Δεν την εμπιστεύονται;
Εχουμε ξαναγράψει και επιμένουμε ότι το Σύνταγμα μας είναι από τα πιο άψογα, νομοτεχνικά και ουσιαστικά, προσφέροντας δυνατότητες λύσεων και στο πιο δύσκολο πρόβλημα.
Για το θέμα, επί παραδείγματι, που έχει τεθεί, σε σχέση με τις διερευνητικές εντολές και το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, στο άρθρο 37 παρ. 3 αναφέρονται και τα εξής: «Εάν οι διερευνητικές εντολές αποβούν ατελέσφορες, ο Πρόεδρος της της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς και επιδιώκει το σχηματισμό κυβερνήσεως από όλα τα κόμματα προς διενέργεια εκλογών».
Τι σημαίνει αυτό; Οπως επεξήγησε και ο τότε εισηγητής της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ) Αναστάσιος Πεπονής, παρέχεται η δυνατότητα στον Ανώτατο Αρχοντα, κατά την άσκηση του ρυθμιστικού του ρόλου, να επιδιώξει, εφόσον αποτύχουν οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, που να διαθέτει διαπιστωμένα την πλειοψηφία της Βουλής, να καλέσει τους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων, που μετέχουν στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, προκειμένου να συμφωνήσουν από κοινού στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης, που θα αναλάβει, ως υπηρεσιακή, τη διεξαγωγή των (νέων) εκλογών.
Ο επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης, θα είναι πρόσωπο στο οποίο θα συμφωνήσουν τα κόμματα, πριν φτάσουμε στο διορισμό πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τη ρητή δέσμευση να είναι ένας εκ των επικεφαλής των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας.
Τι σημαίνει τούτο; Πως, ακόμη κι αν δε συμφωνήσουν τα κόμματα στο σχηματισμό κυβέρνησης, που να διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχουν την ύστατη ευκαιρία να συμφωνήσουν τουλάχιστον ως προς τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ώστε μέσω αυτής να έχουν τα ίδια την ευθύνη διαχείρισης μιας κρίσης, αν ο μη γένοιτο προκύψει.
Ώστε να μην αφεθούν οι τύχες της χώρας, σε μια απευκταία στιγμή, στη δικαιοδοσία ενός ανώτατου δικαστικού. Αλήθεια, γιατί αποκλείουμε τη δυνατότητα μιας τέτοιας προσωπικότητας, να διαχειριστεί μια τέτοια δύσκολη κατάσταση;
Πρώην πρόεδρος Ανώτατου Δικαστηρίου δεν είναι και η νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Εκείνη δε θα κληθεί, έστω και στο τέλος της τετραετίας να αναλάβει την ευθύνη των αναγκαίων χειρισμών, συνεπικουρώντας και την υπηρεσιακή κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή;
Θα το επαναλάβουμε: Δεν εμπιστεύονται τα κόμματα, ειδικά δε ο πρωθυπουργός, τη σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το λένε εκ πλαγίου;
ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ – Έντυπη Kontra News