Πρωτοφανής επίθεση του Γιώργου Κύρτσου στον Συρίγο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτά που είπε ο Συρίγος στη Βουλή για την αντίσταση στη δικτατορία είναι ακροδεξιά,βλακώδη και προσβλητικά.
Η αφωνία Μητσοτάκη-ο οποίος παινεύεται ότι ήταν αντιστασιακός από 6 μηνών-
λέει πολλά..

Συρίγος: Άρωμα το Πολυτεχνείο! Δεν έριξε τη χούντα!

7B38F65A 8F61 421E BD17 665222CF279C

Επική γκάφα του υφυπουργού Παιδείας (και καθηγητή πανεπιστημίου…) Άγγελου Συρίγου που ισχυρίσθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ότι η χούντα δεν έπεσε από το Πολυτεχνείο, τους αντιδικτατορικούς αγώνες και τις λαϊκές αντιδράσεις, αλλά από την τραγωδία της Κύπρου. Μάλιστα έκανε λόγο για τον «πολιτικό μύθο και το «άρωμα» του Πολυτεχνείου».

Την παραίτηση του υφυπουργού θα ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας. Όλα τα κόμματα αποδοκίμασαν τον υπουργό, ενώ ο προεδρεύων Χαράλαμπος Αθανασίου δεν έδινε τον λόγο στη ΝΔ για να υπερασπιστεί τον υπουργό της! Και εννοείται ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρέμεινε σιωπηλή στα 45 λεπτά που ο υπουργός της δεχόταν ισχυρές πιέσεις. Με δύο λόγια: ουδείς κάλυψε τον Αγγ. Συρίγο που άλλαξε επί το δυσμενέστερο για την κυβέρνηση το κλίμα και την πολιτική ατζέντα στη Βουλή.

Ενδεικτικό του κλίματος που δημιούργησε ο Αγγ. Συρίγος ήταν η απαξιωτική φράση του «οι εθιμοτυπικές πορείες του ΣΥΡΙΖΑ στην πρεσβεία των ΗΠΑ είναι τόσο ανατρεπτικές που καταλήγουν σε ταβέρνες να τρώνε παϊδάκια».

Αμέσως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης κάλεσε τον υφυπουργό Παιδείας να αφαιρέσει από τα πρακτικά τις αναφορές του στο 1974. «Ουδέποτε έχει προβληθεί αυτό το αφήγημα, το οποίο είναι απολύτως ανιστόρητο. Για να γνωρίζετε κύριε Συρίγο, είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε, ότι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας υπήρχαν πολύ μεγάλες, μαζικές διαδηλώσεις από την κηδεία του Παπανδρέου το 1968 και μέχρι το 1974», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και τόνισε ότι «οι προσπάθειες για να ξαναφτιάξετε την ιστορία για εκείνη την περίοδο για να φτιάξετε ένα εύπεπτο αφήγημα και το μεταπολιτευτικό πανεπιστήμιο είναι άκρως απαράδεκτη, είναι ύβρις για αυτήν την αίθουσα. Είναι απολύτως ανιστόρητο λυπάμαι πάρα πολύ. Η επταετία ήταν κατάστικτη από μαζικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις».

«Κατέχετε τον θώκο του υπουργού παιδείας. Είναι προσβολή, να ανασκευάσετε», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «υπήρχαν εξορίες κυνηγητά των δημοκρατικών και των αριστερών κι εσείς έρχεστε εδώ για να ξανά γράψετε την ιστορία. Διαχωρίζω τη θέση σας από αυτήν της ΝΔ μετά το 1974 και τον Κωσταντίνο Καραμανλή. Είναι τομή αυτό που κάνετε, είναι κάτι το οποίο άρχισε από τον Αντώνη Σαμαρά, τον ΛΑΟΣ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν μπορείτε εσείς να προσβάλλεται τις αξίες που εμπνέουν ακόμα την νέα γενιά και τους ανθρώπους αυτό του τόπου. Να ανασκευάσετε».

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου η οποία δεν θέλησε να τοποθετηθεί! «Θα περιμένουμε να ακούσουμε το για το τι εννοούσε για τον μύθο του πολυτεχνείου και μετά θα τοποθετηθούμε γιατί κανείς δεν μπορεί αμφισβητεί τους αγώνες του ελληνικού λαού απέναντι στην χούντα», είπε…

Ευτυχώς για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μίλησε ο Χάρης Καστανίδης ο οποίος ζήτησε να υπάρξει χρήση του κώδικα κοινοβουλευτικής δεοντολογίας εναντίον του υφυπουργού Παιδείας. «Δεν υπάρχει πολιτικός μύθος κύριε υπουργέ. Υπάρχει ιστορία αυτού του τόπου, την οποία πρέπει όλοι να σεβόμαστε. Ελπίζω να αναγνωρίσετε το ολίσθημα σας», τόνισε.

«Το να σας πω ότι δεν ντρέπεστε είναι λίγο. Πολύ λίγο γιατί τα είπατε όλα συνειδητά. Και επειδή είστε καθηγητής του πανεπιστημίου θέλω να σας πω να διαβάζετε και λίγο ιστορία. Η αντίσταση στην χούντα άρχισε αμέσως με την κήρυξη της δικτατορίας και πήρε πάρα πολλές μορφές. Και δεν ήτανε μια στιγμή του πολυτεχνείου, ήταν αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και πρόσθεσε με νόημα: «και να μην ανοίξω το στόμα μου και το ότι έγιναν πολύ που ήταν στην χούντα. Έγιναν πρόεδροι και διοικητές». «Νομίζετε κύριε Συρίγο με αυτά τα ανιστόρητά τα οποία λέει ότι θα βάλτε φρένο στο φοιτητικό κίνημα; Είστε βαθιά νυκτωμένος. Γελασμένος. Γιατί ακόμη και τα συνθήματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα», ανέφερε ο Θ. Παφίλης.

Στο προσωπικό του βίωμα όταν ο πατέρας του ήταν φυλακισμένος και βασανιζόταν από τη χούντα, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης λέγοντας ότι «και οι δεξιοί που ήτανε γείτονες μας ερχόταν και μας τάιζαν εκ περιτροπής. Έτσι έζησα εγώ στη χούντα».

Ακολούθησε μεγάλη ένταση με τον Νίκο Φίλη που ζητούσε να ανακαλέσει ο υφυπουργός Παιδείας. Όμως ο Αγγ. Συρίγος επέμεινε: «είναι προφανές ότι ένας τέτοιος λόγος ενοχλεί την αντιπολίτευση, διότι αναφέρθηκα ρητώς και σας το λέω ότι το καθεστώς δεν έπεσε από την αντίδραση του λαού αλλά υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας», είπε και πρόσθεσε: «ανέφερα ότι το πιο σημαντικό γεγονός λαϊκής αντιστάσεως ήταν το πολυτεχνείο. Υπήρχε βεβαίως συμμετοχή στην κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχαν οι μαζικές λαϊκές αντιδράσεις που θα έριχναν το καθεστώς. Αν κάποιος πιστεύει αυτό να έρθει να μου πει πως έπεσε η χούντα». «Επιλέξει ανέφερα λοιπόν για το πολυτεχνείο ότι επειδή ήταν το φωτεινό γεγονός μαζικής λαϊκής αντιδράσεως, γι’ αυτό προσέλαβε μυθικές διαστάσεις μέρα 974. Όλη αυτή η προσπάθεια διαστρεβλώσεις αυτό που είπα, είναι σαφές ότι στοχεύει σε ένα μόνο πράγμα. Να αλλάξουμε την συζήτηση με το παρόν νομοσχέδιο, να πάμε και να αρχίσουμε να λέμε, πόσοι αντιστάθηκαν στην χούντα και πόσοι όχι», είπε ο Αγγ. Συρίγος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ