Επιπλέον κόστος έως 500 ευρώ το μήνα ανά νοικοκυριό, εάν η Ρωσία κόψει το φυσικό αέριο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι από εκείνα τα εφιαλτικά σενάρια που δεν θέλουμε ούτε καν να σκεφτόμαστε ότι μπορεί να γίνουν πραγματικότητα, αλλά έρχεται τώρα η Goldman Sachs να μας «στείλει» με τις εκτιμήσεις της για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην Ευρώπη, αν κι εφόσον η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει οριστικά τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, καθώς μας δίνει μια πιο χειροπιαστή εικόνα, μιλώντας με συγκεκριμένα… ανατριχιαστικά νούμερα!

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά, στην απευκταία περίπτωση που ο Πούτιν αποφασίσει να αφήσει τη Γηραιά Ήπειρο χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο, η επιβάρυνση για κάθε νοικοκυριό θα είναι τεράστια, καθώς ενδέχεται να φτάνει μέχρι και τα 500 ευρώ το μήνα ή 5.650 ευρώ το χρόνιο. Συγκεκριμένα το ενεργειακό κόστος θα αυξηθεί κατά περίπου 65% σε σύγκριση με σήμερα, που η τιμή της μεγαβατώρας ήδη βρίσκεται σε αδιανόητα ύψη, ξεπερνώντας τα 170 ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 3 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και 15 μεγαβατώρες φυσικού αερίου ετησίως, θα πρέπει να καταβάλλει επιπλέον περί τα 470-500 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με τον επενδυτικό κολοσσό, το κόστος αυτό θα είναι αυξημένο κατά 300% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020.

Όπως τονίζει η Goldman Sachs, η περαιτέρω εκτόξευση της ήδη ακριβής ενέργειας θα συμπιέσει τα περιθώρια κέρδους των ευρωπαϊκών ενεργειακών βιομηχανιών, όπως είναι π.χ. οι χημικές βιομηχανίες, οι βιομηχανίες γυαλιού, χαρτιού, χάλυβα, τσιμέντου, κεραμικής, ενώ δεν αποκλείεται ορισμένες βιομηχανίες που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου να έχουν ελλείψεις και να αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή τους. Σε σύγκριση, εξάλλου, με το 2020, η Goldman Sachs υπολογίζει ότι το συνολικό κόστος για τις βιομηχανίες έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 200%, σύμφωνα με στοιχεία από τη ρυθμιστική αρχή ARERA.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα έλλειψης ενέργειας θα αντιμετωπίσουν η Γερμανία και η Ιταλία, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, καθώς, σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει την κάνουλα, θα επηρεαστεί περίπου το 65% έως 80% της βιομηχανικής τους παραγωγής. Ειδικότερα στη Γερμανία, ένα πλήρες κλείσιμο θα έχει μακροπρόθεσμες και ουσιαστικές συνέπειες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Υπολογίζει ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα αντιμετωπίζει έλλειψη περίπου 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, κάτι που θα επηρεάσει περίπου το 65% των βιομηχανιών της, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν ληφθούν μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης.

Τρομακτικό το κύμα ακρίβειας που θα «χτυπήσει» την Ευρωζώνη

Παράλληλα, το κύμα ακρίβειας σε όλα τα επίπεδα θα είναι τρομακτικό και οι συνέπειες θα γίνουν άμεσα ορατές σε όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης. Και αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο που εισάγει από τη Ρωσία κατά κύριο λόγο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Κάτι που σημαίνει, για παράδειγμα, πως εάν ο Nord Stream 1, που έχει διακόψει την παροχή φυσικού αερίου για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης, δεν ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία του στις 21 Ιουλίου όπου έχει ανακοινωθεί, τότε το πρόβλημα στην ευρωζώνη θα είναι τεράστιο και θα αφορά εξίσου νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει η μελέτη της Goldman Sachs, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην αγορά φυσικού αερίου από άλλες πηγές, ακόμη και σε τιμές έως 65% ακριβότερες. Αυτό σημαίνει πως, αρχικά, αυτή η αύξηση θα περάσει στην ηλεκτρική ενέργεια και από εκεί και πέρα στις επιχειρήσεις που και αυτές με τη σειρά τους θα την μετακυλήσουν στον καταναλωτή, μέσω της αυξημένης τιμής στα προϊόντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ