Έχει ψυχή η Νίκη Κεραμέως ; Μάλλον, για να λένε οι ΔΑΠίτες, που ξέρουν καλύτερα, ότι «την πούλησε για την εξουσία». Προφανώς την πούλησε ακριβά: εσχάτως η κυρία, εμφανίζεται σε φιλοκυβερνητικά μίντια , ως… πιθανή διάδοχος του Μητσοτάκη. Άβυσσος η ψυχή του πολιτικού. Η Κεραμέως πρωτομπήκε στη Βουλή από το Επικρατείας και ανήκει στο είδος των πολιτικών που ανέδειξε στη ΝΔ ο Σαμαράς- αραιώνοντας την καραμανλική Δεξιά με τοξικές ιδέες και φιγούρες από τα «άκρα».
Από τη μια η ομάδα που απευθύνεται στα κατώτερα αισθήματα της κοινωνίας – Αδωνις, Βορίδης, Πλεύρης – προικισμένοι ιδεολογικά από τον Καρατζαφέρη. Από άλλη η εκπροσώπηση της άρχουσας τάξης, με την κόρη του καθηγητή με τις βυζαντινές ρίζες, σπουδές στη Σορβόννη και το Χάρβαρντ και το διαχρονικό συντηρητισμό της ελίτ. Οι απόψεις της για την Ιστορία, τα Θρησκευτικά, την «διαγωγή»- ή τις αμβλώσεις, πριν το αλλάξει- ήταν ανατριχιαστικές για ευρωπαϊκή χώρα .
Ως υπουργός αποδείχθηκε αναλώσιμη. Αλλά το μακρύ χέρι του Σαμαρά- και της αστικής Αθήνας- την προστάτευσε σε δυο ανασχηματισμούς. Επαληθεύοντας όσους λένε ότι μεγάλη ιδέα για το μέλλον της, κατάρτισε ένα νομοσχέδιο- τσελεμεντέ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα». Είναι το απωθημένο κάθε υπουργού Παιδείας: να κάνει μια «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» με το όνομά του .
Αλλά καμία τέτοια «μεταρρύθμιση» δεν άντεξε περισσότερο από την άφιξη του διάδοχου του, που την αντικατέστησε με τη δική του. Η πλούσια- κατά το πόθεν έσχες της – μεγαλοδικηγόρος εκ μεγαλοδικηγόρων, ετοιμάζει κάτι πιο εντυπωσιακό: δεν θα μεταρρυθμίσει απλώς το δημόσιο πανεπιστήμιο. Θα το καταργήσει. Τη θέση των ΑΕΙ θα πάρουν μονάδες που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Κυρίως για τους ιθαγενείς που δεν μπορούν να αγοράσουν ανώτατη εκπαίδευση στην υπερωρία.
Αλλά δεν θα είναι και εντελώς τζάμπα. Άλλωστε το κράτος έχει πρόσθετα έξοδα, με τη περίφραξη και την αστυνόμευση των ακαδημαϊκών χώρων. Τα ΑΕΙ θα βάλουν την περιουσία τους. Και -σαν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Χατζηδάκη- θα τη διαχειρίζονται ιδιώτες. Business as usual.
Σ αυτή τη βίαιη και αντιεκπαιδευτική παρέμβαση αντέδρασαν ακόμη και οι κυβερνητικοί στα ΑΕΙ. «Βαθιά αναχρονιστική» τη βρίσκει η ΔΑΠ και βγαίνει στο αντάρτικο: «Εμείς με τους φοιτητές, αυτοί με τα συμφέροντα, εμείς στα αμφιθέατρα, αυτοί στα υπουργεία». Η ακαδημαϊκή κοινότητα συσπειρώνεται απέναντι στον μηχανισμό που καταλύει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ για να τα παραδώσει σεδιορισμένα όργανα και πρακτικές της αγοράς. Αυτό που επιχειρεί η Κεραμέως θα αποτύχει, γιατί δεν απέχει από πλιάτσικο. Λεηλατεί, ανιστόρητα μια κοινωνική κατάκτηση που εδραιώθηκε με τους αγώνες γενεών: τη δωρεάν παιδεία!