπικό από το Λιμενικό Σώμα, το Πυροσβεστικό Σώμα και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Τα όσα θα καταθέσω σε σχέση με την εξεταζόμενη υπόθεση έχουν περιέλθει σε γνώση μου είτε λόγω της θέσεως που κατείχα αυτό το χρονικό διάστημα, είτε λόγω προσωπικής μου συμμετοχής, όπως για παράδειγμα ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για το C4I…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν θέλω να σας διακόψω, αλλά οτιδήποτε έγγραφο σχετικά με αυτά που καταθέτετε επιθυμείτε να κατατεθεί στην Επιτροπή μας, είσαστε ελεύθερος να το καταθέσετε και θα σας παρακαλούσα να το κάνετε.
Συνεχίστε, παρακαλώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Σας ευχαριστώ.
Η δική μου συμμετοχή στις εργασίες σας καλύπτει τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση είναι η φάση της κατάρτισης των προδιαγραφών του C4I, η δεύτερη φάση είναι η διαγωνιστική διαδικασία με τη δική μου προσωπική συμμετοχή, όπως ανέφερα, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για τη προμήθεια του C4I και η τρίτη φάση είναι η υλοποίηση της σύμβασης αυτής μέχρι την αποστρατεία μου, μέχρι τις 4 Οκτωβρίου του 2004.
Το Μάρτιο του 2002, λοιπόν, όταν εγώ τοποθετήθηκα στη Δ.Α.Ο.Α., είχε ολοκληρωθεί το τακτικό σχέδιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το οποίο σχέδιο προέκυπτε η ανάγκη υποστήριξης αυτού του σχεδιασμού από συστήματα ασφαλείας, τα οποία αργότερα έγιναν γνωστά ως C4I. Όταν εγώ τοποθετήθηκα στη Δ.Α.Ο.Α. είχε ήδη επιλεγεί μία εταιρεία συμβούλων, η Boartes στην οποία από την Οργανωτική Επιτροπή του «Αθήνα 2004» ανατέθηκε η κατάρτιση των τεχνικών προδιαγραφών του συστήματος C4I. Για την υποστήριξη αυτής της ομάδας συμβούλων συγκροτήθηκε μία ομάδα εργασίας από εκπροσώπους προερχομένους απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή την Αστυνομία, το Λιμενικό, το Πυροσβεστικό, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την «Αθήνα 2004», όπως είπα, για να παρακολουθήσουν και να υποστηρίξουν το έργο αυτής της ομάδας των συμβούλων για την κατάρτιση των προδιαγραφών του C4I. Η μελέτη αυτή τελείωσε αρχές Ιουλίου του 2002.
Πιο συγκεκριμένα στις 9.7.2002 ο τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ο κ. Δημήτρης Ευσταθιάδης ανέθεσε σε μια ομάδα εργασίας, η οποία ήταν επταμελής τότε, πρώτον, την αξιολόγηση της μελέτης του C4I και δεύτερον, τη συσχέτισή της με άλλες μελέτες ή δράσεις που υπήρχαν και αφορούσαν τους εμπλεκόμενους στην ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων φορείς. Η ομάδα αυτή τελείωσε το έργο της και παρέδωσε το πόρισμά της στις 30 Ιουλίου του 2002. Εν τω μεταξύ στις 12.6.2002 η Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας –Δ.Ε.Σ.Ο.Π. θα τη λέω από δω και πέρα από τα αρχικά της- η οποία προεδρευόταν από τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως και μετείχαν συναρμόδιοι Υπουργοί αποφάσισε τη διενέργεια του διαγωνισμού για το C4I από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ενώ η ίδια Επιτροπή, η Δ.Ε.Σ.Ο.Π., σε άλλη της συνεδρίαση στις 16.7.2002 αποφάσισε, πρώτον, ο διαγωνισμός του C4I να γίνει από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης από περιορισμένο κατάλογο εταιρειών και η δεύτερη απόφαση στην ίδια συνεδρίαση ήταν στο διαγωνισμό αυτό για το C4I να ενταχθεί και το σύστημα επικοινωνιών ασφαλείας το γνωστό ΤΕΤRΑ.
Είχαμε φθάσει, λοιπόν, στις 30.7.2002 όπου η Επιτροπή Αξιολόγησης της μελέτης του C4I παρέδωσε το πρακτικό της και την επομένη ημέρα σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης τότε, τον κ. Μαλέσιο στην οποία μετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004», λήφθηκαν οι τελικές αποφάσεις, για λόγους συμβατότητας και χρόνο υλοποίησης, να ενταχθούν στο διαγωνισμό για το C4I, εκτός από το TETRA που είχε αποφασίσει η Δ.Ε.Σ.Ο.Π., και τα ακόλουθα έργα για τα οποία υπήρχαν έτοιμες μελέτες.
Τα έργα αυτά ήταν: Η αναβάθμιση του συστήματος πληροφορικής του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τα συστήματα ασφάλειας και τα κέντρα επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος και του Πυροσβεστικού Σώματος, τα συστήματα CCTV των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και του οδικού δικτύου και τα συστήματα λήψης εικόνας από τα ελικόπτερα της Αστυνομίας.
Έτσι, λοιπόν, στις 31.7.2002 σε αυτή τη σύσκεψη ολοκληρώθηκε, μπορώ να πω, το περιεχόμενο της προμήθειας του C4I. Ήταν ένα πολυσύνθετο και πολύπλοκο έργο που τελικά περιελάμβανε τριάντα επιμέρους υποσυστήματα αυτοτελή, με την απαίτηση αυτά, πρώτον, να έχουν διασύνδεση, διαλειτουργικότητα μεταξύ τους και δεύτερον, όλες οι μελέτες που έγιναν είχαν όχι μόνο Ολυμπιακή –κυρίως Ολυμπιακή- αλλά και μετα-Ολυμπιακή προοπτική.
Η προμήθεια του C4I προϋπολογίστηκε τότε στα 211.287.575 ευρώ. Στις 28 Αυγούστου 2002 η Δ.Ε.Σ.Ο.Π. αποφάσισε τη συγκρότηση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Παρακολούθησης του έργου C4I με πρόεδρο τον Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης και μέλη τους Γενικούς Γραμματείς…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιον Υφυπουργό είπατε;
(DE)
(DP)
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Τον Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιον;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Εκείνη την εποχή ήταν ο κ. Μαλέσιος Ευάγγελος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και μετέπειτα έμεινε εκεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Έμεινε εκεί, αν θυμάμαι καλά, μέχρι τον Απρίλη ή Μάιο του 2003 και στη συνέχεια, καθήκοντα Υφυπουργού ανέλαβε ο κ. Τσερτικίδης Παντελής…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο οποίος προήδρευε αυτής της Επιτροπής;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Αυτής της Επιτροπής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ωραία.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Και μετά το Μάρτιο του 2004 της Επιτροπής προήδρευε ο κ. Μαρκογιαννάκης Χρήστος, ο τότε Υφυπουργός.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Αυτοί ήταν οι τρεις Υφυπουργοί, δηλαδή, μέχρι την αποστρατεία τη δική μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πολύ ωραία.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Σ’ αυτήν την Επιτροπή, λοιπόν, εκτός από τον Πρόεδρο, τον Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης μετείχαν ως μέλη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του «ΑΘΗΝΑ 2004».
Συνεχίζοντας χρονολογικά τώρα, αρχές Σεπτεμβρίου του 2002, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων του Υπουργείου Άμυνας έστειλε μία πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε τρεις συμπράξεις εταιρειών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο διαγωνισμό. Ήταν η SAIC, η TRS και η TITAN. Τελικά, στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχαν δύο, η SAIC και η TRS, επειδή η TITAN αποσύρθηκε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κοινοπραξίες;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ακριβώς, συμπράξεις εταιρειών. Ναι, κοινοπραξίες.
Στη συνέχεια, από αυτή την Υπηρεσία, τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας συγκροτήθηκε μία δεκατετραμελής Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού για την προμήθεια του C4I, υπό τον τότε Ταξίαρχο των Ενόπλων Δυνάμεων, τον κ. Γηραλέα, με συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτή η επιτροπή μετείχε το έργο της και παρέδωσε στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών το σχετικό πρακτικό της, τις πρώτες μέρες του 2003.
Στη συνέχεια, στις 23-1-2003 το ΚΥΣΕΑ, με σχετική απόφασή του, κήρυξε τη διαγωνιστική διαδικασία περατωθείσα χωρίς αποτέλεσμα, κρίνοντας ως μη συμφέρουσες τις προσφορές των δύο υποψηφίων αναδόχων και παράλληλα, αποφάσισε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τις ίδιες εταιρείες, με σκοπό τη μείωση του κόστους της προμήθειας.
Στις 29 Ιανουαρίου, με λεπτομερέστατη -πεντασέλιδη, συγκεκριμένα- απόφαση του κυρίου Υπουργού Εθνικής Άμυνας καθορίστηκε η νέα διαδικασία του διαγωνισμού και διατάχθηκε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων να συγκροτήσει Επιτροπή Διαπραγματεύσεων, αποτελούμενη από στελέχη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας.
Πράγματι, την ίδια μέρα, 29 Ιανουαρίου, συγκροτήθηκε αυτή η πενταμελής Επιτροπή, υπό την προεδρία μου. Τα άλλα μέλη ήταν ο Ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Γιαννούλης, ο Αντισμήναρχος, ο κ. Παπαγιάννης, που τότε υπηρετούσε στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων, ο κ. Παπανικολάου Νικόλαος από τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού και ο κ. Αλέξανδρος Αλεξίου από το Υπουργείο Οικονομικών.
Η Επιτροπή τήρησε πιστά τη διαδικασία. Σας ανέφερα ότι η διαδικασία στην απόφαση του Υπουργού Άμυνας ήταν λεπτομερειακή. Πρώτα από όλα, προέβη σε τεχνικοεπιχειρησιακή εξέταση των νέων προτάσεων που υπέβαλαν οι δύο ανάδοχοι εταιρείες στις 5 Φλεβάρη, συνεπικουρούμενη γι’ αυτό το σκοπό από εμπειρογνώμονες που είχαν προτείνει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Στη συνέχεια, διεξήγαγε απευθείας διαπραγματεύσεις με κάθε μία από τις υποψήφιες εταιρείες, με σκοπό τον επακριβή καθορισμό των τεχνικών και λειτουργικών όρων της προμήθειας. Γι’ αυτό το σκοπό, προσδιόρισε κοινά αποδεκτούς τεχνικούς και λειτουργούς όρους, ώστε στο μέτρο του δυνατού να είναι συγκρίσιμες και οι προσφερόμενες λύσεις.
Τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης, η τεχνική, δηλαδή, περιγραφή κατά υποσύστημα μέχρι και ο κατάλογος υλικών κατά υποσύστημα, συμπεριελήφθησαν σε κοινά αποδεκτά πρακτικά, τα οποία υπέγραψαν τα μέλη της Επιτροπής από τη μια μεριά και κάθε μία εταιρεία, από την άλλη, οι εκπρόσωποί της, δηλαδή.
Ακολούθως, στην επόμενη φάση, εκλήθησαν οι δύο εταιρείες και κατέθεσαν ενσφράγιστες οικονομικές προσφορές, με τιμές ανά υποσύστημα. Συνολικά, η οικονομική προσφορά της SAIC έφθασε στα 376.037.958 ευρώ και της TRS στα 398.510.675 ευρώ.
Η Επιτροπή έκρινε ως μη αποδεκτές αυτές τις προσφορές, επειδή υπερέβαιναν κατά πολύ τα 211.000.000, που είχαν καθοριστεί ως προϋπολογισμός του έργου και κάλεσε τις εταιρείες να καταθέσουν βελτιωμένες προσφορές. Αρνήθηκαν και οι δύο και είπαν ότι θα καταθέσουν αυτές τις προσφορές στο πλαίσιο της διαδικασίας της τελικής προσφοράς, με τη μορφή της ποσοστιαίας επί τοις εκατό μείωσης επί του συνόλου της τιμής.
Πράγματι, στις 21 Φλεβάρη, κατέθεσαν ενσφράγιστες προσφορές και από την αποσφράγιση προέκυψε ότι η έκπτωση που έδινε η SAIC ήταν 15,44 και η έκπτωση που έδινε η TRS ήταν 20,112. Με βάση αυτές τις εκπτώσεις, η τιμή προμήθειας του C4I για την μεν SAIC έφθανε στα 317.971.942 ευρώ και της TRS στα 318.361.761 ευρώ.
Την επόμενη μέρα, στις 22 Φλεβάρη, η Eπιτροπή υπέβαλε ομόφωνα πρακτικό στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών, που ήταν ο εντολέας της, με το γενικό συμπέρασμα ότι αμφότεροι οι ανάδοχοι, από άποψη τεχνικοεπιχειρησιακή, προσφέρουν λύσεις υλοποιήσιμες εντός δωδεκαμήνου και σε μεγάλο βαθμό ικανοποιούν τις απαιτήσεις των προδιαγραφών που είχαν τεθεί για το σύστημα C4I. Στο ίδιο, φυσικά, πρακτικό συμπεριελήφθησαν και τα προαναφερόμενα οικονομικά στοιχεία, με την επισήμανση ότι αμφότερες οι οικονομικές προσφορές υπερβαίνουν τον καθορισθέντα προϋπολογισμό των 211.000.000 ευρώ.
Στις 27 Φεβρουαρίου, μετά από πέντε μέρες, το ΚΥΣΕΑ, με απόφασή του, επέλεξε ως προτιμητέα ανάδοχο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με σκοπό τη μείωση του κόστους, τη SAIC και έλαβε και απόφαση ότι σε περίπτωση μη επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων με αυτή την εταιρεία, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την TRS, την άλλη κοινοπραξία. Αυτά έγιναν στις 27 Φεβρουαρίου.
Στις 28 Φεβρουαρίου, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων επανασυγκρότησε την Επιτροπή υπό την προεδρία μου, με την αρχική σύνθεση και συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις τώρα με τη SAIC, με σκοπό τη μείωση του κόστους της προμήθειας. Στα πλαίσια αυτών των διαπραγματεύσεων, η SAIC κατέθεσε στις 11 Μαρτίου την τελική της προσφορά, τη βελτιωμένη, που είχε διαμορφωθεί στα 278.465.517 ευρώ, βελτιωμένη από την προηγούμενη, τα 317.000.000 που είχε καταθέσει στην αρχή, δηλαδή, κατά 39.500.000 περίπου. Όμως, σαφώς και αυτή η προσφορά της ήταν πάνω από τον καθορισθέντα προϋπολογισμό του έργου, που ήταν τα 211.000.000.
Την ίδια μέρα, στις 11 Μαρτίου, δηλαδή, η Επιτροπή συνέταξε ομόφωνα το πρακτικό της και το υπέβαλε στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων. Την επομένη, στις 12 Μαρτίου, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων, με σχετική έγγραφη εντολή προς την Επιτροπή, διέταξε να ζητηθεί εγγράφως από τη SAIC, η Επιτροπή, δηλαδή να στείλει έγγραφο στη SAIC και να ζητάει από τη SAIC να υποβάλει νέα οικονομική προσφορά που να μην υπερβαίνει τα 255.000.000 ευρώ για τη προμήθεια του C4I.
Όντως, την ίδια μέρα, 12 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή έστειλε έγγραφο στη SAIC και της ζήτησε να υποβάλει αυτή την οικονομική προσφορά που να μην υπερβαίνει τα 255.000.000 ευρώ. Υπέβαλε το έγγραφο η SAIC την ίδια μέρα πάλι και αυτή, 12 Μαρτίου και με τη σχετική επιστολή της η προσφορά που υπέβαλε ανερχόταν στα 254.999.000 ευρώ. Αυθημερόν, η Επιτροπή συνέταξε το τυπικό πρακτικό, το υπέβαλε στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και ακολούθως στις 13 Μαρτίου, την επόμενη ακριβώς μέρα, δηλαδή, το ΚΥΣΕΑ, με σχετική απόφασή του, ανέθεσε την υλοποίηση της προμήθειας C4I στην εταιρεία SAIC αντί του ποσού των 254.990.000 ευρώ. Ακολούθησε η εκπόνηση του σχετικού σχεδίου σύμβασης, η κατακύρωση της προμήθειας από τον κύριο Υπουργό Εθνικής Αμύνης και η υπογραφή της σύμβασης στις 19 Μαΐου, με ημερομηνία ενεργοποίησης της σύμβασης 28-5-2003.
(AD)
(DE)
Τώρα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της σύμβασης –θα είμαι πιο σύντομος, κύριε Πρόεδρε- με την κατακυρωτική απόφαση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, η υλοποίηση της σχετικής σύμβασης και η παραλαβή των συμβατικών αντικειμένων και λειτουργιών ανατέθηκε στη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, στην Υπηρεσία στην οποία ήμουν Διευθυντής.
Η Υπηρεσία μου, ύστερα από σχετική έγκριση της ιεραρχίας, συγκρότησε μια επταμελή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου και παραλαβής του C4I υπό τον τότε Ταξίαρχο κ. Σωτήριο Τσενέ που ήταν και Υποδιευθυντής της Υπηρεσίας μου. Σ’ αυτήν την Επιτροπή που ήταν επταμελούς συνθέσεως, μετείχαν και εκπρόσωποι από όλους τους εμπλεκόμενους στο έργο φορείς.
Με την έναρξη αυτής της διαδικασίας, αυτή η Επιτροπή που συγκροτήθηκε υπέβαλλε μηνιαία και εκτάκτως, όταν απαιτείτο, αναφορές οι οποίες διαβιβάζονταν ιεραρχικά από τη μια πλευρά μέχρι τον κύριο Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης και από την άλλη μεριά στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων. Γιατί μέχρι τον κύριο Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης; Διότι ο κύριος Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, με βάση το θεσμικό πλαίσιο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με σχετικό Π.Δ. ασκούσε, πρώτον, την εποπτεία στη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων και, δεύτερον, ήταν και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου C4I, όπως σας είχα αναφέρει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή ήταν και ο χρήστης.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ακριβώς.
Με την έναρξη αυτής της διαδικασίας υλοποίησης, επειδή οι πληρωμές στην εταιρεία είχαν συσχετιστεί με την πραγματοποίηση ασκήσεων, οι δύο πρώτες ασκήσεις που πραγματοποίησε η SAIC το πρώτο εξάμηνο –δηλαδή από την έναρξη υλοποίησης του έργου- ήταν επιτυχείς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι ασκήσεις ήταν αυτές; Δεν ήταν δοκιμές.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι, δεν ήταν δοκιμές. Μιλώ για ασκήσεις. Η σύμβαση προέβλεπε ασκήσεις και συναρτούσε τις ενδιάμεσες….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτές είχαν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Είχαν πρωτίστως εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Δεν κατόρθωσε, όμως, να επιτύχει όλους τους στόχους της τρίτης άσκησης που αφορούσε τη λειτουργικότητα των συστημάτων.
Τελικά, η προμήθεια δεν υλοποιήθηκε στο συμβατικά προβλεπόμενο χρόνο, δηλαδή στις 28-5-2004, λόγω προβλημάτων που ανέκυψαν. Τα σημαντικότερα, κατά την άποψή μου, προβλήματα μέχρι τη δική μου αποστρατεία τον Οκτώβριο του 2004 ήταν η αλλαγή υποπρομηθευτών για την προμήθεια επιμέρους υποσυστημάτων, η αδυναμία της SAIC να επιτύχει όλους τους στόχους αυτής της τρίτης άσκησης, όπως ανέφερα, αλλά και η καθυστέρηση παροχής των υποδομών και των ολυμπιακών εγκαταστάσεων από πλευράς μας προς την εταιρεία για να εγκαταστήσει εκεί τους εξοπλισμούς.
Μετά την παρέλευση του συμβατικά προβλεπόμενου χρόνου παράδοσης, δεν μπορούσε να γίνει η παραλαβή του συστήματος ούτε των συμβατικών αντικειμένων ούτε των λειτουργιών, σύμφωνα με τη σύμβαση, δεδομένου ότι το σύστημα C4I κατ’ εκείνο το χρόνο, σύμφωνα και με τις προτάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης που είχε συγκροτηθεί, δεν είχε στο σύνολό του ολοκληρωθεί και υπήρχαν ελλείψεις και αποκλίσεις ακόμα και σε εκείνα τα υποσυστήματα που ήδη είχαν ολοκληρωθεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνεπεία αυτής της καταστάσεως είχε δημιουργηθεί μια τραγική –μπορώ να πω- εικόνα, ένα φοβερό αδιέξοδο. Είχαμε φτάσει στα τέλη Ιουνίου του 2004 –δηλαδή, σε ένα μήνα και κάποιες μέρες άρχιζαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες- και δεν μπορούσαμε να παραλάβουμε τα υποσυστήματα ή τουλάχιστον να παραλάβουμε ορισμένα από αυτά που μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Υπήρχε κίνδυνος τότε να τρωθεί και η αξιοπιστία της χώρας και να δεχθούν μεγάλο πλήγμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, γιατί η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είχε συσχετιστεί άρρηκτα και άμεσα με την ασφάλεια, που είχε αναδειχθεί ως η βασικότερη συνιστώσα των Αγώνων.
Σας υπενθυμίζω, πρώτον, ότι οι Αγώνες του 2004 ήταν οι πρώτοι Αγώνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου και, δεύτερον, ότι η χώρα μας τότε είχε δεχθεί μεγάλη και ποικίλη αρνητική κριτική από το διεθνή Τύπο αναφορικά με τις δυνατότητες ανταπόκρισής μας στις απαιτήσεις ασφάλειας των Αγώνων.
Δεύτερον, ο συνολικός σχεδιασμός ασφάλειας στηριζόταν σε αυτά τα συστήματα, τα C4I, γεγονός που κατ’ επανάληψη είχε τότε δημοσιοποιηθεί σε όλες τις χώρες που επρόκειτο να μετάσχουν στους αγώνες.
Τρίτο και κυριότερο –κατά την άποψή μου που τότε είχα την ευθύνη της ασφάλειας σε εκείνο το σημείο- είναι ότι από 1η Ιουλίου σαράντα χιλιάδες προσωπικό ασφάλειας πήγαν στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και στα επιχειρησιακά μας κέντρα και τα βρήκαν κλειστά, διότι η εταιρεία SAIC αρνείτο να παράσχει του εξοπλισμούς και τις εγκαταστάσεις, για να εγκατασταθεί το προσωπικό προκειμένου να εξοικειωθεί με τη διαδικασία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, γιατί δεν την κηρύξατε έκπτωτη;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Θα φτάσω και εκεί, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μη μας βγάλετε την ψυχή, όμως, μέχρι να φτάσετε εκεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι, κύριε Πρόεδρε. Απλώς, το παίρνω χρονολογικά. Εάν θέλετε, μπορώ να απαντώ σε ερωτήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι ακόμη σε ερωτήσεις. Θα μας δώσετε πρώτα μια εικόνα, αλλά πιο σύντομα, παρακαλώ. Αν αργείτε, θα χάσουμε την αρχή.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Συντομεύω, κύριε Πρόεδρε, αλλά θέλω να είμαι χρονολογικά σαφής.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έχει δίκιο, όπως το θέτει ο μάρτυς, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, ναι. Απλώς το επεσήμανα.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Σας υπενθυμίζω, λοιπόν, ότι απέμενε ένας μήνας περίπου για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Τυχόν δημοσιοποίηση σε εκείνη τη φάση της αδυναμίας μας να χρησιμοποιήσουμε το C4I για χρήση, θα είχε ακόμα ως αποτέλεσμα την άρνηση συμμετοχής ορισμένων χωρών ή τη συμμετοχή τους υπό δυσβάσταχτους για μας όρους.
Υπό το φως αυτής της κατάστασης που σας εξέθεσα, εντατικοποιήθηκαν τότε οι προτάσεις και μπορώ να πω ότι το σταυρό του μαρτυρίου ήρε ο τότε Υφυπουργός, ο κ. Μαρκογιαννάκης. Έκανε τα πάντα –γι’ αυτό θέλω να σας διαβεβαιώσω στο μέτρο που εγώ είχα οπτική- για να βρεθεί μια λύση που να διασφάλιζε και τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου από τη μια μεριά, αλλά και την αξιοπιστία της χώρας από την άλλη πλευρά.
Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή, όπως λέμε «τα καλά και συμφέροντα».
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Σε αυτό το πλαίσιο των προσπαθειών, κύριε Πρόεδρε, την 1η Ιουλίου δόθηκε εντολή από τον κ. Μαρκογιαννάκη και η SAIC έκανε μια παρουσίαση των δυνατοτήτων αυτού του συστήματος για να δουν οι εμπειρογνώμονες αν και κατά πόσο και ποια κομμάτια αυτού του συστήματος μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, κύριε μάρτυρα, για να καταλαβαίνουμε, αυτή η παρουσίαση του συστήματος ήταν θεωρητική ή ήταν ενεργοποίηση του συστήματος για να διαπιστώσετε…
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ήταν ενεργοποίηση του συστήματος τουλάχιστον για εκείνα τα υποσυστήματα που λειτουργούσαν…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εν μέρει.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ακριβώς, εν μέρει, με φοβερές και μεγάλες αποκλίσεις, για να δούμε ποια από αυτά τα κομμάτια μπορούσαμε εμείς…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή, με συγχωρείτε και πάλι, και εν μέρει και με φοβερές αποκλίσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Συμφωνώ, έτσι ακριβώς.
Τελικά, από αυτήν την παρουσίαση –στο μέτρο αυτής της παρουσίασης δηλαδή- διαπιστώθηκε ότι ορισμένα απ’ αυτά τα συστήματα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το προσωπικό ασφαλείας για να κάνουμε τους Αγώνες, με συγκεκριμένες όμως συμβατικές ελλείψεις και αποκλίσεις.
Τελικά, στις 7 Ιουλίου –και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- έγινε ένα μνημόνιο μεταξύ της Επιτροπής Σχεδιασμού του C4I που προεδρευόταν από τον κ. Μαρκογιαννάκη και της εταιρείας SAIC, η οποία συμφωνία περιελήφθη σ’ ένα μνημόνιο και σφραγίστηκε με απόφαση του ΚΥΣΕΑ.
Σ’ αυτό το μνημόνιο προβλεπόταν η παραλαβή του συστήματος για χρήση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων με καταγραφή των αποκλίσεων και η γενική δοκιμή του C4I …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προσωρινή παραλαβή πάντα, για χρήση και μόνο.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Προσωρινή, για χρήση και μόνο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κατ’ οικονομία δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ακριβώς. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Και η γενική δοκιμή του C4I ήταν μέχρι την 1η Οκτωβρίου για να δούμε ποιες ήταν οι αποκλίσεις στο πλαίσιο του να προχωρήσουν μετά οι διαδικασίες για την οριστική παραλαβή.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η ΙΕ3 ή η ΙΕ4 εννοείται ως τελική;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Η ΙΕ4 τελικά αποφασίστηκε να μη γίνει, παρά να γίνει ουσία κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα παρακαλούσα, όμως, κύριοι συνάδελφοι, να μη διακόπτετε. Κακώς το κάνω και εγώ. Θα περιμένετε τη σειρά σας, για να υποβάλετε ερωτήσεις, προκειμένου να μην μπερδεύουμε το μάρτυρα.
Συνεχίστε, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Η τελευταία μου φράση είναι η εξής: Τελικά, στο πλαίσιο αυτής της εντολής από τον κ. Μαρκογιαννάκη, πράγματι στις 13 Ιουλίου παρελήφθησαν τα υποσυστήματα που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία SAIC για προσωρινή χρήση…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υπενθυμίστε μας πάλι την ημερομηνία.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Στις 13 Ιουλίου του 2004, ένα μήνα ακριβώς πριν από την έναρξη. Η έναρξη των Αγώνων ήταν στις 13 Αυγούστου. Και δρομολογήθηκε η διαδικασία για την καταβολή μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων στη SAIC της τρίτης πληρωμής που ανήρχετο περίπου στα 31 εκατομμύρια ευρώ.
(ΚΟ)
(1AD)
Αυτά ήθελα να καταθέσω εδώ. Αυτά συνέβησαν και αυτά υπέπεσαν στην αντίληψή μου μέχρι τις 4 Οκτωβρίου του 2004 που αποστρατεύθηκα. Από εκεί και πέρα, δεν ασχολήθηκα ξανά μ’ αυτό το αντικείμενο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, έχει κατατεθεί στην Επιτροπή μας ότι ακριβώς επειδή υπήρχε το άγχος και η πίεση –και το περιγράψατε πολύ καλά- καταναγκαστικά, λοιπόν, και εξ ανάγκης και κατ’ οικονομία παραλάβαμε προσωρινά μόνο για χρήση και μάλιστα με συμφωνία –συμβατικά, δηλαδή- το σύστημα αυτό για να το δοκιμάσουμε, αλλά σε μια δοκιμή μετά τους αγώνες. Εσείς έχετε εικόνα γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι, δεν έχω.
Είχε προγραμματιστεί, κύριε Πρόεδρε, όπως ορθώς το επισημαίνετε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για πότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): …με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να γίνει η γενική δοκιμή μέχρι 1 Οκτωβρίου 2004.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εσείς στις 4 Οκτωβρίου που αποστρατευθήκατε…
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν είχε γίνει η γενική δοκιμή. Απ’ ό,τι πληροφορήθηκα, η γενική δοκιμή ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2005.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κατά τη δική σας περίοδο και κατά τη δική σας γνώση, αυτό το σύστημα, αυτό το ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας επιμέρους συστημάτων ασφάλειας για χρήση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και μετά, λειτούργησε ποτέ εξ όσων εσείς γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ορισμένα τμήματα λειτούργησαν και ευτυχώς…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, αφήστε με να ολοκληρώσω για να καταλάβετε την ερώτηση.
Ένα ολοκληρωμένο σύστημα συστημάτων ασφαλείας ή λειτουργεί στη διαλειτουργικότητά του -δηλαδή ως τέτοιο- ή δεν λειτουργεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Είναι σαφές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το αν, δηλαδή, παίρνουμε ένα αυτοκίνητο –και με συγχωρείτε για το παράδειγμα- και λειτουργεί η μηχανή και οι ρόδες, αυτό δεν είναι αυτοκίνητο, αλλά μηχανή και ρόδες.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Συμφωνώ. Αυτό ετοιμαζόμουν να απαντήσω. Μέχρι τη δική μου αποστρατεία, το σύστημα ουδέποτε λειτούργησε συμβατικά, δηλαδή με διαλειτουργικότητα και ενοποιημένα. Λειτούργησαν μόνο ορισμένα επιμέρους υποσυστήματα και αυτά –λυπούμαι που το λέω- όχι ολοκληρωμένα και σύμφωνα με τη σύμβαση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μας είπατε, με μεγάλες αποκλίσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ακριβώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επιμέρους και με μεγάλες αποκλίσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ακριβώς.
Για να διευκολύνω το έργο της Επιτροπής, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι μετά τη δική μου αποστρατεία, ακολούθησε μία αποτίμηση της συνεισφοράς αυτών των συστημάτων που παρελήφθησαν προσωρινά για τις ανάγκες των αγώνων. Απ’ ό,τι ξέρω, αυτή η αποτίμηση έχει γίνει από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πότε έγινε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Αυτό έγινε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δηλαδή κατά τη διάρκεια του 2005, όπου εκεί αναγράφεται κατά πόσο και σε τι ποσοστό συνεισέφεραν αυτά τα συστήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ένα λεπτό, κύριε μάρτυς.
Εμείς παραγγείλαμε ένα ολοκληρωμένο –γιατί εδώ τουλάχιστον εγώ έχω μπερδευτεί- προηγμένο σύστημα επιμέρους συστημάτων ασφαλείας σε ό,τι αφορά την Αστυνομία –δεν θα σας ρωτήσω για τους άλλους χρήστες- το οποίο με τη διαλειτουργικότητά του θα έδινε πολύ σημαντική και αναγκαία για τη χώρα -και όχι μόνο για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και πέρα από αυτούς- μια παραπάνω σε ποιοτικό επίπεδο ολοκληρωμένη επιχειρησιακή διαλειτουργική δυνατότητα. Είναι έτσι ή κάνω λάθος;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Είναι ακριβώς έτσι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό το «ακριβώς», λοιπόν, λειτούργησε ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ουδέποτε μέχρι τη δική μου αποστρατεία. Είναι κάθετος. Ουδέποτε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας ευχαριστώ πολύ.
Κύριοι συνάδελφοι, μπορείτε να ρωτήσετε το μάρτυρα.
Το λόγο έχει ο κ. Ρήγας για δέκα λεπτά.
Κύριε Ρήγα, σας παρακαλώ να τηρήσετε το χρόνο, γιατί έχουμε κι άλλους μάρτυρες.
Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα τηρήσω το χρόνο που έχω στη διάθεσή μου.
Κύριε μάρτυς, ποια είναι η ειδικότητά σας; Είστε μηχανικός; Είστε τεχνικός;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι. Είμαι επιχειρησιακός αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Όταν συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αξιολόγησης και Παρακολούθησης των Προσφορών με μέλη τον ταξίαρχο κ. Γιαννούλη, τον κ. Παπαγιάννη, τον κ. Αλεξίου, τοποθετηθήκατε και εσείς TRS σ’ αυτή την Επιτροπή. Μάθατε ποτέ ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο μπήκατε σ’ αυτή την Επιτροπή; Μάθατε γιατί τοποθετηθήκατε εσείς σ’ αυτή την Επιτροπή; Μάθατε γιατί άλλαξε η σύνθεση της Επιτροπής;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι. Αυτό δεν το έμαθα ποτέ. Δεν ήταν δική μου αυτή η απόφαση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Σας δόθηκε κάποια εξήγηση από πλευράς των πολιτικών προϊσταμένων;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ναι, βεβαίως. Ξέρω πολύ καλά το γιατί εγώ. Ο δικός μου ορισμός έγινε με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας όχι ως Προέδρου, απλώς με πρότεινε στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών για να μετάσχω στην Επιτροπή Διαπραγματεύσεων.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ)
Πήγα στον Αρχηγό και διαμαρτυρήθηκα, διότι επειδή ήμουν Διευθυντής μιας Υπηρεσίας που είχε αναλάβει το σχεδιασμό των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως αντιλαμβάνεστε, το έργο εκείνη την εποχή και μέσα σ’ αυτά τα σφιχτά χρονικά πλαίσια, ήταν τρομερό. Δεν είχα, δηλαδή, χρόνο να ασχοληθώ με άλλο αντικείμενο και μάλιστα τέτοιας σοβαρότητας.
Ο Αρχηγός με παρέπεμψε κατευθείαν στον τότε Υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μου είπε ότι ήταν δική του η απόφαση να πάω εγώ εκεί. Μάλιστα, τα λόγια που χρησιμοποίησε ήταν ότι με πρότεινε πρώτον, γιατί γνώριζα το σχεδιασμό Ολυμπιακής Ασφάλειας ως καθ’ ύλην αρμόδιος και υπεύθυνος και δεύτερον –μεταφέρω ακριβώς τα λόγια του και τα είπα και στον κ. Ανακριτή όταν πήγα- μου είπε «δεν ανέχομαι να ζητάνε από τον ελληνικό λαό 400 και 500 εκατομμύρια ευρώ για ένα σύστημα, το οποίο εμείς έχουμε κοστολογήσει 211 εκατομμύρια ευρώ. Δεν το ανέχομαι. Δεν μπορεί να γίνει αυτό». Και συνέχισε λέγοντάς μας να κάνουμε τη δουλειά μας, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στους όρους που έχουν τεθεί. Είμαι λεπτομερής και συγκεκριμένος σ’ αυτό που με ρωτάτε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Προφανώς, κύριε μάρτυς, σας είχε εμπιστοσύνη. Βέβαια, όσον αφορά αυτό που μας λέτε, θέλω να επιμείνω λίγο στο εξής.
Πέρασε από την Επιτροπή μας μάρτυρας –και επειδή τα Πρακτικά δημοσιοποιούνται- ο εκπρόσωπος της TRS, ο κ. Πεζάς, ο οποίος μας είπε το εξής, το οποίο θέλω ή να το επιβεβαιώσετε ή να μας πείτε αν είναι έτσι τα πράγματα.
Ο κ. Πεζάς, λοιπόν, μας είπε ότι ήταν περίπου επτασφράγιστο μυστικό το κόστος της αξίας αυτού του συστήματος. Ήταν, δηλαδή, άγνωστο. Δηλαδή όσον αφορά τα 211 εκατομμύρια ευρώ τα οποία εσείς μας τα φέρνετε ως δεδομένη αρχική κοστολόγηση, ο κ. Πεζάς μας είπε ότι δεν το ήξερε κανένας.
Μάλιστα, μας είπε ότι δεν ήταν 211 εκατομμύρια ευρώ, αλλά περίπου 269 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, είπε ότι αυτό προέκυψε και από τον εκ των υστέρων προϋπολογισμό που είχε εγγράψει το κρατικό δημόσιο. Και, ω του θαύματος, λέει, και ενώ κανένας δεν ήξερε και ενώ η προσφορά ήταν κλειστή, η SAIC κατέθεσε μία προσφορά παραπλήσια σχεδόν με το ποσό των 269 εκατομμυρίων ευρώ.
Μας δημιούργησε, λοιπόν, την εντύπωση -για να μην πω την αίσθηση και τη βεβαιότητα- ότι εδώ πέρα ήταν άγνωστο το πόσο περίπου ήταν κοστολογημένο το σύστημα και ότι κάπου είχε εσωτερική πληροφόρηση η μία εκ των δύο εταιρειών, με αποτέλεσμα να καταθέσει προσφορά παραπλήσια με το κόστος που είχαν σχεδιάσει οι υπηρεσίες και το είχαν κρατήσει κρυφό.
Πείτε μας, λοιπόν, αυτό το πράγμα είναι αληθές;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων που δόθηκε μαζί με τις προδιαγραφές στις δύο Κοινοπραξίες, τη SAIC και την TRS, όχι μόνο αναφέρονται τα 211 εκατομμύρια ευρώ ως η αξία του συστήματος, αλλά και η αξία κάθε υποσυστήματος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Επομένως, προφανώς δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ο μάρτυς κούνησε καταφατικά το κεφάλι του.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Σε κάποιο σημείο της κατάθεσης που έχετε δώσει στον ανακριτή κ. Ζαγοριανό λέτε ότι οι τεχνικές προσφορές ήταν ισοδύναμες. Εσείς δεν είστε τεχνικός.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Πώς το καταθέτετε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όπως ανέφερα, εμείς είμαστε Επιτροπή Διαπραγματεύσεων και είχαμε στη διάθεσή μας και εμπειρογνώμονες τεχνικούς από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι προέβησαν σε τεχνική εξέταση των προσφορών.
(NP)
(1KO)
Εκείνο το οποίο διαπιστώσαμε ομόφωνα και δεν υπήρχε διαφορετική γνώμη ούτε από κανέναν από τους τεχνικούς –όλα αυτά που λέω είναι στο φάκελο της Επιτροπής που τηρείται στο Υπουργείο Άμυνας- ήταν πως δύο προσφορές όντως ήταν ισοδύναμες. Τον όρο «ισοδύναμες» μάλλον κακώς τον χρησιμοποιώ. Αμφότερες οι προσφορές πληρούσαν σε γενικές γραμμές τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί. Αυτός είναι ο κατάλληλος όρος που πρέπει να τεθεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Καθ’ όλη τη διάρκεια που ασκούσατε τα καθήκοντά σας υπήρξαν με οποιονδήποτε τρόπο παρεμβάσεις εκπροσώπων, κατ’ αρχήν των εταιρειών που συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία, δεύτερον της SIEMENS ή οποιασδήποτε άλλης υπερεργολαβικής εταιρείας, τρίτον πολιτικών προσώπων είτε από το δικό σας Υπουργείο είτε από άλλα Υπουργεία;
Θα παρακαλούσα, λοιπόν, να έχουμε σαφή απάντηση αν και από ποιον υπήρξε και για ποιο λόγο οποιαδήποτε παρέμβαση στο έργο σας κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ουδέποτε και από κανένα. Είμαι απόλυτος. Όταν μου ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Προέδρου, είχε προηγηθεί, όπως καλύψατε προηγουμένως, μια διαγωνιστική διαδικασία. Ο Τύπος καθημερινά είχε άπειρα δημοσιεύματα για το διαγωνισμό και γι’ αυτήν την υπόθεση. Ήταν δηλαδή μια επιβαρυμένη κατάσταση. Εγώ να φανταστείτε ότι όσον καιρό διήρκεσε αυτή η διαγωνιστική διαδικασία ούτε καν πήγαινε στην υπηρεσία! Ουδέποτε κατ’ αυτόν το χρονικό διάστημα με πήρε, έστω και για άλλον υπηρεσιακό λόγο –συγγνώμη, δεν μου αρέσει να είμαι κράτος, αλλά εδώ είμαι- κάποιος να μου ζητήσει οτιδήποτε. Όχι πολιτικός μου προϊστάμενος ιεραρχικά και επιχειρησιακά, αλλά οποιοσδήποτε!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Σε όλη αυτήν τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η SIEMENS είχε κάποια παρουσία ως εταιρεία και με ποιον τρόπο;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ως εταιρεία όχι. Εμείς είχαμε απέναντί μας τους εκπροσώπους της SAIC. Ως SIEMENS ουδέποτε κατέβηκε να πει «ήρθα να διαπραγματευτώ». Ουδέποτε! Δεν θα το δεχόμασταν. Εμείς είχαμε απέναντί μας τη SAIC. Είχε ορίσει η κοινοπραξία SAIC τους εκπροσώπους της και με αυτούς διαπραγματευόμασταν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ποιος ήταν ο εκπρόσωπος της SAIC, κύριε Κωνσταντινίδη;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ο εκπρόσωπος της SAIC, αν θυμάμαι καλά, ήταν κάποιος Αμερικάνος. Νομίζω ότι λεγόταν Βάις. Δεν παίρνω και όρκο. Νομίζω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ο εκπρόσωπος της TRS;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν το θυμάμαι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ο κ. Τρεπεκλής ήταν παρών στις διαπραγματεύσεις; Πώς συμμετείχε σε όλη αυτήν τη διαδικασία;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ο κ. Τρεπεκλής ήταν αυτό που λέμε το contact point μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και της Επιτροπής και της SAIC. Ένα το κρατούμενο. Μετείχε στις διαπραγματεύσεις και μάλιστα πολλές φορές διαδραμάτιζε και ρόλο διερμηνέα στους Αμερικάνους που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Οι μόνες παρουσίες του κυρίου Τρεπεκλή σε αυτήν τη διαδικασία ήταν όταν ήταν παρών με τον Αμερικάνο Εκπρόσωπο της SAIC ή με κάποια στελέχη; Ουδέποτε ήταν μόνος του στο να εκπροσωπεί τη SAIC; Έκανε κάποιες άλλες παρεμβάσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ουδέποτε. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι όλα αυτά τα στοιχεία είναι καταχωρημένα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων, δηλαδή ποιοι έρχονταν, με ποιους η Επιτροπή ερχόταν σε επαφή, διότι οι συνεδριάσεις της Επιτροπής γίνονταν στο Στρατόπεδο Φακίνου και όλες οι είσοδοι και οι έξοδοι καταχωρούντο με ακριβή ώρα κ.λπ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Πείτε μου σας παρακαλώ κάτι ακόμη. Η BOARTES, η εταιρεία που κατήρτισε τις προδιαγραφές, με ποιο τρόπο συμμετείχε κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του τιμήματος;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ορισμένα από τα στελέχη αυτής της εταιρείας χρησιμοποιήθηκαν μαζί με εκπροσώπους των συναρμοδίων φορέων ως τεχνικοί σύμβουλοι της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Συμπέσατε να εργάζεστε μαζί με αυτά τα στελέχη κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας; Δηλαδή ανταλλάσσατε απόψεις, υπήρχε κοινή παρουσία με τη δική σας Επιτροπή ή τους βλέπατε ξεχωριστά και σας έστελναν υπομνήματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι. Ούτε υπομνήματα ούτε ξεχωριστά. Όλοι οι τεχνικοί σύμβουλοι έρχονταν θεσμικά, κάθονταν ένα γύρο και η Επιτροπή έθετε ερωτήματα και έπαιρνε απαντήσεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας εσείς διαπιστώσατε ποτέ κάποιο από τα στελέχη της BOARTES να εκφεύγει των τεχνικών καθαρά υποδείξεων, συμβουλών και να παρεμβαίνει επί της ουσίας στο να διαμορφώσει ευνοϊκή γνώμη υπέρ της μιας ή της άλλης προσφοράς;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι, δεν υπέπεσε ποτέ κάτι τέτοιο στην αντίληψή μου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Εσείς μείνατε και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πότε φύγατε, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Μόλις τελείωσαν οι Παραολυμπιακοί. Στις 4 Οκτωβρίου είχαμε τη λήξη της απόσπασης του προσωπικού. Στις 5 Οκτωβρίου με απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. αποστρατεύτηκα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Όταν, εν πάση περιπτώσει, είχε υπογραφεί το μνημόνιο και όταν…
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ναι, ναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Παρακολουθήσατε στη συνέχεια ποια ήταν η εξέλιξη της πορείας αυτού του συστήματος, δηλαδή αν παρεδόθη, αν παρελήφθη, αν εξοφλήθη, αν λειτουργεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Από τον Τύπο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Μόνο από τον Τύπο; Δεν έχετε ίδιαν αντίληψη αν…
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι, όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ούτε μάθατε ως πρώην στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας αν αυτό το σύστημα στη διαλειτουργικότητά του λειτούργησε. Γιατί ήταν μια υπόθεση της ζωής σας και αυτή. Σας είχε απασχολήσει. Σας είχε, προφανώς, δημιουργήσει προβλήματα. Υπήρξε κάποια πρόσθετη πληροφόρηση για το μέλλον αυτής της ιστορίας;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Πρόσθετη πληροφόρηση, όχι. Δεν το επιδίωξα ποτέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ολοκληρώστε, κύριε Ρήγα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε μάρτυς, τελειώνω με μια ερώτηση που τίθεται σε όλους τους μάρτυρες: Ξέρετε πολύ καλά, για να μην το επαναλάβω, τι ερευνούμε εμείς στην Επιτροπή αυτή. Ψάχνουμε να βρούμε αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, ενδείξεις ή στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα –αυτό μας αφορά- και όχι μόνο βέβαια, δηλαδή ό,τι άλλο προκύψει για άλλα φυσικά πρόσωπα κατά τη διάρκεια του έργου της Επιτροπής μας.
Απ’ όλη αυτήν την εμπλοκή σας σε αυτήν την κρίσιμη, θα έλεγα, θέση με το σύστημα C4I υπέπεσε ποτέ στην αντίληψή σας καθ’ οιονδήποτε τρόπο παρέμβαση, εμπλοκή πολιτικών προσώπων ή τρίτων, με σκοπό να επηρεάσουν είτε οι ίδιοι απευθείας είτε ενδιαμέσως με πολιτικά ή άλλα πρόσωπα την κρίση σας, όσον αφορά την επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας, προκειμένου να της ανατεθεί η υλοποίηση του έργου του C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ουδέποτε και απλώς σας επισημαίνω ότι εμείς ως Επιτροπή δεν επιλέξαμε κανέναν ανάδοχο. Δεν συνέτρεχε άλλωστε και λόγος. Ουδέποτε. Σας απάντησα και προηγουμένως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστούμε τον κύριο Ρήγα.
Κύριε Τζαβάρα, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε μάρτυς, θα ξεκινήσω απ’ αυτήν την BOARTES, με την οποία ουσιαστικά συνυπήρξατε. Έτσι δεν είναι; Δηλαδή με τα στελέχη…
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Μάλιστα συνεργαστήκαμε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτής της επιχείρησης ποια ήταν ακριβώς η αποστολή και η λειτουργία;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι ότι η εταιρεία BOARTES λειτουργούσε στα πλαίσια του ΑΘΗΝΑ 2004.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Εγώ, ως Διευθυντής Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, ύστερα από αποφάσεις της Διοίκησης, συνεργάστηκα μαζί τους σε δύο τομείς: Ο πρώτος τομέας ήταν η εκπόνηση των προδιαγραφών του C4I, όπως ανέφερα. Ο δεύτερος τομέας ήταν η εκπόνηση των επιχειρησιακών σχεδίων.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα.
Είναι, λοιπόν, αληθές αυτό που κατατέθηκε, ότι τις προδιαγραφές για το C4I ουσιαστικά τις είχε προσδιορίσει η BOARTES;
(BM)
(1NP)
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Κατά την άποψή μου, είναι εν μέρει αληθές. Δηλαδή, έκανε τις προδιαγραφές, αλλά υπήρχε και ομάδα παρακολούθησης, όπως ανέφερα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Καμία αντίρρηση. Επομένως συμφωνούμε: Έκανε τις προδιαγραφές.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Βεβαίως.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε μερικά ονόματα αυτών των ειδικών επί των προδιαγραφών, με τους οποίους συνεργαστήκατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν θυμάμαι. Θυμάμαι μόνο τον επικεφαλής αυτής της ομάδας, που ήταν ο κ. Ντέιβιντ Ντεσμασεγιέ. Αυτόν τον θυμάμαι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γάλλος ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Απ’ ό, τι ξέρω ήταν Αυστραλός υπήκοος με γαλλική καταγωγή ή κάτι τέτοιο. Τα περισσότερα στελέχη αυτής της εταιρείας είχαν εμπειρία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ, που είχαν προηγηθεί και ορισμένοι εξ αυτών και από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Salt Lake.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έλληνες δεν υπήρχαν εκεί μέσα;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ναι, υπήρχαν ορισμένοι Έλληνες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε ένα όνομα;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν θυμάμαι. Έχουν περάσει οκτώ χρόνια. Εγώ προσωπικά, όπως σας ανέφερα, δεν ήρθα σε επαφή με κανέναν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Στα συμβούλια λέω. Δεν είπα σε προσωπική επαφή. Σε υπηρεσιακή επαφή εννοώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν θυμάμαι τώρα κάποιο όνομα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Για δώστε μας μιαν εξήγηση, για να αντιληφθούμε κι εμείς: Όλοι αυτοί ήταν υπάλληλοι της BOARTES ή ήταν και μέτοχοι;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν το γνωρίζω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτή η BOARTES ξέρετε πού είχε έδρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι, δεν το γνωρίζω ούτε αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι δεδομένο, λοιπόν –μας έχει κατατεθεί- ότι ήταν μία εταιρεία που είχε έδρα στην Κύπρο.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν το γνωρίζω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εδώ δηλαδή, στην Ελλάδα, δεν υπήρχαν επιστήμονες αναλόγων προσόντων και χρειάστηκε να προσφύγουμε στις υπηρεσίες εκείνων, οι οποίοι συμμετείχαν στη BOARTES και είχαν έδρα την Κύπρο;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν μπορώ να απαντήσω σ’ αυτό. Σ’ αυτό μπορούν να απαντήσουν εκείνοι που επέλεξαν αυτή την εταιρεία και τους συγκεκριμένους. Εγώ τους βρήκα, όταν τοποθετήθηκα στη Διεύθυνση Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εσείς τι ακριβώς χαρακτηριστικές ιδιότητες είχατε, ώστε να σας αναθέσουν καθήκοντα και Προέδρου της επιτροπής, η οποία είχε αυτό το πολύ ιδιαίτερο καθήκον της παρακολούθησης ενός συστήματος με ξεχωριστές τεχνολογικές ιδιότητες;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Εγώ γνώριζα το σχεδιασμό της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Πέραν τούτου, ουδέν. Τεχνικός δεν ήμουν. Απάντησα προηγουμένως στην ερώτηση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Η εμπειρία σας, δηλαδή, πριν αναλάβετε αυτό το πόστο, πού ήταν; Πού είχατε υπηρετήσει;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Τα περισσότερα χρόνια στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στην Υπηρεσία Πληροφοριών πιο παλιά και στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Αυτές ήταν οι υπηρεσίες, όπου είχα υπηρετήσει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να κάνω εδώ άλλη μία ερώτηση προεισαγωγική: Τον κ. Πολυμενόπουλο τον γνωρίζατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι. Έχω ακούσει όμως γι’ αυτόν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι έχετε ακούσει;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Από τον Τύπο ότι υπήρχε κάποια διαφωνία του με τις προδιαγραφές.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτός ήταν ειδικός στα συστήματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν γνωρίζω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν σας εντυπωσίασε η κατάθεση του κ. Πολυμενόπουλου;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν την έχω διαβάσει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τι ξέρετε γι’ αυτόν;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν τον γνωρίζω. Απλώς έχω ακούσει ότι διαφωνούσε με τις προδιαγραφές. Πέραν τούτου, ουδέν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εσείς, λοιπόν, σαν ένας ευσυνείδητος Πρόεδρος αυτής της επιτροπής και απέναντι στο λαό της Ελλάδας και απέναντι στο καθήκον του και απέναντι στον όρκο που έχει δώσει, δεν είχατε την ευθιξία να μάθετε τι λέει ένας, ο οποίος έφερνε αντιρρήσεις και απ’ ό, τι προκύπτει είχε και την επιστημονική επάρκεια αυτών των θεμάτων, για τα οποία μιλούσε; Αυτό σας ρωτάω.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Βεβαίως. Γι’ αυτό το θέμα εγώ πληροφορήθηκα τον Ιανουάριο του 2007. Τότε ήμουν ιδιώτης και δεν είχα την ευχέρεια να δω τι έχει πει ούτε σε καταθέσεις ούτε σε κείμενά του.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μήπως ερευνήσατε τώρα, για να μας πείτε, έστω και εκ των υστέρων, ποια είναι η γνώμη σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι, δεν ερεύνησα. Και από τον Οκτώβριο του 2004 δεν ασχολήθηκα ξανά με το αντικείμενο.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πριν συσταθεί η επιτροπή, στην οποίαν συμμετείχατε εσείς, είχε προηγηθεί άλλη επιτροπή;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ναι, μία δεκατετραμελής υπό τον Ταξίαρχο κ. Γηραλέα των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή ήταν επιτροπή αξιολόγησης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μήπως συμμετείχε εκεί και ο κ. Πολυμενόπουλος;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε πού είχε καταλήξει αυτή η συγκεκριμένη επιτροπή;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Έχω διαβάσει το Πρακτικό αυτής της επιτροπής. Λεπτομέρειες δεν θυμάμαι. Όμως η επιτροπή αυτή γνωρίζω πολύ καλά ότι είχε βαθμολογήσει τα συστήματα, τις δύο εταιρείες. Δεν θυμάμαι ακριβώς ποια ήταν η βαθμολογία, πάντως διέφεραν. Υπερείχε η εταιρεία TRS στη βαθμολογία. Αυτό το θυμάμαι πολύ καλά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και πολύ καλά θυμάστε. Εκείνο όμως που με εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι, ενώ εσείς ουσιαστικά αναλάβατε να συνεχίσετε αυτή τη διαδικασία, δεν ενδιαφερθήκατε να δείτε σε ποιες συγκεκριμένες διαπιστώσεις και σε ποια επιχειρήματα στηριζόταν το πόρισμα αυτής της επιτροπής, η οποία είχε ουσιαστικά το ίδιο αντικείμενο με εσάς.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ενδιαφέρθηκα και μάλιστα πάρα πολύ, όπως και όλη η επιτροπή. Και εμβαθύναμε και στα τεχνικά συμπεράσματα, στα οποία είχαν καταλήξει. Όμως, οι προσφορές που κατατέθηκαν σε εμάς δεν ήταν ακριβώς οι προσφορές που κατατέθηκαν στη διαδικασία την προηγούμενη. Για παράδειγμα, στην προηγούμενη διαδικασία η SAIK, σε ό,τι αφορά το TETRA, δεν είχε καταθέσει τη λύση υποδομή NOKIA με τερματικά NOKIA.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: H SAIK.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ναι, η SAIK. Δεν την είχε καταθέσει. Την κατέθεσε στη δική μας επιτροπή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σωστότατο.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Άρα, λοιπόν, δεν είναι συγκρίσιμα τα στοιχεία. Δεν μπορούσα να συγκρίνω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Με τα αντισταθμιστικά οφέλη;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Και πάλι υπήρχε μία υπεροχή της.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιας εταιρείας;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Της TRS.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ξέρετε τι μας είπε εδώ ο κ. Πεζάς; Ότι είχε προαποφασισθεί η ανάθεση του έργου αυτού στη SAIK και ότι γι’ αυτή τη συγκεκριμένη ανάθεση «έπεσαν» και μίζες. Το έχετε ακούσει εσείς ποτέ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Αυτό το διάβασα στον Τύπο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα. Μπορείτε να μου πείτε, αυτοί οι άνθρωποι της BOARTES πόσον καιρό ασχολήθηκαν με τη συγκεκριμένη υπόθεση;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Τους ανατέθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή του «2004» η εκπόνηση της μελέτης την 1η Απριλίου 2002, η οποία, όπως σας ανέφερα, παρεδόθη στις αρχές Ιουλίου 2002.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εμείς την έχουμε αυτή τη μελέτη; Υπάρχει κάπου στη δικογραφία;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τη θέλουμε οπωσδήποτε, κύριε Πρόεδρε. Εγώ δεν την έχω συναντήσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να ερωτηθεί, λοιπόν, η κυρία Νικολακέα και να δούμε, εάν υπάρχει ήδη σε εμάς. Εάν δεν υπάρχει, να αναζητηθεί.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άλλες μελέτες, εκτός από αυτή, ξέρετε εάν είχε κάνει η BOARTES;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Απ’ ό, τι γνωρίζω, όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πώς αξιολογείτε εσείς το γεγονός ότι μία εταιρεία ουσιαστικά συστάθηκε πρώτον, για να αναλάβει αυτό το έργο και μετά δεν συνέχισε να ασχολείται και δεύτερον, δεν είχε καμία προϋπηρεσία στο αντικείμενο, δεν είχε καμία δραστηριότητα πάνω στο αντικείμενο; Αυτό πώς το εξηγείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Εκείνο που γνωρίζω εγώ είναι ότι αυτή ήταν εταιρεία συμβούλων. Η εταιρεία συμβούλων έκανε τη μελέτη της κι εκεί τελείωσε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή, ιδρύθηκε μόνο γι’ αυτή τη μελέτη;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν το γνωρίζω αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πάντως, άλλη μελέτη δεν είχε κάνει.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι, δεν έχω δει. Όταν μιλάμε για C4I, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν υπήρχε μόνο μία μελέτη. Η μία μελέτη αφορούσε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μην μου ξεφεύγετε, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν ξεφεύγω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Άλλη μελέτη, εκτός από αυτή, είχε κάνει; Μου είπατε «όχι».
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Στο σύστημα C4I, όχι. Είμαι κάθετος. Όχι η συγκεκριμένη εταιρεία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η συγκεκριμένη εταιρεία. Όμως γι’ άλλα;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Γι’ άλλα όμως, που περιλαμβάνονταν μέσα στο C4I, υπήρχαν άλλες μελέτες που τις είχαν κάνει άλλοι φορείς. Το TETRA, παραδείγματος χάρη, δεν το είχε κάνει η BOARTES.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν μας ενδιαφέρει αυτό, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Μα, ερωτώμαι από τον κύριο Πρόεδρο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προσπαθώ να βοηθήσω τον κύριο Βουλευτή στην απάντηση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ακούστε, κύριε μάρτυς. Είστε στρατηγός και πρέπει να μιλάμε λεβέντικα και με ειλικρίνεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Μα, ομιλώ ευθέως.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ακούστε, λοιπόν: Έχουμε μιαν επιχείρηση συμβούλων και απ’ ό, τι προκύπτει –το έχουν πει και άλλοι κι εσείς απλώς έμμεσα το επιβεβαιώνετε- η παρουσία της, η σχέση της με το C4I ήταν να κάνει αυτή τη μελέτη και τίποτε άλλο.
(XF)
(1MB)
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Τίποτα άλλο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επίσης λέγεται ότι γι’ αυτή τη δουλειά πήρε 10 εκατομμύρια. Και ταυτόχρονα αυτοί οι οποίοι ουσιαστικά μίλησαν για μαύρα ταμεία της SIEMENS και είναι στελέχη της SIEMENS και σε θέση να γνωρίζουν και έχουν δώσει καταθέσεις στις δικαστικές αρχές της Γερμανίας, στο Μόναχο, έχουν πει ότι για το C4I δόθηκαν μίζες 10 εκατομμύρια. Εσείς τώρα τι λέτε; Αυτές οι επιχειρήσεις των συμβούλων που κάνουν μια φορά μια δουλειά, είναι πολύ πιο λογικό να είναι οχήματα, μέσω των οποίων κυκλοφορεί βρώμικο χρήμα; Εγώ δεν έχω να πω τίποτα για τους ανθρώπους αυτούς. Τους σέβομαι και τους υπολήπτομαι, αλλά επειδή τυχαίνει να υπάρχει αυτή η σύμπτωση, γι’ αυτό ρωτώ και επιμένω.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν το γνωρίζω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έχουμε δηλαδή τρία στοιχεία. Πρώτον, ότι αυτή η επιχείρηση πρώτη φορά, χωρίς καμία προηγούμενη δραστηριότητα, αλλά και για τελευταία, ασχολείται με μελέτη τέτοιου αντικειμένου, δίνει μόνο αυτή τη μελέτη, που μας είπατε, παίρνει 10 εκατομμύρια και ταυτόχρονα έχουμε και αυτή τη συγκεκριμένη κατάθεση, την οποία σας ανέφερα. Εδώ μπορούμε να πούμε αν υπάρχει κάτι ύποπτο;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Εγώ δεν το γνωρίζω. Δεν έχει περιέλθει τίποτα υπόψη μου. Το μόνο που γνωρίζω και το κατέθεσα, είναι ότι σε ό,τι αφορά το C4I έκανε μόνο αυτός τις προδιαγραφές. Γιατί το C4I το επαναλαμβάνω, περιέχει και άλλες μελέτες, από άλλους φορείς. Αυτή, όμως, έκανε μόνο αυτές τις προδιαγραφές.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ένας λόγος παραπάνω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Απ’ ό,τι εσείς γνωρίζετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι, κύριε Πρόεδρε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτοί που αποφάσιζαν όταν δίνανε δώδεκα μήνες για να ολοκληρωθεί η προμήθεια, η κατασκευή, η εγκατάσταση, η εκπαίδευση όλα αυτά, για το C4I, είχαν αντίληψη, είχαν γνώση ότι αυτό είναι αδύνατον να γίνει μέσα σε δώδεκα μήνες;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι μόνο δεν είχαν γνώση γι’ αυτό το θέμα, αλλά και οι δύο εταιρείες έλεγαν ότι μπορούσαν να ολοκληρώσουν το έργο και μέσα σε δέκα μήνες και μέσα σε δέκα και μισή μήνες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι σε δώδεκα μήνες ένα μέρος παρελήφθη και μάλιστα για χρήση; Μπορείτε να μας πείτε σε τι ποσοστό ήταν αυτό που παρελήφθη τον Ιούλιο του 2004;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι, δυστυχώς. Έχει γίνει αποτίμηση, όπως σας ανέφερα, αλλά έγινε το 2005 και είχα φύγει. Δεν έχω εικόνα πάνω σ’ αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μετά, στη συνέχεια το Μάρτη του 2005 γίνεται μια τροποποιητική σύμβαση της αρχικής όπου εκεί παίρνει εξήντα ένα μήνες καιρό, διάρκεια για να ολοκληρώσει την παράδοση αυτού του συστήματος, που βεβαίως ήδη κατά το μείζον μέρος είχε παραδοθεί. Μπορεί να δικαιολογηθεί με τη λογική το ότι για κατασκευή ολόκληρη δίνετε δώδεκα μήνες και στη συνέχεια όταν έχουν πλέον τελειώσει η Ολυμπιακή Αγώνες και εκεί τα πράγματα μιλάνε με έναν άλλο τρόπο, φθάνουμε στο σημείο το ελληνικό δημόσιο να δίνει εξήντα ένα μήνες διάρκεια για να εκτελεστεί ένα κομμάτι αυτού του έργου;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Καίτοι είχα αποχωρήσει όπως σας ανέφερα, και για μένα είναι ανεξήγητο αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Παφίλης έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Κωνσταντινίδη, υπάρχει C4I; Είναι το μεγάλο μας ερώτημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Η απάντησή μου: Ουδέποτε λειτούργησε όπως ακριβώς περιλαμβάνονταν στο συμβατικό κείμενο, διαλειτουργικά και ενοποιημένο. Ουδέποτε, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβρη του 2004 που ήμουν εγώ εκεί.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η απάντηση δηλαδή είναι ότι δεν υπάρχει.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ως C4I ενοποιημένο δεν υπάρχει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρξε και ποτέ ενδιάμεσα. Έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ποτέ ως C4I ενοποιημένο
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ο κ. Τρεπεκλής αν δεν κάνω λάθος ή ο κ. Μπεζάς, μας είπε ότι δεν νομίζω ότι υπάρχει και μπορούσε να υπάρχει ένα τέτοιο σύστημα με αυτές τις προδιαγραφές που είχαν μπει στη μελέτη. Ισχύει αυτό; να σας το πω πιο πρακτικά. Έρχεται μια εταιρεία και κατασκευάζει –γιατί δεν υπήρχε προηγούμενο, ήταν το C3I- ένα τέρας. Το φέρνει, το εγκρίνουμε, αποφασίζουμε να το αγοράσουμε και τελικά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει. Άρα, μήπως και οι προδιαγραφές που τέθηκαν καθιστούσαν απραγματοποίητη τη δημιουργία του C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Σας ανέφερα ότι τεχνικός δεν ήμουν. Όλοι οι τεχνικοί που είχαμε στη διάθεσή μας –και νομίζω ότι είχαμε καλούς τεχνικούς εδώ απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και αυτοί οι σύμβουλοι της εταιρείας της Boartes που συνέπραξαν μαζί μας- μας διαβεβαίωναν ότι μπορούσε να υλοποιηθεί και μάλιστα εντός δωδεκαμήνου. Και οι δύο εταιρείες και οι δύο συμπράξεις εταιρειών και η SAIΚ και η TRS, έφεραν πιστοποιήσεις ότι μπορεί να υλοποιηθεί.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, αλλά το αποτέλεσμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Το αποτέλεσμα διέψευσε τους πάντες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εσείς ποιον θεωρείτε υπεύθυνο, κατά την κρίση σας, που δεν υλοποίησε το σύστημα;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Υπήρξαν πολλοί λόγοι. Ανέφερα προηγουμένως. Για μένα κυριότεροι λόγοι: Αποδείχτηκε η αδυναμία της SAIK να τραβήξει ως όχημα και να μπορέσει να επιτύχει τους συμβατικούς στόχους. Επίσης, η αλλαγή υποπρομηθευτών. Είχαμε αλλαγές υποπρομηθευτών ενώ είχε ξεκινήσει και υλοποιείτο η σύμβαση, είχαμε αλλαγές υποπρομηθευτών στην πορεία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ο βασικός πάντως υποπρομηθευτής ήταν η SIEMENS.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ποιοι άλλαξαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Το TETRA παραδείγματος χάρη, η αρχιτεκτονική του συστήματος των καμερών, το αερόπλοιο. Είχαμε δηλαδή σημαντικά κομμάτια που άλλαξαν στην πορεία, ενώ υπήρχε ήδη η σύμβαση. Αυτά απετέλεσαν εμπόδιο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τι άλλαξε;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ενώ συμβατικά υπήρχε η λύση η υποδομή NOKIA με τερματικά ΝΟΚΙΑ, τελικά έγινε τροποποίηση της σύμβασης, η οποία τροποποίηση έγινε τον Οκτώβρη του 2004.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποια υπ’ αριθμόν τροποποίηση ήταν αυτή; Γιατί έγιναν αρκετές.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Πρέπει να ήταν η πρώτη τροποποίηση, για αλλαγή υποπρομηθευτή.
Και είχαμε τη λύση πλέον MOTOROLA, υποδομή MOTOROLA με τερματικά ΝΟΚΙΑ. Σας έδωσα ένα παράδειγμα που ήταν για μένα το πιο σημαντικό.
Και ένα άλλο παράδειγμα, γιατί εδώ πρέπει να λέμε την πραγματικότητα. Υπήρχε η δική μας αδυναμία πολλές φορές να παράσχουμε εγκαίρως τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε. Όχι μόνο να λέμε την πραγματικότητα, αλλά έχετε ορκιστεί γι’ αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ναι, βεβαίως. Θέλω να μεταφέρω πώς ήταν η κατάσταση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σημαίνει ότι έχετε και ευθύνη για την πραγματικότητα και την αλήθεια. Και ποινική ακόμη ευθύνη, πέραν της ηθικής.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Το γνωρίζω και ευχαριστώ που μου το υπενθυμίζετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για την προστασία σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ευχαριστώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ισχύει η άποψη του κ. Τρεπεκλή ότι η καθυστέρηση κατά μεγάλο βαθμό, κυρίως μάλλον, οφείλεται στον Ο.Τ.Ε., στην αδυναμία του Ο.Τ.Ε.;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Αυτό δεν το γνωρίζω, αν οφείλεται στην αδυναμία του Ο.Τ.Ε. Αυτό ήταν εσωτερικό θέμα της κοινοπραξίας, αν ίσχυε κάτι τέτοιο. Εκείνο που γνωρίζω εγώ είναι πως ήταν ευθύνη της αναδόχου εταιρείας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όπως γνωρίζετε, έφυγε από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και πήγε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η εξήγηση που δόθηκε ήταν για λόγους χρονικούς, για να συντομευτεί η διαδικασία. Εδώ υπάρχει μια ένσταση. Παραδείγματος χάρη στην Επιτροπή Προμηθειών του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης –ήταν διακομματική, συμμετείχε δηλαδή και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το Κ.Κ.Ε. και ο Συνασπισμός- υπήρξε καταγγελία του δικού μας εκπροσώπου, ότι δεν γίνεται για λόγους ταχύτητας αλλά για λόγους αποκλειστικού ελέγχου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αδιαφάνειας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν είπαμε «αδιαφάνεια». Εμείς δεν χρησιμοποιούμε εύκολα τέτοιες λέξεις, γιατί θεωρούμε ότι είναι κοροϊδία σκέτη πολλές φορές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πώς το χαρακτηρίζατε, κύριε συνάδελφε;
(ΒΑ)
(XF)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Λέω ότι έφυγε από εκεί, γιατί ήταν διακομματική, υπήρχε έλεγχος, και πήγε σε μία άλλη Επιτροπή, η οποία ήταν κυβερνητική.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήταν κυβερνητικού ελέγχου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ λέω κυβερνητική. Υπήρχε, πάντως, σοβαρή ένσταση γι αυτή τη διαδικασία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν κατάλαβα καλά, κύριε συνάδελφε, τι είπατε. Αναλόγου αποκλειστικού κυβερνητικού ελέγχου είπατε;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι. Η επίσημη εξήγηση ήταν ότι γίνεται για λόγους ταχύτητας. Σας προβλημάτισε καθόλου αυτό το γεγονός, κύριε μάρτυς;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Για λόγους παράκαμψης των διαδικασιών.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, ταχύτητας.
ΜΑΡΤΥΣ ( Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ήταν μία απόφαση της ΔΕΣΟΠ, της διϋπουργικής Επιτροπής. Αυτό με υπερέβαινε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν μπορείτε να το κρίνετε. Το καταλαβαίνω.
ΜΑΡΤΥΣ ( Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ακριβώς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εντάξει, σας καταλαβαίνω.
Να πάμε τώρα πιο πρακτικά. Ο προϋπολογισμός ήταν 211.000.000 ευρώ. Τελικά κατοχυρώθηκε στα 255.000.000 ευρώ. Η διαφορά ήταν 45.000.000 ευρώ. Γιατί; Διότι αν θέλετε να σας εξηγήσω και το σκεπτικό -και πρέπει να εξηγήσω από την αρχή και τη δική μου στάση- το τι λένε οι μιζαδόροι και οι εκπρόσωποι της SIEMENS, εμείς δεν το θεωρούμε και πολύ σοβαρό, ούτε και το παίρνουμε σαν δεδομένο. Όμως, ανεξάρτητα από αυτό, λέγεται ότι έπεσαν μεγάλες μίζες για το C4I. Εγώ δεν μπορώ να το συνδέσω -φυσικά υπάρχει και η εταιρεία που έκανε τη μελέτη, η “Borders”- δεν κολλάει εύκολα. Ίσως κάποιος μπορεί να κάνει μία υπόθεση μεταξύ των 211.000.000 και 255.000.000 ευρώ. Είναι πολλά τα λεφτά, είναι 44.000.000 ευρώ.
ΜΑΡΤΥΣ ( Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Σαφώς είναι πολλά τα λεφτά. Όπως ανέφερα, αυτή δεν ήταν μία απόφαση της Επιτροπής. Απλώς η Επιτροπή επεσήμανε στο πόρισμά της ότι τα 254.000.000 – 278.000.000 ευρώ υπερέβαιναν τον καθορισθέντα προϋπολογισμό. Πήραμε γραπτή εντολή να κλείσει ο διαγωνισμός εκεί.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Από ποιον πήρατε εντολή;
ΜΑΡΤΥΣ ( Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων του ΓΕΘΑ. Την ανέφερα προηγουμένως.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τίνος ήταν η απόφαση αυτή; Ήταν της Επιτροπής, ή του Υπουργείου;
ΜΑΡΤΥΣ ( Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Η απόφαση δεν ήταν της Επιτροπής. Εμείς πήραμε γραπτή εντολή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων να κληθεί η εταιρεία SAIC να υποβάλλει σε μας οικονομική προσφορά που να μην υπερβαίνει τα 255.000.000 ευρώ. Απευθύναμε έγγραφο στην εταιρεία και την ίδια ημέρα μας υπέβαλε προσφορά 254.999.000 ευρώ. Υποβάλλαμε το πρακτικό μας και βγήκε απόφαση του ΚΥΣΕΑ που την ανακήρυξε ως ανάδοχο του έργου έναντι αυτού του ποσού.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σας ρωτώ, γιατί στην κατάθεσή σας λέτε –η γνώμη σας είναι και σωστά κατά τη γνώμη μου- ότι είχε υπερτιμολογηθεί υπερβολικά το κόστος το έργου. Έτσι δεν λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ναι και επιμένω σε αυτό και σήμερα. Διότι, όταν η πρώτη προσφορά ήταν στα 278.000.000 ευρώ και φθάνει τα 255.000.000 ευρώ, το δικό μου συμπέρασμα είναι αυτό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Με προλάβατε στην επόμενη ερώτηση.
Αυτά είχα να ρωτήσω και σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Αϊβαλιώτης έχει το λόγο για δέκα λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Θα χρειαστώ λιγότερο χρόνο, κύριε Πρόεδρε.
Είπατε, κύριε μάρτυς, ότι ο προϋπολογισμός του έργου είχε καθοριστεί στα 211.000.000 ευρώ. Παίρνω τη σκυτάλη από το συνάδελφό μου κ. Παφίλη. Ποιος την καθόρισε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Είχε συγκροτηθεί μία ομάδα εργασίας για την αξιολόγηση της μελέτης της “Borders” αναφορικά με το C4I. Αυτή η ομάδα εργασίας κατήρτισε αυτόν τον προϋπολογισθέντα προϋπολογισμό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ποιος ήταν επικεφαλής σε αυτή την ομάδα εργασίας;
ΜΑΡΤΥΣ ( Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Επικεφαλής ήταν ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Αδαμίδης Παναγιώτης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Άλλα ονόματα θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Τώρα, δεν θυμάμαι. Θυμάμαι ότι ήταν 8μελής και συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις Ένοπλες Δυνάμεις, από το Λιμενικό, από το Υπουργείο Οικονομικών, από το Υπουργείο Πολιτισμού.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είπατε πριν ότι το κόστος έφθασε στα 255.000.000 ευρώ και ότι λάβατε ένα χαρτί από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Θυμάστε ποιος υπογράφει;
ΜΑΡΤΥΣ ( Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ο Γενικός Διευθυντής κ. Πολυζώης Κωνσταντίνος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Θυμάστε την ημερομηνία;
ΜΑΡΤΥΣ ( Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ναι. Είναι το υπ’ αριθμόν 78/12.3.2003.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε μάρτυς, από ποιον διοριστήκατε Διευθυντής Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων;
ΜΑΡΤΥΣ ( Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ποιος ήταν τότε Υπουργός Δημοσίας Τάξεως;
ΜΑΡΤΥΣ ( Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ο κ. Χρυσοχοΐδης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ξέρετε για ποιο λόγο δεν έγινε η γενική δοκιμή του C4I την 1.10.2004, ούτε καν την 1.10.2004, το 2005;
ΜΑΡΤΥΣ ( Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν έγινε τότε, επειδή η εταιρεία δεν είχε ετοιμότητα. Για να γίνει γενική δοκιμή, έπρεπε να είχε προηγηθεί η δοκιμή των επιμέρους υποσυστημάτων. Η εταιρεία δεν είχε την ετοιμότητα για να προβεί η Επιτροπή παραλαβής σε αυτή τη διαδικασία. Και εμείς θέλαμε πρώτα να προηγηθεί η δοκιμή των επιμέρους υποσυστημάτων, ώστε αφ ης στιγμής, σύμφωνα με τη σύμβαση, είχαμε θετικό αποτέλεσμα, να ακολουθήσει τη δοκιμή του ενιαίου συστήματος για να δούμε αν είναι ενοποιημένο και αν λειτουργεί διαλειτουργικά. Αλλιώς, δεν είχε νόημα, αν δεν ήταν έτοιμα τα υποσυστήματα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εντοπίζετε ευθύνη, από την εμπειρία σας, στο ελληνικό κράτος ή στην εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ ( Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Εγώ θα έλεγα, μέχρι τότε που αποστρατεύτηκα, ότι το 95% εντοπίζεται στην εταιρεία και ένα 5% στο ελληνικό κράτος. Η δική μας ευθύνη, του ελληνικού δημοσίου, ήταν ότι όντως δεν παρείχαμε εγκαίρως τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ξέρετε τι υπηρεσίες θα μπορούσε να προσφέρει το C4I σε πλήρη λειτουργικότητα και τι προσφέρει σήμερα; Αν το γνωρίζετε, γιατί σήμερα δεν είστε εν ενεργεία.
ΜΑΡΤΥΣ ( Βασίλειος Κωνσταντινίδης): ‘Όχι, δεν το γνωρίζω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τι θα μπορούσε να προσφέρει σε πλήρη ….
ΜΑΡΤΥΣ ( Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Κατ’ αρχάς το C4I είναι ένα επιχειρησιακό εργαλείο, είναι μία προηγμένη τεχνολογία και θα βοηθούσε ποιους; Εκείνους που παίρνουν τις αποφάσεις, τους διοικητές των αστυνομικών επιχειρήσεων, μέσω της παρεχόμενης τεχνολογίας, που τους παρέχει δηλαδή ήχο, εικόνα και δεδομένα σε real time, για να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δηλαδή είναι κάμερες –για να καταλάβω τι είναι αυτό το C4I- μικρόφωνα, υποκλοπές, παρακολουθήσεις….
ΜΑΡΤΥΣ ( Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν είναι υποκλοπές. Είναι ένα σύστημα που παρέχει σε real time, σε αυτούς που παίρνουν αποφάσεις, ήχο, εικόνα και δεδομένα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Όταν λέμε «δεδομένα» τι εννοούμε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Βασίλειος Κωνσταντινίδης): «Δεδομένα» εννοούμε μέσα από μηχανογραφικές εφαρμογές.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πείτε το μας πιο απλά.
ΜΑΡΤΥΣ ( Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Κάποιος, δηλαδή, είναι καταζητούμενος, ή κάποιο όχημα απασχολεί, τα στοιχεία τα έχει ακόμη και αυτός που είναι στο περιπολικό, τα έχει και εκείνος που παίρνει την απόφαση, σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, στρατηγικό, τακτικό και επιχειρησιακό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δηλαδή ουσιαστικά δεν ήταν και τίποτα διαφορετικό από αυτό που ξέρουμε επί 10ετίες. Να έχουμε εικόνα του τι γίνεται, ήχο και δεδομένα, αλλά απλώς ήταν πιο αργά μέχρι τώρα. Αυτό ήταν στην επιτάχυνση, ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ ( Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ανύπαρκτα. Σε ό,τι αφορά το σύστημα επικοινωνιών, για παράδειγμα -εγώ για την Αστυνομία μπορώ να μιλήσω, δεν ήμουν Αρχηγός της Αστυνομίας, αλλά κατά το μέρος που ασχολήθηκα με τη σχεδίαση των αγώνων- είμαστε στην εποχή του Αραμπά, επιτρέψτε μου να πω, ούτε καν αναβαθμισμένο αναλογικό σύστημα, ένα απλό αναλογικό σύστημα. Δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε με αυτό το σύστημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είχε κάμερες, όλα αυτά σε πλήρη εξέλιξη και σε πλήρη ανάπτυξη.
ΜΑΡΤΥΣ ( Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Είναι ακριβές.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Και η τελευταία ερώτηση. Αναφέρατε ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης έφερε κάποιο σταυρό του μαρτυρίου. Τι εννοείτε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Εννοώ ότι εκλήθη να πάρει απόφαση ένα μήνα πριν από την τελετή έναρξης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Αυτά είχα να ρωτήσω. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε ως παλιός Υπουργός Αθλητισμού να σας πω ότι όλα τα έργα που έχουν να κάνουν με αγώνες στο Υπουργείου Αθλητισμού τα κρατούν την τελευταία στιγμή για να μη μπορεί να έχει διαπραγμάτευση με τον εργολάβο. Εδώ βλέπω κάτι ανάλογο. Μένει την τελευταία στιγμή, δεν προλαβαίνουμε, πάμε κατευθείαν σε ανάθεση. Αυτό κάνει σε μόνιμη βάση, ή εξαναγκάζεται να κάνει σε μόνιμη βάση το Υπουργείου Αθλητισμού όταν έχει αγώνες, πόσο μάλλον όταν έχει Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι ως παρένθεση για τη διαίσθηση που έχω εγώ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Δεν το καταλάβαμε. Φαίνεται ο εργολάβος να αφήνει δικαιώματα για διαπραγμάτευση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ(Ιωσήφ Βαλυράκης): Εδώ είναι μία suis generis κατάσταση, όπου ο εργολάβος έχει το πάνω χέρι, γιατί εκβιάζει: « Ή θα πάρετε το σύστημα, ή δεν κάνετε Ολυμπιακούς Αγώνες». Αλλά και εμείς πρέπει να έχουμε νεφρά να διαπραγματευόμαστε, μια που πληρώνουμε ένα σύστημα, που, απ’ ό,τι κατάλαβα από το μάρτυρα, το είχε, το έχει και θα το έχει απόλυτη ανάγκη η αστυνομία.
(GM)
BA
Το πλήρωσε, το μοσχοπλήρωσε και δεν λειτούργησε ποτέ.
Κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι ο μάρτυρας μας έδωσε την εικόνα. Πρέπει να επιταχύνουμε.
Ο κ. Παπαδημούλης έχει το λόγο για δέκα λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, μπορείτε να μας πείτε εάν ξέρετε ποιος επέλεξε αυτήν την εταιρεία, την Borders και με ποια διαδικασία για να συντάξει προδιαγραφές;
MΑΡΤΥΣ (Βασίλης Κωνσταντινίδης): Όχι, δεν το γνωρίζω. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι υπήρχε μία συμφωνία του ΑΘΗΝΑ 2004 σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Η εμπλοκή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης στο σκέλος της συναπόφασης σας είναι γνωστή;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλης Κωνσταντινίδης): Όχι, καθόλου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Γνωρίζετε μήπως για ποιο λόγο άλλαξε η επιτροπή και σας ανατέθηκε να προεδρεύσετε σε μία επιτροπή στη δεύτερη φάση της αναζήτησης του μειοδότη;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλης Κωνσταντινίδης): Όχι, δυστυχώς δεν το γνωρίζω ούτε αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Στην κατάθεσή σας λέτε ότι πήγατε και διαμαρτυρηθήκατε στον κ. Μαλέσιο, ο οποίος σας παρέπεμψε στον κ. Χρυσοχοίδη και του είπατε «μου έχετε αναθέσει μία άλλη δουλειά που και αυτή δεν προλαβαίνω να την κάνω και είναι πάρα πολύ σημαντική, τι μου φορτώνετε και αυτό;». Και η απάντηση του κ. Χρυσοχοϊδη ήταν ότι σας ανέθεσε να μετάσχετε ως Πρόεδρος σε αυτήν την επιτροπή γιατί σας είχε απόλυτη εμπιστοσύνη.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλης Κωνσταντινίδης): Κάπως έτσι. Είπα προηγουμένως ακριβώς τι μου είπε. Τα επαναλαμβάνω: Εκείνο που μου είπε είναι ότι είναι θέμα εμπιστοσύνης, γιατί πρώτον, εσύ ξέρεις το σχεδιασμό ολυμπιακής ασφάλειας και δεύτερον, δεν ανέχομαι και δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να πληρώνει 400 και 500 εκατομμύρια ευρώ για να πάρετε το όποιο σύστημα που έχει προϋπολογιστεί για 211 εκατομμύρια ευρώ. Θα πας, θα κάνεις τη δουλειά σου όπως πρέπει, αλλά θέλω από εμένα να έχεις υπόψη σου αυτό που σου είπα, τίποτε άλλο. Και ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που με τον συγκεκριμένο Υπουργό είχα επικοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το κατάλαβα.
Μας είπατε κάποια στιγμή, ότι το τεχνικό περιεχόμενο των προσφορών στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας είχε διαφορές από την πρώτη φάση της διαδικασίας, δηλαδή πρόσφεραν άλλο πράγμα. Και οι δύο εταιρείες ή μόνο η Saic;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλης Κωνσταντινίδης): Εκείνο που θυμάμαι εγώ πάρα πολύ καλά είναι ότι η Saic και ανέφερα το συγκεκριμένο ένα βασικό υποσύστημα που ήταν το Tetra.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μην χαθούμε στις λεπτομέρειες. Πρότειναν λοιπόν κάτι διαφορετικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλης Κωνσταντινίδης): Ναι, κάτι διαφορετικό, μία νέα λύση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Από αυτά τα πέντε μέλη της επιτροπής αξιολόγησης, εκτός από εσάς που από ό,τι μας είπατε δεν είχατε τις τεχνικές γνώσεις να αξιολογήσετε τις διαφορές αυτές και την οικονομική τους αποτίμηση, από τα άλλα τέσσερα μέλη της Επιτροπής υπήρχε κανείς που να σκαμπάζει από αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλης Κωνσταντινίδης): Ναι, ήταν και ο κ. Παπανικολάου στο Υπουργείο Πολιτισμού και ο κ. Αλεξίου από το Υπουργείο Οικονομικών. Ιδίως στον οικονομικό τομέα κατείχαν το αντικείμενο μπορώ να πω πάρα πολύ καλά. Ήταν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ο κ. Γιαννούλης, ο οποίος στον τεχνικό τομέα είχε καλή γνώση και ήταν και ο αντισμήναρχος κ. Παπαγιάννης, ο οποίος γνώριζε πολύ καλά …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μας τα έχετε ξαναπεί αυτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εγώ άλλο ρωτώ: Εάν κάποιος από αυτούς είχε την ικανότητα και τις γνώσεις –και εσείς ως Πρόεδρος της επιτροπής το καταλάβατε, του αναθέσατε- να μπορεί να εκτιμήσει αυτή η τροποποιημένη προσφορά εάν κοστίζει παραπάνω, ή λιγότερο, έτσι ώστε να το αξιολογήσετε στην οικονομική σας διαπραγμάτευση. Όχι αν ξέρει από οικονομικά, αλλά εάν μπορεί να ζυγίσει τι κάνει κάθε πρόταση, πόσο κοστίζει κλπ.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλης Κωνσταντινίδης): Τώρα κατάλαβα πολύ καλά.
Όχι, κανένα μέλος από την Επιτροπή. Αυτό το έργο το έκανε η ομάδα των τεχνικών συμβούλων που είχαμε θεσμικά στη διάθεσή μας ως επιτροπή. Είχε συγκροτηθεί ομάδα τεχνικών συμβούλων όχι Borders. Μετείχαν ορισμένοι από αυτούς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πού μετείχαν, κύριε μάρτυς, για να καταλάβουμε; Μετείχαν ορισμένοι από αυτούς, ποιοι και που;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλης Κωνσταντινίδης): Η Επιτροπή Διαπραγματεύσεων είχε στη διάθεσή της και μία ομάδα τεχνικών συμβούλων που απαρτίζονταν από τεχνικούς συμβούλους που είχαν ορίσει όλα τα εμπλεκόμενα στην προμήθεια Υπουργεία –ένα το κρατούμενο- και δεύτερον και ορισμένοι σύμβουλοι της Εταιρείας Βorders. Αυτοί συγκροτούσαν μία ομάδα τεχνικών συμβούλων, στους οποίους απευθυνόταν η επιτροπή.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αυτή η ομάδα τεχνικών συμβούλων γι’ αυτήν την πρόταση την καινούργια που σας έκανε η Saic τι σας είπε; Ότι αξίζει οικονομικά λιγότερο ή περισσότερο από την προηγούμενη;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλης Κωνσταντινίδης): Μας είπε ότι τεχνικά είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να υπάρξει τότε στην αγορά –και όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα- η δε προσφερόμενη τιμή θα μπορούσε να τύχει διαπραγμάτευσης και έτυχε και βελτιώθηκε αρκετά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς, όμως, ως πενταμελής επιτροπή και ως Πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής δεν ήσασταν σε θέση να κρίνετε και να αξιολογήστε εάν αυτό που σας εισηγούντο οικονομοτεχνικά είναι σωστό ή όχι.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλης Κωνσταντινίδης): Όχι, δεν είχα τη δυνατότητα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εάν δηλαδή, κύριε μάρτυς, κάποιοι από αυτήν την επιτροπή, παραδείγματος χάρη τα μέλη που μετείχαν και στην Borders, ήταν αγορασμένοι με μίζες, είχαν επιλεγεί πάλι με μίζες για να σας πουν, αυτό είναι πάρα πολύ καλό, ό,τι καλύτερο συμβαίνει, πάρτε το γιατί είναι καλό, εσείς ήσασταν περίπου δεμένοι να το δεχτείτε, δεν είχατε τρόπο να το αξιολογήσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλης Κωνσταντινίδης): Εάν όλοι οι τεχνικοί σύμβουλοι από όλα τα εμπλεκόμενα, επτά ή πόσα ήταν και η Borders ήταν όλοι ομόφωνα συνεννοημένοι και πληρωμένοι, ναι, με παγίδεψαν ως Πρόεδρο και τα άλλα μέλη της επιτροπής.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να σας ρωτήσω κάτι ακόμα.
Έχουμε έναν προϋπολογισμό που λέει για 211 εκατομμύρια ευρώ. Ξεκινούν αυτοί οι κύριοι από πάρα πολύ ψηλά, από τριακόσια τόσα, 315 κλπ…
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλης Κωνσταντινίδης): Μέχρι 500 είχαν φτάσει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: …και τροποποιούν διαρκώς αυτό που σας προσφέρουν και σας λένε ότι το βελτιώνουν και συνηγορούν και οι σύμβουλοι ότι το βελτιώνουν, το εκμοντερνίζουν, το αναπτύσσουν και την ίδια ώρα κατεβάζουν και τις τιμές. Δηλαδή συμβαίνει κάτι περίεργο. Έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλης Κωνσταντινίδης): Εγώ μίλησα για υπερτιμολόγηση και το κατέθεσα και εγγράφως και το καταθέτω και τώρα στην Επιτροπή.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς ξαφνικά μπαίνετε Πρόεδρος σε μία επιτροπή, παρότι έχετε του κόσμου τις άλλες δουλειές, που στηρίζεται σε ειδικές γνώσεις γιατί κανείς από τους πέντε σας δεν μπορεί να αξιολογήσει τεχνικά τα πράγματα και πόσο κοστίζουν, το κατεβάζετε κάποια στιγμή στο 278 και μετά έρχεται το ΚΥΣΕΑ πάνω από εσάς και λέει «δεν μπορώ να δώσω πάνω από 255» και σε μία μέρα έρχεται η εταιρεία και λέει όπως τα καρπούζια 254, 999.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με τη διαφορά χωρίς τη βούλα όμως!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αυτό εσάς δεν σας φαίνεται κάπως περίεργο;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλης Κωνσταντινίδης): Αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο, όμως τότε δεν μου φαινόταν περίεργο. Ήταν μία απόφαση που λήφθηκε από το ΚΥΣΕΑ και από εκεί και πέρα τι να τη σχολιάσω;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άλλο σας ρώτησα.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλης Κωνσταντινίδης): Δεν κατάλαβα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να επανέλθω. Εσείς φτύνετε αίμα με τη βοήθεια της τεχνικής υποστήριξης για το δημόσιο συμφέρον. Ξεκινούν από τα 500 και κατεβαίνουν στα τετρακόσια τόσα, στα τριακόσια τόσα, στα διακόσια εβδομήντα τόσα κλπ. και στο μεταξύ βελτιώνουν και την προσφορά, κατά πως λένε οι σύμβουλοι αυτής της εταιρείας που είναι στην Κύπρο, που τους διαλέξανε και εσείς δεν ξέρετε πως κλπ. Και ξαφνικά έρχεται το ΚΥΣΕΑ σαν να έχει μαντικές ικανότητες και λέει, παιδιά 255, παραπάνω δεν δίνω. Και σε μία μέρα όλοι αυτοί που μήνες παιδευόντουσαν και σας έλεγαν, παιδιά δεν βγαίνουμε, θα χάσουμε, έρχονται και λένε 254,99.
Σας ερωτώ με βάση την κοινή λογική του στρατηγού και όχι του Προέδρου της επιτροπής, που είναι στην πιάτσα, που ξέρει, που έχει δουλέψει σε πληροφορίες κλπ, αυτός ο τόσο γρήγορος συντονισμός, το ΚΥΣΕΑ να λέει «δεν δίνω πάνω από 255» και σε μία μέρα αυτοί να λένε 254,99, αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο σε ένα επίπεδο πάνω από εσάς να υπήρξε μία άτυπη διαβούλευση για το που θα κλείσει η δουλειά;
PM
(1GM)
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ακούστε. Δεν ξέρω για άτυπες διαβουλεύσεις. Εκείνο που ξέρω είναι το γεγονός. Το γεγονός είναι ότι ελήφθη πράγματι αυτή η απόφαση. Εμάς μας κοινοποιήθηκε εγγράφως. Εμείς το μόνο που είπαμε είναι ότι «κύριοι, 254 999, αυτή η πρόταση υπερβαίνει τον καθορισθέντα προϋπολογισμό του 2011». Τελεία. Δεν είχαμε άλλη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είχαν τη 211 όμως.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το ξέρω.
Να σας ρωτήσω κάτι ακόμα: Αφού εσείς, κύριε μάρτυς, είχατε πει αυτό και το λέτε πάλι γραπτά ότι «211 είχαμε προϋπολογίσει και το 255 είναι παραπάνω», δεν σκεφτήκατε ότι «τώρα που τους βρήκαμε μπόσικους και κατεβαίνουν και βελτιώνουν τεχνικά την προσφορά τους και την κάνουν οικονομικότερη, μήπως να ξαναβάλουμε στο παιχνίδι και τη δεύτερη εταιρεία μπας και τους κατεβάσουμε παρακάτω, είτε τους μεν, είτε τους δε, γιατί δεν έχουμε παντρευτεί κανέναν»; Το λέω όσο πιο απλά μπορώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Κι εγώ θα σας απαντήσω όσο πιο απλά μπορώ. Δεν μπορούσα να το σκεφτώ γιατί η απόφαση ήταν ότι κατακυρώθηκε πλέον η προμήθεια στην εταιρεία αυτή. Αυτή ήταν η απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Δεν άφησε σε μας…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άρα η απόφαση του ΚΥΣΕΑ έλεγε «το δίνω στη Saic, αλλά όχι πάνω από 255». Δεν έλεγε σε σας «το δίνω στη Saic καταρχήν αν μου δώσει πάνω από 255, αλλά σε επανεξουσιοδοτώ αν μπορείς να πετύχεις βάζοντας και τον άλλο στη διαπραγμάτευση».
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι, είμαι κάθετος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αυτό υπήρχε σε μια προηγούμενη φάση.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ναι, βεβαίως και υπήρχε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σε μία προηγούμενη φάση σου είπε –στην Επιτροπή, κύριε Πρόεδρε…
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): «Εάν δεν τα βρεις με τη μία, να πας με την άλλη».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Έτσι.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ναι, βεβαίως.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το γεγονός είναι ότι το ΚΥΣΕΑ εκείνη τη στιγμή αποφασίζει να αφαιρέσει ένα από τα «όπλα» του. Είχε ένα «όπλο» πάνω στο τραπέζι που έλεγε «εγώ συζητάω και με τους δύο». Αυτό δεν δυσκόλεψε την προσπάθεια της Επιτροπής να πετύχει μία καλύτερη τιμή;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Επιτρέψτε μου να μην απαντήσω σ’ αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν θέλω να σας πιέσω παραπάνω.
Θα σας πω κάτι ακόμη: Κατάλαβα –και μ’ αυτό θα τελειώσω, κύριε Πρόεδρε, και θα χαρίσω το χρόνο που περισσεύει στον επόμενο…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας χαρίστηκα απαρχής χρόνου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ήταν για σας ο χρόνος γιατί παρεμβληθήκατε.
Κύριε μάρτυς, μας εξηγήσατε –και το καταλαβαίνω- ότι στις παραμονές της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων με την Ελλάδα να εκβιάζεται ότι είναι άντρο τρομοκρατίας, ότι δεν θα λειτουργήσει τίποτα, ότι θα κινδυνεύσουν οι αθλητές, οι ξένες αποστολές κ.λπ., παρότι βλέπεις ότι δεν δουλεύει, ότι άλλο σου είχαν υποσχεθεί, άλλο σου δίνουν, ότι είναι δύσκολο να πεις «δεν το παραλαμβάνω, δεν σας πληρώνω κ.λπ.». Αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες όμως, έχοντας υπόψη τις τρομερές ελλείψεις, μπορείτε να μου πείτε σε ποιες ενέργειες προέβη στο υπηρεσιακό και στο πολιτικό επίπεδο η αρμόδια ηγεσία, δηλαδή Ελληνική Αστυνομία, στρατιωτική αρχή και Υπουργείο Δημόσιας Τάξης;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν το γνωρίζω. Σας ανέφερα ότι μετά τους Ολυμπιακούς αποστρατεύτηκα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το ξέρω. Κράτησα την ημερομηνία. Ήταν τον Οκτώβριο.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): …και σε επιχειρησιακό επίπεδο αντικαταστάθηκα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μήπως ξέρετε από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τον Οκτώβριο αν υπήρξαν ενέργειες ή εισηγήσεις για ενέργειες τώρα πια που δεν υπήρχε ο βραχνάς και η πίεση και ο εκβιασμός των Ολυμπιακών Αγώνων, ώστε να προστατευθεί το δημόσιο χρήμα και το δημόσιο συμφέρον;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν έγιναν τότε τέτοιες κουβέντες γιατί οι Παραολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν στις 29/9/2004.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε μάρτυς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, έχουν ζητήσει και άλλοι συνάδελφοι το λόγο. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι ο μάρτυς έχει ολοκληρώσει, αλλά μπορείτε να έχετε δύο λεπτά για να κάνετε ερωτήσεις. Θα παρακαλούσα όμως να τελειώνουμε με το στρατηγό γιατί έχουμε κι άλλους μάρτυρες.
Η κυρία Τσόνογλου έχει το λόγο για δύο λεπτά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Kύριε Πρόεδρε, για να μην καθυστερώ, δίνω το λόγο στους άλλους συναδέλφους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Τσόνογλου.
Ο κύριος Οικονόμου έχει το λόγο για δύο λεπτά.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε μάρτυς, εάν δεν αγοράζαμε κανένα σύστημα ασφαλείας, πώς θα εκτελείτο το καθήκον της ασφάλειας των Αγώνων; Πώς θα το κάνατε επιχειρησιακά;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν μπορώ να το διανοηθώ αυτό γιατί γίνεται ένας σχεδιασμός της ολυμπιακής ασφάλειας που εγκρίνεται από τη ΔΟΕ και λαμβάνει υπόψη τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σας αναφέρω τη γενική ιδέα ενέργειας καίτοι εγώ βρήκα αυτό το σχεδιασμό, όπως σας ανέφερα, γιατί δυστυχώς δεν πήγα από την αρχή, αλλά πήγα δυόμισι χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς. Μέσα απ’ αυτό το σύστημα υπήρχε η ανάγκη υποστήριξης του σχεδιασμού απ’ αυτά τα συστήματα ασφαλείας. Δεν είχαμε τότε συστήματα ασφαλείας. Είχαμε μόνο 49 κάμερες σε ορισμένους βασικούς δρόμους της Αθήνας. Δεν είχαμε καθόλου σύστημα επικοινωνιών. Υπήρχε ένα απαρχαιωμένο απλό αναλογικό σύστημα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Συγγνώμη που θα σας διακόψω, αλλά διακόπτει εμένα ο Πρόεδρος συνέχεια, μου λέει «δύο λεπτά και δύο λεπτά»…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προχωρήστε, κύριε συνάδελφε.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εγώ προχώρησα για πέντε δευτερόλεπτα, κύριε Πρόεδρε.
Η ερώτησή μου είναι άλλη. Δεν έχετε να μας πείτε και τίποτα στο γιατί ανελήφθη αυτή η υποχρέωση. Ανελήφθη. Εάν δεν είχε αναληφθεί αυτή η υποχρέωση –σε μηδενική βάση σας ρωτάω- δεν θα μπορούσαμε να φροντίσουμε την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων με κάποιο τρόπο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πέραν των δεσμεύσεών μας στη ΔΟΕ και πέρα του βασικού σχεδιασμού. Από μηδενική βάση.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τη ΔΟΕ, τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς, δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Δεν θα κάναμε κάποιο project ασφάλειας;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Θα κάναμε οπωσδήποτε ένα εναλλακτικό. Πάντα υπάρχουν εναλλακτικές. Ποτέ δεν υπάρχουν μονόδρομοι, αλλά είναι κάτι το οποίο δεν εξετάσαμε. Θα σας καλύψω. Θέλω να είμαι απέναντί σας πολύ ευθύς. Ήλθε κάποια εποχή που φοβηθήκαμε ότι το TETRA δεν θα είναι έτοιμο, ότι δεν θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε. Ταχύτατα τι κάναμε; Αναβαθμίσαμε το αναλογικό, έστω σάτρα-πάτρα να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν ρεζέρβα.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα το είχατε καλύψει αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με τη μανιβέλα δηλαδή. Εφόσον δεν πήγαινε η μίζα, σπρώχναμε.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πείτε μου: Τα παραπάνω πράγματα που προσέφερε το C4I στα χαρτιά –όχι στην πράξη, γιατί στην πράξη μας είπατε τι έγινε- τα παραπάνω αγαθά που προσέφερε για την εκτέλεση της παρακολούθησης της ασφάλειας, πόσο θα τα κοστολογούσατε εσείς με το χέρι στην καρδιά;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Εγώ μία κουβέντα θέλω να πω, ότι ο αρχικός σχεδιασμός ακόμη και γι’ αυτό το καταραμένο το C4I που αρχικώς ήταν προϋπολογισμού κάπου στα 50 εκατομμύρια, μετά όμως με το TETRA και με όλα τα υπόλοιπα έφτασε -τουλάχιστον προϋπολογίστηκε- στο 211. Αυτή είναι η απάντησή μου.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα σας κάνω και μία ερώτηση κρίσεως γιατί φωνάζει ο Πρόεδρος και μας κυνηγάει με τα κουδούνια: Γιατί να το παραλάβουμε αφού τελείωσαν οι Αγώνες; Να καταγγείλουμε τη σύμβαση και να πούμε «φέρτε τα λεφτά πίσω και ελάτε να το πάρετε «πακέτο»».
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Σας ανέφερα ότι τον Οκτώβριο…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ένα λεπτό. Συνεχίζω την ερώτηση. Ή να διαπραγματευθούμε ένα ρημάδι σύστημα που να λειτουργεί.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προλαβαίνετε την επόμενη ερώτηση!
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Εγώ εκείνο που γνωρίζω είναι ότι όλοι οι συνάδελφοί μου, αυτοί τουλάχιστον όπου δουλέψαμε μαζί και όλοι οι πολιτικοί προϊστάμενοι, ο καθένας από το μετερίζι του, τότε φρόντιζαν και μάλιστα νυχθημερόν για το καλύτερο.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν αμφιβάλλω γι’ αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν ξέρω τι έγινε μετά από το 2005. Δεν μπορώ να εκτιμήσω, δεν γνωρίζω τις καταστάσεις, δεν γνωρίζω πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ως αποστρατευθείς στις 4 Οκτωβρίου.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το ξέρω, το έχει πει ο άνθρωπος.
Εγώ δεν ελέγχω τι κάνατε εσείς, κύριε μάρτυς. Η ερώτησή μου είναι άλλη: Σας φαίνεται φυσιολογικό ένα σύστημα το οποίο δεν λειτούργησε για το σκοπό για τον οποίο παραγγέλθηκε, δηλαδή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και εν συνεχεία διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει, δεν σας φαίνεται λογικό…Εγώ δεν σας ρωτάω σαν αστυνομικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ανέφερα ότι είναι αδιανόητο κατά τη δική μου λογική το να ισχύουν αυτές οι παράμετροι.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με συγχωρείτε: Ένα σύστημα το οποίο μου λέτε με το χέρι στην καρδιά ότι το έκαναν γύρω στα 50 εκατομμύρια, να το πληρώσω εκ των υστέρων χωρίς να το έχω παραλάβει; Σαν τρελό δεν φαίνεται;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.
Ο κύριος Καμμένος έχει το λόγο για δύο λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για δύο λεπτά;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θέλετε παραπάνω, κύριε συνάδελφε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν σας αντιλαμβάνομαι, κύριε Πρόεδρε. Ελπίζω να είναι χιούμορ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, δεν είναι χιούμορ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δύο λεπτά για να ρωτήσω;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πόσα θέλετε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όσα έχουμε συμφωνήσει, δεκαπέντε λεπτά τα κόμματα, δέκα λεπτά οι Βουλευτές. Αυτό δεν έχουμε πει;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήδη τα κόμματα χρησιμοποιούν δέκα λεπτά. Θα παρακαλούσα και τους συναδέλφους, επειδή ο μάρτυς ουσιαστικά έχει ολοκληρώσει την κατάθεσή του…
Έχετε δύο λεπτά. Αν θέλετε μία παράταση, να σας τη δώσω, αλλά…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν νομίζω ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτό το πράγμα. Δύο λεπτά; Τι να σας πω; Με συγχωρείτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε τέσσερα λεπτά, αλλά θα παρακαλούσα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ας μην αρχίσουμε πάλι αυτή την κουβέντα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ κι εγώ. Προχωρήστε στις ερωτήσεις σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, ο Υφυπουργός κύριος Χηνοφώτης είχε κάνει μία παρατήρηση για το υποσύστημα 14 ή 17 ότι δεν λειτουργεί και είχε κάνει επιστολή προς εσάς…
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν θυμάμαι τέτοια επιστολή, κύριε Υπουργέ.
(SX)
(1PM)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν θυμάστε αν ο Υφυπουργός κ. Χηνοφώτης…
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …είχε πει σε έγγραφο που σας έστειλε ότι ένα εκ των υποσυστημάτων 14 ή 17 δεν λειτουργεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Αποστρατεύθηκα τον Οκτώβριο…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, με συγχωρείτε.
Κύριε συνάδελφε, ο μάρτυρας αποστρατεύθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 2004.
Μέχρι τη θητεία σας υπήρξε τέτοια επιστολή, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα.
Όσον αφορά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα: Σε τι αξία ήταν τα αντισταθμιστικά ωφελήματα στις δύο προσφορές, από τις οποίες η μία αξιολογήθηκε με 90% και η άλλη με 88%;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν θυμάμαι ακριβώς, κύριε Υπουργέ. Το μόνο που θυμάμαι ήταν ότι προτιμητέα ήταν της TRS νομίζω. Δεν έχω μπροστά μου…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μήπως το ύψος των αντισταθμιστικών ήταν το ίδιο σχεδόν με τις προσφορές;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν το θυμάμαι. Θα σας γελάσω. Δεν το θυμάμαι ειλικρινά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν θυμάστε αν ήταν 431.000.000 τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι, δεν το θυμάμαι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, τα οποία κατά δήλωση του ενός εκ των δύο ενδιαφερομένων… Ποιος τα χειρίστηκε; Η Διεύθυνση Εξοπλισμών ή εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Η Διεύθυνση Εξοπλισμών με συγκρότηση ειδικής επιτροπής. Είχε συγκροτήσει ειδική επιτροπή για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Τρεπεκλής μας είπε εδώ ότι δεν τα έχει να τα καταθέσει. Εσείς έχετε να μας καταθέσετε την πρόταση αντισταθμιστικών ωφελημάτων;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι, διότι, όπως σας ανέφερα, είχε συγκροτηθεί ειδική επιτροπή γι’ αυτή την πρόταση. Και υπέβαλε ειδικό πρακτικό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας υπέβαλε εσάς ειδικό πρακτικό η επιτροπή αντισταθμιστικών ωφελημάτων;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Σε εμένα δεν θυμάμαι να έχει υποβάλει. Πάντως έχει υποβάλει σίγουρα στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, αν δεν εκτελέστηκαν τα αντισταθμιστικά ωφελήματα αξίας 431.000.000, ασχέτως με την τελευταία των διακοσίων πενήντα τεσσάρων, αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται περί πολύ μεγάλου ποσού. Κι εσείς δεν θυμάστε αν είχε καταθέσει η υποεπιτροπή στην επιτροπή τη δική σας έκθεση για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ακούστε, δεν θυμάμαι το περιεχόμενο ακριβώς, ας πούμε. Το ότι υπήρχε επιτροπή, ότι κατέθεσε πρακτικό, το θυμάμαι. Τώρα, από εκεί και πέρα, αν υλοποιήθηκε, γι’ αυτό θα ερωτηθεί η επιτροπή. Σε λίγο έρχονται εδώ ο κ. Τσενές ο κ. Σουπιώνης που ήταν μέλη της επιτροπής υλοποίησης της σύμβασης. Δεν το θυμάμαι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς δεν θυμάστε για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα τίποτα δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Θυμάμαι ότι υπήρχε συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας TRS κατά τη βαθμολογία. Από εκεί και πέρα αν θυμάμαι το ακριβές ποσό, όχι, δεν το θυμάμαι. Σας μιλώ ειλικρινώς. Τώρα δεν το θυμάμαι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Διαπραγματευτήκατε –η ερώτηση είναι σαφής- εσείς υπό την ιδιότητά σας ή υπό ποια άλλη ιδιότητα, για σύστημα παρακολούθησης τηλεφώνων με εταιρείες από τη Γερμανία, το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τι συνέβη;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι. Ποτέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον Ταγματάρχη Κατσούλη, Διοικητή της Υπηρεσίας OLAF της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τον είχατε συναντήσει ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ποτέ. Μου είναι άγνωστο και σαν όνομα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποτέ, λοιπόν, μας λέτε…
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ποτέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …ότι εσείς… Και πώς είναι δυνατόν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να έχει προμηθευτεί τη γνωστή βαλίτσα από κονδύλια των Ολυμπιακών Αγώνων και ο Πρόεδρος της επιτροπής να μην το γνωρίζει;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν είχε ενταχθεί αυτό το πρόγραμμα –αν υπάρχει αυτό το έργο- στο C4I.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα. Είστε κατηγορηματικός σε αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Απόλυτος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Μαρκογιαννάκης σε επιστολή -ο πρώην Υφυπουργός- προς τον πρώην Υπουργό κ. Βουλγαράκη -που δημοσίευσε το Σάββατο η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ- σχετικά με το θέμα της άσκησης ΙΕ3, φέρεται να γράφει –τη γνωρίζω την επιστολή, απ’ ό,τι δημοσιεύτηκε- ότι, κινούμαστε στα όρια της νομιμότητος. Εσείς πιστεύετε ότι εκείνη την εποχή, σχετικά με την άσκηση ΙΕ3 το Υπουργείο εκινείτο στα όρια της νομιμότητος;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ακριβώς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όταν λέμε, όρια της νομιμότητος, τι εννοείτε; Ότι υπήρχαν παρανομίες;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι, ότι υπήρχαν παρανομίες. Εννοώ ότι δεν είχαν πλήρως επιτευχθεί όλοι οι στόχοι της άσκησης κι, όμως, συνήνεσε για να γίνει η πληρωμή, η τρίτη πληρωμή, 31.000.000, για να πάρουμε το σύστημα και να το χρησιμοποιήσουμε στους Ολυμπιακούς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η απόφαση ήταν πολιτική, δηλαδή, να βγουν κάποιες… Να σας το πω πιο εύκολα. Το να βγουν κάποιες δοκιμές από την ΙΕ3 και να μεταφερθούν στην ΙΕ4 ήταν νόμιμο;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν ξέρω αν ήταν νόμιμο. Εγώ πιστεύω ότι κινηθήκαμε στα όρια της νομιμότητος…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με συγχωρείτε, η ερώτηση είναι σαφής. Ήταν νόμιμο να φύγουν ασκήσεις από την ΙΕ3 και να πάνε στην ΙΕ4, κύριε Πρόεδρε της επιτροπής, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν ήμουν Πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης του C4I, σας ανέφερα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι. Αν ήσασταν Πρόεδρος της επιτροπής, θα εγκρίνατε να φύγουν…
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι. Όχι, όχι, όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, όχι, όχι.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν ήταν νόμιμο. Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα.
Οι ασκήσεις που έφυγαν από την ΙΕ3 και μεταφέρθηκαν στην ΙΕ4, ήταν ασκήσεις οι οποίες είχαν σχέση με τη λειτουργικότητα του C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Αυτό είχε διευκρινιστεί ότι δεν σχετίζονταν άμεσα με τη διαλειτουργικότητα του συστήματος, από τους τεχνικούς συμβούλους.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για τα συστήματα PATRIOT: Γνωρίζετε αν είχε συμπεριληφθεί στα θέματα της Αεράμυνας προμήθεια ενός τσιπ από την εταιρεία SIEMENS, προκειμένου να εμπλακούν στο σύστημα anti renegate;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν το γνωρίζετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, τελευταία ερώτηση σας κάνω.
Η εταιρεία Borders έκανε τις προδιαγραφές υπό την Προεδρία τότε του Πρωθυπουργού του κ. Κώστα Σημίτη στην αρχή και μετά της κας Αγγελοπούλου. Έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν το γνωρίζω αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην κατάθεσή σας έτσι έχετε καταθέσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι. Δεν έχω πει τέτοια πράγματα. Έχω μιλήσει για τη the shop.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επικαλούμαι…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, η κατάθεσή σας στον Ανακριτή έχει διανεμηθεί στα μέλη της Επιτροπής. Να το ξέρετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Εγώ θέλω να το ακούσω αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, από τη σελίδα 00292 της έκθεσης εξέτασης μάρτυρα του Πρωτοδικείου Αθηνών, του Δ’ Ειδικού Ανακριτή αναφέρεται μέσα: Σκοπός της ομάδας εργασίας ήταν να αξιολογήσει τη μελέτη που είχε κάνει προηγουμένως η εταιρεία Borders και να κοστολογήσει το έργο της προμήθειας των υποσυστημάτων. Στην αρχή, λέει, ήταν Πρόεδρος ο Πρωθυπουργός και εν συνεχεία την αποτελούσαν ο Υφυπουργός Δημοσίας Τάξης ο κ…., …Γενικούς Γραμματείς κλπ.
Εδώ πέρα μας λέτε ότι η πρώτη επιτροπή, που ουσιαστικά αποφάσισε την ανάθεση στην εταιρεία Borders, ήταν πολιτική απόφαση.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι, δεν λέω τέτοιο πράγμα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Εγώ μίλησα ότι η the shop, η Διυπουργική Επιτροπή Σχεδιασμού της Ολυμπιακής Προετοιμασίας προεδρεύετο από τον κύριο Πρωθυπουργό, μετείχαν εμπλεκόμενοι Υπουργοί. Αυτό ανέφερα. Και αυτή η Επιτροπή αποφάσισε την ανάθεση του C4I στο Υπουργείο Άμυνας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτές είναι και τυπικές επιτροπές, να ξέρετε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον Ιούλιο του 2002 ο Γενικός Γραμματέας ο κ. Ευσταθιάδης σύστησε ειδική ομάδας εργασίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε κι άλλες ερωτήσεις, κύριε συνάδελφε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε αυτό επάνω, κύριε Πρόεδρε, διότι από τη μια μεριά υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης το οποίο διερευνούμε. Και η πολιτική ευθύνη στο C4I είναι σε δύο στάδια. Το ένα στάδιο, κύριε Πρόεδρε, είναι στην επιλογή των προδιαγραφών με την εταιρεία Borders, που όπως γνωρίζετε καλά υπάρχει ένα μαύρο ταμείο της τάξης των 10.000.000 που δόθηκε ως προμήθεια από τη SIEMENS. Και το δεύτερο κομμάτι, την άσκηση ΙΕ3, η οποία απελευθέρωσε 31.000.000 με αποστολή σε off shore της Κύπρου 785.000.
Εάν εκεί, λοιπόν, δεν εντοπίσουμε, κύριε Πρόεδρε, τις πολιτικές ευθύνες –αν υπάρχουν- πού θα τις εντοπίσουμε; Γι’ αυτό ρωτάω το μάρτυρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, αλλά θέλω να ολοκληρώσετε, γιατί, όπως βλέπετε, σας έχω διαθέσει αρκετό χρόνο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Νομίζω ότι είναι ενδιαφέρουσες οι ερωτήσεις.
Η ερώτηση, λοιπόν, που σας κάνω είναι: Ποιος είχε την πολιτική ευθύνη –όπως μου είπατε σαφώς ότι, κινούμαστε στα όρια της νομιμότητας, ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης έκανε επιστολή και διέταξε ουσιαστικά…
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ναι. Όντως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …να παραδοθούν- για την ανάθεση στην εταιρεία Borders των προδιαγραφών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Η ανάθεση στην εταιρεία Borders έγινε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που είχε υπογράψει το ΑΘΗΝΑ 2004 με αυτή την εταιρεία. Κι εκείνο που ξέρω εγώ –δεν την έχω δει ποτέ αυτή τη συμφωνία- είναι ότι έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Αυτό ξέρω. Μάλιστα, είπα από την αρχή ότι, όταν πήγα εγώ κι ανέλαβα τη Διεύθυνση Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, είχε ήδη επιλεγεί αυτή η εταιρεία. Αυτό ξέρω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτά έχουν ήδη κατατεθεί, κύριε συνάδελφε. Ο μάρτυρας έχει ερωτηθεί κι έχει απαντήσει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας παρακαλέσω πάντως, κύριε μάρτυς, να μας υποδείξετε ποιους μάρτυρες πρέπει να καλέσουμε, προκειμένου να δούμε το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Να καλέσουμε από την Αστυνομία ή να καλέσουμε από τη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Από τη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών. Διότι εκείνη είχε συγκροτήσει την επιτροπή…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιον, πιστεύετε, κύριε μάρτυς; Τον κ. Τραυλό; Τον κ. Βασιλάκο; Ποιους;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Τον κ. Τραυλό και τον κ. Πολυζώη που ήταν ο Διευθυντής αυτής της Υπηρεσίας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επαναλάβω το αίτημα για το θέμα του C4I, άμεσα να κληθεί ο Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών τότε, ο κ. Τραυλός, ο κ. Πολυζώης και ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών, ο κ. Βασιλάκος, για να μας απαντήσουν σχετικά με τα «ΑΩ».
(TS)
(1 SX )
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα παρακαλούσα και εσάς, κύριε συνάδελφε, και το μάρτυρα, επειδή εδώ ακούσαμε ότι υπάρχει μία επιστολή Μαρκογιαννάκη, η οποία είπατε ότι δημοσιεύτηκε στον Τύπο…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Διάβασα στην «Ελευθεροτυπία» ένα άρθρο της κας Μπουγάτσου, που έχει μία φωτοτυπία μίας επιστολής του τότε Υφυπουργού κ. Μαρκογιαννάκη προς τον τότε Υπουργό κ. Βουλγαράκη με αριθμό πρωτοκόλλου 1 και διαβαθμισμένη ως απόρρητη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να βρεθεί το δημοσίευμα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτή την επιστολή, κύριε Πρόεδρε, θα πρέπει να τη ζητήσετε εσείς ως Πρόεδρος της Επιτροπής από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξεως, όπως επίσης και το σύνολο των φακέλων, διότι οι φάκελοι αυτοί που ανέφερε προηγουμένως ο κύριος μάρτυς, δεν είναι μέρος της δικογραφίας, απ’ ό,τι φαίνονται, αλλά υπάρχουν στο αρχείο του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, σημερινό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Έτσι δεν είναι, κύριε μάρτυς; Αυτό δεν μας είπατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όπως ξέρετε, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης μάς έχει δώσει πλήρη ελευθερία να κινηθούμε στο αρχείο του Υπουργείου του για όποιο έγγραφο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και διαβαθμισμένο, κύριε Πρόεδρε; Είναι διαβαθμισμένο απόρρητο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Οποιοδήποτε.
Θα παρακαλούσα, λοιπόν, να μου κάνετε πρόταση όλοι οι συνάδελφοι για τα έγγραφα που κρίνετε ότι χρειαζόμαστε και όχι μόνο από τη σημερινή διαδικασία αλλά και από την εξέλιξή της.
Ο κ. Καλαφάτης έχει το λόγο.
Κύριε Καλαφάτη, ο κ. Καμμένος έφθασε στα δέκα λεπτά. Εσείς δεν διεκδικείτε χρόνο κόμματος, ελπίζω.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ούτε το μισό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε δύο λεπτά. Παρακαλώ για την τήρησή τους.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Θα είμαι σύντομος, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε μάρτυς, από την εμπειρία σας και στο Σώμα και από τη θέση σας, πώς θα κρίνατε όλη αυτή τη διαπραγμάτευση για την προμήθεια του μεγαλύτερου συστήματος ασφαλείας που έγινε; Πώς θα κρίνατε τη διαδικασία;
Να σας πω λίγα πράγματα παραπάνω. Ως μέλη της Επιτροπής βλέπουμε ότι για το σύστημα ασφαλείας C4I ακούστηκαν νούμερα της τάξεως των 485, πήγαμε στα 250, τέθηκε από το ΚΥΣΕΑ ένα πλαφόν 255, ξεκίνησε μία διαδικασία εδώ και επτά χρόνια, φθάσαμε ένα χρόνο πριν να διαπραγματευτούμε, ενώ ξέρουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι όσο πιο μετά πηγαίνεις μία διαπραγμάτευση, τόσο πιο πολύ γίνεσαι θύμα του εκάστοτε που έχεις απέναντί σου.
Πώς τα κρίνετε με την εμπειρία σας; Είχε λογική αυτό το πράγμα; Διότι εμείς προσπαθούμε, δεν σας κρύβω, ως μέλη της Επιτροπής να βγάλουμε μία άκρη για τη διαδικασία και δεν μπορούμε. Ποια είναι η εμπειρία σας; Μία αξιολόγηση θα ήθελα.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δυστυχώς λυπούμαι, αλλά δεν μπορώ να κάνω αξιολόγηση, γιατί δεν είχα εμπειρία συμμετοχής σε διαγωνισμούς –δυστυχώς ήταν η πρώτη και τελευταία μου φορά.
Άρα, δεν μπορώ να ξέρω για τη διαδικασία και δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και του τότε Υπουργού Άμυνας. Πάντως, ήταν μία διαδικασία η οποία προβλέπετο από το τότε υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Εάν σας ερχόταν, δηλαδή, μία εντολή από το ΚΥΣΕΑ «όχι 255, 235», εσείς πάλι δεν θα λέγατε: «Ελήφθη απόφαση για 235»;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Το μόνο το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε ως επιτροπή και το κάναμε ήταν απλώς να επισημάνουμε ότι αυτή η τιμή είναι σαφώς παραπάνω από εκείνη που έχει προϋπολογιστεί.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Εάν ερχόταν μία απόφαση για 210.000.000, τι θα κάνατε; Απλώς θα επισημαίνατε ότι είναι εντός προϋπολογισμού.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Σαφώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχει απαντήσει ο μάρτυρας.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, προτού φύγει ο μάρτυρας, μπορώ να τον ρωτήσω μία ερώτηση;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κυρία Τσόνογλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Στον προϋπολογισμό αυτόν που είπατε, κύριε μάρτυς, είχε περιληφθεί το σύστημα «TETRA» ή προστέθηκε μετά;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι, είχε συμπεριληφθεί.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Διότι λέτε ότι αυτό έγινε μετά.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Όχι, μετά έγινε η τροποποίηση δυστυχώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Η τροποποίηση, αλλά το σύστημα «TETRA» ήταν εξαρχής;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Ήταν εξαρχής. Στα τριάντα συστήματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και οι προδιαγραφές της «BORDERS» ακολουθήθηκαν; Δηλαδή υπήρξε κάποιος να πει ότι αυτές οι προδιαγραφές δεν ήταν σωστές; Εάν υλοποιούνταν αυτές οι προδιαγραφές, θα υπήρχε σύστημα C4I ολοκληρωμένο;
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Οι τεχνικοί σύμβουλοι και η Επιτροπή Παρακολούθησης, τουλάχιστον μέχρι τότε που ήμουν εγώ στην υπηρεσία, αυτό έλεγαν, ότι αν ακολουθούσαν αυτές τις προδιαγραφές, όντως σε δώδεκα μήνες θα το είχαμε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Άρα, δεν μπορούμε να μιλάμε ότι η 10.000.000 αμοιβή τους προέρχεται από μαύρα ταμεία, κύριε μάρτυς.
Ευχαριστώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Βασίλειος Κωνσταντινίδης): Δεν το είπα εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστώ, κυρία συνάδελφε.
Κύριε μάρτυς, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Στρατηγέ, είστε πάντα στη διάθεση της Επιτροπής μας. Εάν σας χρειαστούμε ξανά, θα σας καλέσουμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή έχουν μαζευτεί αρκετά έγγραφα, πρέπει να σας ενημερώσω. Θα παρακαλούσα, όμως, να επιταχύνουμε, γιατί έχουμε δύο μάρτυρες και πρέπει να…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Που έχουν λίγο ζουμί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, όταν ο μάρτυρας λέει: «Εγώ αποστρατεύτηκα στις 4 Οκτωβρίου», τι του ζητάμε να πει τι έγινε μετέπειτα; Δεν έχει αξία και η μαρτυρία του. Θα μας πει τη γνώμη του, δηλαδή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σωστό είναι αυτό. Έχετε δίκιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, έχουμε μία ενημέρωση από τη Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας.
Ο κ. Αντωνακόπουλος μάς αποστέλλει, όπως ζητήθηκε, αντίγραφο πρακτικού της 23ης συνεδρίασης της 11ης και 12ης Ιουλίου 2002 του Συμβουλίου Προμηθειών του Ο.Τ.Ε., όπως δεσμεύτηκε.
Σας το διαβάζω: «Κύριε Πρόεδρε, επειδή κατά την κατάθεσή μου στις 10 Μαρτίου, μου ζητήσατε να καταθέσω τις σημειώσεις μου που συμβουλευόμουν κατά τη διάρκεια της κατάθεσης, δυστυχώς το λησμόνησα και σας τις καταθέτω τώρα και σε περίπτωση που θεωρείτε ότι σαν είναι ακόμα χρήσιμες. Με τιμή, κ. Αντωνακόπουλος».
Επίσης, κύριοι συνάδελφοι, επιτέλους η δικαιοσύνη ανταποκρίνεται. Ο Ειδικός Ανακριτής Πρόεδρος Εφετών κ. Χασιώτης μάς στέλνει, έχοντας υπόψη του το έγγραφο μας προς το Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε, καθώς και το έγγραφο του Διευθύνοντος Εισαγγελέα Εφετών κ. Μακρή, Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που απευθύνεται σε εμάς, το εξής: «Σας αποστέλλουμε αντίγραφα των εγγράφων της ποινικής δικογραφίας που έχει σχηματιστεί κατά του Δ΄ Ειδικού Ανακριτή κ. Νικολάου Ζαγοριανού».
Να αναπαραχθεί.
Ο κ. Βουρλούμης για τους κοστολογικούς ελέγχους. Να μην σας διαβάζω…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τι χρονολογία έχει, κύριε Πρόεδρε, αυτό;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): 12 Μαρτίου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όχι, οι έλεγχοι που λέει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κάτι έχει.
Μας καταθέτει πίνακες. Στους πίνακες αυτούς φαίνονται τα στοιχεία σχετικά με τους κοστολογικούς ελέγχους, τις συγκριτικές αναγωγές (benchmarking), την εφαρμογή των άρθρων κ.λ.π περί εναρμόνισης των τιμών για τα κέντρα των συστημάτων EWSD και EAXE 10, καθώς και η είσπραξη ποσού από την κατάπτωση εγγυητικών επιστολών της 6ης Εκτελεστικής ΠΣ 802 της SIEMENS.
Πιο αναλυτικά. «Στους πίνακες εμφανίζονται κοστολογικοί έλεγχοι της εταιρείας SIEMENS και INTRACOM αντίστοιχα.
Συνημμένα. Σας υποβάλλω για τον πίνακα Α1 της SIEMENS τρεις συμβάσεις που σύναψε ο Ο.Τ.Ε. με εταιρείες που διενήργησαν κοστολογικούς ελέγχους, καθώς και έξι πρακτικά επιτροπών αξιολόγησης.
Για τον πίνακα Α2 της INTRACOM τρεις συμβάσεις που σύναψε ο Ο.Τ.Ε. με εταιρείες που διενήργησαν τους κοστολογικούς ελέγχους, καθώς και πέντε πρακτικά επιτροπών αξιολόγησης.
Σημείωση. Η σύμβαση με την PRICEWATERHOUSE COOPERS αριθμός 2122/21.6.2005, αφορά τον κοστολογικό έλεγχο και για τις δύο εταιρείες. Σημειώνεται ότι η δαπάνη για τη διενέργεια των κοστολογικών ελέγχων βάρυνε εξ ολοκλήρου τον Ο.Τ.Ε.» κ.λ.π. Δεν βλέπω άλλα αξιόλογα στοιχεία στα οποία πρέπει να αναφερθώ. «Παναγής Βουρλούμης. Επισυνάπτονται τριάντα έξι έγγραφα».
Εγώ να μείνω στην επανειλημμένη τοποθέτηση του κυρίου συναδέλφου κ. Τζαβάρα ότι παρ’ όλους τους συμβούλους, δεν κατάφερε να εντοπίσει το «καπέλο» ούτε ο Ο.Τ.Ε. ούτε οι σύμβουλοί του.
(PE)
(TS)
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εδώ προκύπτει ένα θέμα σε σχέση με αυτά που μας είπαν ο κ. Βουρλούμης και τα στελέχη του Ο.Τ.Ε., όπως ο κ. Ιωαννίδης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα τα δείτε. Μην προτρέξουμε…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επειδή μιλά για κοστολογικούς ελέγχους και ο κ. Ιωαννίδης μας είπε ότι δεν έχουν γίνει κοστολογικοί έλεγχοι, το ίδιο και ο κ. Πασσιάς, προτείνω την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση τους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πολύ ωραία. Όμως, κύριε συνάδελφε, θα παρακαλέσω και εσάς και όλους τους συναδέλφους να δούμε αυτά τα έγγραφα. Και σε εμένα μου δημιουργούνται ερωτηματικά. Όμως, μην ανοίξουμε τώρα συζήτηση για αυτά.
Το λόγο έχει ο κ. Παπαδημούλης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μας είπατε ότι το πρώτο έγγραφο ήταν από το Σύστημα Υγείας. Θέλω να προτείνω το εξής. Προηγούμενα έγγραφα που μας έχουν σταλεί από άλλες περιφέρειες…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τα συγκεντρώνουμε…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ακούστε τι θέλω να πω και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε και εσείς και οι άλλοι συνάδελφοι.
Αυτό που μας έρχεται από αρκετές περιφέρειες του ΕΣΥ είναι μια λίστα δουλειών που πήρε η SIEMENS. Δεν μας βοηθά αυτό, γιατί δεν μας λέει ούτε τις διαδικασίες με τις οποίες ανατέθηκαν αυτές οι δουλειές στη SIEMENS ούτε μας δίνει, έστω μια αίσθηση, τι ποσοστό των προμηθειών πήρε η SIEMENS. Εμείς εδώ ψάχνουμε το σκάνδαλο. Επομένως, μας ενδιαφέρει η διαδικασία της ανάθεσης, αν έγινε αποκεντρωμένα, αν έγινε κεντρικά, τι αγόρασαν με αυτά τα λεφτά και επίσης τι ποσοστό του τζίρου έπαιρνε η SIEMENS αυτά τα χρόνια. Προτείνω όλα αυτά που μας έχουν έρθει -και είναι πολλά έγγραφα- δύο συνάδελφοι –εγώ προτείνω τον κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο, που είναι και ειδικός ως γιατρός, και κάποιον άλλο συνάδελφο από τη Νέα Δημοκρατία- να αναλάβουν να τα αξιολογήσουν και θα πρότεινα να στείλουμε μια επιστολή προς την Υπουργό Υγείας, την κυρία Ξενογιαννακοπούλου, και να πούμε ότι δεν μας αρκούν αυτές οι λίστες, αλλά μας ενδιαφέρει η διαδικασία της προμήθειας και το ποσοστό του τζίρου που έπαιρνε η SIEMENS, για να εντοπίσουμε τυχόν ευθύνες. Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμφωνώ και θέλω να σας πω το εξής.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω μια ιδέα, την οποία μου προκάλεσε η τοποθέτηση του κυρίου συναδέλφου.
Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου έχει ένα πολύ ισχυρό όργανο, που είναι οι λεγόμενοι «Ράμπο της υγείας», οι οποίοι ασχολούνται και με θέματα που έχουν σχέση με συναλλαγές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με προλάβατε!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γιατί δεν στέλνουμε ένα έγγραφο στην κυρία Ξενογιαννακοπούλου να συνδράμει την Επιτροπή –έχουμε αυτό το δικαίωμα- και να γίνει μια ενδελεχής έρευνα, προκειμένου να πάρουμε μία πολύ αξιόπιστη απάντηση στα ερωτήματα που θέτει ο συνάδελφος, τα οποία και εγώ απολύτως συμμερίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμφωνώ και βλέπω ότι είμαστε τουλάχιστον τρεις αυτοί που συμφωνούμε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όλοι συμφωνούμε, κύριε Πρόεδρε.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Συμφωνούμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όλοι συμφωνούμε. Ομόφωνα, λοιπόν. Εξάλλου, μέχρι στιγμής μπορεί να ταλαιπωρούμαστε καμία φορά στη διαδικασία, αλλά, αν θυμάμαι καλά, δεν υπάρχει απόφαση που να μην την έχουμε πάρει ομόφωνα.
Έχω ήδη μιλήσει με την κυρία Ξενογιαννακοπούλου -ψάχνω, επίσης, και το Γενικό Γραμματέα κ. Πολύζο- για να μαζέψουμε όλα τα χαρτιά -γιατί δεν έχουν μαζευτεί όλα- και να ζητήσουμε μια βοήθεια με την εποπτεία δυο συναδέλφων. Εγώ συμφωνώ και για τον κ. Γρηγοράκο και για κάποιον άλλο συνάδελφο. Άρα, όταν ολοκληρωθούν αυτά τα χαρτιά, όπως μας έρχονται, να ασχοληθούν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν γνώση του αντικειμένου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ο κ. Καλαφάτης που είχε κάνει και στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μήπως ο κ. Σταϊκούρας, που είναι και ειδικός στα οικονομικά;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν μπορεί ο κ. Σταϊκούρας. Μακάρι να μπορούσε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εν πάση περιπτώσει, να έχετε υπ’ όψιν σας ότι είμαστε τυχεροί γιατί άνοιξε το «COMMO», το «μαύρο» ταμείο που αφορούσε τον τομέα communication, δηλαδή τις επικοινωνίες. Δεν ήταν το μόνο «μαύρο» ταμείο. Η αίσθησή μου –και όχι μόνο η αίσθηση μου- ότι υπήρχαν αντίστοιχα ταμεία και πάντως υπήρχε το MED, όπως το έλεγαν, που αφορούσε τον ιατρικό χώρο. Άρα, να ξέρετε ότι όπου σκαλίζουμε όλο και κάτι θα βρούμε και δεν θα αφήσουμε τίποτα που δεν θα το εξαντλήσουμε.
Κύριοι συνάδελφοι, άρα συμφωνήσαμε για το χώρο του Υπουργείου Υγείας. Θα ήθελα ένα συνάδελφο από την ομάδα σας, κύριε Τζαβάρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τον κ. Καλαφάτη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει έρθει ένα έγγραφο, από το Γενικό Γραμματέα Ροβέρτο Σπυρόπουλο, με ημερομηνία Αθήνα, 11.3.2010: «Σε συνέχεια του υπ’ αριθμόν κ.λπ. εγγράφου σας, σας γνωρίζουμε ότι οι εποπτευόμενοι Οργανισμοί του Υπουργείου μας, ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, δεν έχουν συνάψει συμβάσεις με την εταιρία SIEMENS από το έτος 1981 έως σήμερα. Όσον αφορά τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, σας επισυνάπτουμε πίνακα στον οποίο παρατίθενται στοιχεία των συμβάσεων του ΟΑΕΔ με την εταιρία SIEMENS-AEG και SIEMENS HELLAS, όπως και τα αναλυτικά στοιχεία των αναφερομένων συμβάσεων». Είναι μαζί, κύριοι συνάδελφοι, και αντίτυπα των συμβάσεων.
Ο κ. Γκρόζος μας κοινοποιεί έγγραφα προς τα Ελληνικά Χρηματιστήρια για τα ονόματα που εμείς ζητήσαμε να ανοιχθούν οι λογαριασμοί και προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Είναι αιτήματα για ενημέρωση. Αυτά έχουν ήδη μοιραστεί.
Επίσης, έχουμε ένα ακόμα έγγραφο προς τα Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε.
Κύριοι συνάδελφοι, έχουμε την κλήση των μαρτύρων Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ και Λυγινού. Είναι οι δυο μάρτυρες που πρέπει να κληθούν με δικαστική συνδρομή.
Μετά από την εντολή μας, ο κ. Φιοράκης μας στέλνει το εξής έγγραφο: «Έχουμε την τιμή να σας αποστείλουμε φωτοτυπίες από τα βιβλία εισόδου πύλης των γραφείων της SIEMENS, Αρτέμιδος και Αμαρουσίου, για το διάστημα από 19.5.1997 έως 22.10.1997 και 9.2.2005 έως 31.12.2009. Είναι 3.604 φύλλα. Για το μεσοδιάστημα θα υπάρξει παρέμβαση». Κάποια λείπουν, προφανώς.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Λείπουν και τα διπλά βιβλία της νύχτας. Γιατί αν νομίζουμε ότι θα τα βρούμε όλα εκεί…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, χρειάζεται υπομονή, για να μπορέσουμε να τα επεξεργαστούμε. Η τμηματική παράδοση έχει και το καλό ότι προλαβαίνουμε και τα βλέπουμε. Ειδάλλως, δεν θα τα προλαβαίναμε.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τη Μεγάλη Εβδομάδα που θα έχουμε διακοπή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τη Μεγάλη Εβδομάδα θα σας αφήσω να μελετήσετε τη δικογραφία.
Έχω, επίσης, να σας αναγνώσω επιστολή, με ημερομηνία 12.2.2010, του κ. Βερελή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δευτέρου ή τρίτου;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μπορεί να έχει γίνει λάθος ή μπορεί να έχει παραπέσει. Αναφέρεται στην κατάθεση της κυρίας Μπουγάτσου. Μπορεί να είναι ξεχασμένο.
(ML)
(PE)
Αναφέρεται στην κατάθεση της κυρίας Μπουγάτσου. Μπορεί να είναι ξεχασμένο. Πρέπει να τη διαβάσουμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μας την έχετε διαβάσει, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ωραία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, μήπως μπορείτε να μας αναφέρετε ποιοι θα είναι οι μάρτυρες τις επόμενες ημέρες;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καταρχήν, νομίζω ότι δεν θα έχουμε την Παρασκευή. Ακυρώνεται η Παρασκευή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Την Τετάρτη;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για την Τετάρτη, θα δούμε. Για αύριο έχουμε τους εξής μάρτυρες: Μάνο Παναγιώτου και Δημήτριο Δημητρίου Καραπάνος. Είναι Ο.Σ.Ε..
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Προχωρούμε δηλαδή στον Ο.Σ.Ε.. Αυτό που προέκυψε τώρα για το C4I δεν θα το προχωρήσουμε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα το προχωρήσουμε κύριοι συνάδελφοι, αλλά τώρα, όπως αντιλαμβάνεστε και εσείς…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό του Πολυζώη…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θέλετε να μπούμε στα αντισταθμιστικά;
Σημειώνω ότι έχουμε αφήσει και από τον Ο.Τ.Ε., την ΑΡΜΕΝΤΕΛ και την ΡΟΜΤΕΛΕΚΟΜ, που έχουν ενδιαφέρον.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σ’ αυτό ήθελα να αναφερθώ. Είπε πριν ο κ. Καμμένος για τον κ. Γιανίδη. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να έρθει ο κ. Γιανίδης και κατέθεσα και στα Πρακτικά, στην αρχή της συνεδριάσεως…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μιλάτε για το δικηγόρο Γιανίδη;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ναι, τον καθηγητή. Επίσης έχω παρακαλέσει να έρθει ο κ. Τροίζος, ο οποίος είναι στον Ο.Τ.Ε., χειρίζεται τώρα τις προγραμματικές και είναι και στην Επιτροπή αξιολόγησης, όπως και τον κ. Ευάγγελο Σέκερη, στέλεχος της SIEMENS που είναι και στην Επιτροπή αξιολόγησης και χειρίζεται τις προγραμματικές από την πλευρά της SIEMENS, για να κλείσουμε το θέμα των προγραμματικών. Είναι οι άνθρωποι που χειρίζονται τις τελευταίες ουρές των προγραμματικών. Εξάλλου και οι δύο αναφέρονται στη δικογραφία.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με τη διαφορά ότι αντιλαμβάνεστε πως έχουμε λίγο χρόνο μέχρι να κλείσουμε για το Πάσχα. Άρα, το ποιους θα καλέσουμε θέλει λίγο προσοχή και για την εικόνα που θα δώσουμε προς τα έξω.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Πάντως, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι και η εικόνα θα είναι πιο καλή αν προλάβουμε και ολοκληρώσουμε την εξέταση των μαρτύρων για Ο.Τ.Ε., και για C4I…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν είμαι πολύ σίγουρος γι’ αυτό, κύριε συνάδελφε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Θα έλεγα να τα κλείνουμε ένα-ένα τα θέματα. Να ολοκληρώσουμε το C4I, να ολοκληρώσουμε Ο.Τ.Ε., να ανοίξουμε προαστιακό…
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Να κλείσουμε τουλάχιστον το C4I.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Νεράντζη, ακούστε λίγο. Έχουμε μια ροή εγγράφων της δικογραφίας. Έχουμε μια ροή εγγράφων και πληροφοριών από τις υπηρεσίες. Άρα, ουσιαστικά η απόφασή μας να ολοκληρώσουμε δεν μπορεί να είναι ισχυρή εάν δεν ολοκληρωθεί όλο αυτό το κομμάτι. Είδατε που είναι ωραίο και λειτουργικό να έχουμε τις καταθέσεις των μαρτύρων που εξετάζουμε; Άρα, φανταστείτε τη δυσκολία να ψάχνουμε όλοι τα ημερολόγια του Χριστοφοράκου και να μας λέει ο κ. Βουρλούμης ότι μια φορά, όταν βλέπουμε εκεί ότι έχει σειρά επαφών. Επέλεξα να ένα ανώδυνο παράδειγμα.
Ας μη βιαζόμαστε λοιπόν. Θα πάμε γρήγορα βέβαια, αλλά όχι βιαστικά.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Είναι ένα θέμα αυτό νομικής ερμηνείας. Η διαφορά του γρήγορου από του βιαστικού ποια είναι, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχει πολύ μεγάλη διαφορά. Το ένα αφορά την παραγωγικότητα και το άλλο αφορά τη σοβαρότητα.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και πάντα προς το τελευταίο συμβάν, κύριε Πρόεδρε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Είναι ενδιαφέρουσα ερμηνεία η οποία δεν βρίσκει αποτύπωση σε κανένα λεξικό, αλλά εγώ τη δέχομαι γιατί είναι καλή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας παρακαλώ, μη με παραπέμψετε στον κ. Μπαμπινιώτη. Αυτός μας έλειπε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Δεν θα το κάναμε αυτό σε εσάς, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πραγματικά προβληματίζομαι για την επόμενη σειρά των μαρτύρων. Μπορούμε να διαβουλευθούμε και να δούμε πώς θα κινηθούμε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάντως η πρόταση του κυρίου Αϊβαλιώτη για τον κ. Σέκερη έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γιατί θα μας ανοίξει εντελώς την πόρτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όλα καταγράφονται, κύριοι συνάδελφοι.
Παρακαλώ να περάσει ο μάρτυρας.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο μάρτυρας)
Στρατηγέ, καλώς μας ήρθες. Να που συνεργαζόμαστε ξανά.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Και χαίρομαι ιδιαιτέρως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε μάρτυς, θα μας πείτε το όνομά σας και την ιδιότητά σας για τα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ονομάζομαι Τσενές Σωτήριος και είμαι αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, θα πρέπει να ορκιστείτε στο Ευαγγέλιο. Επαναλάβετε μετά από μένα:
«Ορκίζομαι να πω την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι».
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, εμείς, με ομόφωνη εντολή της Βουλής, ως Εξεταστική Επιτροπή διερευνούμε την υπόθεση SIEMENS στο σύνολό της. Στο πλαίσιο αυτό διερευνούμε και την υπόθεση του C4I και προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη. Το πρώτο ζήτημα που μας έχει απασχολήσει είναι πώς είναι δυνατόν ένα σύστημα που δε λειτούργησε ποτέ και επιβεβαιώθηκε και από την κατάθεση του στρατηγού Κωνσταντινίδη, που μόλις κατέβηκε από το έδρανο του μάρτυρα, το οποίο πράγματι ήταν απολύτως αναγκαίο και για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και βεβαίως να το παρουσιάσουμε ώστε να διασκεδάσουμε θέματα που υπήρχαν και με τη διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και όχι μόνο, για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Ομάδων των διαφόρων χωρών, αλλά και για την ουσία. Και βεβαίως να το έχουμε και σήμερα απόλυτη ανάγκη και να μην το έχουμε. Επομένως, ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιμέρους συστημάτων ασφαλείας με τη διαλειτουργική του δυνατότητα στο επιχειρησιακό επίπεδο, να μην έχει δοκιμαστεί ποτέ, να μην έχει λειτουργήσει ποτέ και εμείς να το έχουμε καλοπληρώσει και να έχουμε αποδεσμεύσει και τις εγγυητικές επιστολές.
Αυτό που μας απασχολεί είναι να διερευνήσουμε ενδεχόμενες πολιτικές και όχι μόνο ευθύνες πολιτικών προσώπων. Πολιτικές ή ποινικές ευθύνες. Αυτός είναι ο κύριος στόχος, το καθήκον της Εξεταστικής Επιτροπής. Γι’ αυτό λοιπόν σας καλέσαμε. Θα θέλαμε σε δέκα λεπτά –νομίζω ότι είναι αρκετός ο χρόνος- να μας δώσετε μια εικόνα. Θέλουμε να μας πείτε αυτά που εσείς ασφαλώς γνωρίζετε και επίσης να μας δώσετε μια εικόνα για το εάν αυτό το σύστημα λειτούργησε ποτέ, όπως το προδιαγράψαμε και όπως το αγοράσαμε ή δεν λειτούργησε ποτέ; Και να μας πείτε εν πάση περιπτώσει τι γνωρίζετε, και να μας δώσετε με δικά σας λόγια την εικόνα που εσείς έχετε.
Ευχαριστώ πολύ.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Όπως είπα προηγουμένως υπηρέτησα στην Ελληνική Αστυνομία μέχρι και το 2006 οπότε αποστρατεύτηκα. Η εμπλοκή μου με τα συστήματα C4I αρχίζει…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Χαίρομαι που τα λέτε συστήματα. Άρα είναι συστήματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Βεβαίως είναι συστήματα.
Αρχίζει λοιπόν, ουσιαστικά τον Ιούνιο του 2003. Τότε συγκεκριμένα εγώ ορίζομαι πρώτος Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Προμήθειας και παραλαβής του έργου, στις 12-6-2003.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πόσα μέλη είχε αυτή η Επιτροπή;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Η Επιτροπή είχε αρχικά έντεκα μέλη και εν συνεχεία, επειδή ήταν πολύ δύσκολο…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν βγάζατε άκρη.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι, μόνο ήταν πάρα πολύ, πρώτον αλλά και δεύτερον η προθυμία ήταν μηδενική και πρότεινα τότε να γίνει εννεαμελής.
(XF)
(2ML)
Την περίοδο εκείνη είχα παράλληλα τα καθήκοντα του υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κάτω από τον κ. Κωνσταντινίδη δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Διευθυντής μου ήταν ο κ. Κωνσταντινίδης.
Ήμουν υπεύθυνος του επιχειρησιακού σχεδιασμού, δηλαδή να γίνουν όλα τα επιχειρησιακά σχέδια ασφαλείας και παράλληλα με είχαν ορίσει και Πρόεδρο της παραλαβής του εξοπλισμού που είχε σχέση με τις ΡΒΧΠ απειλές, δηλαδή τις ραδιολογικές, βιολογικές, χημικές, πυρηνικές απειλές. Την επιτροπή αποτελούσαν αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, του Πυροσβεστικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής. Στην επιτροπή παρείχαν βοήθεια υποστηρικτικές ομάδες που ήταν κυρίως αξιωματικοί από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, τεχνικοί σύμβουλοι, Έλληνες και ξένοι και νομικοί σύμβουλοι. Οι ξένοι σύμβουλοι ήταν κυρίως Αυστραλοί και κάποιοι Αμερικάνοι, τους οποίους μας τους είχε παραχωρήσει η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η Επιτροπή «Αθήνα 2004»;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήταν σύμβουλοι ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων από το Σύδνεϋ;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μάλιστα. Κυρίως από το Σύδνεϋ ήταν.
Ο έλεγχος που κάναμε και η αποτελεσματικότητα της πορείας και εξέλιξης του έργου, διαπιστωνόταν με ασκήσεις και δοκιμές. Αυτό το προέβλεπε η σύμβαση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αναφέρεστε και πριν και μετά τους Αγώνες;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Πριν. Κάνω μια μικρή εισαγωγή.
Η σύμβαση όριζε να γίνουν τέσσερις ασκήσεις και στο τέλος να γίνει η γενική δοκιμή και η αποδοχή του έργου. Ενημέρωνα δηλαδή συγκεκριμένα τη ΔΑΟΑ κάθε εβδομάδα και εγγράφως κάθε μήνα τη ΔΑΟΑ, τον Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης, την ιεραρχία της Ελληνικής Αστυνομίας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων.
Τέλος Μαΐου του 2003 η SAIK ξεκινά το έργο και παράλληλα προγραμματίζονται οι πρώτες ασκήσεις. Η πρώτη άσκηση η οποία έγινε τέλος Αυγούστου του 2003, κρίθηκε επιτυχής. Ήταν άσκηση όμως σε θεωρητικό, θα έλεγα, περισσότερο επίπεδο. Η δεύτερη άσκηση κι αυτή κρίθηκε επιτυχής. Η τρίτη άσκηση όμως, δεν κρίθηκε επιτυχής, διότι από τους είκοσι πέντε στόχους η SAIK κατάφερε να πιάσει μόνον τους έντεκα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ούτε τους μισούς δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήταν μέσα και η διαλειτουργικότητα;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Εκεί, στην τρίτη άσκηση έμπαιναν και θέμα τέτοια που είχαν σχέση με το λογισμικό, αλλά δεν φτάναμε ακριβώς στη διαλειτουργικότητα που…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό που λέμε τον εγκέφαλο του συστήματος;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): …περισσότερο αυτό ήταν στην τέταρτη άσκηση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πότε έγινε αυτή;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Η πρώτη έγινε τέλος Αυγούστου. Η δεύτερη έγινε το Δεκέμβριο του 2003 και η τρίτη ξεκίνησε 28.2.2004 μέχρι και 9.3.2004.
Αφού, λοιπόν, η SAIK δεν μπορεί πλέον να πιάσει τους στόχους, καλώ το διευθυντή του προγράμματος και του λέω ότι θα σας δώσω κάποιο χρονικό διάστημα μικρό να επαναλάβετε την άσκηση ως προς τους στόχους που δεν έχετε πιάσει. Μου λέει αυτός, ναι, θα κάνουμε την επανάληψη. Τελικά έκαναν δύο επαναλήψεις, αλλά δεν κατάφεραν να φθάσουν στο αποτέλεσμα που προέβλεπε η σύμβαση. Και μάλιστα έπιασαν ένα στόχο ακόμη και παρέμειναν εκεί τα πράγματα.
Όταν εγώ βλέπω αυτή την κατάσταση καλώ επισήμως πλέον τη SAIK, την ενημερώνω και τους λέω ότι θα σας δώσουμε και το σχετικό πρωτόκολλο που η επιτροπή καταγράφει όλα αυτά που έχουν σχέση σαν αποτελέσματα από την άσκηση. Παράλληλα, επειδή, όπως σας προανέφερα, μιλάγαμε για τέλος Μαρτίου, Απρίλιο πλέον και θα έπρεπε το έργο να παραδοθεί στις 28 Μαΐου του 2004 -διότι στην ουσία η επιχειρησιακή φάση ξεκινούσε μετά από δυο μήνες- ενημερώνω την ηγεσία και λέω στον τότε Υφυπουργό τον κ. Μαρκογιαννάκη ότι η εταιρεία δεν είναι πλέον σε θέση να προχωρήσει το έργο, δεδομένου ότι οι στόχοι αυτοί είναι ουσιώδεις και η σύμβαση προβλέπει ότι αν δεν προχωρήσει την άσκηση και να είναι επιτυχής η άσκηση, εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο και θα πρέπει να αποφασίσετε τη μέλλει γενέσθαι.
Επειδή φθάνουμε τέλος Απριλίου, ενημερώνω το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ρωτώ εγγράφως: Να μας πείτε, δεδομένου ότι 28.5.2004 πρέπει να παραδώσει η εταιρεία το έργο -η εταιρεία δεν μπορεί να παραδώσει το έργο- τι θα κάνει η επιτροπή από εδώ και πέρα και τι θα κάνουν όλες αυτές οι υποστηρικτικές ομάδες κ.λπ. Λέω, λοιπόν, τι θα κάνει η επιτροπή, δεδομένου υπήρχε και ένα κώλυμα σύμφωνα με τις προμήθειες του ΓΕΕΘΑ, ότι πρέπει η θητεία της επιτροπής να είναι ενός έτους. Και μου απαντάει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας «να συνεχίσετε τις εργασίες μέχρι της οριστικής παραλαβής του έργου». Από εκεί και πέρα καλώ πάλι τη SAIK, τους λέω «να συνεχίσετε τις εργασίες» και ξανά πηγαίνω στην πολιτική ηγεσία όπου ενημερώνεται ο κύριος Υπουργός, ενημερώνεται και ο κύριος Υφυπουργός και δίδεται εντολή…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιοι ήταν τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ήταν Υπουργός ο κ. Βουλγαράκης και Υφυπουργός ο κ. Μαρκογιαννάκης.
Ο κύριος Υφυπουργός δίδει εντολή να κληθεί η εταιρεία και επισήμως πλέον να της ανακοινώσουμε αυτά τα αποτελέσματα που είχαμε και από εκεί και πέρα να μας πει τι πρόκειται να κάνει. Η εταιρεία λέει «εγώ προτίθεμαι να συνεχίσω τις εργασίες για να ολοκληρώσω το έργο».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε ποια ακριβώς περίοδο είμαστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Είμαστε στο Μάιο του 2004. Και ζητώ από την εταιρεία να μας δώσει τις προτάσεις της εγγράφως πλέον και να μας δώσει και ένα νέο χρονοδιάγραμμα για το τι θα κάνει από εδώ και πέρα.
Στις 12 Ιουνίου εγώ αντικαθίσταμαι, δεδομένου ότι έχω συμπληρώσει ένα χρόνο και δεν μπορώ να συνεχίσω τις εργασίες στην επιτροπή σύμφωνα με τις διατάξεις περί προμηθειών του ΓΕΕΘΑ. Νέος πρόεδρος στην επιτροπή αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος που είχα τότε και αστυνομικός υποδιευθυντής στο βαθμό, ο κ. Σουπιώνης Νικόλαος.
(GK)
(XF)
Ήδη έχουμε φθάσει στο τέλος Ιουνίου και η επιχειρησιακή φάση για τους Αγώνες ήταν ένα μήνα πριν. Ξεκινά την 1η Ιουλίου 2004. Εγώ τοποθετούμαι στη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Συγκροτημάτων και Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων ως Διευθυντής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτή είναι υπερκείμενη υπηρεσία της Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι, αυτή είναι νέα δομή που εντάσσεται στην ιεραρχία της Ολυμπιακής Ασφάλειας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πάτε δηλαδή κάτω…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι, όχι. Οι υπηρεσιακές δομές είναι ένα πράγμα ξέχωρο και οι ολυμπιακές δομές είναι ένα άλλο πράγμα, ξέχωρο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πήγατε στις υπηρεσιακές ή στις ολυμπιακές;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Στις ολυμπιακές. Με τοποθετούν, λοιπόν, σαν Διευθυντή…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε σχέση με την προηγούμενη θέση σας, που ήσασταν Υποδιευθυντής στη Διεύθυνση Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων, παραμείνατε στο ίδιο επίπεδο, προαχθήκατε, υποβαθμιστήκατε, τι έγινε; Θα ήθελα να μου πείτε την αντιστοιχία των θέσεων.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Θα έλεγα ότι στην ουσία ήταν αναβάθμιση.
Παράλληλα, διατηρώ τα καθήκοντά μου ως Υποδιευθυντής, αλλά εντάξει…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το κατάλαβα.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Στο διάστημα αυτό που εγώ φεύγω, από την πολιτική ηγεσία δίδεται εντολή να παραληφθεί το έργο προσωρινά και η χρήση του έργου να είναι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό έγινε προτού φύγετε ή αφότου;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μόλις έφυγα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ωραία.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Η Δ.Α.Ο.Α. λοιπόν κάνει αυτή τη δουλειά, δηλαδή, η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Κωνσταντινίδης και ο κ. Γκιώνης κάνουν αυτές τις διαδικασίες και παραλαμβάνουν προσωρινά το έργο.
Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες για μένα αρχίζει νέος γύρος. Μιλάμε τώρα για αρχές Οκτωβρίου του 2004.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Που φεύγει ο κ. Κωνσταντινίδης. Ποιος γίνεται επικεφαλής;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Εγώ. Προάγομαι τότε στο βαθμό του Υποστρατήγου, με τοποθετούν στη Δ.Α.Ο.Α. και μου αναθέτουν τότε να κάνω τρία πράγματα: την αποτίμηση του έργου της Ολυμπιακής Ασφάλειας, τη μετάδοση της ολυμπιακής τεχνογνωσίας στις υφιστάμενες δομές και στο εξωτερικό και την επίλυση του θέματος με το C4I.
Η SAIC, σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. έπρεπε 1η Οκτωβρίου 2004 να κάνει τη γενική δοκιμή. Η SAIC έρχεται τότε και μου λέει «εγώ δεν είμαι σε θέση να κάνω τη γενική δοκιμή».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ προσδιορίστε μας το «τότε», το χρόνο.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Αυτό είναι μετά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2004.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πάντως, όχι την πρώτη.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι, μετά την πρώτη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Που συμβατικά είχε δεσμευτεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και πάντως, μετά την αποστρατεία του κ. Κωνσταντινίδη. Έτσι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Αυτό έγινε στις 4 Οκτωβρίου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μετά τις 4 Οκτωβρίου, λοιπόν.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πολύ ωραία.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Εν τω μεταξύ, μετά τη λήξη των Παραολυμπιακών…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πότε ήταν αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Τέλος Σεπτεμβρίου του 2004. Εκεί ακολουθεί ένας μικρός χρόνος, γύρω στις πέντε-έξι μέρες που χρειάζεται για να αποχωρήσουν οι αποστολές κ.λπ. Άρα, στην ουσία μιλάμε για μετά τις 4 Οκτωβρίου του 2004.
Η SAIC, λοιπόν, τότε μου πρόβαλε διάφορους λόγους ότι δεν υπήρχε διαθεσιμότητα των αντικαταστάσεων και δεν μπορώ εγώ να ξεκινήσω τη γενική δοκιμή που προέβλεπε η απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α.
Από εκεί και πέρα, ενημερώνω την πολιτική ηγεσία ότι εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα και δεν μπορεί η εταιρεία να ξεκινήσει τη γενική δοκιμή, οπότε παίρνω εντολή να τους ενημερώσω να συνεχίσουν τις εργασίες τους και να προετοιμάσουν τις δοκιμές αποδοχής των υποσυστημάτων.
Οι δοκιμές αποδοχής των υποσυστημάτων ολοκληρώνονται στις 10 Απριλίου του 2005. Τελειώνουμε, λοιπόν, τότε τις δοκιμές αποδοχής των υποσυστημάτων. Εκεί καλώ την εταιρεία. Αυτό το έχω σε σχέδιο, κύριε Πρόεδρε, αλλά είναι κατατοπιστικό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μπορείτε να το συμβουλευτείτε και να μας το καταθέσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Εκεί, λοιπόν, ενημερώνω την εταιρεία αναλυτικά και λέω ότι στα υποσυστήματα 1 έως 7 έχετε φτάσει σε ένα ποσοστό 10%-20% και αναφέρω και τα άλλα υποσυστήματα.
Εκείνα τα υποσυστήματα που είχαν σοβαρό πρόβλημα ήταν τα υποσυστήματα που είχαν σχέση με τα λιμάνια. Εκεί η SAIC είχε φτάσει στο 30%-40%. Στο TETRA ήταν σε ένα σημείο γύρω στο 60%-70%. Δηλαδή στην ουσία η SAIC εκεί που είχε φτάσει σε ένα καλό αποτέλεσμα ήταν μόνο τα κατασκευαστικά, τα επιχειρησιακά κέντρα. Όλα τα άλλα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τα κτίρια. Εμείς υψηλή τεχνολογία δεν παίρναμε; Ντουβάρια ξέραμε και εμείς να κτίζουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ναι, πολύ σωστά.
Εκείνο που θα έλεγα ότι ήταν η ψυχή του συστήματος ήταν αυτό που λέμε το CDSS, τα υποσυστήματα 1 έως 7.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Διαλειτουργικότητα, το ολοκληρωμένο δηλαδή του συστήματος.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Είναι δύο πράγματα. Το ένα είναι να είναι το κάθε υποσύστημα λειτουργικό και το δεύτερο είναι να επικοινωνούν μεταξύ τους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πείτε μας ξανά τα αρχικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): CDSS το λένε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): CDSS, είναι τα υποσυστήματα 1 έως 7. Έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι, λοιπόν, το software που εξασφαλίζει τη διαλειτουργικότητα, αυτό που λέμε ο κεντρικός εγκέφαλος. Είναι έτσι, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πολύ ωραία.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Εδώ θα αφήσω πάλι ένα μικρό ενημερωτικό σημείωμα που λέει ότι τα υποσυστήματα υποστήριξης λήψης αποφάσεων αποτελούνται από επτά υποσυστήματα. Τι είναι αυτά; Λέει το κεντρικό software, όπως είπατε κ.λπ.
Από εκεί και πέρα, ενημερώνεται η SAIC ότι «κύριοι εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν μπορείτε να φτιάξετε το έργο. Τι πρόκειται να κάνετε;». Μου λένε αυτοί «εμείς δεν θέλουμε να σταματήσουμε, θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και θα το τελειώσουμε».
Εγώ, λοιπόν, πλέον δεν έχω καμία –θα έλεγα- δυνατότητα, δεδομένου ότι η σύμβαση ήταν ξεκάθαρη και εδώ θα έπρεπε να αρχίσουν να λειτουργούν κάποιες διαδικασίες που προέβλεπε η σύμβαση. Η σύμβαση έλεγε ότι αν δεν μπορεί να προχωρήσει το έργο, ή κηρύσσεται έκπτωτος ή από εκεί και πέρα γίνονται κάποια πράγματα.
Παράλληλα, κάνω έγγραφο στην ηγεσία –και την πολιτική και τη φυσική- και τους ενημερώνω όλους και τους λέω ότι αυτές είναι οι διαπιστώσεις και τα αποτελέσματα των δοκιμών.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Αυτό έγινε στις 6 Απριλίου 2005.
Δίδεται εντολή από τον κύριο Υφυπουργό, τον κ. Μαρκογιαννάκη, να γίνει κάποια σύσκεψη εκ νέου για να δουν από εκεί και πέρα τι μέλλει γενέσθαι, τι προτίθεται να κάνει αυτή η εταιρεία. Η σύσκεψη έγινε στις 20 Μαΐου 2005.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, με συγχωρείτε. Έχουν φύγει οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Έχουν φύγει οι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί.
Κατά την άποψή σας, γιατί δεν κηρύσσεται έκπτωτος ο εργολάβος; Δεν έπρεπε να κηρυχθεί έκπτωτος ο προμηθευτής;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Κατά τη γνώμη μου…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή, σας λέω το εξής. Από την ευθύνη και τη θέση σας ως στέλεχος, Υποδιευθυντής και αργότερα Διευθυντής της Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων καταλαβαίνω πολύ καλά τον εκβιασμό που είχατε υποστεί τότε. Όμως, την άνοιξη του 2005 δεν έχετε κανένα πιεστικό λόγο να μην πείτε «άντε και…», «αφού δεν είσαι εντάξει, τι μας λες;».
(DP)
(GK)
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε να πω ότι δεν δέχτηκα κανέναν εκβιασμό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε. Όχι εσείς, η χώρα. Η χώρα ήταν κάτω από καθεστώς εκβιασμού, ωμού θα έλεγα, και από τη ΔΟΕ και από τους προμηθευτές.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Θα συμφωνήσω με αυτό που λέτε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ε, βέβαια. Το 2005 υπάρχουν τέτοιες συνθήκες και δεν το αντιλαμβανόμαστε εμείς; Εάν και το 2005 υπάρχουν τέτοιες πιεστικές συνθήκες, θα θέλαμε να μας το πείτε. Εάν όχι, πάλι να μας το πείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Το 2005 η εταιρεία ασκεί μια πίεση στην Επιτροπή, στη Δ.Α.Ο.Α. και στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Τι πίεση;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εδώ λένε: On what ground? Σε ποιο έδαφος ασκεί την πίεση;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Πρώτον, στέλνοντας σε μας εξώδικα. Δεύτερον, στέλνοντας επιστολές: ότι, ακούστε, έχετε ευθύνη κ.λπ. κ.λπ.
Εμείς, λοιπόν, απαντήσαμε ευθέως ότι πλέον το ελληνικό δημόσιο δεν έχει καμία ευθύνη διότι το έργο, κύριοι, έπρεπε να το ολοκληρώσετε το 2004. Εδώ πέρασε ένας χρόνος ακόμα και δεν είσθε σε θέση να παραδώσετε έργο, άρα για ποια ευθύνη μιλάτε; Οπότε γίνεται αυτή η σύσκεψη, η SAIC, λοιπόν, αποδέχεται πλέον την ευθύνη της, ότι δεν μπορεί –και ευθύνεται διότι δεν μπορεί- να ολοκληρώσει ειδικά τα υποσυστήματα που έχουν σχέση με το CDSS, που σας λέω, για το λογισμικό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από πού προκύπτει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Στη σύσκεψη αυτή που έγινε –και στην πρώτη- έχουν συνταχθεί πρακτικά, τα οποία δεν τα έχω, αλλά μπορεί πολύ εύκολα να τα πάρει η Επιτροπή σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αν μας βοηθήσετε σε ποια πρακτικά αναφέρεστε, θα τα προμηθευτούμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Το ένα πρακτικό ενδεχομένως να το έχω και εγώ. Η πρώτη που σας είπα –εκεί πέρα που σταμάτησε, που δεν μπορούσε να συνεχίσει- είναι στις 20 Μαΐου του 2004. Σε αυτό το πρακτικό φαίνεται ξεκάθαρα ότι εγώ συγκεκριμένα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να μας το καταθέσετε, παρακαλώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Βεβαίως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Το 2004 ή το 2005;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Αυτό είναι το 2004, το πρώτο. Τώρα πάμε στη δεύτερη περίπτωση, που είναι μετά το 2005. Λοιπόν, εδώ πέρα φαίνεται ξεκάθαρα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, κύριε μάρτυς.
Κυρία Τσόνογλου, μια που ρωτάτε, να πω ότι εδώ έχουμε δύο φάσεις: Η μία φάση είναι προ Ολυμπιακών αγώνων…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μάλιστα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Σωστό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): …ιδιαίτερα πιεστική και η άλλη φάση στην οποία αναφέρεται ο μάρτυς, είναι το 2005 όπου δεν μας κυνηγάει κανείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Σε αυτό το πρακτικό, κύριε Πρόεδρε και κύριοι Βουλευτές, φαίνεται αναλυτικότατα που η SAIC πλέον δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ημερομηνίες, όμως, να μας λέτε, Στρατηγέ.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Σας είπα, κύριε Υπουργέ.
Στις 20 Μαΐου του 2004 είναι η πρώτη σύσκεψη. Τώρα πήγαμε στη δεύτερη –αυτό που αναφέρουμε τώρα- και είναι στις 20.5.2005. Συμπτωματικά τώρα είναι η ίδια ημερομηνία, ούτε και εγώ το είχα προσέξει. Και αυτό το δεύτερο πρακτικό μπορεί να βρεθεί εύκολα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και τη δική σας επιστολή στις 25 Μαΐου του 2005 προς τη SAIC, αν έχετε την καλοσύνη, και αυτή να μας την καταθέσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Δεν τα έχω, ούτε σκεφτόμουν κάποια πράγματα. Αυτά όμως, μπορούν…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε κάνει επιστολή, όμως, το 2005;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, το είπαμε και προηγούμενα. Κρατείστε σημειώσεις.
Κύριε Τζαβάρα, κάντε πρόταση. Εγώ σας αντιμετωπίζω ως μονάδες και έτσι οφείλω να κάνω.
Κρατείστε σημειώσεις όλοι οι συνάδελφοι –γιατί εγώ είναι αδύνατον να το κάνω- και για την ασφάλεια των προτάσεών σας. Μην ψάχνω στα πρακτικά. Εσείς κρατάτε σημειώσεις ό,τι επισημαίνετε. Στείλτε μου ένα σημείωμα –δεν χρειάζεται καν να είναι επίσημο- και εγώ θα φροντίσω για όλα τα έγγραφα ή τις εκθέσεις να προσκομιστούν στην Επιτροπή.
Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε μάρτυς, όμως σας παρακαλώ για τη παραγωγικότητα…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ναι, θα τρέξω, κύριε Πρόεδρε.
Γι’ αυτό που είπατε, κύριε Υπουργέ…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, μην απαντάτε σε κανέναν…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Εντάξει. Αυτά τα δύο τα έχω…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εμμέσως μπορείτε να απαντάτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ωραία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όμως θα σας υποβληθούν ερωτήσεις μετά. Ολοκληρώστε εσείς, γιατί το δεκάλεπτο το κρατάω, αλλά το παραβήκαμε αρκετά.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Είμαι ακριβώς στο τέλος τώρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Χαίρομαι γι’ αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Η SAIC, λοιπόν, στη δεύτερη σύσκεψη που γίνεται δεν έχει να πει πολλά πράγματα. Λέει, λοιπόν, ότι εγώ θα σας φέρω μια εναλλακτική πρόταση και θα φτιάξω αυτό το λογισμικό και θα φτιάξω και τα υποσυστήματα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αρκεί να με πληρώνετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): …με τα λιμάνια κ.λπ.
Εγώ, λοιπόν, σαν Διευθυντής τώρα που είμαι στη Δ.Α.Ο.Α. έχω ξεκαθαρίσει στη SAIC ότι δεν πρόκειται να πάρετε καθόλου χρήματα, διότι τα χρήματα τα οποία εναπομένουν, ήτοι 39 εκατομμύρια ευρώ …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όλα τα άλλα τα έχει πάρει.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Τα άλλα τα έχει πάρει για τη προμήθεια. Δεν έχει πάρει, επίσης, καθόλου χρήματα που έχουν σχέση με τις υπηρεσίες του TETRA.
Είναι δύο κομμάτια: Το ένα η προμήθεια και το άλλο οι υπηρεσίες για το TETRA.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και η εκπαίδευση, απ’ ό,τι μας έχει κατατεθεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όλα αυτά είναι μέσα εκεί, αλλά η SAIC έχει πάρει 118 εκατομμύρια –δεν το θυμάμαι ακριβώς- που έχουν σχέση …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με βάση τη σύμβαση ή με επιμέρους διαπραγματεύσεις ή με τροποποίηση της αρχικής σύμβασης;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Με βάση τη σύμβαση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και όχι με τις τροποποιήσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι. Δεν ξέρω τι έγινε μετά το 2006. Εγώ…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, αλλά διαπιστώνω και μέχρι το 2005 ότι εμείς είμαστε εντάξει και πληρώναμε και αυτοί δεν ήταν εντάξει, δεν κάνανε τις ασκήσεις, δεν κάνανε τις δοκιμές, δεν κάνανε τη γενική δοκιμή, αλλά μας στείλανε εξώδικο να πληρώνουμε…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μάλιστα.
Σε ό,τι αφορά το μετά τους αγώνες διάστημα, που είμαι εγώ επικεφαλής μέχρι και το Μάρτιο του 2006, η SAIC δεν έχει πάρει ευρώ, τίποτα. Εγώ δεν έκανα καμία συζήτηση και μάλιστα δεν δέχτηκα να πάρουν και τα χρήματα για το αερόπλοιο που είχε επιτελέσει την αποστολή του. Δεν δέχτηκα πάλι να υπογράψω κανένα χαρτί για να πάρουν χρήματα, αυτά που ζητούσαν για τις υπηρεσίες του TETRA. Από κει και πέρα, δεν πήρε χρήματα η SAIC.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η εικόνα από το αερόπλοιο έφθανε στο Κέντρο Επιχειρήσεων τουλάχιστον;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ξεχωριστά και εκτός C4Ι.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Βεβαίως. Μπορώ να πω ότι κάποια υποσυστήματα βοήθησαν σημαντικά στους αγώνες.
Από κει και πέρα, η SAIC λέει ότι θα καταθέσει την εναλλακτική πρόταση για να φτιάξει το CDSS. Αυτό το κάνει περί το τέλος του 2005, αρχές του 2006 οπότε συζητιέται αυτή η πρόταση από τις τεχνικές ομάδες και καταλήγουν κάπου στις αρχές του 2006 και κάνουν, κατ’ αρχήν, αποδεκτή αυτή τη πρόταση της SAIC και ξεκινάει παράλληλα η διαδικασία τροποποίησης της σύμβασης.
Μια παρένθεση μόνο και κλείνω εδώ, κύριε Πρόεδρε.
Τον Φεβρουάριο του 2005 μου ζητείται από τον κύριο Υπουργό, τον κ. Βουλγαράκη να λάβω μέρος σε μια σύσκεψη που γίνεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να ενταχθεί στο έργο C4I και το έργο ασφάλειας που αφορούσε στον ΟΣΕ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι δουλειά είχε το ένα με το άλλο; Ποια ήταν, δηλαδή…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πότε έγινε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Αυτό είναι τον Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του 2005.
Εκεί, λοιπόν, στη σύσκεψη αυτή που πήγα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων ήταν παράγοντες του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών…
(DE)
(DP)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιοι ήταν, δηλαδή, από το Υπουργείο; Θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Δεν θυμάμαι τώρα. Υπάρχει πρακτικό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επιμένω να δούμε από το πρακτικό αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Και για την ημερομηνία δεν είμαι ακριβώς σίγουρος. Όμως, αυτό το λέω, επειδή…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορίστε, κύριε Τζαβάρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μια γενική πρόσκληση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να μας διαβιβάσει όλο το αρχείο.
Επαναλαμβάνω, κύριε Πρόεδρε, να κάνουμε ένα έγγραφο προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να μας διαβιβάσει πλήρες το αρχείο, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να φυλάσσεται, αφού…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Φυλάσσεται.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Οπότε να μην αρχίσουμε τώρα και γράφουμε έγγραφα, έγγραφα, έγγραφα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αν πάρουμε το πλήρες αρχείο, θα πήξουμε. Είναι, όμως…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Απ’ ό,τι βλέπετε, όμως, μήνα με το μήνα, συνεχώς υπάρχουν, πράγματι, πολύ σοβαρές διαδικασίες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε επεξεργαστεί το υλικό που ήδη έχουμε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το έχουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, για να μην μπερδευτούμε, ένα-ένα.
Ο κύριος συνάδελφος λέει…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πάντως, αυτά που λέει δεν υπάρχουν, δηλαδή, αυτό -δεν ξέρω αν έχω κάνει τόσο λάθος και δεν το έχω δει- αλλά…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ούτε και εγώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: …πρακτικό…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πρώτη φορά το ακούω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι πολύ σημαντική αυτή η λεπτομέρεια.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να βοηθήσω, κύριε Πρόεδρε;
Αυτό είναι πρακτικό της Γενικής Γραμματείας Εξοπλισμών. Ο κύριος μάρτυς πήγε ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως με πρόταση αρνητική και με πρόταση θετική από το Υπουργείο Μεταφορών.
Πείτε τα πράγματα, κύριε μάρτυς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, κύριε συνάδελφε, να ζητήσουμε όλο το σχετικό αρχείο από τη Διεύθυνση Εξοπλισμών…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έχει πάει στο Δημοσίας Τάξεως από τότε που η αρμοδιότητα πέρασε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ισχύει αυτό, κύριε μάρτυς; Είναι όλο στο Δημοσίας Τάξεως;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προφανώς θα είναι, όμως, ως ξεχωριστό αρχείο, όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ξεχωριστό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι ξεχωριστό.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ο κ. Σουπιώνης μπορεί να δώσει λεπτομέρειες, γιατί ήταν…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ξέρετε κάτι, κύριε συνάδελφε, να μας καταθέσετε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε. Αυτό το μέρος των διαπραγματεύσεων, της προσπάθειας εντάξεως στο C4I από άλλα Υπουργεία τότε ανήκε στην ευθύνη του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Οι Επιτροπές γίνονταν στη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών και μάλιστα, ήταν διαβαθμισμένες, με αποτέλεσμα εάν…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να είναι απόρρητα τα έγγραφα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …καλέσουμε το Γενικό Γραμματέα Εξοπλισμών να μας καταθέσει για το Υπουργείο Άμυνας, θα πάρουμε μόνο την ημερομηνία και τα τελικά συμπεράσματα της συσκέψεως, πράγμα που δεν θα μας διαφωτίσει. Θα μας διαφωτίσουν οι απόψεις των Υπουργείων, μόνο εάν πάρουμε το υλικό από τη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών, από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Εγώ, κύριε Πρόεδρε, λοιπόν, αυτό που…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό το αρχείο έχει περάσει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, κατά τη γνώση σας ή παραμένει στο Υπουργείο Άμυνας;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Θα μου επιτρέψετε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας επιτρέπω. Σας ρωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): …να σας αναφέρω το εξής. Ο κ. Σουπιώνης ο οποίος παρέμεινε στην υπηρεσία…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα μας ενημερώσει. Καλώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): …ήταν και στη Διεύθυνση Τεχνικών και έχει όλη την ενημέρωση γι’ αυτό το πράγμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλώς. Ευχαριστώ πολύ.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι υπήρξε εμπλοκή μου σ’ αυτό το σημείο. Πήγα, λοιπόν, σ’ αυτή τη σύσκεψη που έγινε εκεί και μου ζητήθηκε στην απόφαση που φτιάχναμε για το ΚΥΣΕΑ, την τροποποιητική, να ενταχθεί και το έργο ασφάλειας του Ο.Σ.Ε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα. Είδατε ότι συγκλίνουν, κύριοι συνάδελφοι και θα έχουμε αύριο τον Ο.Σ.Ε. να…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Εκεί ήταν και σύμβουλοι από τον Ο.Σ.Ε. και σύμβουλοι από τον Υπουργό, τον κ. Λιάπη κ.λπ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πολύ ωραία.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Εμένα, φεύγοντας από αυτή τη σύσκεψη, μου ζητήθηκε, διότι τότε προσπαθούσαμε να φτιάξουμε αυτή την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, για να ξεπεραστούν κάποια προβλήματα και μου είπαν μέσα να εντάξω και τον Ο.Σ.Ε. Από το Υπουργείο το δικό μας, το Δημόσιας Τάξης, προχωρούσαμε τότε μέσα στην απόφαση αυτή να ενταχθεί και ο ΟΣΕ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κύριος μάρτυς κατέθεσε ότι ο κ. Βουλγαράκης τού έδωσε αυτή την κατεύθυνση.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Θα το πω αμέσως. Να το κλείσω, όμως.
Ο κύριος Υπουργός, λοιπόν, μου λέει «Να πας σ’ αυτή τη σύσκεψη και να δεις κ.λπ., για να το εντάξουμε κ.λπ.». Πήγα, λοιπόν, εκεί, όπως είπε ο κύριος Υπουργός, είδα αυτό που μου είπαν οι άνθρωποι εκεί, ότι «ξέρετε, είναι έτσι κ.λπ. και πρέπει για αυτούς τους λόγους να ενταχθεί μέσα και τέτοια πράγματα». Μου είπαν και κατ’ ιδίαν και οι σύμβουλοι του Ο.Σ.Ε. για προβλήματα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βάλτε και εμάς μέσα. Ήθελαν και αυτοί να μπουν, δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Τέλος πάντων. Εγώ, λοιπόν, επιφυλάχθηκα και είπα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να μπουν πού, κύριε μάρτυρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Τι είπατε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να μπουν, πού; Σε σύστημα που δεν θα λειτουργούσε ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι, να ενταχθεί στην προμήθεια του C4I…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Α, για την προμήθεια, δηλαδή, είναι η ιστορία.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): …ώστε να προχωρήσει μια πιο γρήγορη διαδικασία κ.λπ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα. Για την προμήθεια και το σύντομο της διαδικασίας.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα. Ευχαριστώ πολύ.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Επιφυλάχθηκα και δεν είπα τίποτα. Γυρίζω, λοιπόν, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενημερώνω τον κύριο Υπουργό και του λέω: «Κύριε Υπουργέ, έτσι και έτσι ζητάνε, όμως εδώ πέρα δεν θα πρέπει να γίνεται καμία συζήτηση από μέρους μας, του Υπουργείου, δεδομένου ότι εδώ η SAIC δεν μπορεί να παραδώσει το άλλο έργο, οπότε θα εντάξουμε και καινούργιο έργο κ.λπ.;». Αμέσως, ο κύριος Υπουργός, είπε: «Πολύ σωστό». Μίλησε με τον κ. Λιάπη και σταματάει η διαδικασία.
Αυτό το λέω, διότι θα φανεί κάποια στιγμή…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε. Ο κ. Λιάπης ήταν και αυτός εν γνώσει της ιστορίας αυτής, έτσι δεν είναι;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τι επιχειρήθηκε να μπει στο C4I; Δεν μας εξηγήσατε. Εκτός από αυτούς για τους οποίους έχετε έγγραφα…
Διότι με τις διακοπές, με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε, αλλά δεν ενημερώνεται η Επιτροπή. Ο μάρτυς με τις παρεμβολές…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, να διακόπτει ο Πρόεδρος, αλλά να διακόπτουν και τα μέλη; Πάει, μετά δεν θα βγάλουμε άκρη!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, αλλά επιτρέψτε μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Διεκδικείτε θέση Προέδρου;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Διεκδικώ να μας προεδρεύετε και μας διευκολύνετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό το έχετε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Με τις παρεμβολές που υπήρξαν από συναδέλφους που ξέρουν το θέμα, η Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί -νομίζω- τι έργο του Ο.Σ.Ε. επιχειρήθηκε να προστεθεί στο C4I.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γι’ αυτό θα έχετε τη δυνατότητα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να μας το εξηγήσετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Θα πω δυο κουβέντες. Το έργο αυτό αφορούσε ασφάλεια δικτύου συρμών και θα έλεγα, των κύριων εγκαταστάσεων του Ο.Τ.Ε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Του Ο.Σ.Ε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Συγγνώμη, του Ο.Σ.Ε. Αυτό ήταν, με δύο κουβέντες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, ο μάρτυς -και είναι και για μένα πρώτη φορά που το ακούω και νομίζω και εσείς- μας καταθέτει εδώ ότι, ενώ δεν υπήρχε καμία προοπτική να λειτουργήσει το C4I ως ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου συστημάτων ασφαλείας, εδώ έρχονται και άλλα Υπουργεία να προσθέσουν πρόσθετο έργο.
Κύριε μάρτυρα, μπορείτε να προχωρήσετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε. Εδώ κλείνω.
Από εκεί και πέρα, λοιπόν, η SAIC ξεκινάει πλέον τώρα να κάνει την προετοιμασία της γι’ αυτή την εναλλακτική πρόταση, οι υπηρεσίες προχωρούν να κάνουν τις διαδικασίες για την τροποποίηση της σύμβασης και ζητούμε, λοιπόν -ο κύριος Υφυπουργός- από τη SAIC ότι «για να τα αποδεχθούμε όλα αυτά, θα πληρώσετε και τους τεχνικούς συμβούλους». Υπάρχει και η σχετική αλληλογραφία και αποδέχονται αυτοί να πληρώσουν και τους τεχνικούς συμβούλους, δηλαδή, αποδέχονται την ευθύνη πλήρως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιοι ήταν οι τεχνικοί σύμβουλοι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Οι τεχνικοί σύμβουλοι τώρα είναι Έλληνες κυρίως.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Η BORDERS έχει φύγει;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Η BORDERS έχει φύγει, ναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχει φύγει η BORDERS;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Η BORDERS ήταν μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, το ερώτημα έχει βάση: Την πήραμε την BORDERS να κάνει τι;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ήταν παρθένα και την παραδώσαμε παρθένα, κύριε Πρόεδρε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είχε τις προδιαγραφές και έκανε και την τεχνική υποστήριξη;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έκανε προδιαγραφές και έφυγε. Και μείναμε εμείς να παλεύουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Έκανε ένα μέρος των προδιαγραφών…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Α, και μέρος, αλλά πληρώθηκε!
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Και υποστήριζε και εμάς και την Οργανωτική Επιτροπή. Και πολύ καλά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι υποστήριξη είχατε εσείς; Πολύ καλή;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Πληρώθηκε πολύ καλά λέω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλή υποστήριξη είχατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Είχε συμβούλους οι οποίοι ήταν καλοί, θα έλεγα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αφήστε τους συμβούλους. Υποστήριξη είχατε εσείς από την BORDERS;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ναι, είχαμε υποστήριξη σε επίπεδο Επιτροπής, σε τεχνικό επίπεδο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τεχνική υποστήριξη;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η οποία θεωρείτε ότι ήταν επαρκής ή χρήσιμη, πάντως ή δεν έχετε γνώμη;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Εγώ εκείνο που μπορώ να σας πω εδώ πέρα είναι ότι εδώ μιλάμε για ένα έργο τεράστιο που έπρεπε να υπάρχει…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήταν επαρκής η τεχνική υποστήριξη που πήρατε από την BORDERS εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Δεν θα έλεγα ότι μας έλυνε όλα τα προβλήματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, δεν ήταν επαρκής.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Δεν μπορώ να πω ότι μας κάλυπτε πλήρως και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρ’ όλο που την καλοπληρώσαμε, ούτε αυτή μας κάλυπτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι. Πλήρως, όχι, γιατί εδώ πέρα μιλούσαμε και για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν την πληρώσαμε πλήρως ή δεν μας κάλυπτε πλήρως;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ότι την πληρώσαμε πλήρως, κατά τη γνώμη μου, ναι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αλλά δεν μας κάλυπτε. Με συγχωρείτε που επιμένω, αλλά στα Πρακτικά ο αναγνώστης πρέπει να καταλαβαίνει.
Ωραία, κύριε μάρτυς, τελειώσατε.
(AD)
(2DE)
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Από εκεί και πέρα, εγώ πλέον φθάνω εκεί στο Μάρτιο και αποστρατεύομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα. Πριν δώσω το λόγο στους κυρίους συναδέλφους, θα ήθελα, κύριε μάρτυς, με το χέρι στην καρδιά, να μας απαντήσετε στην εξής ερώτηση. Απ’ ό,τι μου λέτε και απ’ ό,τι και οι προηγούμενοι μάρτυρες μας κατέθεσαν εδώ ενόρκως, αυτό το ρημάδι το σύστημα ουδέποτε λειτούργησε. Σε ένα σύστημα που δεν λειτούργησε ποτέ –και πάντως το 2005 ήταν σίγουρο ότι δεν λειτούργησε και ότι δεν θα λειτουργούσε ποτέ επίσης- πώς είναι δυνατόν να φορτώνουμε και άλλα συστήματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Είναι ένα θέμα που ο Υπουργός, ο κ. Βουλγαράκης, αμέσως μου το είπε, όπως σας ανέφερα, του είπα αυτές τις δύο κουβέντες και σε μηδέν χρόνο…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η συνέχεια ποια ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Σταμάτησε. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι έγινε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σταμάτησε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όσον αφορά την εμπλοκή μας εκεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σταμάτησε η εμπλοκή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Κινήθηκε, δηλαδή, στο πλαίσιο της Επιτροπής Εξοπλισμών ή ακινητοποιήθηκε από εκεί; Ή δεν ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Δεν ξέρω τι έγινε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστώ πολύ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δηλαδή, εσείς είπατε στο Γιώργο Βουλγαράκη ότι εδώ έχουμε ένα προβληματικό σύστημα και πηγαίνουν να εντάξουν και κάτι άλλο και εκείνος δεν αντέδρασε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ο κ. Βουλγαράκης αντέδρασε αμέσως και με ταχύτητα τέτοια, σας λέω, πήρε και τον Υπουργό Μεταφορών απ’ ό,τι είδα και μου λέει «τέρμα».
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ποιος το είχε προτείνει; Ο κ. Βουλγαράκης το είχε προτείνει; Δεν καταλάβαμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Λιάπης το είχε προτείνει και το σταμάτησε ο κ. Βουλγαράκης. Έγινε σαφές αυτό.
Η κα Τσόνογλου έχει το λόγο για δέκα λεπτά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Τσενέ, είστε εκείνος που ουσιαστικά διαδέχθηκε τον κ. Κωνσταντινίδη.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Είμαι ο πρώτος Πρόεδρος της Επιτροπής και εν συνεχεία διαδέχθηκα τον κ. Κωνσταντινίδη στη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ)
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μέχρι το Μάιο του 2004, πόσο τοις εκατό του τιμήματος είχε εισπράξει η SAIC;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Η SAIC είχε εισπράξει το 75% της προμήθειας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονταν οι υπηρεσίες TETRA και η συντήρηση του C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Επίσης, μετά το Μάιο του 2004 έγινε κάποιο μνημόνιο που να είχε σχέση με την παράταση της παράδοσης του έργου; Υπογράφηκε κάποιο μνημόνιο μεταξύ του κ. Μαρκογιαννάκη και της εταιρείας; Ξέρετε κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ο κύριος Υφυπουργός μαζί με την εταιρεία συμφώνησαν σε ένα μνημόνιο, με βάση το οποίο έγινε η προσωρινή παραλαβή του έργου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Υπήρξε συμφωνία για γενική δοκιμή του έργου στις 1-10-2004;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Βεβαίως. Βγήκε απόφαση του ΚΥΣΕΑ και η απόφαση του ΚΥΣΕΑ όριζε «θα κάνετε τη δοκιμή την 1η Οκτωβρίου». Και κατάργησε την άσκηση 4. Ήταν τέσσερις ασκήσεις…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα. Οι ασκήσεις που έπρεπε να γίνουν το Μάιο του 2004 ή τον Ιούνιο, μεταφέρθηκαν στην επόμενη δοκιμή; Δηλαδή, η ΙΕ4 που λέμε μετά τον Οκτώβριο 2004;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Η ΙΕ4 καταργήθηκε και ό,τι προέβλεπε η ΙΕ4 συν τους στόχους που δεν τους είχαν πιάσει στην ΙΕ3, μεταφέρθηκαν για να γίνουν στη γενική δοκιμή και να τους εξετάσουν εκεί.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Η οποία γενική δοκιμή δεν έγινε!
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Η γενική δοκιμή δεν έγινε την 1η Οκτωβρίου που έλεγε η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, αλλά έγινε μεταγενέστερα, όπως σας είπα, μέχρι και το τέλος Απριλίου του 2005.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Στο τέλος Απριλίου του 2005, σε τι ποσοστό είχε φθάσει το έργο, όσον αφορά το Λιμενικό και τα υποσυστήματα αυτά που μας είπατε, το «1-7» και το CDSS;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Τα ίδια αποτελέσματα. Δεν είχαν καμία πρόοδο πιο πέρα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Καμία πρόοδος δεν έγινε, λοιπόν, μέχρι το Μάιο του 2005, όπως επίσης και στο λογισμικό, όπως μας είπατε…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Αυτό είπα. Το «1-7» δεν είχε καμία πρόοδο. Δεύτερον, ως προς τα λιμάνια τα αποτελέσματα ήταν περίπου τα ίδια.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα. Πώς τότε αποφασίστηκε τροποποιητική σύμβαση; Τι είχε γενικώς, δηλαδή, να περιμένει το ελληνικό δημόσιο από τη SAIC, ώστε να προβεί σε συζήτηση και τροποιητική; Σύμφωνα με το νόμο περί προμηθειών, το Προεδρικό Διάταγμα 284 δεν εκινείτο η διαδικασία;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όλα είχαν σχέση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και με αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, μέχρι που έφυγα εγώ, εκεί ήμασταν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν έγινε καμία πρόοδος από το Μάιο του 2004 μέχρι τη δοκιμή του Απριλίου 2005. Γιατί δεν κηρύχθηκε έκπτωτη η SAIC; Αυτό θέλω να μου πείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Το ότι δεν κηρύχθηκε έκπτωτη η SAIC, παρ’ ότι η ΔΑΟΑ έστειλε χαρτί και είπαμε να κηρυχθεί έκπτωτη…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και στείλατε και διαμαρτυρηθήκατε, κλπ…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): …από εκεί και πέρα, δεν κηρύχθηκε έκπτωτη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιος ευθύνεται για το ότι δεν κηρύχθηκε έκπτωτη η SAIC, κύριε μάρτυρα; Ποιο Υπουργείο είχε την ευθύνη από εκεί και πέρα αυτών των τροποιητικών συμβάσεων;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όλα όσα είχαν σχέση με αυτή τη σύμβαση, όλα κινούνταν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέχρι που ήμουν και εγώ εκεί. Από εκεί και πέρα, έγινε τροποποίηση και αυτά πήγαν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όσον αφορά τις τροποποιήσεις, ξέρετε πόσες έγιναν;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι, αλλά έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στην αρχή, οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση με την ουσία αυτών που λέμε τώρα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτές οι τροποποιήσεις σε σχέση με την αρχική σύμβαση παρουσίαζαν ένα άλλο έργο; Δηλαδή, ήταν εναλλακτικές προτάσεις για τι έργο;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Το ξεχνάμε το πρώτο έργο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Το ξεχνάμε εντελώς. Ξεχνάμε, επομένως, την αρχική σύμβαση.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Το πρώτο έργο προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα και εν συνεχεία ερχόμαστε στις τροποποιήσεις, οι οποίες προβλέπουν πλέον να γίνει παραλαβή των υποσυστημάτων μεμονωμένως.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ενώ το αρχικό έργο ήταν σε ενιαία λειτουργία –διαλειτουργικότητα- με εικόνα, ήχο, κλπ.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Αλλά δεν μπορούσε να γίνει, δεδομένου ότι οι προϋποθέσεις που ίσχυαν πριν το 2004 και για τους Αγώνες είχαν τελειώσει και το πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσαν να κρατούν τον εξοπλισμό στα ξενοδοχεία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα. Κατά συνέπεια, κύριε μάρτυρα, αυτές οι τροποποιητικές είχαν σχέση με τις πληρωμές που συνέχισαν να γίνονται, ενώ το αρχικό έργο έχει ακυρωθεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή, κάθε τροποποιητική σύμβαση που έδινε μία εναλλακτική πρόταση, είχε σαν συνέπεια προκαταβολή τιμήματος;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι, όχι. Δεν το συζητάμε καθόλου. Σας είπα ότι λεφτά…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Προσέξτε, γιατί άλλοι μάρτυρες εδώ μας έχουν πει άλλα πράγματα, ότι δηλαδή ήταν συνδεδεμένες με τις πληρωμές οι τροποποιητικές συμφωνίες.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Προσέξτε. Εγώ είμαι υπεύθυνος και αρμόδιος …
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για όσα γνωρίζετε εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): …να υπογράψω να πληρωθούν. Δεν υπέγραψα πουθενά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς δεν υπογράψατε. Άλλοι υπέγραψαν; Μάθατε κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μετά από εμένα, δεν ξέρω τι έγινε, αλλά λέω ότι μετά το 2004 που έγιναν οι Αγώνες, η SAIC δεν πήρε ευρώ! Είναι ξεκάθαρο αυτό το πράγμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Είστε σίγουρος γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Αν λέει κάποιος άλλος ότι πήρε λεφτά, δεν ξέρω. Εγώ δεν υπέγραψα τίποτα πουθενά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δηλαδή, κάποιος μάρτυρας που ήρθε εδώ και μας είπε ότι έχει πληρωθεί περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, είναι αλήθεια ή ψέματα; Δεν έχετε υπ’ όψιν σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ο καθένας μπορεί να λέει διάφορα. Δεν ξέρω τι λέει ο καθένας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Διότι εδώ, αυτό μας ειπώθηκε. Και αυτή η αντίθεση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά αν είναι αλήθεια ή ψέματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Με όλο το σεβασμό, εγώ σας λέω ότι πληρώθηκε η προκαταβολή, χωρίς να ξεκινήσει καθόλου το έργο, κλπ. Όταν ξεκινάει το έργο, παίρνει μία προκαταβολή και εν συνεχεία παίρνει πρώτη, δεύτερη…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πόση ήταν αυτή;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πόση ήταν περίπου αυτή η προκαταβολή;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Αυτό το προβλέπει η σύμβαση, περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, δεν το θυμάμαι ακριβώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εκτός απ’ αυτά τα 40 εκατομμύρια ευρώ, δόθηκαν άλλα χρήματα στο μεταξύ;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Από εκεί και πέρα, δόθηκαν κάποια χρήματα με τις πρώτες ασκήσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πότε έγιναν αυτές;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Η πρώτη και η δεύτερη ήταν επιτυχείς, όπως σας είπα και η τρίτη δεν ήταν. Εκεί, λοιπόν, δόθηκαν κάποια χρήματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και γίνονταν, λοιπόν, οι τροποποιητικές συμφωνίες, έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Δεν έχουν σχέση, όμως, με χρήματα από εδώ και πέρα, σας λέω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έτσι λέτε εσείς. Άλλοι μας έχουν πει διαφορετικά πράγματα. Γι’ αυτό σας ρωτάω.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Εντάξει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έχετε πει στην κατάθεσή σας ότι σας πίεζαν φορτικά να υπογράψετε για να πληρωθούν για τις υπηρεσίες χρήσης και συντήρησης που είχαν μείνει απλήρωτες και συγχρόνως ζητούσαν πιεστικά να πληρωθούν και οι υποπρομηθευτές, η SIEMENS, η ΔΙΕΚΑΤ, η MOTOROLA, κλπ.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Βεβαίως. Η δική μου πολιτική ηγεσία τότε…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιοι δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Οι Υπουργοί τότε, ο κ. Βουλγαράκης και ο κ. Μαρκογιαννάκης. Όχι απλά δεν είχαμε καμία πίεση, αλλά ήμασταν ταυτισμένοι απόλυτα. Δεν υπήρχε τέτοιο θέμα συζήτησης σε εσωτερικό επίπεδο. Η πίεση που μου ασκούσαν εμένα ήταν φορτική, διότι η ΔΙΕΚΑΤ, για παράδειγμα, είχε φτιάξει το έργο και εγώ έβλεπα ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν πάρει τα λεφτά τους.
(ΚΟ)
(2AD)
Έβλεπα, λοιπόν, το αερόβιο για το οποίο ήρθε ο άλλος και με χιλιοπαρακαλούσε. Ο Πρόεδρος, για παράδειγμα, της ΔΙΕΚΑΤ, με εκλιπαρούσε. Σου λέει, εγώ το τελείωσα. Όμως, του λέω αυτό δεν είναι δικό μου θέμα, αλλά θέμα της SAIC.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Η SIEMENS πίεζε να πληρωθεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όσον αφορά τη SIEMENS, αυτό που θα χαρακτήριζα ως προσπάθεια που έκαναν όσον αφορά εμένα, ήταν για τις υπηρεσίες του TETRA οι οποίες συνεχιζόντουσαν. Όμως, δεν πήραν λεφτά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Να σας ρωτήσω κάτι, κύριε μάρτυρα. Σ’ αυτές τις συσκέψεις που γίνονταν, είχε εμφανιστεί ποτέ ο Χριστοφοράκος;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Σε δύο συσκέψεις, ναι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πού έγιναν αυτές;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ήταν και ο Χριστοφοράκος;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ήταν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ως τι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Η SAIC είχε ένα team που ερχόταν. Δηλαδή, ερχόταν μία ομάδα. Ο διευθυντής προγράμματος, ο πιο πάνω από αυτόν…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όμως, ο κ. Χριστοφοράκος δεν εκπροσωπούσε τη SAIC.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Και μαζί της η SAIC είχε και κάποιους από τους υποπρομηθευτές.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εκτός από το Χριστοφοράκο, δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Και ένας από αυτούς τους υποπρομηθευτές ήταν η SIEMENS. Ο κ. Χριστοφοράκος και ο κ. Δενδρινός ήταν οι δύο άνθρωποι που είχαν έρθει σ’ αυτή τη σύσκεψη. Ο κ. Δενδρινός ερχόταν στις περισσότερες συσκέψεις σε τεχνικό επίπεδο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυς, επειδή θα συνεχίσουν και οι άλλοι συνάδελφοι, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Γίνονταν συνεχώς τροποποιητικές συμβάσεις, γιατί το έργο δεν παρεδίδετο όπως συνεφωνήθη, ώστε να δεχθεί το ελληνικό δημόσιο εναλλακτικές προτάσεις της εταιρείας SAIC. Και εκείνη η οποία πίεζε για τις εναλλακτικές προτάσεις, προφανώς ήταν η SAIC. Σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Δεν θα το έλεγα ότι πίεζε…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποιος πίεζε, κύριε μάρτυρα, να γίνουν εναλλακτικές τροποποιητικές συμφωνίες; Το δημόσιο ή η SAIC με τους υποπρομηθευτές SIEMENS κλπ;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Εγώ δεν ξέρω αν πίεζαν ή δεν πίεζαν. Εγώ το μόνο που ξέρω είναι ότι εδώ ήταν πολιτική απόφαση για το τι πρέπει να γίνει από εκεί και πέρα. Και αποφασίστηκε…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα. Κατόπιν αιτήματος και πιέσεως ποιανού; Του ελληνικού δημοσίου ή της SAIC;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι, το ελληνικό δημόσιο, δεν νομίζω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί δεν κατήγγειλε τη σύμβαση; Εδώ είναι η μεγάλη απορία! Παρ’ όλα αυτά, γίνονταν τροποποιητικές οι οποίες άλλοι μάρτυρες μας έχουν πει ότι πληρώθηκαν.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Δεν το ξέρω αυτό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν το ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι, όχι, κοιτάξτε. Μου λέτε ότι πληρώθηκαν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έτσι έχουν πει άλλοι μάρτυρες.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ναι, αλλά αν πληρώθηκαν, θα τα είχαν πάρει όλα τα λεφτά. Δεν τα πήραν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Με συγχωρείτε πολύ, κύριε μάρτυς. Εσείς μέχρι σήμερα έχετε μάθει αν έχει παραδοθεί το C4-I, αν έχει παραληφθεί και να έχουν επιστραφεί οι εγγυητικές επιστολές; Το γνωρίζετε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Εγώ σήμερα από πληροφορίες μπορεί να ξέρω κάποια πράγματα. Όμως, αυτό που σας λέω είναι δεδομένο. Ούτε πληρωμή έγινε από εκεί και πέρα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ούτε στις εγγυητικές έγινε απομείωση ούτε τίποτα. Δεν δόθηκε τίποτα. Όποιος λέει οτιδήποτε άλλο, να έρθει εδώ να το καταθέσει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μα, τι λέτε; Εδώ λένε ότι έχουν πληρωθεί 200 εκατομμύρια! Τι είναι αυτά που μας λέτε σήμερα;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μου λέτε άλλο πράγμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κυρία συνάδελφε, αυτό γνωρίζει ο μάρτυρας.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Αυτό που είμαι εγώ εν υπηρεσία…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυς, αυτά τα υποσυστήματα που παρέδιδε η SAIC…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μου επιτρέπετε να πω μια κουβέντα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι, βεβαίως.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Εγώ αναφέρομαι συνεχώς στο χρονικό διάστημα που ήμουν στη ΔΑΟΑ εν ενεργεία και εκτελούσα τα καθήκοντα που σας ανέφερα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από εκεί και πέρα δεν ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Δεν αναφέρομαι στο τι έγινε από εκεί και πέρα. Ούτε ξέρω τι έγινε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κυρία Τσόνογλου, ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτή είναι η τελευταία ερώτησή μου, κύριε Πρόεδρε.
Έχει καταδικαστεί εκπρόσωπος της SIEMENS για το ότι το διάστημα από το Μάιο του 2004 και μετά, έδωσε 3,7 εκατομμύρια ευρώ για μίζες στην Ελλάδα σχετικά με το έργο αυτό.
Εφόσον, λοιπόν, αυτό το έργο δεν παρεδόθη όπως παραγγέλθηκε, αλλά παραδόθηκαν μεμονωμένα υποσυστήματα, χωρίς να μπορούν να λειτουργήσουν μεταξύ τους και για να γίνουν αυτά τα συστήματα γίνονταν τροποποιητικές συμβάσεις μετά από εναλλακτικές προτάσεις του κατασκευαστή και των υποπρομηθευτών του, πιστεύετε ότι γι’ αυτό το λόγο δόθηκαν τα χρήματα; Δημιουργείται μία εύλογη υποψία ότι αυτά τα χρήματα είχαν αυτό το στόχο;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Θα σας πω τι συμβαίνει με μένα που ήμουν ο Πρόεδρος …
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πείτε μου εσείς, κύριε μάρτυς, με τη συγκρότηση που έχετε και με την πείρα των πραγμάτων και εκ της εμπειρίας σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Εγώ είμαι ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Σε μένα και στην Επιτροπή όλη η αρμοδιότητα που είχα ήταν να παραλάβουμε ή να μην παραλάβουμε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί παραλαμβάνατε, όμως;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Δεν με ακούτε. Δεν ξέρω να σας πω κάτι άλλο. Σας λέω το εξής: Εγώ είμαι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ο πρώτος Πρόεδρος της Επιτροπής μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Που αρνιόσασταν, που κάνατε επιστολές, που δεν πείθατε τον κ. Βουλγαράκη να μην το δεχθεί κλπ. Μας είπατε, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ακούστε με. Από εκεί και πέρα, λοιπόν, εγώ μπορεί να πίεζα τους αξιωματικούς. Όμως, σε τι να πίεζα τους αξιωματικούς; Εδώ ήταν πολλές παράλληλες δουλειές. Οι άνθρωποι αυτοί που δούλεψαν εκεί είναι ήρωες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε μάρτυς, μία τελευταία ερώτηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Αφήστε με να το απαντήσω αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Να είναι η τελευταία, όμως, κυρία συνάδελφε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εντάξει, κύριε Πρόεδρε, γιατί δεν μου απαντάει ευθέως ο κύριος μάρτυρας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αυτό μπορεί να κάνει, αυτό κάνει.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Κύριε Πρόεδρε, ευθέως απαντάω. Δεν δεχόμουν καμία πίεση.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Η επιστροφή των εγγυητικών επιστολών τι σημαίνει για σας, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μου λέτε, όμως, ότι δεν απαντάω και ευθέως!
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όχι, είπατε ότι εσείς δεν δεχθήκατε πίεση. Μας το είπατε και πριν.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι μόνο αυτό. Δεν δεχόμασταν καμία πίεση και κάναμε κανονικά τη δουλειά μας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε μάρτυς, εδώ υπάρχει επιστολή…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Παπαγεωργίου, έχετε εγγραφεί για να ρωτήσετε μετά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έχετε ακούσει αν έχουν επιστραφεί εγγυητικές;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εδώ υπάρχει επιστολή από το γραφείο πρώην Πρωθυπουργού για πληρωμή της ΔΙΕΚΑΤ στη SIEMENS! Φαίνεται στα Πρακτικά. Εσείς λέτε ότι κανένας δεν πίεζε για πληρωμές;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Κοιτάξτε. Όταν λέτε ότι υπήρχε επιστολή, εδώ είναι αρμόδια τα κλιμάκια τα οποία θα χειριστούν αυτά τα θέματα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Την ίδια περίοδο, κύριε μάρτυς!
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Εγώ δεν λέω κάτι διαφορετικό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάθατε αν βελτιώθηκε ποτέ το σύστημα μέχρι το Νοέμβριου του 2008;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Λέω ότι εδώ η SAIC πήρε χρήματα σύμφωνα με τη σύμβαση. Και όπως σας είπα, έγιναν τρεις πληρωμές. Μετά από εκεί, σας λέω πάλι, δεν έγινε καμία πληρωμή. Το δεύτερο θέμα…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όσο καιρό ήσασταν εκεί. Έτσι μας είπατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Βεβαίως. Αυτό σας λέω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έτσι!
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Τώρα, από εκεί και πέρα, τι έχει γίνει…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τώρα από εκεί και πέρα…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όμως, αφήσατε έναν υπαινιγμό και λέτε ότι εδώ μας πίεζαν κλπ. Δεν μας πίεζε κανένας και κάναμε τη δουλειά μας κανονικά. Από εκεί και πέρα, αυτό που σας λέω και πάλι είναι ότι η SAIC δεν μπορούσε να το φτιάξει το έργο, είναι ξεκαθαρισμένο. Αυτό το είπαμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστούμε πολύ, κυρία Τσόνογλου.
Το λόγο έχει ο κ. Καμμένος.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, θα σας ρωτάω βάσει στοιχείων της δικογραφίας και θέλω να είστε ακριβής.
Είναι αλήθεια ότι στις 25 Μαΐου του 2005 κάνατε επιστολή προς την Κοινοπραξία και μεταβιβάσατε την προθυμία της Κυβέρνησης, όπως γράφετε, να συνεργαστεί, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι συμβατικοί όροι και να καταστεί δυνατή η ενοποίηση και ολοκλήρωση του συστήματος C4-I;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ναι, αλλά δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς την ημερομηνία.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας παρακαλέσω αυτή την επιστολή να την προσκομίσετε κάποια στιγμή στην Επιτροπή μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μάλιστα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γράφατε μέσα…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Με συγχωρείτε. Ποια ήταν η ημερομηνία που αναφέρατε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 25 Μαΐου 2005, πέντε μέρες μετά τη σύσκεψη.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Αυτή που έχω είναι η πρώτη επιστολή που στέλνω εγώ και ενημερώνω πλήρως -την οποία θα καταθέσω και την έχω και μαζί μου- και είναι στις 5 Απριλίου του 2005. Από εκεί και πέρα…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτή την ξέρω. Θέλω να μας καταθέσετε την επιστολή της 25ης Μαΐου του 2005.
Να σας θυμίσω και ποια είναι. Είναι αλήθεια ότι η δαπάνη για να λειτουργήσει το υποσύστημα «7», δηλαδή της συνεργασίας, εκτιμήθηκε στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ; Δηλαδή, ότι θα πρέπει να πληρωθούν 11,5 εκατομμύρια ευρώ από την Κοινοπραξία για να λειτουργήσει το σύστημα, όπως περιγράφατε μέσα, ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι. Η σύμβαση για το κάθε υποσύστημα προέβλεπε συγκεκριμένα χρήματα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γράφατε μέσα τα εξής: Πρέπει να καλυφθεί με χρήματα της SAIC. Μια εβδομάδα νωρίτερα η γερμανική εταιρεία εκπόνησε σχέδια λύσης αξίας ύψους 11,5 εκατομμυρίων ευρώ. Με απλά λόγια, η SAIC έπρεπε να δώσει 11,5 εκατομμύρια ευρώ αν είχε ελπίδα να γίνει δεκτό το σύστημα από το ελληνικό δημόσιο. Και μάλιστα, τότε ο κ. Σίμος Δήμας είπε ότι σε περίπτωση που δώσουν αυτά τα χρήματα, μοιάζει ότι η μόνη απάντηση για την Κυβέρνηση είναι να συμφωνήσει να μεταβάλει κάποιες από τις προκαταβολές σε κανονικές πληρωμές. Αυτό είναι μέρος της δικογραφίας από τα e-mail και αναφέρεται σε σας. Είναι αυτά που έδωσε η «Debevoise & Plimpton LLP» στον κ. Ζαγοριανό και είναι μέσα στη δικογραφία.
Αληθεύει, λοιπόν, ότι εσείς είπατε ότι πρέπει να συνεργαστούν, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι συμβατικοί όροι και να κατατεθεί η ενοποίηση κοινοχρήστου συστήματος;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όσον αφορά την επιστολή που είπατε, θα τη βρω και θα τη φέρω στην Επιτροπή.
(NP)
(2KO)
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Αυτό που έλεγα εγώ συνέχεια σε όλες τις συσκέψεις και οριζοντίως και καθέτως ήταν πως τίποτα δεν θα γίνει πέρα απ’ αυτό που λέει η σύμβαση. Αν πρόκειται να γίνει κάτι άλλο, θα γίνει τροποποίηση της σύμβασης.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ρωτώ, λοιπόν, το εξής: Στην τροποποίηση της σύμβασης προτάθηκε να γίνουν κάποιες από τις προκαταβολές κανονικές πληρωμές ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μπορεί να προτάθηκε. Δεν το θυμάμαι τώρα αυτό.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό, αν προτάθηκε, σημαίνει προσωρινή παραλαβή ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν σημαίνει.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Η προσωρινή παραλαβή έγινε μόνο τότε και ποτέ άλλοτε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Δεύτερον, να σας αναφέρω, κύριε Υπουργέ. Σε κάποια στιγμή γίνεται κάποια αεροπειρατεία.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εκεί θέλω να πάω.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Τότε, λοιπόν, ως έχων κάποιες γνώσεις και κάποια εμπειρία, καλούμαι εγώ στο γραφείο του Υπουργού και διαχειριζόμαστε αυτό το θέμα. Μου ζητείται από τη ΓΑΔΑ να επιτρέψω τη χρήση των καμερών. Εγώ λέω: Όχι. Αν, λοιπόν, αυτή τη στιγμή εγώ πω «ναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κάμερες», σημαίνει πως αποδέχομαι ότι ήδη έχω παραλάβει το έργο κ.λπ. Το είπα στον κύριο Υπουργό και είπε ο κύριος Υπουργός τότε «όχι».
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα. Την κυρία Τζέις Κρόιτς την ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Κάτι μου λέει το όνομά της, αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς τι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας θυμίσω. Παλιά συνεργάτης της SAIC.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Σε ποιο τομέα; Μήπως είναι στην εκπαίδευση;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχει, λοιπόν, ένα e-mail από την κυρία Τζέις Κρόιτς, παλιά συνεργάτη της SAIC, η οποία προσφέρεται να βοηθήσει για τη διόρθωση του υποσυστήματος 7.
Γράφει, λοιπόν, στον κύριο Δενδρινό από τη SIEMENS και στον 29 Ιουνίου 2005 τα εξής: «Ο Τσενές πιστεύει ότι αντί για δοκιμές και ανάλυση των δεδομένων ένας καλύτερος τρόπος είναι να προχωρήσει η SIEMENS σε μια λεπτομερή τεχνική περιγραφή για τη διόρθωση του υποσυστήματος, την οποία η Κυβέρνηση θα δεχθεί ως βάση για συμβατική συμφωνία.»
Είναι αλήθεια αυτό που υπάρχει στη δικογραφία ως e-mail της κυρίας Κρόιτς προς τον κύριο Δενδρινό και τον κύριο Δήμα ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Δεν το ξέρω αυτό. Το μόνο που ξέρω εγώ είναι πως ό,τι έχει σχέση με το CDSS, όπως μου λέτε, υπήρχε πρόταση από τους τεχνικούς συμβούλους που μου έλεγαν τι πρέπει να γίνει και εγώ ανάλογα έλεγα τα αντίστοιχα όσον αφορά τις επαφές που είχα, αλλά όχι κατ’ ιδίαν. Γιατί εκεί, όταν έκανε μαζί μου σύσκεψη η SAIC, θα έλεγα ότι δεν ερχόταν κάποιος μεμονωμένα. Ήταν ομάδα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ερωτώ συγκεκριμένα: Ως από τη θέση ευθύνης που είχατε, πιστεύατε ότι αντί για δοκιμές και ανάλυση των δεδομένων καλύτερος τρόπος είναι να προχωρήσει η SIEMENS σε λεπτομερή τεχνική περιγραφή για τη διόρθωση του υποσυστήματος; Δεσμευτήκατε ποτέ ότι η Κυβέρνηση θα το δεχθεί αυτό ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι. Δέσμευση όχι. Αυτό που σας είπα ήταν συγκεκριμένο: Οι δικοί μου τεχνικοί σύμβουλοι μου έλεγαν: «Έτσι πρέπει να γίνουν τα πράγματα». Εγώ, λοιπόν, έλεγα αντίστοιχα σε αυτούς: «Έτσι πρέπει να τα κάνετε».
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γνωρίζετε αν στις 8 Σεπτεμβρίου 2005 η κυρία Κρόιτς πρότεινε λύση 20 εκατομμυρίων ευρώ που δεν έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Δεν το θυμάμαι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν θυμάστε ούτε αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Να γίνει τι;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι, αν θυμάστε: Αυτά όλα που αναφέρω, κύριε Πρόεδρε –για να ξέρουν και οι συνάδελφοι- αναφέρονται στη δικογραφία. Είναι το άνοιγμα των e-mails της εταιρείας SAIC που έχουν κατατεθεί στον ανακριτή Ζαγοριανό. Ίσως θα είναι χρήσιμο να δοθούν στα μέλη της Επιτροπής, πέραν των Κομμάτων που έχουν δοθεί, διότι έχουν ιδιαίτερη σημασία για το θέμα της παραλαβής των C4I.
Κύριε μάρτυς, είπατε προηγουμένως στη συνάδελφο κυρία Τσόνογλου ότι στην εποχή τη δική σας δεν έγιναν πληρωμές. Ξέρετε αν έγινε πληρωμή 31 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα που έγινε η άσκηση ΙΕ3;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Επαναλαμβάνω ότι εγώ όσο ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής έδωσα δύο πράγματα: Την πρώτη άσκηση και τη δεύτερη άσκηση ως επιτυχημένες ασκήσεις…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αφήστε αυτές. Στην ΙΕ3 πάμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Έχει σημασία αυτό που σας λέω. Δίδω, λοιπόν, τα αντίστοιχα έγγραφα στο Διευθυντή της ΔΑΟΑ και ο Διευθυντής της ΔΑΟΑ –αυτός είχε τον τελικό λόγο-…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιος ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ο κ. Κωνσταντινίδης. Δίνει, λοιπόν, από εκεί και πέρα στο ΓΕΕΘΑ το ok και έγιναν οι δύο πληρωμές.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάμε στην 3 πληρωμή.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μάλιστα. ΙΕ3. Εγώ την 3 άσκηση την απορρίπτω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχει πλέον σοβαρό θέμα. Υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης. Εάν εσείς απορρίψατε την ΙΕ3, πώς πληρώθηκαν τα 31 εκατομμύρια ευρώ προς την SAIC;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Εντάξει. Πληρώθηκαν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Με εισήγηση ποιου;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ερωτώ συγκεκριμένα: Εσείς κάνατε έγγραφο στο οποίο με τη θέση ευθύνης που είχατε προτείνατε να μην πληρωθεί τα 31 εκατομμύρια η SAIC;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Δεν έλεγα να πληρωθεί. Έλεγα αν η άσκηση ήταν επιτυχής ή αν δεν ήταν επιτυχής. Αυτά τα δύο πράγματα. Και αν ήταν επιτυχής, σύμφωνα με τη σύμβαση, τότε προχωρήστε…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν επιτυχής;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Και στις δύο φορές που επαναλήφθηκε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το λέγατε εγγράφως αυτό. Υπάρχει έγγραφο;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μπορείτε να μας προσκομίσετε αυτό το έγγραφο, στο οποίο λέτε ότι δεν ήταν επιτυχής η άσκηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Βεβαίως. Είναι πολύ εύκολο, όπως προτάθηκε προηγουμένως, να έρθουν οι αρμόδιοι από την υπηρεσία. Για την κάθε άσκηση συντάσσαμε πρωτόκολλο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε: Η υπηρεσία λέει άλλο πράγμα. Η υπηρεσία λέει ότι προτάθηκε –και προκύπτει από την επιστολή Μαρκογιαννάκη προς Βουλγαράκη- να φύγουν μέρη των ασκήσεων ΙΕ3 προς την ΙΕ4, προκειμένου να είναι επιτυχείς κατά τα λοιπά και να πληρωθούν 31 εκατομμύρια. Αυτό, για να γίνει, έχει μια προϋπόθεση: Ότι κατόπιν της προτάσεως για πολιτική λύση, ουσιαστικά για να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες, αυτό θα έπρεπε να γίνει από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, δηλαδή εσάς. Σας ερωτώ ευθέως: Το δεχθήκατε ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ, κύριε Πρόεδρε, υπάρχει σοβαρό θέμα πλέον, ότι ο μάρτυς μας λέει ευθαρσώς ότι δεν αποδέχθηκε να συμφωνήσει σε πληρωμή 31 εκατομμυρίων.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Δεν μου έπεφτε τέτοιος λόγος εμένα. Εμένα ο λόγος που μου έπεφτε ήταν αυτό που σας είπα: Να στείλω έγγραφο στη ΔΑΟΑ και να λέω τα αποτελέσματα της άσκησης.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στείλατε έγγραφο στη ΔΑΟΑ και είπατε ότι ήταν ανεπιτυχής;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Βεβαίως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η ΔΑΟΑ μπορούσε να αγνοήσει το έγγραφό σας και να πει ότι όσον αφορά τις ασκήσεις 1, 2, 3, 4, 5 –εκτός από το 14 και το 17 και το 7, να σας το πω ευθέως- κατά τα άλλα ήταν επιτυχής και να πληρώσει και να σας αγνοήσει;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Κανονικά όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιος ήταν προϊστάμενος ΔΑΟΑ τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ο κ. Κωνσταντινίδης.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε αν ο κ. Κωνσταντινίδης εργάστηκε μετά για εταιρεία που παρείχε συμβουλές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι, δεν ξέρω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε αν άλλος αξιωματικός εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας εργάστηκε σε οποιαδήποτε εταιρεία συμβούλων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι. Ούτε αυτό το ξέρω.
(BM)
(2NP)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Δεν το θυμάται.
Ευχαριστούμε, κύριε Καμμένο.
Κύριε Παφίλη, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Τσενέ, διαβάζω εδώ την κατάθεσή σας, η οποία πράγματι είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Βάζετε ένα ερώτημα: «Μου έκανε εντύπωση πώς αποφασίστηκε η προμήθεια ενός τέτοιου περίπλοκου συστήματος ασφαλείας από το ελληνικό δημόσιο, χωρίς αυτό το σύστημα ασφαλείας να έχει δοκιμαστεί στην πράξη σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις».
Θέλω να σας ρωτήσω ειλικρινά, για να σχηματίσουμε μια τελική άποψη -οι αξιωματικοί απαντάνε καλά σε αυτό, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον- γιατί και ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό, το ότι δηλαδή κατασκευάστηκε μία μελέτη ενός συστήματος, το οποίο τελικά αποδείχθηκε «φούσκα»; Δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ, δεν υπήρχε καμία εγγύηση και εκ των αποτελεσμάτων πλέον φαίνεται ότι ήταν άχρηστο. Ποιος φταίει γι’ αυτό; Κανένας;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μπορεί να φταίνε πολλοί. Εγώ ρώτησα τη SAIK ευθέως και της λέω: «Μπορείτε να μου πείτε, εάν έχετε κατασκευάσει ανάλογο σύστημα κάπου στον κόσμο;». Και αυτό το ρώτησα όχι από περιέργεια, αλλά με την έννοια να μας διευκολύνει, να πάμε να το δούμε εάν υπήρχε ένα τέτοιο ανάλογο σύστημα, να δούμε πώς έχει τοποθετήσει τα επιχειρησιακά στελέχη, τους τεχνικούς, πώς αυτό το σύστημα δουλεύει και πώς εμείς θα μπορούσαμε να βοηθηθούμε, δεδομένου ότι όλοι έλεγαν τότε ότι «δεν θα πρέπει να πάρετε κάτι, το οποίο δεν θα είναι δοκιμασμένο στην πράξη. Να δείτε, εάν μπορεί να λειτουργήσει». Η SAIK μου απάντησε: «Όχι».
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ότι δεν υπάρχει.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ότι δεν έχει κατασκευάσει ένα ανάλογο σύστημα κάπου, για να μπορέσουμε να πάμε να το δούμε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μήπως τελικά τη μεγαλύτερη βαρύτητα την έπαιξε η εταιρεία BORDERS; Μήπως είχε τον αποφασιστικό λόγο για τις τεχνικές προδιαγραφές;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Στη φάση αυτή δεν είχα συμμετοχή, δεδομένου ότι η BORDERS εκλήθη και έδωσε ένα μέρος των προδιαγραφών. Από εκεί και πέρα δεν έχω καλή εικόνα όσο έχει ο κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος είχε ασχοληθεί με το θέμα αυτό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σίδνεϋ έγιναν με το C3I, έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μάλιστα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η SAIK το είχε και αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Δεν ξέρω, εάν και εκεί ήταν η SAIK.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο σύστημα; Γιατί φαίνεται εντελώς παρανοϊκό. Ήταν ή παρανοϊκό ή κρύβονται σκοπιμότητες. Δεν μπορεί να πηγαίνεις στο πουθενά.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Αυτό που θα μπορούσα να πω εγώ είναι ότι η απόφαση γι’ αυτό το σύστημα ήταν ένα ρίσκο, δεδομένου ότι εδώ μιλάμε για κάτι πρωτόγνωρο, κάτι το οποίο είχε πολυπλοκότητα, πολυσυνθετότητα και ποικιλομορφίες τέτοιες και η σύμβαση είχε μέσα τόσα προβλήματα, ώστε στο τέλος απαιτούσε προετοιμασία του κράτους, δηλαδή πολλά πράγματα για να πούμε ότι θα μπορούσε να το φτιάξει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο και να μου απαντήσετε από με την πείρα σας: Οι Αμερικάνοι δεν το ήξεραν ότι δεν μπορούσε να λειτουργήσει; Οι άλλες ξένες υπηρεσίες δεν ήξεραν για το C4I ότι δεν μπορούσε να λειτουργήσει; Εσείς τι γνώμη έχετε; Γιατί θυμάστε τι γινόταν τότε με την ασφάλεια στην Ελλάδα, ότι είναι ευάλωτη στην τρομοκρατία, για το ότι τελικά αυτό το σύστημα δεν λειτούργησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά λειτούργησαν τμήματα, υποσυστήματα…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Λειτούργησαν τμήματα, ορισμένα υποσυστήματα και αυτά όχι πλήρως.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κανένας δεν έθεσε θέμα. Σας έβαλαν εσάς θέματα ξένες υπηρεσίες;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι, γιατί εάν είχε τεθεί τέτοιο θέμα, δεν ξέρω τι θα μπορούσε να γίνει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν σας έβαλαν, δηλαδή, τέτοιο θέμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ευτυχώς που δεν μας έβαλαν.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Λέτε στο τέλος πως όταν πήγατε στην Αμερική, διαπιστώσατε ότι η SAIK δεν μπορούσε να παράγει…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ότι δεν είχε κάτι τέτοιο να μου δείξει. Η αγωνία η δική μου ήταν εάν υπήρχε κάτι ανάλογο να δούμε και τι έπρεπε να κάνουμε και εμείς εδώ πέρα, δεδομένου ότι κανείς δεν ήταν εκείνος, ο οποίος είχε το όλον της γνώσης για να μας βάλει σε ένα δρόμο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα, λοιπόν, κανείς μπορεί να υποθέσει ότι, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες εκείνη την εποχή, μας φόρεσαν «καπέλο» ένα σύστημα, το οποίο χρυσοπληρώσαμε και το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ. Μπορεί να το υποθέσει κάποιος.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μπορεί να το υποθέσει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω και πάλι αυτό που ρώτησα πριν και τον κ. Κωνσταντινίδη για τα λεφτά: Είναι συνηθισμένο το να ξεκινάνε από 500.000.000 και να φθάνουν στα 250.000.000; Πώς το κρίνετε εσείς αυτό, τη στιγμή μάλιστα που ο προϋπολογισμός ήταν 211.000.000 και απ’ ό, τι φαίνεται μάλλον θα ήταν λιγότερα τα χρήματα που θα έπρεπε να ξοδέψουμε; Δεν σας φαίνεται λίγο παράξενο αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Δεν έχω ανάλογη εμπειρία. Ήταν κάποιες διαδικασίες, οι οποίες δεν ακολουθούσαν τους κανόνες των προμηθειών. Ο κ. Κωνσταντινίδης έκανε ό,τι του έλεγαν. Αυτό είδα εγώ στο τέλος. Ό,τι του έλεγαν, το έκανε: «Τόσο είναι το τίμημα, τόσο να κατεβείτε, τόσο να πάτε». Και στο τέλος έγινε έτσι. Τόσο έφτασαν στο τέλος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτό ποιος το αποφάσιζε; Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ο κ. Κωνσταντινίδης τότε είχε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αντίστοιχα με το δικό μας Υπουργείο, το Δημόσιας Τάξης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, εάν πήγαινε με τη συνήθη διαδικασία των προμηθειών που ήταν στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης, δεν θα μπορούσαν να γίνουν αυτά τα πράγματα, έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι, δεν προέβλεπε τέτοια δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε αυτό το στυλ, κ.λ.π.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Ο κ. Τρεπεκλής μας είπε εδώ –με στόμφο μάλιστα- ότι η μη πραγματοποίηση της γενικής δοκιμής τον Οκτώβριο του 2004 ωφέλησε το ελληνικό δημόσιο. Εσείς έχετε την ίδια γνώμη; Είπε ότι αυτός που βγήκε κερδισμένος από τη μη πραγματοποίηση της γενικής δοκιμής, που θα πιστοποιούσε ότι λειτουργεί το C4I, ήταν το ελληνικό δημόσιο.
(XF)
(BM)
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Δεν συμφωνώ με αυτό που λέει ο κ. Τρεπεκλής, γιατί το ελληνικό δημόσιο δεν ωφελήθηκε. Το ελληνικό δημόσιο απαιτούσε από την εταιρεία να ανταποκριθεί σε αυτά που λέει η σύμβαση. Η εταιρεία κέρδισε και χρόνο τόσο πολύ και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί ούτε μετά από πέντε μήνες που τελείωσαν και οι Αγώνες κ.λπ. και μάλιστα και ούτε και μετά από ένα χρόνο. Δηλαδή, πριν να φύγω εγώ και τότε τα ίδια αποτελέσματα είχαμε. Δεν μπορούσε η εταιρεία να ολοκληρώσει το έργο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εδώ υπάρχει το ερώτημα που έθεσαν και άλλοι: Γιατί δεν κηρύχθηκε έκπτωτη; Εντάξει, έγινε εκβιασμός στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το καταλαβαίνουμε, άσχετα αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί. Εμείς λέμε ότι άμα μπλέξεις με τα πίτουρα, θα σε φάνε οι κότες. Ας υποθέσουμε ότι έγινε ο εκβιασμός, μετά εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε το ανάποδο; Τι κόστος θα είχε –και εννοώ από την άποψη της ευθύνης που έχετε- αν εμείς τα «σπάζαμε» με τη SAIC; «Ξηλώστε το και πάρτε το και δώστε τα λεφτά πίσω».
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ήταν και μια τέτοια άποψη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Θα χάναμε δηλαδή εμείς από αυτό συνολικά ως χώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Αυτός ήταν ο λόγος που είπα πριν στη συνάδελφό σας. Εάν η SAIC το ξήλωνε και έφευγε και είχε πάρει τα 118 εκατομμύρια, το ελληνικό δημόσιο βεβαίως δεν θα ήταν ωφελημένο και γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να πάρει δραχμή. Και θα έπρεπε να επιστρέψει και χρήματα, δεδομένου ότι το έργο που μας έδωσε, όπως το είχε φτιάξει τότε, δεν αντιστοιχούσε στα λεφτά που είχε πάρει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σήμερα δεν γνωρίζετε σε ποια ακριβώς κατάσταση βρισκόμαστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι, μετά από το 2006 που έφυγα, όπως σας είπα, δεν έχω πλήρη εικόνα για το συμβαίνει και που βρίσκονται τα πράγματα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Στην κατάθεσή σας αναφέρεστε συγκεκριμένα και σε ονόματα και σε εταιρείες και λέτε ότι σας πίεζαν φορτικά να υπογράψετε. Θέλω να το διευκρινίσετε. Σας ζητούσαν να υπογράψετε πράγματα που ήταν έξω από τις συμβατικές υποχρεώσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έξω από αυτά που προέβλεπε η σύμβαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Έλεγαν οι εταιρείες, δηλαδή οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες των εταιρειών, «εγώ ανέλαβα» -όπως λέει ο κ. Τόλης, η ΔΙΕΚΑΤ- «να φτιάξω τα κατασκευαστικά, τα έφτιαξα αυτά και εγώ δεν μπορώ να πάρω τα λεφτά μου τώρα».
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Γιατί πίεζαν εσάς; Με τη SAIC δεν είχαν κάνει τη συμφωνία;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ναι. Με την έννοια να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία τροποποίησης της σύμβασης για να λυθεί όλο αυτό το θέμα. Αυτός ήταν ο λόγος της πίεσης, ότι «δεν βλέπετε ότι εμείς εδώ θα καταστραφούμε και η SAIC δεν μπορεί να μας δώσει τα χρήματα;». Ήταν αυτονόητο αυτό που λέγαμε εμείς τότε, ότι αυτό που έχετε με τη SAIC, είναι ένα δικό σας θέμα, δεν αφορά εμάς. Εμάς μας αφορά ότι δεν μπορείτε να πάρετε χρήματα από δω και πέρα εάν δεν προχωρήσετε το έργο, να το ολοκληρώσετε, σύμφωνα με την υπάρχουσα σύμβαση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μέχρι πότε ακριβώς ήσασταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μέχρι και το Μάρτιο του 2006.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μας είπε εδώ ο κ. Τρεπεκλής ότι παραιτήθηκε εκείνη την περίοδο. Θυμάστε αυτό το γεγονός;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι. Ο κ. Τρεπεκλής ήταν στο team της SAIC που στις επαφές που είχαμε σε εθνικό επίπεδο ακολουθούσε και αυτός πολλές φορές. Εγώ μέχρι και το τέλος του 2005 –μπορεί να μην είναι ακριβώς το τέλος του 2005- θυμάμαι επαφές με τη SAIC που ακολουθούσε και ο κ. Τρεπεκλής μέχρι τότε. Δεν τον θυμάμαι για πέραν του 2005, αλλά το 2005 και το καλοκαίρι ακόμα και πολύ και πιο πέρα, ήταν στη SAIC.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Θέλω να διευκρινίσετε κάτι που είπατε. Ο κ. Τρεπεκλής μας είπε ότι σε μια διαμάχη που υπήρχε μεταξύ ελληνικού δημοσίου και SAIC, το ελληνικό δημόσιο λίγο ως πολύ ισχυριζόταν ότι είναι περίπου το 40% η επιτυχία του συστήματος και οι αμερικάνοι του έλεγαν το 90%. Τελικά παραδέχθηκαν ότι ήταν 60%. Και σε αυτό το σημείο κατάλαβε, λέει, ότι υπάρχει πρόβλημα και σηκώθηκε και έφυγε. Υπήρχε τέτοια διαμάχη στο πώς λειτουργεί το σύστημα; Επίσης, υπήρχε διαμάχη στο ποιος έχει την ευθύνη; Γιατί εδώ μας είπε ο κ. Τρεπεκλής ότι έφταιγε ο Ο.Τ.Ε. παραδείγματος χάρη που δεν προχωρούσε το σύστημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Στην αρχή υπήρχαν κάποια τέτοια θέματα, που είχαν τεθεί από πλευράς εταιρείας και υπήρχε μια αδυναμία από τη δική μας πλευρά: η πλήρης διαθεσιμότητα των εγκαταστάσεων -υπήρχε ένα πρόβλημα- τα δίκτυα από μεριάς του Ο.Τ.Ε. Υπήρχαν κάποια τέτοια προβλήματα.
Από κει και πέρα η επιτυχία των υποσυστημάτων, αυτών που λέμε τώρα, όπως είναι το CDSS, δεν ξέρω αν υπήρχε κάποια αναντιστοιχία ή ο ένας να λέει αυτό και ο άλλος να λέει το άλλο κ.λπ.. Εγώ πιστεύω ότι αυτοί είχαν πειστεί ότι όντως δεν έχουν φτιάξει αυτό το υποσύστημα και μάλιστα σε κάποιο βαθμό που να μπορεί κάποιος να το αποδεχθεί. Μιλώ για τα υποσυστήματα που είναι από ένα έως επτά. Και ο δικός τους υπεύθυνος τεχνικός, ο Αμερικανός, που είχε έρθει τότε εδώ και αυτός είχε δεχθεί και μάλιστα σε κάποιο πρακτικό αναφέρει ότι ναι, συμφωνεί μαζί μου. Εγώ λέω, κύριοι, δεν έχετε κάνει ούτε πάνω από 15%, 20% και αυτοί συμφώνησαν. Μετά, στο τέλος δεν μπόρεσαν να το ολοκληρώσουν αυτό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, αυτοί δεν ισχυρίστηκαν ποτέ ότι είχαν κάλυψη 90%;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Αυτοί έλεγαν για το TETRA κάνοντας νομικές ερμηνείες κ.λπ. -γιατί και εκεί, στη σύμβαση, υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα όσον αφορά να ερμηνεύουν κάποιους όρους- ότι καλύπτει 95%. Εμείς λέγαμε ότι είναι 65%, 70%, 75%, τίποτα άλλο. Και από κει τους λέγαμε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το αποδεχθούμε. Μέχρι που είπα εγώ τότε, εάν εσείς νομίζετε ότι πρέπει να φέρουμε ξένους συμβούλους, πέστε μας τι νομίζετε, να φέρουμε τους Ιταλούς, να τους πληρώσετε και να δούμε τι θα πουν αυτοί. Ας πούμε ότι θα δεχθούμε τους Ιταλούς, γιατί κάποιοι μου έλεγαν τότε ότι υπάρχει ομάδα τεχνικών που μπορεί να έρθει και είναι ειδικευμένη κ.λπ..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Το λόγο έχει ο κ. Αϊβαλιώτης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Έχω καλυφθεί, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Παπαδημούλης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μας είπατε ότι με εντολή του κ. Βουλγαράκη κληθήκατε στις αρχές του 2005 να πάτε σε μια σύσκεψη για να ενταχθεί κάποιο έργο του ΟΣΕ –μετά από επιθυμία του κ. Λίαπη, φαντάζομαι, προς τον κ. Βουλγαράκη- και εσείς αρνηθήκατε. Είπατε ότι δεν κολλάει.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Πήγα στη σύσκεψη και εν συνεχεία ενημέρωσα τον κύριο Υπουργό. Είδα ότι ήταν σαν θέμα να ενταχθεί ένα έργο του ΟΣΕ που είχε σχέση με ασφάλεια δικτύου, εγκαταστάσεων κ.λπ., στο C4I. Λέω στον κύριο Υπουργό ότι αυτό που μου ζητήθηκε από κει, είναι αυτό το πράγμα, να εντάξουμε στο C4I αυτό. Λέω ότι η γνώμη η δική μου είναι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Γιατί είπατε ότι δεν μπορεί να γίνει; Ήταν άσχετο; Δεν κολλούσε καθόλου με το αντικείμενο του C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Κολλούσε, αλλά όταν εδώ μια εταιρεία δεν μπορεί να σου παραδώσει αυτό το έργο το οποίο έχει αναλάβει με άλλη σύμβαση, θα της δώσεις και άλλα λεφτά για άλλο έργο αφού δεν μπορεί να σου παραδώσει το πρώτο;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αυτό το έργο του ΟΣΕ είχε γίνει ή επρόκειτο να γίνει;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Επρόκειτο να γίνει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μήπως ήταν το GSMR;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Δεν θυμάμαι περισσότερα πράγματα, γιατί εγώ σε μια σύσκεψη, όπως σας είπα, πήγα. Σε μια άλλη πρέπει να πήγε ο κ. Σουπιώνης. Από κει και πέρα όμως δεν προχώρησαν οι διαδικασίες.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μήπως αφορούσε στην ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών των σιδηροδρόμων και σε ένα έργο εκσυγχρονισμού της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών; (BA)
(2XF)
ΜΑΡΤΥΣ ( Σωτήριος Τσενές): Δεν έχω αυτό το χαρτί που ήταν συγκεκριμένο, γιατί έλεγε, απ’ ό,τι θυμάμαι,…..
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θυμάστε αν επρόκειτο για ένα έργο που είχε ανατεθεί η δουλειά, ή ήταν ένας διαγωνισμός που δεν είχε καταλήξει σε μειοδότη;
ΜΑΡΤΥΣ ( Σωτήριος Τσενές): Όχι, δεν είχε καταλήξει σε μειοδότη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: ‘Αρα, ήταν στο ξεκίνημα.
ΜΑΡΤΥΣ ( Σωτήριος Τσενές): Μάλιστα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μήπως σας είπε ο κ. Βουλγαράκης, που σας έδωσε την εντολή να πάτε σε αυτή τη σύσκεψη, ποιος είχε ζητήσει αυτή την ένταξη αυτού του έργου στο C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή ο κ. Λιάπης που ήταν τότε Υπουργός.
ΜΑΡΤΥΣ ( Σωτήριος Τσενές): Μάλιστα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σε αυτό το θέμα, κύριε Πρόεδρε, θα έχουμε συνέχεια αύριο, γιατί μπαίνουμε στον ΟΣΕ. Έχω τους λόγους μου που ρωτώ και θα φανεί αύριο.
Στην κατάθεση μου έκανε εντύπωση ότι εκτός από το ότι η SAIC σας είπε «δεν έχω κάνει κάτι αντίστοιχο για να πάτε να το δείτε», όταν πήγατε στην Αμερική, από αυτά που είδατε για το τι είναι η SAIC, τι μπορεί να κάνει κλπ, καταλάβατε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του C4I γινόταν μέσω υπεργολάβων. …
ΜΑΡΤΥΣ ( Σωτήριος Τσενές): Όχι κατάλαβα, ήταν σίγουρο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή η SAIC, ως SAIC, πέρα από το να μοιράζει τη μπάλα 150.000.000 ευρώ στη SIEMENS από τα 255.000.000 ευρώ, 15.000.000 ευρώ στη ΔΙΕΚΑΤ κλπ, είχε και άλλους υπεργολάβους σε άλλες περιοχές. Η SAIC, ως SAIC, τι έκανε; Ήταν ένα κέλυφος που μοίραζε τα λεφτά και είχε το αμερικάνικο εθνόσημο, ή παρήγαγε και μία τεχνολογία εκ των ων ουκ άνευ; Τι καταλάβατε εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Η SAIC έκανε αυτό το έργο με υποπρομηθευτές. Όμως, σε κάποια στιγμή, όπως σας είπα προηγουμένως για τα υποσυστήματα 1 έως 7 που είχαν σχέση με το λογισμικό, είχε φέρει και δικούς της τεχνικούς από την Αμερική.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αν σας ρωτούσα τώρα πόσο από το κομμάτι του έργου το έκανε η SAIC από πλευράς οικονομικής αποτίμησης, με την εμπειρία σας, χωρίς να είστε ειδικός, τι θα μου λέγατε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Σωτήριος Τσενές): Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Γιατί, αφού δεν είχε κανένα συμφέρον το δημόσιο να μη γίνει η γενική δοκιμή, όπως ισχυρίζεται το κ. Τρεπεκλής, τελικά η γενική δοκιμή δεν έγινε, δεν ζητήθηκε;
ΜΑΡΤΥΣ ( Σωτήριος Τσενές): Όχι, ζητήθηκε να γίνει….
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και γιατί δεν έγινε τον Οκτώβριο του 2004;
ΜΑΡΤΥΣ ( Σωτήριος Τσενές): ….αλλά η SAIC είπε «δεν μπορώ να κάνω τη γενική δοκιμή την 1η Οκτωβρίου γιατί δεν είμαι έτοιμη».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Υπάρχει κάποιο έγγραφο που το ελληνικό ζητάει να γίνει γενική δοκιμή, ή όλα αυτά έγιναν προφορικά;
ΜΑΡΤΥΣ ( Σωτήριος Τσενές): Όχι, μπορεί να υπάρχουν και έγγραφα, δεδομένου ότι μετά ξεκίνησαν….
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να επιμείνω λίγο, επειδή το «μπορεί» δεν μου αρκεί. Θυμάστε –επειδή ήσασταν πρόεδρος εκείνη την εποχή- να υπήρξε κάποιο έγγραφο; Είναι κρίσιμο θέμα.
ΜΑΡΤΥΣ ( Σωτήριος Τσενές): Πρέπει να υπήρξαν έγγραφα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Παρακαλώ –για να μας διευκολύνετε- αναζητήστε το και στείλτε το μας αν υπάρχει τέτοιο έγγραφο, είτε υπηρεσιακό από εσάς προς την πολιτική ηγεσία, είτε από την πολιτική ηγεσία προς τη SAIC, διότι αφορά την υλοποίηση συμβατικής υποχρέωσης. Και η μη υλοποίηση συμβατικής υποχρέωσης είναι θέμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Εγώ θα παρακαλούσα τον κύριο Πρόεδρο, προκειμένου να φέρουμε όλα αυτά τα χαρτιά, για να διευκολυνθείτε στο έργο σας, να γίνει μία συνεργασία. Δηλαδή το Υπουργείο Δημόσιος Τάξης που έχει αυτό το υλικό στο αρχείο -και επειδή εμείς ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε και τι πρέπει να αναζητήσουμε-….
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να επικουρήσουμε κι εμείς, κύριε Πρόεδρε, να ζητήσουμε ειδικά για αυτό το θέμα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Γεώργιος Νικητιάδης): Είπαμε, κύριε Παπαδημούλη, επειδή είναι τεράστιος όγκος, να γίνονται επιλεκτικά τα αιτήματα, προκειμένου να γίνεται πιο εύκολη η δουλειά μας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το καταλαβαίνω και λέω ότι αν υπάρχει χαρτί, αλληλογραφία γύρω από το θέμα της γενικής δοκιμής, να το ζητήσουμε κατά προτεραιότητα, με έμφαση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Γεώργιος Νικητιάδης): Να γραφεί σας παρακαλώ και να υποβάλουμε ένα αίτημα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και ο κ. Κωνσταντινίδης και εσείς, κύριε Τσενέ, μας είπατε ότι ήταν καθοριστικός ο ρόλος των τεχνικών συμβούλων, διότι εσείς δεν είχατε τις τεχνικές γνώσεις. Μπορώ να καταλάβω πως ό,τι σας εισηγούνταν οι τεχνικοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων ήταν και η ομάδα της «Borders», εσείς λέγατε «ναι»; Θυμάστε καμία περίπτωση να λέτε «όχι» ή «να το επανεξετάσουμε»;
ΜΑΡΤΥΣ ( Σωτήριος Τσενές): Δεν μπορώ να πω ότι θα λέγαμε εύκολα «ναι», δεδομένου ότι τα αποτελέσματα έπρεπε να είναι απτά, να τα έβλεπες. Δηλαδή, για να λειτουργήσει το κινητό επιχειρησιακό κέντρο που θα έφθανε η επιτροπή να πει «είναι εντάξει, μπορεί να κάνει τη δουλειά που έχουμε παραγγείλει», εμείς έπρεπε να δούμε συγκεκριμένα πράγματα που να λειτουργούν μέσα σε αυτό το συγκεκριμένο επιχειρησιακό κέντρο και από εκεί και πέρα….
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: ‘Άλλο σας ρώτησα. Σας ρώτησα αν θυμόσαστε η επιτροπή σας σε μία εισήγηση των τεχνικών συμβούλων να πει «όχι».
ΜΑΡΤΥΣ ( Σωτήριος Τσενές): Υπήρχαν περιπτώσεις που η επιτροπή δεν δεχόταν αυτά που έλεγαν οι σύμβουλοι 100% και ζητούσε και περαιτέρω εξήγηση κλπ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και αυτό θα έχει ενδιαφέρον, αν υπάρχει σε αλληλογραφίες, να το δούμε. Ας το ζητήσουμε κι εμείς. Κι αν έχετε κι εσείς κάτι στο αρχείο σας, να μας το δώσετε.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ)
Να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Ο κ. Τρεπεκλής εδώ εμφανίστηκε περίπου σαν εθνικός ήρωας. Μας είπε ότι κάποια στιγμή το ελληνικό δημόσιο έλεγε ότι έχει υλοποιηθεί το 40% της σύμβασης, οι Αμερικάνοι έλεγαν 90% και εγώ εκ μέρους των Αμερικάνων έλεγα 90% και κάποια στιγμή που διαπίστωσα ότι είναι 60%, έμπλεος εθνικής αγανάκτησης. Και επειδή είχε προσβληθεί το φιλότιμό μου, παραιτήθηκα, έφυγα. Θυμάστε να ήλθε να σας είπε «συγγνώμη, τελείωσε η συνεργασία μου με τη SIEMENS, σας κορόιδευα κι εγώ μαζί με αυτούς επειδή είχα πάρει 6.500.000 ευρώ αμοιβή, δεν ήταν 90%, ήταν 60%»;
ΜΑΡΤΥΣ ( Σωτήριος Τσενές): Ποτέ. Όχι μόνο ποτέ, αλλά πολλές φορές είχαμε και αντιδικία με την ομάδα SAIC, που συμμετείχε και ο κ. Τρεπεκλής. Εμείς τους λέγαμε ευθέως συγκεκριμένα πράγματα, ότι εδώ είναι έτσι τα πράγματα, ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε….
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Η SAIC, ως SAIC, σας ενημέρωσε μέχρι το Μάρτιο του 2006 με κάποιο έγγραφό της ότι «ο κ. Τρεπεκλής δεν μας εκπροσωπεί πλέον»;
ΜΑΡΤΥΣ ( Σωτήριος Τσενές): Όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή, αν ερχόταν και το Φεβρουάριο του 2006, τον κ. Τρεπεκλή θα τον δεχόσασταν ως εκπρόσωπο της SAIC;
ΜΑΡΤΥΣ ( Σωτήριος Τσενές): Ναι. Εμένα δεν μου ήλθε τέτοιο χαρτί.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κατανοητό, κύριε μάρτυς. Θα σας ρωτήσω και κάτι ακόμη, για να είμαι και μέσα στο χρόνο.
Μας περιγράψατε ένα κλίμα όπου ερχόντουσαν διάφοροι και σας πίεζαν και σας έλεγαν «τελείωσα τη δουλειά μου, θέλω να πληρωθώ». Όλοι αυτοί όμως ήταν υπεργολάβοι της SAIC. Μας είπατε χαρακτηριστικά για τη ΔΙΕΚΑΤ. Τι έκανε η ΔΙΕΚΑΤ; Σας έπαιρνε τηλέφωνο και σας έλεγε «θέλω να πληρωθώ»;
ΜΑΡΤΥΣ ( Σωτήριος Τσενές): Όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κατά ποιο τρόπο πιεζόσασταν;
ΜΑΡΤΥΣ ( Σωτήριος Τσενές): Οι επαφές που είχαμε με τις εταιρείες αυτές, ήταν -μπορώ να πω- σε καθημερινή βάση και είχαν ανταλλαγή επισκέψεων με τους τεχνικούς συμβούλους, γιατί το έργο το παρακολουθούσαν από κοντά και η επιτροπή και οι τεχνικοί σύμβουλοι και όλα και τα μέλη της επιτροπής. Σε κάποια στιγμή, όταν τελείωναν αυτοί κάποιο από το έργο, εμείς το βλέπαμε στη δοκιμή που έπρεπε να κάνουμε και καταλήγαμε σε ένα συμπέρασμα. Η ΔΙΕΚΑΤ είχε τελειώσει τις εργασίες της στα υποσυστήματα που είχε αναλάβει. Από εκεί και πέρα, ο κ. Τόλης, ο οποίος, θυμάμαι, ήταν πρόεδρος της ΔΙΕΚΑΤ, έκανε τις επαφές του με τη SAIC, οπότε από εκεί φαίνεται θα έπαιρναν αρνητική απάντηση, «ακόμη δεν μας δίνουν τα λεφτά», δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να του έλεγαν, ή «πίεσε και εσύ», μπορεί να του έλεγαν αυτοί, οπότε εξαναγκαζόταν να έλθει να δει και εμένα. Ερχόταν εκεί, μου έλεγε αυτό το πράγμα και εγώ μονότονα του έλεγα τα ίδια λόγια, ότι εμείς δεν κάνουμε καμία τέτοια συζήτηση, ούτε μπορούμε να κάνουμε κάτι από εδώ και πέρα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Γιατί εσείς δεν ξέρατε καμία ΔΙΕΚΑΤ, δεν ξέρατε καμία SIEMENS, ξέρατε για τη SAIC που είχε υπεργολάβους.
Να σας ρωτήσω και κάτι ακόμη. Έχετε ερωτηθεί πάρα πολλές φορές. Γιατί δεν έγινε η γενική δοκιμή τον Οκτώβριο και γιατί εσείς δεν τη ζητήσατε ενυπογράφως;
ΜΑΡΤΥΣ ( Σωτήριος Τσενές): Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ έλεγε να γίνει η δοκιμή.
Υπάρχουν χαρτιά, τα οποία θα βρω και θα φέρω. Γι αυτό είπα προηγουμένως να συνεργαστούμε να βρούμε επιλεκτικά αυτά τα χαρτιά που θέλετε, για να μην πελαγώνουν κάποιοι.
(GM)
BA
Η Saic λέει ότι δεν είμαι έτοιμη και έστειλε κάποιο χαρτί και από εκεί και πέρα ζήτησε να γίνει η δοκιμή αργότερα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ποιος της έδωσε την παράταση;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όλα όσα είχαν σχέση με αποφάσεις υπήρχε ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας, έφθαναν μέχρι τον κύριο Υφυπουργό και από εκεί και πέρα παίρναμε το τελικό okey για να προχωρήσουμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άρα, η απόφαση για την παράταση, τη μη εκτέλεση της γενικής δοκιμής που ήταν συμβατική υποχρέωση πάρθηκε σε πολιτικό επίπεδο. Αυτό μου λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Το ένα είναι το πολιτικό επίπεδο και το δεύτερο είναι η αρμόδια Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων του ΓΕΕΘΑ. Εκεί, λοιπόν, κάναμε και εγγράφως το αίτημα αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Παπαγεωργίου έχει το λόγο για δύο λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μία ερώτηση έχω ουσιαστικά να κάνω.
Κύριε μάρτυς, απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε πληρωθεί στη Saic το 75% του τελικού τιμήματος ή του συνολικού τιμήματος.
Είπατε στη συνέχεια ότι η πρώτη και η δεύτερη άσκηση, η δοκιμή ήταν επιτυχής.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Της προμήθειας, όχι του συνολικού τιμήματος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι, της προμήθειας, όχι του συνολικού τιμήματος.
Είπατε, λοιπόν, ότι η πρώτη και η δεύτερη δοκιμή ήταν επιτυχής.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μάλιστα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Η τρίτη και η τέταρτη δεν ήταν επιτυχής.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Δεν έγινε τέταρτη.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Η τρίτη.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ναι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όμως, όταν σας ρωτήθηκε από τους συναδέλφους, εσείς κάνατε αρνητική εισήγηση να πληρωθούν. Είπατε ότι δεν ακούστηκε η πρότασή μας ή δεν ελήφθη υπόψη.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Δεν θα μπορούσα εγώ να πω κάτι στον Διευθυντή της ΔΑΟΑ τι θα κάνει από εκεί και πέρα. Εγώ θα έπρεπε να του απαντήσω και να του πω, ότι με βάση τη σύμβαση δεν ήταν επιτυχής η άσκηση. Από εκεί και πέρα ο διευθυντής της ΔΑΟΑ έπρεπε να χειριστεί το θέμα σύμφωνα με αυτά που λέει η σύμβαση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι, αλλά στην κατάθεσή σας –διαβάζω επακριβώς τι λέτε- είπατε στον εισαγγελέα: «Η πρώτη πληρωμή που έχει σχέση με την προκαταβολή έγινε στις τάδε του 2003 και αντιστοιχούσε στο 30% της προμήθειας. Η δεύτερη έγινε στις 31.10.2003 και έγινε μετά από άσκηση επιτυχή. Η άσκηση αυτή καθώς και οι επόμενες ασκήσεις μετά τις οποίες έγιναν πληρωμές στις 19.3.2004 και στις 20.7.2004 κρίθηκαν επιτυχείς μετά από τη μεταφορά των μη επιτευχθέντων στόχων από κάθε άσκηση στην επόμενη άσκηση προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι». Έχετε, λοιπόν, γνώση ότι μεταφέρονταν οι μη επιτευχθέντες στόχοι για να γίνει πληρωμή στην ουσία.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι ακριβώς. Οι στόχοι κρίνονταν ως ουσιώδεις και επουσιώδεις.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όχι, το λέτε παρακάτω αυτό. Λέτε παρακάτω, ότι άρπαξε την ευκαιρία της σύμβασης που έλεγε για μη επουσιώδεις και ενώ ήταν ουσιώδεις οι ανεπάρκειες…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Για την τρίτη άσκηση μιλάτε;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Για την τρίτη και για την τέταρτη.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Για την πρώτη άσκηση που δεν έπιασε κανέναν στόχο δεν εκρίθη από την επιτροπή και τους τεχνικούς ότι είναι ουσιώδης. Ήταν και σε θεωρητικό επίπεδο, όπως σας είπα. Στη δεύτερη άσκηση νομίζω ότι ήταν δύο ή ένας ο στόχος –δεν θυμάμαι ακριβώς- που δεν είχαμε πιάσει και εκεί έγινε μεταφορά. Αλλά δεν υπήρχε θέμα με την έννοια ότι ο στόχος αυτός κρινόταν ουσιώδης και εμείς λέγαμε ότι ήταν επουσιώδης. Αυτό ξεκαθάριζε σαν θέμα ότι δεν είναι ουσιώδης, άρα μπορεί να γίνει μεταφορά…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε μάρτυς, ακούστε με σας παρακαλώ, γιατί υπάρχει μία αντίφαση σε αυτά που μας είπατε σήμερα και με αυτά που καταθέσατε στον Εισαγγελέα. Λέτε ότι η δυνατότητα των μη επιτευχθέντων στόχων από τη μία άσκηση στην άλλη προβλεπόταν στη σύμβαση που είχε καταρτιστεί για μη ουσιώδεις όμως ελλείψεις, όπως λέτε. Εδώ όμως λέτε ότι ελλείψεις είναι ουσιώδεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Αυτό λέω. Το ίδιο. Στην τρίτη άσκηση, όπως λέω…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Στην τρίτη άσκηση, γιατί πληρώθηκε το 75% της προμήθειας μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ η δοκιμή, η άσκηση που έγινε έλεγε ότι είχαμε ουσιώδεις λόγους για να μην πληρωθεί. Τους βάπτισε λοιπόν –με γνώση δικιά σας φαντάζομαι- ως μη ουσιώδεις, για να πληρωθεί η εταιρεία.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Στην τρίτη άσκηση που είχε στόχους, όπως σας είπα, ουσιώδεις έγινε απόρριψη της άσκησης και πλέον ενημερώσαμε γι’ αυτά τα αποτελέσματα εγγράφως και την ΔΑΟΑ. Από εκεί και κάτω όσον αφορά το έργο της επιτροπής, αυτό ήταν, δεν ήταν κάτι άλλο για να κάνει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Λέτε, όμως, πάλι εσείς ότι μεταφέρονταν οι στόχοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Το ίδιο λέω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Να το πω απλά, για να γίνει κατανοητό τουλάχιστον: Έχουμε μία τρίτη άσκηση η οποία είναι ανεπιτυχής, δεν έπρεπε με βάση του ότι ήταν ανεπιτυχής να γίνουν πληρωμές, έγιναν πληρωμές βαπτίζοντας ή αξιοποιώντας -οι όποιοι αξιοποίησαν- την πρόβλεψη της σύμβασης ότι εάν υπάρχουν επουσιώδεις μπορεί να πληρωθούν. Αυτό λέτε στην κατάθεσή σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Δεν λέω αυτό. Δεν λέω ότι τους βαπτίσαμε εμείς. Δεν λέω τέτοιο πράγμα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ποιος τους βάπτισε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Με ρώτησε εκεί ο δικαστικός λειτουργός, πως έγινε αυτό κι εγώ του απάντησα ότι η πρώτη και η δεύτερη κρίθηκαν ως επιτυχείς. Εκεί λοιπόν εμείς στέλνουμε σαν επιτροπή αυτό το χαρτί στη ΔΑΟΑ και η ΔΑΟΑ αποφασίζει τι θα κάνει. Και με βάση την επιτυχία των ασκήσεων πληρώνεται η Saic.
Ως προς την τρίτη άσκηση, που δεν έπιασε τους στόχους και μάλιστα εκείνους που είναι ουσιώδεις, γιατί εάν έπιανε από τους 25 στόχους τους 2 οι οποίοι δεν ήταν ουσιώδεις, θα μπορούσε και πάλι λοιπόν…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε μάρτυς, πληρώθηκαν λεφτά εξαιτίας της τρίτης όπου υπήρχαν ουσιώδη πράγματα, ναι ή όχι; Αυτό είναι που ζητάμε. Πληρώθηκαν, έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Το απάντησα αυτό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Πληρώθηκαν λοιπόν.
Άρα, λοιπόν, έκαναν το κόλπο –να το πω απλά- της μεταφοράς των μη επιτευχθέντων στόχων της άσκησης την επόμενη. Το λέτε προφανώς εδώ. Δηλαδή, για να διευκολυνθεί η εταιρεία λέει, δεν επετεύχθησαν οι στόχοι, τους μεταφέρουμε στην επόμενη άσκηση, πάρε τα λεφτά. Έτσι το λέτε δηλαδή, έτσι το αντιλαμβάνεται ο κοινός νους.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Και τώρα ευθέως το λέω, δεν το κρύβω. Δεν κρύβω κάτι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μία άλλη ερώτηση.
Εδώ υπάρχει μία μαρτυρία ότι υπάρχουν επιστολές της γραμματέως του πρώην Πρωθυπουργού προς τη SIEMENS, τον υποανάδοχο, που λέτε, ο οποίος σας πίεζε να πάρετε τα λεφτά για να πληρωθεί η ΔΙΕΚΑΤ. Στην αναφορά σας είπατε ότι ουδέποτε είχαμε από εσωτερική λειτουργία του πολιτικού συστήματος πίεση για να πληρωθούν κάποιοι. Και διερωτώμαι τώρα, το σύστημα που ήταν στα πράγματα πίεζε έναν προμηθευτή σας, έναν υποανάδοχο για να πληρωθεί ένας άλλος και δεν πίεζε εσάς, δεν πίεζε έναν άλλον; Δεν σας ακούγεται λίγο οξύμωρο αυτό; Μπορεί να μην πίεζε εσάς.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Μπορεί να μου ακούγεται όπως το λέτε. Αλλά από εκεί και πέρα σας λέω, εάν κάποιο από τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία ήταν πιο πάνω από την υπηρεσία που ήμουν εγώ, μου άσκησε εμένα κάποια πίεση ή μου είπε ότι ακούστε να δείτε …
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δεν το ξέρετε.
Τελευταίο, κύριε Πρόεδρε.
Έχω την αίσθηση ότι η σπουδή του Υπουργείου Μεταφορών να επεκταθεί η σύμβαση ως προς τον ΟΣΕ είναι αυτή η μεγάλη συζήτηση που θα εξετάσουμε αύριο και την απορρίψατε. Μήπως συνδυάζεται και γενικότερα με το πρόβλημα της ελάφρυνσης της SIEMENS για να κάνει το έργο αυτό, της κίνησης του ΟΣΕ δηλαδή, της παρακολούθησης της λειτουργίας γενικότερα, αυτό το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί στην ουσία απ’ ό,τι ξέρω; Υπέπεσε κάτι στην αντίληψή σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όχι. Εγώ αυτό που είπα ήταν ξεκάθαρο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Θα το εξετάσουμε αύριο.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, θα μας βοηθήσετε εδώ. όσον αφορά σε αυτό το «ουσιώδεις» και «επουσιώδεις», τα επιμέρους συστήματα με εξαίρεση το κεντρικό σύστημα, από 1 έως 7, εάν υπήρχαν αδυναμίες στα δευτερεύοντα συστήματα μπορεί να ήταν και επουσιώδεις στα επιμέρους συστήματα ασφαλείας, όμως στην διαλειτουργικότητα οι αδυναμίες έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα άρα το επουσιώδες έρχεται και αποδυναμώνεται όταν πάμε στο κεντρικό σύστημα, δηλαδή στο κεντρικό λογισμικό. Εσείς είχατε διαπιστώσει ουσιώδεις ή επουσιώδεις αδυναμίες στο κεντρικό λογισμικό;
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Όσον αφορά στο 1 έως 7 που έχει σχέση με το λογισμικό, ουσιώδεις αδυναμίες.
PM
(2GM)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, σας ευχαριστούμε. Εάν έχετε έγγραφα που πρέπει να κατατεθούν…
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Παρακάλεσα να γίνει μία συνεργασία για να μιλήσουμε με το αντίστοιχο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ούτως ώστε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Νομίζω ότι ο κύριος Μαραβέλης είναι στη διεύθυνση τεχνικών. Κατέθεσε εδώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Ναι, αλλά να ζητήσουμε συγκεκριμένα αυτά τα τέσσερα-πέντε χαρτιά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα μας διευκολύνετε ώστε να δοθούν.
ΜΑΡΤΥΣ (Σωτήριος Τσενές): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας ευχαριστούμε και πάλι.
Στο σημείο αυτό θα κάνουμε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα μέχρι να έλθει ο επόμενος μάρτυς.
(ΔΙΑΚΟΠΗ)
(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνεται η διακοπείσα συνεδρίαση.
Θα ήθελα να σας διαβάσω το εξής. Είναι ένα έγγραφο προς το Μιχαήλ Χρυσοχοϊδη, Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και κοινοποίηση Σπυρίδωνα Βούγια, Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη: «Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία συνεστήθη με την από 28 Ιανουαρίου 2010 ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειάς της, ερευνά το σύνολο της υπόθεσης SIEMENS. Μετά από σωρεία καταθέσεων μαρτύρων, αλλά και από διάφορα έγγραφα στοιχεία από τη σχηματισθείσα δικογραφία, συνάγεται ότι το έργο ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων C4I παρελήφθη στις 14 Νοεμβρίου 2008 και στη συνέχεια αποδόθηκαν οι σχετικές εγγυητικές επιστολές». Έχει κανείς αντίρρηση μέχρι εδώ; Κανείς.
«Προς αποκάλυψη της αλήθειας παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εγγράφως αν το συγκεκριμένο έργο πληροί τους όρους διαλειτουργικότητας σύμφωνα με τις προδιαγραφές που είχαν δοθεί, εάν είναι κατάλληλο για χρήση στο σύνολό του ως ολοκληρωμένο σύστημα συστημάτων ασφαλείας, καθώς και αν σήμερα βρίσκεται σε λειτουργία». Συμφωνείτε;
(SX)
(2PM)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αμφισβητεί κανείς ότι έχει παραληφθεί το C4I; Αυτό είναι το ερώτημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, εγώ θέλω ασφαλές στοιχείο ότι έχει παραληφθεί κι ότι έχουν αποδοθεί οι εγγυητικές επιστολές. Διότι αν αυτό έτσι είναι –και προκύπτει από την ανακριτική μας διαδικασία ότι έτσι είναι και ότι έχει παραληφθεί και ότι έχουν αποδοθεί οι εγγυητικές επιστολές- αυτό που θέλω να διακριβώσω…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εάν είναι έτσι, είναι τερατώδες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εάν λειτουργεί…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μα, δεν λειτουργεί. Είναι δεδομένο ότι δεν λειτουργεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό το λέτε εσείς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τι το λέω εγώ; Όλοι το λένε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ. Το θέλω και με κάποιο επίσημο τρόπο.
Θέλω μία απάντηση που έπρεπε να την έχω και δεν την έχω. Γι’ αυτό σας φώναξα το χρήστη προχθές.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ θα έλεγα ότι το καλύτερο είναι να βάλουμε μία πρόταση: Να μας επιβεβαιώσει το Υπουργείο σήμερα εάν όντως έχει παραληφθεί…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το λέμε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Και για όλα τα υπόλοιπα συμφωνούμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το λέμε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εντάξει. Σύμφωνοι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εάν το Υπουργείο έχει αντίρρηση, θα μας απαντήσει: Όχι, κύριοι, δεν έχει παραληφθεί, γιατί έτσι ή γιατί αλλιώς.
Από εμάς προκύπτει ότι έχει παραληφθεί –εγώ το θεωρώ τερατώδες, αλλά επιτρέψτε μου- κι ότι έχουν αποδεσμευθεί οι εγγυητικές επιστολές, μετά από αυτά που καταθέτουν μάρτυρες. Και δεν είναι πια χαμηλόβαθμοι. Είναι μάρτυρες στο βαθμό του Αντιστρατήγου. Αυτοί λένε ότι δεν λειτουργεί. Φαντάζεστε εάν έχει κιόλας παραληφθεί κι έχουν αποδοθεί οι εγγυητικές επιστολές.
Σε κάθε περίπτωση, εγώ θέλω ένα ασφαλές ναι ή όχι. Λειτουργεί αυτό το πράγμα ή δεν λειτουργεί;
Ο κ. Αϊβαλιώτης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, συμφωνούμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Τζαβάρας έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό είναι σαν να εκχωρούμε στον Υπουργό μέρος της δικής μας αρμοδιότητας. Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία θα απαντήσουμε εμείς, εφόσον περιέλθει εις γνώση μας όλο το υλικό αυτό που υπάρχει αρχειοθετημένο στο αρμόδιο Υπουργείο και το οποίο αρχείο αυτό αποτελείται από πλήρη σειρά πρακτικών των επιτροπών οι οποίες μεσολάβησαν από τότε που συστήθηκε αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία και συγκροτήθηκε ως διαγωνιστική επιλογή της SAIC, μέχρι τότε που -όπως αναφέρατε- έχει υπάρξει το πρωτόκολλο της Επιτροπής του Ποιοτικού και Ποσοτικού Ελέγχου και της Παραλαβής, μέχρι των τελικών υπογραφών των αρμοδίων Υπουργών.
Αυτά πρέπει να μας τα διαβιβάσει ο Υπουργός. Εάν τώρα βάλουμε τον Υπουργό να μας γνωμοδοτήσει, από εκεί και πέρα στερούμε από τους εαυτούς μας το δικαίωμα να εκτιμήσουμε εμείς τα έγγραφα τα οποία αποτυπώνουν…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα γίνω σαφής. Δεν εκχωρούμε και δεν παραιτούμαστε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επίσης, κύριε Πρόεδρε –όπως μου υπενθυμίζει εδώ ο συνάδελφός μου, ο κ. Καμμένος- είναι πολύ σημαντικό να ασχοληθούμε και με την εξέλιξη των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, που είναι στο Άμυνας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μην ξαναβάζουμε το ζήτημα.
Επειδή μπήκε το ζήτημα των αντισταθμιστικών, ζήτησα από το συνάδελφο που έκανε την πρόταση, να μου κάνει λεπτομερείς προτάσεις –κύριε Παφίλη το ίδιο ισχύει για όλους τους συναδέλφους- και γι’ αυτό το ζήτημα των αντισταθμιστικών.
Θεωρώ, όμως -χωρίς να παραιτούμεθα, αυτό είναι σαφές, από καμία εξουσία μας, χωρίς να εκχωρούμε καμία αρμοδιότητά μας- ότι μας λείπει ένα κρίσιμο στοιχείο. Και το θέλω όσο γίνεται πιο επίσημα και μόνο γι’ αυτό. Δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε την έρευνά μας. Θέλω την απάντηση του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού αν αυτό το σύστημα λειτουργεί. Δεν θέλω τίποτε άλλο!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να μας στείλει και το αρχείο όμως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, ξεχάσατε ότι μας έχει δώσει ελεύθερη και απεριόριστη –δεν θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς- πρόσβαση στο αρχείο της Υπηρεσίας. Δεν θέλω, όμως, εγώ να κάθομαι να ψάχνω στο αρχείο για κάτι που υποχρεούται. Και θα αξιολογηθεί πώς θα μου απαντήσει ο Υπουργός, εάν αυτό το σύστημα λειτουργεί ή δεν λειτουργεί.
Κύριοι συνάδελφοι, έχει κανείς αντίρρηση;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε, να φύγει η επιστολή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλείται να προσέλθει ο μάρτυς.
(TS)
(2 SX )
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αύριο η συνεδρίαση τι ώρα θα είναι;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αύριο θα ξεκινήσουμε στις 10.00. Έχουμε τους δύο του ΟΣΕ και θα καλέσουμε και τον κ. Σέκερη, μετά την πρόταση του κ. Αϊβαλιώτη, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης της Siemens για τις προγραμματικές.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο μάρτυς κ. Νικόλαος Σουπιώνης).
Κύριε μάρτυς, θα μας πείτε το όνομά σας και την ιδιότητά σας για τα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Λέγομαι Σουπιώνης Νικόλαος. Είμαι υποστράτηγος εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αποστρατευτήκατε τώρα με τις τελευταίες κρίσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Τώρα, βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): «Καλός πολίτης» λένε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Ναι. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, βάλτε το χέρι σας στο Ευαγγέλιο.
«Ορκίζομαι να πω την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι».
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε μάρτυς, σας φθάνουν δεκαπέντε λεπτά; Θέλετε να τα κάνουμε παραπάνω;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Θα προσπαθήσω να είμαι όσο περισσότερο λακωνικός.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να είστε λακωνικός και «to the point», στο θέμα.
Εμάς μας ενδιαφέρει η διερεύνηση του συστήματος αυτού. Όπως είδατε, οι προκάτοχοί σας και στις επιτροπές και στη Διεύθυνση Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων, προηγήθησαν. Έρχεστε, λοιπόν, χρονικά εσείς να μας πείτε από την περίοδο που αναλάβατε για το C41, που είναι το αντικείμενο σήμερα της εξέτασής σας.
Έχει μοιραστεί η εξέταση σας. Στον ανακριτή Ζαγοριανό είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Και στον Ζαγοριανό και στον εισαγγελέα κ. Αθανασίου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχετε δώσει δύο καταθέσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Έχω δώσει δύο καταθέσεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχουν μοιραστεί και οι δύο, κύριοι συνάδελφοι;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Και οι δύο έχουν μοιραστεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχουν μοιραστεί και οι δύο, για να ξέρετε ότι οι κύριοι συνάδελφοι έχουν λάβει γνώση των καταθέσεών σας. Θα παρακαλούσαμε, λοιπόν, να μην μας επαναλάβετε…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τον ξανακάλεσε ο Ζαγοριανός τον κύριο μάρτυρα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βεβαίως.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ιδία βουλήσει;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν έχει «ιδία βουλήσει». Εκλήθη και από την προανάκριση και από την τακτική ανάκριση και κατέθεσε, όπως καλείται στην Επιτροπή μας και καταθέτει.
Μας ενδιαφέρουν, κύριε μάρτυς, μερικά πράγματα. Πέραν της διαδικασίας που θα μας πείτε εσείς, επίσης μας ενδιαφέρει εάν αυτό το σύστημα παρεδόθη ως ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας επιμέρους συστημάτων ασφαλείας, όπως είχε προδιαγραφεί για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και κυρίως για τη διαλειτουργικότητά του, δηλαδή τα συστήματα του software από το 1 μέχρι το 7, το SDSS. Έτσι δεν το λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Σωστά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι το κεντρικό λογισμικό. Υποστήριξης διοίκησης…
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Και λήψης αποφάσεων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι ο στόχος για τον οποίο εμείς το παραγγείλαμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Σωστά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να μας πείτε, λοιπόν, εάν αυτό δοκιμάστηκε και λειτούργησε και εάν τελικά σήμερα λειτουργεί και επίσης, εάν έχουν υπάρξει ανωμαλίες σε αυτές τις διαδικασίες, εάν κατά την άποψή σας υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε αυτή την ιστορία. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε εμείς.
Έχετε, λοιπόν, δεκαπέντε, είκοσι λεπτά –παρακαλώ να είστε σύντομος- για να μας εξηγήσετε με δικά σας λόγια και θα επακολουθήσουν ερωτήσεις των συναδέλφων.
Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Σας ευχαριστώ πολύ.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι μπήκα στο έργο όταν είχε ήδη ξεκινήσει. Μπήκα συγκεκριμένα στις 12 Δεκεμβρίου του 2003.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Νομίζω ότι διαδεχθήκατε τον κ. Τσενέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Όχι, όχι. Μπήκα στις 12.12.2003. Έγινε μία τροποποίηση, θα έλεγα, της αρχικής επιτροπής και με κάλεσαν ο κ. Τσενές και ο κ. Κωνσταντινίδης να μπω στην επιτροπή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Την περίοδο που και οι δύο επίσης ήταν.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Ο κ. Κωνσταντινίδης ήταν Διευθυντής στη ΔΑΟΑ , δεν ήταν στην επιτροπή φυσικά μέσα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και ο κ. Τσενές ήταν Διευθυντής.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Ήταν ταξίαρχος και ήταν Πρόεδρος της επιτροπής και εγώ ήμουν τότε αστυνομικός υποδιευθυντής.
Μπήκα, λοιπόν, στις 12.12.2003 ως μέλος και Αντιπρόεδρος, θα έλεγα, της επιτροπής και εν συνεχεία τέλος Ιουνίου επειδή έκλεισε χρόνο ο κ. Τσενές και ασχολήθηκε με τη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στο ΟΚΑ ανέλαβα την Προεδρία μέχρι 12.12.2004, για ένα χρόνο.
Σ’ αυτό το χρόνο φυσικά εμείς παρακολουθούσαμε το έργο μέσα από τις διαδικασίες τις συμβατικές όπως προβλεπόταν, μέσα από ασκήσεις και δοκιμές αποδοχής των υποσυστημάτων.
Υπήρχε ένα πάρα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα στο έργο αυτό. Μάλιστα εγώ προσωπικά σε ένα, δύο μήνες το είχα επισημάνει και είχα πει: «Φοβάμαι και βλέπω πολύ δύσκολο αυτό το έργο να υλοποιηθεί σε αυτό το χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την πληροφόρηση που πήρα και από τη μελέτη του συμβατικού κειμένου».
Όταν μπήκα στο έργο ήταν παραμονές της άσκησης ΙΕ-2. Η ΙΕ-2 είχε συγκεκριμένη προοπτική για να δούμε μέχρι εκείνη τη στιγμή την πρόοδο του έργου, διότι η πρώτη άσκηση ήταν άσκηση επί χάρτου. Η δεύτερη άσκηση ήταν μία άσκηση ώστε να δούμε πόσο έχει αναπτυχθεί το έργο και εν συνεχεία ακολούθησε η άσκηση ΙΕ-3. Η άσκηση ΙΕ-3 κρίθηκε ανεπιτυχής, παρότι έγινε, εάν θυμάμαι καλά, ή τρεις ή τέσσερις φορές. Την κρίναμε ανεπιτυχή αυτή την άσκηση, διότι είχε αρκετούς στόχους του λογισμικού…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποια χρονολογία; Βοηθήστε μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Έγινε πρώτη φορά, εάν θυμάμαι καλά, τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιου χρόνου;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Του 2004. Θυμάμαι ότι ξεκίνησε 28 Φεβρουαρίου και συνεχίστηκε και τις πρώτες μέρες του Μαρτίου. Εν συνεχεία, ξαναέγινε το Μάρτιο, τον Απρίλιο. Τελευταία φορά που έγινε, ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής και την κρίναμε ανεπιτυχή. Και φυσικά εκεί άρχισαν να δημιουργούνται και τα πολλά τα προβλήματα.
Παράλληλα, όμως, επειδή το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 29/5/2004, εμείς ως υπηρεσιακοί παράγοντες θέσαμε ένα ερώτημα στο ΥΠΕΘΑ, γιατί το έργο ήταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είχε δυστυχώς αυτή την ιδιαιτερότητα και έπρεπε οποιαδήποτε ζήτημα να το θέτουμε υπ’ όψιν του ΥΠΕΘΑ.
Επειδή, λοιπόν, ήταν το έργο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εμείς θέσαμε το ερώτημα: «Τι γίνεται αυτή τη στιγμή; Η επιτροπή μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες της μετά τις 29 Μάιου;» Και το ΥΠΕΘΑ εγγράφως μας είπε: «Συνεχίστε μέχρι την ολοκλήρωση του έργου».
Εμείς ως επιτροπή συνεχίζαμε τον έλεγχο, την παρακολούθηση του έργου, όσο μπορούσε να επιτευχθεί κάτω από τις παράλληλες διαδικασίες που γίνονταν τότε, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων. Εγώ στους τρεις μήνες, γιατί η σύμβαση έλεγε στους τρεις μήνες, έθεσα το ερώτημα στο ΥΠΕΘΑ: «Έχουν περάσει τρεις μήνες και ακόμα ο προμηθευτής δεν το έχει κάνει». Το ίδιο φυσικά έπραξα και μετά με ανάλογο ερώτημα.
(PE)
(2TS)
Τότε, λοιπόν, επειδή το συγκεκριμένο έργο ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και ήδη, μάλιστα, κάποιες εφαρμογές χρησιμοποιούνταν από το έργο αυτό, ακόμη και κάποια κέντρα τα οποία είχαμε, όπως παραδείγματος χάρη το Ολυμπιακό Κέντρο Ασφάλειας, το ΟΣΚΑ, τα οποία ήταν αναγκαία και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, που χρησιμοποιούνταν και τα είχε διαμορφώσει η εταιρεία ή το ΚΕΕΛΣ του Λιμενικού Σώματος ή το ΣΕΚΥΠ του Πυροσβεστικού Σώματος…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Λόγω δικού σας σχεδιασμού; Αναγκαστικά, δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Το C4I ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Έτσι, λοιπόν, προέκυψε εκείνη τη στιγμή ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, ένα φοβερό ζήτημα πραγματικά, τι γίνεται με αυτήν την περίπτωση.
Από την άλλη πλευρά, παραδείγματος χάρη, οι υπηρεσιακοί ήθελαν να μπουν στα κέντρα διοίκησης. Είχαμε ένα πρόβλημα τότε. Αφού το έργο δεν μπορούσε να παραληφθεί, δεν μπορούσαν να μπουν. Κλήθηκε τότε η ΔΑΟΑ, για να γίνει μια επιχειρησιακή άσκηση, να δούμε δηλαδή επιχειρησιακά αυτό το έργο πόσο μπορεί να ανταποκριθεί. Ήρθαν οι επιχειρησιακοί αξιωματικοί και φυσικά έδωσαν τις δικές τους εκθέσεις, ότι κάποια κομμάτια του έργου ήταν σε ικανοποιητικό βαθμό. Βάσει αυτής της επιχειρησιακής ανάγκης, εκδόθηκε μετά η απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Εάν έχετε την υπ’ αριθμόν 1 απόφαση του ΚΥΣΕΑ της συνεδρίασης στις 21.7.2004, θα δείτε ότι στον πρόλογο λέει πως έγινε κάποια επιχειρησιακή δοκιμή την 1.7.2004. Μετά, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε να παραληφθεί το έργο για προσωρινή χρήση και στο βαθμό που είχε ήδη αναπτυχθεί.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Και πληρώσατε κιόλας!
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Να σας πω πρώτα και μετά μου κάνετε ερωτήσεις. Με συγχωρείτε που το λέω με αυτόν τον τρόπο. Προσωπικά εγώ δεν πλήρωσα τίποτα, αλλά θα σας το πω στη συνέχεια.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εμείς πληρώσαμε!
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Ξεκίνησε, λοιπόν, το ΚΥΣΕΑ και μας είπε να παραληφθεί το έργο στο βαθμό που είχε ανταποκριθεί. Εκείνο που πέτυχα, ως πρόεδρος της επιτροπής, ήταν να αποσυνδέσω αυτήν την παραλαβή με τη συμβατική διαδικασία, γιατί ήταν ένα πολύ σημαντικό σημείο. Πράγματι, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, η ίδια η εταιρεία ζητούσε αυτήν τη επιβεβαίωση να την περάσει σαν συμβατική επιτυχία. Οι επιχειρησιακοί ήρθαν και είπαν το εξής: «Το ΤΕΤRΑ μας έλυσε τα χέρια, το CBV μας έλυσε τα χέρια». Άρα, σ’ αυτήν τη φάση υπήρχε μια φοβερή αντίφαση. Με το δεδομένο αυτό, εκείνο που πιστεύω ότι πέτυχα ήταν να εισηγηθώ στη ΔΑΟΑ –και έγινε αποδεκτό- αυτή η διαδικασία να μείνει έξω από τις συμβατικές διαδικασίες, γιατί είχε μεγάλη σημασία.
Εν συνεχεία, παράλληλα υπήρχε η δυνατότητα εμείς –γιατί αυτό έλεγε και η απόφαση του ΚΥΣΕΑ- να «τρέχουμε» συνέχεια τις συμβατικές διαδικασίες αποδοχής των υποσυστημάτων. Έβαζε και ένα όριο η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ότι μέχρι 1.10.2004 να γίνει η γενική δοκιμή αποδοχής του συστήματος.
Τότε, λοιπόν, με επανειλημμένα έγγραφα προς την εταιρεία εμείς τους είπαμε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι δεν έχουν προηγηθεί οι επιμέρους δοκιμές και δεν μπορούμε να πάρουμε το όλον, εφόσον δεν έχουμε εξετάσει το επιμέρους». Αυτό, φυσικά, έγινε μετά από πολλές συναντήσεις. Πείστηκε η εταιρεία μετά από μια πίεση που ασκήσαμε ως επιτροπή και συνεχίσαμε τις διαδικασίες δοκιμής αποδοχής των συστημάτων, οι οποίες κράτησαν μέχρι τις 11.4.2005.
Όταν, λοιπόν, τελείωσαν οι δοκιμές αποδοχής των υποσυστημάτων, καλέσαμε την εταιρεία και τους είπαμε ότι «δεν μπορούμε να παραλάβουμε το έργο, διότι το έργο αυτήν τη στιγμή παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα». Και πού παρουσιάζει τα σοβαρά προβλήματα; Κυρίως στα υποσυστήματα 1 έως 7, στο CDSS. Αυτοί, λοιπόν, αρνήθηκαν στην αρχή, υπήρχε μια έντονη διαδικασία όχλησης προφορικώς και εγγράφως, αλλά εμείς ήμασταν αμετάπειστοι στη θέση μας και τους είπαμε ότι «κύριοι, δεν μπορούμε να παραλάβουμε το έργο».
Τότε έρχεται η εταιρεία και λέει το εξής: «Εσείς χρησιμοποιήσατε το C4I και όχι μόνο το χρησιμοποιήσατε, αλλά το κάνατε και πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για κάποιες εφαρμογές, για τα κέντρα κ.λπ. και έρχεστε αυτήν τη στιγμή και λέτε ότι το απορρίπτετε». Στη συνέχεια, μας είπαν ότι θα μας δώσουν μια εναλλακτική πρόταση για το CDSS. Έγινε αποδεκτό αυτό από την ηγεσία, να φέρουν μια εναλλακτική πρόταση για το CDSS, η οποία εναλλακτική πρόταση…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επειδή δεν είμαστε όλοι εξοικειωμένοι, το CDSS είναι ο κεντρικός εγκέφαλος;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Ακριβώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι το κεντρικό λογισμικό, που σημαίνει ότι ένα ολοκληρωμένο σύστημα υποσυστημάτων ασφαλείας, χωρίς αυτό, τα υποσυστήματα 1 έως 7, το CDSS δηλαδή, δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένο.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Ακριβώς, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε που σας διέκοψα. Συνεχίστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Επειδή είπατε ότι έχετε πάρει τις δικές μου καταθέσεις, πίστευα ότι τα γνωρίζει η Επιτροπή αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αναφέρεστε με αρχικά και…
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Με συγχωρείτε. Προσπαθώ να εξηγήσω και εγώ, όσο μπορώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προχωρήστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει εδώ να πούμε, είναι ότι, όταν είχε παρέλθει το χρονικό διάστημα που έθετε τα όρια η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, την 1/10, εμείς είχαμε κάνει έγγραφο και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τους ρωτήσαμε τι θα πρέπει να κάνουμε σ’ αυτήν την περίπτωση. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μας απάντησε ότι «τώρα που παρήλθαν τα χρονικά πλαίσια της απόφασης του ΚΥΣΕΑ, είτε θα πάτε σε μια καινούργια απόφαση του ΚΥΣΕΑ είτε σε μια επικαιροποιημένη απόφαση του ΚΥΣΕΑ και κατά συνέπεια, αυτήν τη στιγμή αυτό πρέπει να κάνετε». Παρότι εμείς τους ρωτούσαμε τι πρέπει να κάνουμε, αν θα πρέπει να κηρυχτεί έκπτωτος, αν θα πρέπει να γίνει κ.λπ., ερχόταν λοιπόν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και με έγγραφα του μας έλεγε ότι «επειδή εσείς έχετε την ευθύνη της παρακολούθησης, θα πάτε με εισήγησή σας απευθείας να ζητήσετε μια καινούργια απόφαση του ΚΥΣΕΑ».
Όταν, λοιπόν, φθάσαμε στις δοκιμές αποδοχής υποσυστημάτων και είδαμε το αποτέλεσμα, ότι πλέον το σύστημα δεν ήταν εκείνο που θέλαμε να είναι, δηλαδή ολοκληρωμένο, διαλειτουργικό, είπαμε ότι «κύριοι, πάσχει το σύστημα, ελάτε σ’ αυτή την περίπτωση και πείτε μας τι κάνουμε». Δόθηκε εκείνη τη στιγμή από τη SAIC η άποψη ότι ήθελαν να καταθέσουμε μια εναλλακτική πρόταση, έγινε αποδεκτό από την ηγεσία, προχωρήσαμε σ’ αυτήν τη διαδικασία και η εταιρεία, μετά από οκτώ μήνες, μας έφερε μια πράγματι αξιόπιστη πρόταση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πότε έγινε αυτό χρονολογικά;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Αυτή την αξιόπιστη πρόταση μας την έφερε, αφού τη γυρίσαμε δυο-τρεις φορές πίσω, στο τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου του 2005.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για να προλάβουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες!
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Του 2005!
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Ακριβώς, του 2005.
Συνεχιζόταν η διαδικασία και το έργο. Αφού, λοιπόν, έφερε αυτήν την πρόταση, ξεκίνησαν κάποιες άτυπες διαπραγματεύσεις, γιατί υπήρχαν πάρα πολλά σημεία πάνω σ’ αυτήν τη Σύμβαση. Αυτές οι άτυπες διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2006. Εν συνεχεία, επειδή η Σύμβαση δεν είχε πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, πέρασε και από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και από το Ελεγκτικό Συνέδριο και έγινε αποδεκτή η τροποποίηση της Σύμβασης στα σημεία στα οποία ζητήσαμε να τροποποιηθεί και υπεγράφη…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ώστε να είναι συμβατή η κατά τη δήλωση της εταιρείας αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Η διαδικασία που μας περιγράφετε, έγινε, ώστε να γίνει αποδεκτή η κατά τη SAIC αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για τη λειτουργία του κεντρικού λογισμικού. Είναι έτσι ή κάνω λάθος;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Κύριε Πρόεδρε, ακριβώς έτσι, απλώς θέλω να κάνω μια επισήμανση. Ήρθε η εταιρεία, ώστε να δούμε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εάν συμφωνείτε και εσείς με το αξιόπιστο της πρότασης.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Επειδή είχαμε δει ότι την πρώτη φορά δεν ήταν το CDSS το διαλειτουργικό σύστημα που θέλαμε, ο εγκέφαλος, ήρθε η εταιρεία, αφού το είδε η ομάδα τεχνικών συμβούλων που είχε συγκροτηθεί γι’ αυτό το θέμα, και είπε ότι καταρχήν γίνεται αποδεκτή.
(ML)
(3PE)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι γίνεται αποδεκτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Δηλαδή, ότι αυτή έχει σαν πρόταση, έχει σαν βάση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή, ως κατ’ αρχήν βάση.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Ακριβώς. Έχει σημασία αυτό γιατί…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν είχατε και τι άλλο να κάνετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Ακριβώς. Και όχι μόνο δεν είχαμε τι άλλο να κάνουμε αλλά υπήρχε και το εξής ζήτημα, ότι δεν θα μπορούσαμε να πάμε πάλι…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι μπορούσατε να κηρύξετε έκπτωτο τον εργολάβο, τον προμηθευτή;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Εγώ αυτό το θέμα το έχω πει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Χαίρομαι που το έχετε πει. Κύριε μάρτυς, αν έχετε οποιοδήποτε έγγραφο που κρίνετε ότι πρέπει να κατατεθεί, θα φωτοτυπηθεί, θα σας αποδοθεί και θα το κρατήσουμε στα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Βεβαίως, κύριε Πρόεδρε. Θα έλεγα και το εξής: Επειδή ο χρόνος μου είναι περιορισμένος, θα ήθελα να συνεχίσω.
Εφόσον λοιπόν φτάσαμε σε αυτό το σημείο είδαμε ότι γίνεται κατ’ αρχήν αποδεκτή από τους τεχνικούς συμβούλους, κάνουμε συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα, σε αυτή τη διαδικασία και εν συνεχεία, αφού πέρασε η σύμβαση και από το Ελεγκτικό Συνέδριο και από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους η τροποποίηση, στις 29 Μαρτίου 2007 πήγαμε στην τροποποίηση της σύμβασης. Στην τροποποίηση της σύμβασης, αυτή που υπεγράφη…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτή είναι η πρώτη τροποποίηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Είναι η πέμπτη τροποποίηση, η οποία είναι και βασική. Επειδή τότε είχα οριστεί και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων, θεωρώ ότι με τις διαπραγματεύσεις που είχαμε διεξάγει με την εταιρεία, πιστεύω ότι πετύχαμε αρκετά πράγματα. Δηλαδή, δεσμεύσαμε την εταιρεία σε πολλά ζητήματα -φυσικά, έχω εδώ και την πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου- ακόμα και τον όρο που είχαμε βάλει ώστε το σύστημα να είναι με το κλειδί στο χέρι, να παραμείνει παραδείγματος χάρη ως αυτή τη στιγμή και το δέχθηκε και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πέραν αυτού κατορθώσαμε αφ’ ενός μεν το τίμημα να μειωθεί, αφ’ ετέρου δε να πάρουμε και παραπάνω εξοπλισμό αξίας 7,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Φυσικά, αυτό καταγράφεται με σαφήνεια και στο Πρακτικό της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων που ήμουν τότε Πρόεδρος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εξοπλισμός που είχε να κάνει με το C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Ακριβώς. Και μάλιστα, είναι εξοπλισμός όπως συστήματα Autonomy, τα Eye υποσυστήματα στα σκάφη…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, επιμέρους συστήματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Επιμέρους εξοπλισμός αλλά εξοπλισμός με μεγάλη σημασία, τελευταίας τεχνολογίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Που πάντως όμως δεν ενίσχυε τη διαλειτουργικότητα ή το κεντρικό λογισμικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Υπ’ όψιν όμως ότι το κάθε μέρος, ο κάθε εξοπλισμός αυτή τη στιγμή δεν μπορείς να τον πας αποσυνδεδεμένο. Ας μην ξεχνάμε ότι το κάθε υποσύστημα μέσα, πέρα από τα συστήματα που είχαν τις βασικές εφαρμογές, όπως το 1 έως 7 και τα άλλα υποσυστήματα, όπως λέει η σύμβαση, είχαν διεπαφή. Για παράδειγμα, κύριε Πρόεδρε, τι να κάνω έναν εγκέφαλο ο οποίος να είναι άριστος…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Χωρίς τα υποσυστήματα; Συμφωνώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Και να μην έχω ένα άξιο αποτέλεσμα, θα έλεγα. Νομίζω ότι το ένα πηγαίνει με το άλλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή, το ερώτημα είναι: Να μην έχω χέρια, να μην έχω πόδια ή να μην έχω κεφάλι; Δεν μπορούμε να διαλέξουμε. Θέλουμε και τα πόδια, και τα χέρια και το κεφάλι. Δηλαδή και τα περιφερειακά συστήματα και το κεντρικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Ακριβώς. Να υπάρχει αρτιότητα από όλες τις πλευρές. Και προπάντων να έχουμε το κεφάλι γιατί οπωσδήποτε το χέρι μπορεί να μην το έχεις και να μην το χρειάζεσαι.
Αφού έγινε λοιπόν αυτή η τροποποίηση προχώρησαν οι συμβατικές διαδικασίες. Με αυτή την τροποποίηση τι προβλεπόταν; Προβλεπόταν το εξής: Κάποια υποσυστήματα τα οποία αυτή τη στιγμή είχαν παίξει και πραγματικά είχαν κριθεί επιχειρησιακά χρηστικά, είπαμε το εξής με την τροποποίηση: Θα μπορούμε να παραλαμβάνουμε υποσυστήματα κατά μόνας με την υποχρέωση ότι σε περίπτωση που παραλειφθούν τα υποσυστήματα και έχουν ελλείψεις αποκλίσεις επουσιώδεις, σε αυτή την περίπτωση θα κρατείται το αντίστοιχο κομμάτι της εγγυητικής επιστολής προκαταβολής και παράλληλα θα κρατείται και το κομμάτι που σχετίζεται με την αξία της διεπαφής με τα υποσυστήματα 1 έως 7, το CDSS. Έτσι λοιπόν, αφού γίνονταν από τις Επιτροπές οι τμηματικές αυτές παραλαβές, παράλληλα επιστρέφονταν και τα αντίστοιχα ποσά εγγυητικής επιστολής με τις συγκεκριμένες κρατήσεις.
Το θέμα είναι ότι επειδή όλα τα υποσυστήματα είχαν ελλείψεις αποκλίσεις τα περισσότερα, εκτός από το αερόπλοιο, που δεν τα καθιστούσε ο νόμος ακατάλληλα για το σκοπό αυτό, έπρεπε, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του ν.284/89, αυτά τα Πρακτικά της Επιτροπής να γίνουν αποδεκτά και από τον έχοντα την οικονομική εξουσία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιος είναι αυτός;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Στην περίπτωση αυτή ήταν ο αντίστοιχος Υπουργός Δημόσιας Τάξης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ποιος Υπουργός ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Το 2007 ήταν ο κ. Πολύδωρας. Μετά ήταν ο κ. Χηνοφώτης και μετά ο κ. Μαρκογιαννάκης. Ήταν λοιπόν διαδοχικά οι συγκεκριμένοι Υπουργοί. Έπρεπε λοιπόν εμείς σε κάθε περίπτωση να ερχόμαστε και να γίνεται αποδεκτό το τάδε υποσύστημα. Όταν φτάσαμε λοιπόν στα τελευταία υποσυστήματα, το 1 έως 7, τον Οκτώβριο του 2008, εν συνεχεία έγιναν οι δοκιμές αποδοχής των υποσυστημάτων, συντάχθηκαν σχετικά πρακτικά παραλαβής τους από την Επιτροπή και εν συνεχεία έγινε η γενική δοκιμή του συστήματος C4I η οποία είχε και αυτή ελλείψεις αποκλίσεις ύψους γύρω στα 21 εκατομμύρια ευρώ…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η γενική δοκιμή αφορούσε και τη διαλειτουργικότητα, δηλαδή τα κεντρικά συστήματα από 1 μέχρι 7;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Ναι, τη διαλειτουργικότητα και την εναρμόνιση όλων των συστημάτων μεταξύ τους. Γι’ αυτό και το C4I είναι το command control co-ordination communication and integration.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Λειτούργησε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Έτσι λοιπόν φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Η Επιτροπή μετά από πολλές δοκιμές, οι οποίες πρέπει να κράτησαν γύρω στις ογδόντα τρεις ημέρες, συνέταξε ένα Πρακτικό. Το ζητούμενο τώρα είναι το εξής: Επειδή όμως για το σύστημα η Επιτροπή έκανε συμβατική παραλαβή, είπαμε το εξής…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πότε έγινε αυτή η συμβατική παραλαβή;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Το πρωτόκολλο υπεγράφη στις 14 Νοεμβρίου 2008 από την Επιτροπή. Έγινε συμβατική παραλαβή από την Επιτροπή και συντάχθηκε Πρακτικό από την Επιτροπή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εσείς κάνατε αντάρτικο και το παραλάβατε με το έτσι θέλω ή πήρατε εντολή από τον έχοντα την οικονομική εξουσία;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Όχι, καμία τέτοια εντολή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν πήρατε εντολή;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Μα, τι εντολή να πάρει η Επιτροπή; Η Επιτροπή είναι ανεξάρτητο σώμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το παραλάβατε λοιπόν.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Το παρέλαβε η Επιτροπή. Δεν ήμουν στην Επιτροπή εγώ τότε. Η Επιτροπή λοιπόν το παρέλαβε συμβατικώς και πλην όμως, επειδή είχε ελλείψεις-αποκλίσεις έπρεπε να γίνει η πράξη αποδοχής από τον έχοντα την οικονομική εξουσία, η οποία δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είσαστε σίγουρος ότι δεν έχει γίνει;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Βεβαίως είμαι σίγουρος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επειδή εμείς έχουμε έγγραφα που αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Μήπως υπάρχει παραπληροφόρηση στο θέμα αυτό;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μα, έχουμε έγγραφα.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Ποιο έγγραφο υπάρχει; Αν μπορούσα, παρακαλώ να το δω. Αυτή τη στιγμή εγώ σας λέω το εξής: Υπεγράφη πρακτικό οριστικής παραλαβής από την Επιτροπή, πλην όμως η διαδικασία για να ολοκληρωθεί θα έπρεπε να γίνει αποδεκτή, επειδή παρελήφθη με ελλείψεις-αποκλίσεις και σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 284/89 άρθρο 69 παράγραφος 2 προβλέπει ότι για μία, δύο, τρεις, τέσσερις περιπτώσεις μέσα στις οποίες είναι και αυτό που λέει ότι «αν παραληφθεί προμήθεια με ελλείψεις-αποκλίσεις, τότε γίνεται πράξη αποδοχής από τον έχοντα την οικονομική εξουσία.
(GK)
(ML)
Πράγματι το πρακτικό της Επιτροπής έγινε, αλλά είπαμε ότι εφόσον αυτή τη στιγμή ο νόμος γίνεται με επουσιώδεις ελλείψεις-αποκλίσεις, πρέπει να υπάρξει πράξη αποδοχής, όπως έγινε και στα επιμέρους υποσυστήματα από τον έχοντα τη νομική εξουσία. Για το γενικό πρωτόκολλο δεν έγινε η πράξη αποδοχής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εσείς είστε σίγουρος ότι δεν έγινε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Σιγουρότατος. Δεν υπάρχει δηλαδή αμφισβήτηση για αυτό το θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να λέτε «εξ όσων εγώ γνωρίζω».
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Όχι, είμαι σίγουρος γιατί μέχρι πρόσφατα ήμουν Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών και επειδή το έργο μεταφέρθηκε από τη ΔΑΟΑ στη Διεύθυνση Τεχνικών, είχα την επιμέλεια της όλης παρακολούθησης του θέματος, δηλαδή η Επιτροπή το οποιοδήποτε έγγραφο το έστελνε σε μένα. Άρα, λοιπόν, είχα γνώση, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Είναι δεδομένο.
Μάλιστα θα σας πω και το εξής. Επειδή αναφερθήκατε σε αυτό το θέμα, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός επέστρεψε και ζήτησε διευκρινήσεις. Του δόθηκαν διευκρινήσεις για τρία θέματα που ζήτησε από την Επιτροπή, πλην όμως –παρότι δόθηκαν αυτές οι διευκρινήσεις- δεν υπεγράφη το σχετικό. Μάλιστα, δεν υπεγράφη…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προφανώς, δεν αποδόθηκαν οι εγγυητικές επιστολές.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Βεβαίως, η εγγυητική επιστολή κατά της εκτέλεσης που αφορά την προμήθεια δεν έχει αποδοθεί. Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Οι υπόλοιπες αποδόθηκαν.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Ως προς τα υποσυστήματα, επεστράφησαν με τις κρατήσεις που σας είπα προηγουμένως, σύμφωνα με τη σύμβαση. Αυτό –ακούστε- δεν το λέει μόνο η σύμβαση, το λέει και το Π.Δ. 284/1989 που αναφέρει στο άρθρο 34 πως όταν παραλαμβάνεται μέρος της προμήθειας, επιστρέφονται και οι ανάλογες εγγυητικές επιστολές.
Πράγματι, σε αυτή τη διάταξη που είναι αναγκαστικού δικαίου, είναι εναρμονισμένη και η σύμβαση με αυτό το δεδομένο, ώστε όποιο σύστημα παραλαμβανόταν….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό έγινε σαφές.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Έτσι, ακριβώς.
Έρχομαι λοιπόν και σας ξαναλέω ότι επειδή είμαι σίγουρος γι’ αυτό το πράγμα, γι’ αυτό και η εταιρεία έχει προσφύγει και στη διαιτησία. Προσέφυγε, επειδή δεν έγινε η αποδοχή του τελικού πρωτοκόλλου ακόμα από τον έχοντα τη νομική εξουσία. Δεν έχει γίνει ακόμα. Γι’ αυτό το λόγο ζητά τα λεφτά της που είναι η τελευταία πληρωμή συν τόκοι κ.λπ., ό,τι άλλο ζητά. Στη διαιτησία ζητά ένα ποσό άνω των 70 εκατομμυρίων, από τα 36-37 εκατομμύρια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή «εκεί που μας χρώσταγαν, να μας πάρουν και το βόδι».
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Τα συμπεράσματα δικά σας…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Λειτουργεί αυτό το σύστημα τώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Αυτό το ερώτημα που θέτετε είναι μεγάλο και φυσικά αυτό θα σας το απαντήσουν οι συνάδελφοι της Επιτροπής.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα έλεγα ότι οι χρήστες πρέπει να μας απαντήσουν.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Κύριε Πρόεδρε, επειδή αυτό το έργο είναι ένα θέμα, το οποίο πραγματικά το έχω δουλέψει πάρα πολύ σε βάθος, εγώ δεν θα πω αυτή τη στιγμή αν λειτουργεί ή δεν λειτουργεί το σύστημα. Θα έρθει η Επιτροπή να σας απαντήσει, μια Επιτροπή που οπωσδήποτε είναι ανεξάρτητη.
Θεωρώ, όμως, ότι μέσα στην Επιτροπή υπήρχαν υπεράξιοι συνάδελφοι, οι οποίοι εξέτασαν όλες τις παραμέτρους. Αυτό κατά τη δική μου κρίση, επειδή με ρωτήσατε.
Από εκεί και πέρα, αν λειτουργεί ή όχι το σύστημα αυτό, θα σας πω το εξής: Απ’ αυτά τα οποία γνωρίζω και επειδή παρακολούθησα μερικές δοκιμές, έβλεπα –φυσικά σε σύγκριση και απ’ αυτά που άκουγα και από τεχνικούς που ήξεραν- ….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εξ όσων εσείς καλά γνωρίζετε, όχι το τι ακούγατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Συγνώμη, εγώ δεν είμαι τεχνικός.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, αλλά το τι ακούγατε…
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Εντάξει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πείτε μας, συνεχίστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Το CDSS που ήταν το 2004 σε σύγκριση με εκείνο του 2008 είχε σημαντική διαφορά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήταν άλλο σύστημα;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βελτιωμένο;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Ήταν οπωσδήποτε πολύ πιο βελτιωμένο και πιστεύω ότι αυτό έγινε μετά από την πίεση…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και τη διαπραγμάτευση.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): …που άσκησαν υπηρεσιακοί παράγοντες.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τελικά λειτούργησε;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Ακόμα δεν έχει λειτουργήσει αυτό το σύστημα και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με ευθύνη ποίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Είναι ένα θέμα που πρέπει όλοι μας να δούμε με ποίου ευθύνη δεν έχει λειτουργήσει αυτή τη στιγμή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, δηλαδή το πληρώσαμε, το παραλάβαμε, απελευθερώσαμε κατά το μέρος που παραλάβαμε τις εγγυητικές επιστολές και το έχουμε κλειδωμένο.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Ακριβώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είστε ο δεύτερος μάρτυς που μας περιγράφει ακριβώς αυτό, ένα κλειδωμένο σύστημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Ακριβώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δηλαδή, με την έννοια της αχρηστίας.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Αν σας αρέσει, εγώ αυτή τη στιγμή είμαι απόλυτα αληθινός ως προς το θέμα αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι, δεν είναι τι μου αρέσει ή τι δεν μου αρέσει. Την αλήθεια θέλουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Ακριβώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γιατί έχετε ορκιστεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Και αυτή είναι η αλήθεια…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ότι το πήραμε και το κλειδώσαμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, το σύστημα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν το έχουμε ανάγκη δηλαδή ως σύστημα;
ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Σουπιώνης): Βεβαίως, το έχουμε ανάγκη.