Τον εκνευρισμό του εξέφρασε ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Αντρέι Κοβάτσεφ με την επίσκεψη του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Στέφο Πενταρόφσκι, στη γενέτειρα, Στρούγκα, των Ντιμίταρ και Κωνσταντίν Μιλαντίνοφ, που σύμφωνα με τη Βουλγαρία είναι Βούλγαροι ποιητές, λαογράφοι και ακτιβιστές του βουλγαρικού εθνικού κινήματος επί οθωμανικής κατοχής, ενώ για τους Σλάβους των Σκοπίων είναι ‘Μακεδόνες’ που αγωνίστηκαν για μια ανεξάρτητη ‘Μακεδονία’.
Ο Πενταρόφσκι επισκεπτόμενος τη Στρούγκα έγραψε στο βιβλίο των εντυπώσεων των δύο ποιητών:
«Σήμερα επισκέφτηκα το Μνημείο των διάσημων αναβιωτών του 19ου αιώνα, Ντιμίταρ και Κωνσταντίν Μιλαντίνοφ, στη γενέτειρά τους Στρούγκα. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα των αδελφών Μιλαντίνοφτσι που είναι ενσωματωμένη στη συλλογική μας μνήμη είναι ουσιαστικής σημασίας για τον ‘μακεδονικό’ πολιτισμό και παράδοση. Η υποχρέωση να τιμούμε και να εκτιμάμε το έργο τους είναι τιμή και προνόμιο για τον καθένα μας».
Σύμφωνα, όμως, για τον Κοβάτσεφ, «πρόκειται για μη συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις της γαλλικής πρότασης και μη τήρηση της Συμφωνίας Φιλίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας. Για τον ίδιο, αυτά τα έγγραφα θα αποτελέσουν το βασικό, οριζόντιο κριτήριο για την πρόοδο των Σκοπίων στον δρόμο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.
«Η αναφορά στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης στα πρωτόκολλα του άρθρου 12 της Συμφωνίας υποχρεώνει τους αξιωματούχους της Βόρειας Μακεδονίας να τηρούν, στις επίσημες εμφανίσεις τους, τις αφηγήσεις που έχει ήδη ορίσει η μικτή ιστορική επιτροπή για τους χαρακτήρες και τα γεγονότα της κοινής μας ιστορίας».
Ο Βούλγαρος πολιτικός θα καταλήξει:
Ο Πενταρόφσκι δεν θα μπορέσει να σώσει το γεγονός ότι έχουν την ίδια σημασία για τον βουλγαρικό πολιτισμό, αυτό που λέει ‘μακεδονικό πολιτισμό’ και κυρίως δεν θα μπορεί να σιωπήσει ότι οι ίδιοι αποκαλούν την ποιητική τους συλλογή “Βουλγαρικά δημοτικά τραγούδια”, και η γλώσσα στην οποία είναι γραμμένα είναι η βουλγαρική και οι ίδιοι είναι Βούλγαροι, όπως σημειώνει η ενημερωτική ιστοσελίδα των Σκοπίων ‘mkd.mk’.
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος