Για άλλη μια φορά η Ελλάδα πρωτοτυπεί παγκοσμίως και ουσιαστικά ΑΠΑΓΟΡΕYΕΙ το άθλημα του Windsurfing και όχι μόνον (Kite Surf , Surf, SUP) όταν, λέει, ”οι συνθήκες είναι δυσμενείς” και “η ένταση του ανέμου είναι άνω των 6 Beaufort”. ( Έγκριση τροποποίησης του Γενικού Κανονισμού Λιμένων αριθμ. 20 «Ταχύπλοα (ταχυκίνητα) σκάφη και λοιπά θαλάσσια μέσα αναψυχής» 30/5/2018 Αριθμ. 2133.1/39328/2018).
Όλα ξεκίνησαν όταν χρειάστηκε να επέμβει ένα Super Puma για την διάσωση (που τελικά δεν χρειάστηκε) ενός SUP στην Αρτέμιδα και βγήκε στην τηλεόραση μια έγκριτη, κατά τα άλλα δημοσιογράφος, αλλά με καμία γνώση πάνω στο θέμα (όπως άλλωστε και όλοι όσοι ασχολούνται με τέτοια θέματα όντας άσχετοι με τα αντικείμενα) και βροντοφώναξε ‘’έλεος πια, δεν μπορεί να πληρώνουμε την αποκοτιά του καθένα’’.
Γιατί κυρία μου, κάθε χρόνο δεν τρέχουνε διασώστες και ελικόπτερα σε ορειβάτες, κυνηγούς, χαμένους περιπατητές, σκιέρ, κολυμβητές, κάθε λογής εξαφανισμένους και για ότι άλλο χρειαστεί; Ναι; Όοοχι! Αυτά που ξέραμε, να τα ξεχάσουμε. Κόβονται δια νόμου όλα. Θα επιτρέπονται μόνο οι συνεχείς διασώσεις λαθρομεταναστών (που καλώς γίνονται, δεν μας φταίνε τίποτα οι άνθρωποι). Αυτό μάλιστα, δεν το κοστολογεί η κυρία, είναι δωρεάν!
Έχει λοιπόν ξεκινήσει ένας πανελλαδικός ”διωγμός”, με πολύ υψηλά πρόστιμα που πέφτουν βροχή και που τελικά οδηγούν ανθρώπους που ασχολούνται με το sport 40 και πλέον χρόνια, να σκέπτονται αν θα πάνε στη θάλασσα.
Τον Ιούλιο του 2020, επιβλήθηκε στην πρωταθλήτρια Windsurfing Σοφία Κουκουζέλη,πρόστιμο γιατί έκανε προπόνηση με ΄΄ισχυρούς ανέμους’’. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνω ότι καμία Λιμενική αρχή δεν φέρει μαζί της όργανο μέτρησης έντασης ανέμου (Μποφορόμετρο) αλλά όλα εξαρτώνται από την πρόβλεψη της ΕΜΥ.
Δηλαδή, αν η ΕΜΥ δίνει 7 bf στο Κάβο Ντόρο, αυτό επηρεάζει και την Αρτέμιδα ασχέτως αν τοπικά έχει μόνο 5 bf ή αν η πρόβλεψη έχει πέσει έξω.
Το καλοκαίρι του 2020 επίσης, και εδώ αρχίζει το ωραίο, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τουρίστες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας (Σαντορίνη, Ρόδος κ.α.) με άμεσο αποτέλεσμα τον πανευρωπαϊκό, αν όχι παγκόσμιο, εξευτελισμό της Πατρίδας μας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την συγγραφή άρθρων ξένων κορυφαίων περιοδικών του χώρου όπως το Γερμανικό ‘’SURF” που εκτός της κατακραυγής έκαναν και έρευνα αγοράς ρωτώντας ‘’Θα επιλέγατε την Ελλάδα για τις σερφοδιακοπές σας;;;’’ Ταυτόχρονα, οι καλοί μας γείτονες, βγήκαν στη επίθεση, διαφημίζοντας τα παράλιά τους ως ‘’fine free’’ ελεύθερα από πρόστιμα για Unlimited Bf !!!!
Τώρα, φανταστείτε Έλληνα λιμενικό, να πλησιάζει σε παραλία του τόπου του και να μοιράζει πρόστιμα (500 έως 1000€ και άνω) σε Ιταλούς, Γάλλους, Γερμανούς Αυστριακούς και όλες τις υπόλοιπες εθνικότητες του πλανήτη. Αλήθεια, οι δικοί τους άνθρωποι, ξενοδόχοι, εστιάτορες και λοιποί επαγγελματίες του τόπου πως θα αντιδρούσαν. Μιλάμε για ΣΕΡΦΟΤΟΥΡΙΣΜΟ, μια λέξη που διαπίστωσα προσωπικά ότι κάποιοι αγνοούν ως λέξη στο υπουργείο Τουρισμού, το οποίο και αυτό, σφυρίζει αδιάφορα ενώ είναι το άμεσα πληττόμενο.
Στο σημείο αυτό, αξίζει υπενθυμίσω ότι στην Ελλάδα μας, πριν από λίγα μόλις χρόνια, απαγορευόταν και η αυτόνομη κατάδυση (μπουκάλες) σε όλη την επικράτεια, πλην 5 – 6 σημείων, γιατί όλη η χώρα ήταν χαρακτηρισμένη ως “αρχαιολογικός χώρος” και άρα δεν υπήρχε Καταδυτικός Τουρισμός στη χώρα μας. Ευτυχώς με ενέργειες κάποιου υπουργού, τότε, που θέλησε να εκπαιδευτεί και να ασχοληθεί με την συγκεκριμένη δραστηριότητα, επετράπη η κατάδυση σε όλη την επικράτεια εκτός από συγκεκριμένα σημεία, που πολύ σωστά και λογικά πρέπει να απαγορεύεται. Έκτοτε ο καταδυτικός τουρισμός ακμάζει στην χώρα μας, όπως της αξίζει.
Ας μην αφήσουμε λοιπόν να συμβεί το ίδιο και στον Σερφοτουρισμό μας γιατί η Ελλάδα αποτελεί ταξιδιωτικό προορισμό για το συγκεκριμένο και όχι μόνο άθλημα σε Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Λευκάδα, Κάρπαθο, Κρήτη, Ρόδο και πολλά άλλα σημεία της. Αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος διεξάγονται κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα.
Τέλος και για να τοποθετήσουμε το θέμα στη σωστή του βάση, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι το Windsurfing ουσιαστικά ξεκινά από τα 5 και άνω beaufort (σε όλον τον πλανήτη). Στο εξωτερικό, μάλιστα, το άθλημα διεξάγεται στα 7 ή και τα 8 bf και με την επιφυλακή της Ακτοφυλακής !!!!! Στην Ελλάδα η Λιμενική Αστυνομία ομολογεί ότι ‘’δεν βγαίνει με 6 bf’’ Άρα, γιατί συζητάμε, όταν έχουμε τον λόγο και αυτός είναι η διαχρονική, διακομματική κρατική ανικανότητα, ασχετοσύνη, ανημποριά, για άλλη μια φορά. Το 2022, με τόση τεχνολογία διαθέσιμη και τόσο εξελιγμένα σκάφη διάσωσης, το Ελληνικό Λιμενικό δηλώνει αδυναμία. Φυσικά δεν φταίνε οι Λιμενικοί αλλά οι υπεύθυνοι του σώματος, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως δηλώνουν και εγγράφως αναρμόδιοι! Μάλιστα !
Κατόπιν τούτων, κατατέθηκαν υπομνήματα στο Υπ. Ναυτιλίας, έγιναν συναντήσεις και συζητήσεις, ο Νίκος Κακλαμανάκης ασχολήθηκε προσωπικά και πρότεινε λύσεις, ενημερώθηκε το Υπ. Τουρισμού, η Γεν. Γραμ. Αθλητισμού, η Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και το κυριότερο, σε όλη την αλληλογραφία είναι αποδέκτης το γραφείο Πρωθυπουργού, με επανειλημμένες οχλήσεις-υπενθυμίσεις μέσω mail αλλά ούτε μία έστω και τυπική απάντηση από αυτό. Αδιαφορία πλήρης. Κύριε Πρωθυπουργέ, σας εκθέτουν !!!!
Θα δείξουμε, έστω και τώρα, στο πάρα πέντε, λίγη σοβαρότητα πριν γίνουμε διεθνώς ρεζίλι, ή το σύνθημα θα είναι πλέον << ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ>>, άλλωστε καφενείο είμαστε.