Στο άλλο μισό της σφαίρας…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

che guevara fidel castroΑυτό που γνωρίζει ο Ομπάμα…
Φιντέλ Κάστρο
1 Μαΐου 2012 “Information Clearing House” –
Το πιο καταλυτικό άρθρο που έχω δει τελευταία περί Λατινικής Αμερικής γράφτηκε από τον Ρενάν Βέγκα Καντόρ, καθηγητή στο Εθνικό Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Μπογκοτά, και δημοσιεύθηκε προ τριημέρου στην ιστοσελίδα “Ρεμπελιόν” με τίτλο “Ηχώ της Συνόδου των Αμερικανικών Κρατών”.
Το άρθρο είναι σύντομο, και δεν χρειάζεται να το συνοψίσω εδώ. Όποιος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το αντικείμενο, μπορεί να το διαβάσει στην ιστοσελίδα [www.rebelion.org/noticia.php?id=148502]
Έχω επανειλημμένα αναφερθεί στην απεχθή συμφωνία που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής όταν ιδρύθηκε ο ΟΑΚ [Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών] στην συνάντηση των υπουργών εξωτερικών στην πόλη της Μπογκοτά, τον Απρίλιο του 1948. Από απλή σύμπτωση έτυχε να βρίσκομαι εκεί εκείνη την ημέρα, βοηθώντας στην οργάνωση ενός λατινοαμερικανικού  φοιτητικού συνεδρίου, βασικός σκοπός του οποίου ήταν ο αγώνας κατά των ευρωπαϊκών αποικιών και των αιμοσταγών τυραννικών καθεστώτων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ σ’ αυτό το ημισφαίριο.
Ένας από τους λαμπρότερους πολιτικούς ηγέτες της Κολομβίας, ο Χόρχε Ελιέσερ Γκαϊτάν, που είχε κατορθώσει να ενώσει, όλο και πιο ισχυρά, τα προοδευτικότερα τμήματα της κολομβιανής κοινωνίας που αντιστρατεύονταν τα δόλια έργα των βορειοαμερικάνων, είχε προσφέρει την υποστήριξή του στο συνέδριο των φοιτητών. Κανένας δεν αμφέβαλλε ότι θα κέρδιζε τις επερχόμενες εκλογές, δολοφονήθηκε όμως προδοτικά. Ο θάνατός του οδήγησε σε μιαν εξέγερση που κρατήθηκε ζωντανή για παραπάνω από μισόν αιώνα.
Κοινωνικοί αγώνες συμβαίνουν εδώ και χιλιετίες, από τότε που οι άνθρωποι, καταφεύγοντας στους πολέμους, μπόρεσαν να διατηρούν ένα πλεόνασμα παραγωγής για να ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες του βίου.
Ως γνωστό, τα χρόνια της σωματικής υποδούλωσης, της πιο βάρβαρης μορφής εκμετάλλευσης, συνεχίζονταν μέχρι σχεδόν ένα αιώνα πριν από σήμερα, όπως συνέβαινε και στην πατρίδα μας κατά τα τελευταία στάδια της ισπανικής αποικιοκρατίας.
Ακόμη και στις ΗΠΑ, η δουλεία των απογόνων των αφρικανών συνεχίστηκε μέχρι την προεδρία του Αβραάμ Λίνκλον. Αυτή η πρωτόγονη μορφή δουλείας καταργήθηκε εκεί τριάντα μόλις χρόνια πριν την κατάργησή της στην Κούβα.
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ονειρευόταν την ισότητα για τους μαύρους αμερικανούς  μέχρι πριν 44 σχεδόν χρόνια, όταν τον δολοφόνησαν το 1968.
Η επιταχυνόμενη εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας υπήρξε σημείο των καιρών μας. Είτε το έχουμε αντιληφθεί είτε όχι, αυτό ακριβώς θα σημαδέψει το μέλλον της ανθρωπότητας. Πρόκειται για μιαν εντελώς καινούργια εποχή. Αυτό που προβάλλεται σε κάθε γωνιά αυτού του παγκοσμιοποιημένου πλανήτη είναι ο πραγματικός αγώνας του είδους μας για την επιβίωσή του.
Όσο για τώρα, όλα τα έθνη της Λατινικής Αμερικής, ιδιαίτερα το δικό μας, θα επηρεσθούν από την διεργασία που συμβαίνει σήμερα στην Βενεζουέλα, την ιδιαίτερη πατρίδα του Απελευθερωτή της Αμερικής.
Δεν χρειάζεται, νομίζω, να επαναλάβω πράγματα που γνωρίζετε: τους στενούς δεσμούς που υφίστανατι μεταξύ του λαού μας και του λαού της Βενεζουέλας και του Ούγο Τσάβεζ, εμπνευστή της Μπολιβαριανής Επανάστασης, και του Ηνωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος που ο ίδιος ίδρυσε.
Μια από τις πρώτες δράσεις που προώθησε η Μπολιβαριανή Επανάσταση ήταν η ιατρική συνεργασία με την Κούβα. Πρόκειται για ένα πεδίο στο οποίο η χώρα μας έχει επιτύχει ένα ειδικό πλεονέκτημα, που αναγνωρίζεται σήμερα από την διεθνή κοινή γνώμη. Χιλιάδες κέντρα υγείας, εξοπλισμένα με πρώτης γραμμής τεχνολογία κατασκευασμένη από την πιο εξειδικευμένη βιομηχανία του κόσμου, ιδρύθηκαν από την βολιβιανή κυβέρνηση για την παροχή ιατρικής βοήθειας στον λαό της. Ο Τσάβεζ ο ίδιος δεν επέλεξε να πάει στις ακριβές ιδιωτικές κλινικές για να φροντίσει την υγεία του. Εμπιστεύθηκε τις ίδιες ιατρικές υπηρεσίες που προσέφερε στον λαό του.
Επί πλέον, οι γιατροί μας αφιέρωσαν μέρος του χρόνου τους στην εκπαίδευση βενεζουελανών γιατρών μέσα σε αίθουσες διδασκαλίας καταλλήλως εξοπλισμένες από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Ο λαός της Βενεζουέλας, ασχέτως προσωπικού εισοδήματος, άρχισε να δέχεται τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρουν οι γιατροί μας. Σήμερα είναι μεταξύ των καλύτερα ιατρικά εξυπηρετούμενων λαών στον κόσμο, και το επίπεδο της υγεία τους έχει αρχίσει να βελτιώνεται ολοφάνερα σε όλους τους τομείς.
Ο πρόεδρος Ομπάμα το ξέρει αυτό πολύ καλά κι έχει μιλήσει γι’ αυτό με μερικούς από τους επισκέπτες του. Αφελώς είπε σε κάποιον από αυτούς: “Το πρόβλημα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν στρατιώτες, ενώ η Κούβα, ωστόσο, στέλνει γιατρούς”.
Ο Τσάβεζ, ένας ηγέτης που δεν έχει πάρει ανάσα ούτε λεπτό τα τελευταία δώδεκα χρόνια και έχαιρε μιας σιδερένιας υγείας, χτυπήθηκε, ωστόσο, από μια απροσδόκητη αρρώστια, την οποία διέγνωσε και θεραπεύει το ίδιο εξειδικευμένο προσωπικό που τον βοηθούσε συνήθως. Δεν στάθηκε εύκολο να τον πείσουν ότι χρειάζεται να προσέξει απόλυτα την υγεία του. Από την στιγμή εκείνη, με μια παραδειγματική διαγωγή, ακολούθησε αυστηρά την αγωγή που του συνέστησαν χωρίς να παραμελεί τα καθήκοντά του ως αρχηγός του κράτους και ηγέτης της χώρας του.
Θα αποτολμούσα να χαρακτηρίσω την στάση του ηρωϊκή και πειθαρχημένη. Ούτε στιγμή δεν λησμονεί τις υποχρεώσεις του, κάποιες φορές μάλιστα μέχρι σημείου εξάντλησης. Είμαι μάρτυρας γι’ αυτό, γιατί δεν έχω πάψει να βρίσκομαι σε επαφή και συνεννόηση μαζί του. Δεν σταμάτησε να αφιερώνει την γόνιμη ευφυΐα του στην μελέτη και ανάλυση των προβλημάτων της  χώρας του. Βρίσκει μάλλον διασκεδαστικές τις μοχθηρές παρατηρήσεις και συκοφαντίες των φερέφωνων της ολιγαρχίας και της αυτοκρατορίας. Ποτέ δεν τον άκουσα να ξεστομίζει καμμία βρισιά ή κακοήθη παρατήρηση όποτε αναφέρεται στους εχθρούς του. Δεν είναι τέτοια η γλώσσα του.
Ο εχθρός γνωρίζει τα ιδιώματα του χαρακτήρα του και συνεχώς πολλαπλασιάζει τις προσπάθειές του, με σκοπό να διαβάλει και να χτυπήσει τον πρόεδρο Τσάβεζ. Εγώ, πάλι, δεν διστάζω να διακηρύξω την ταπεινή μου γνώμη -η οποία προκύπτει από πάνω από μισόν αιώνα αγώνων- πως η ολιγαρχία δεν θα μπορέσει ποτέ ξανά να κυβερνήσει αυτή την χώρα. Αυτός είναι ο λόγος που η απόφαση των ΗΠΑ να προωθήσουν την ανατροπή της Μπολιβαριανής κυβέρνησης υπό αυτές τις συνθήκες αποβαίνει πηγή ανησυχίας.
Πέραν αυτού, η επιμονή σε μια συκοφαντική εκστρατεία που ισχυρίζεται ότι στους κόλπους της Μπολιβαριανής κυβέρνησης μαίνονται οι διαμάχες για την ανάληψη της ηγεσίας της επαναστατικής κυβέρνησης, αν ο πρόεδρος δεν μπορέσει να ξεπεράσει την αρρώστια του, ισοδυναμεί με την κατασκευή ενός χονδροειδούς ψέμματος.
Το αντίθετο μάλιστα, βρέθηκα σε θέση να διακρίνω την πιο σφιχτή ενότητα ανάμεσα στους αρχηγούς της Μπολιβαριανής Επανάστασης.
Υπό τέτοιες περιστάσεις, το όποιο λάθος του Ομπάμα θα μπορούσε να προκαλέσει ποτάμια αίματος στην Βενεζουέλα. Το αίμα της Βενεζουέλας είναι επίσης αίμα και του Ισημερινού, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Βολιβίας, της Χιλής, της Ουρουγουάης, της Κεντρικής Αμερικής, της Δομηνικανής Δημορατίας και της Κούβας.
Είναι απαραίτητο να έχει ο καθένας στον νου του αυτήν την πραγματικότητα, όταν αναλύει την πολιτική κατάσταση στην Βενεζουέλα.
Γινεται τώρα κατανοητό, γιατί ο ύμνος των εργατών είναι ένα κάλεσμα ν’ αλλάξουμε τον κόσμο ξεμπερδέυοντας με την αστική αυτοκρατορία;

Ε. Τρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ