Σάλος στο Instagram με τον Γερασιμο Σκιαδαρέση, τον Φατσέα του Καφέ της Χαράς: Κρέοντα ξέρεις εσύ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν λίγες μέρες ο γνωστός ηθοποιός ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μια φωτογραφία με ένα μπλουζάκι που έγραφε μια φράση με ένα υβριστικό σύνθημα για τον Κρέοντα. Μια δημοσίευση που πραγματοποιήθηκε, μετά το τέλος των παραστάσεων της παράστασης “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, στην οποία συμμετείχε ο ηθοποιός.

20149569 CA50 42EA 80F9 ABB8F53B1D45

Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, ενσαρκώνοντας τον Κρέοντα:

“Τώρα που τελειώνουν οι παρατάσεις και δεν φοβάμαι μην με εκδικηθεί ο ρόλος, μπορώ να το πω!”

Απαντώντας στα σχόλια που προκάλεσε η ανάρτηση του, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης ανέφερε ότι το μόνο που έκανε είναι να αυτοσαρκαστεί και ότι “δεν υποχρεώνω κανέναν να συμφωνεί μαζί μου”.

“Ωστόσο εγώ έκανα απλά χιούμορ με τον ρόλο μου. Όπως και τόσοι άλλοι στο παρελθόν. Αν εννοείτε ότι λόγω τραγικότητας δεν μπορούμε να αστειευόμεθα , τότε διαφωνώ. Την σοβαροφάνεια την αντιπαθώ. Προτιμώ την σοβαρότητα και σας βεβαιώ ότι προσέγγισα τον ρόλο με απόλυτη σοβαρότητα. Αν σας άρεσε ή όχι είναι άλλο θέμα. Ωστόσο θεωρώ ότι έχω το δικαίωμα να αυτοσαρκάζομαι όσο και όποτε θέλω” απάντησε στη συνέχεια ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, στα σχόλια που δέχθηκε στο Facebook.

677A264D F403 47C2 9FB2 F8D4D774A97E

https://twitter.com/kutsavaki/status/1546528738111791107?s=21&t=d_Tmu3xW3Tc26MLebCZRGA

https://twitter.com/tear_gr/status/1546532652336939008?s=21&t=d_Tmu3xW3Tc26MLebCZRGA

Ποιος ήταν ο Κρέοντας

Με πληροφορίες απο το el.wikipedia.org

Ο Κρέων ή, κατά τα νεοελληνικά, Κρέωντας ήταν γιος του Μενοικέα και αδελφός της Ιοκάστης. Επίσης ήταν αδελφός της Ιππονόμης, συζύγου του Αλκαίου.

Ανάληψη του θρόνου & λοιμός

Μετά την δολοφονία του βασιλιά της Θήβας Λάιου, ο Κρέων ως αδελφός της χήρας βασίλισσας Ιοκάστης, ανέλαβε προσωρινά τα καθήκοντα του θρόνου.

Τότε εμφανίστηκε η Σφίγγα, που με το περίφημο αίνιγμά της ταλάνιζε την πόλη και δυσκόλευε την διάβαση προς αυτήν. Ο Κρέοντας, για να εξαλείψει αυτόν τον κίνδυνο, βγάζει διάταγμα και ανακηρύσσει πως όποιος σκοτώσει τη Σφίγγα θα αποκτήσει ως αντάλλαγμα το θρόνο της Θήβας και θα πάρει για γυναίκα του την Ιοκάστη. Έτσι όταν ο Οιδίποδας λύνει το αίνιγμα και σκοτώνει τη Σφίγγα, ο Κρέοντας του παραδίδει τη Θήβα και την Ιοκάστη.

Όταν έπεσε λοιμός στη Θήβα, ο Οιδίποδας έστειλε εμπιστευτικά τον Κρέοντα στο Μαντείο των Δελφών για να μάθει τα αίτια του λοιμού και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε αυτός να αντιμετωπιστεί. Όταν έμαθε ότι αιτία ήταν ο ανόσιος γάμος που είχε συνάψει εν αγνοία του με την ίδια του τη μητέρα, ο μεν Οιδίποδας αυτοτυφλώθηκε η δε Ιοκάστη, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, αυτοκτόνησε αμέσως.

Επτά επί Θήβας και Αντιγόνη

Ο Κρέοντας επανεμφανίζεται στο προσκήνιο με τη διαμάχη των δύο διδύμων διαδόχων του βασιλιά Οιδίποδα, δηλαδή του Ετεοκλή και του Πολυνείκη. Η αδελφοκτόνα διαμάχη για την ηγεσία της πόλης οδήγησε στον περίφημο πόλεμο των “Επτά επί Θήβας” . Στη διάρκεια αυτού του πολέμου, αυτοκτονεί ο Μενοικέας, γιος του Κρέοντα, επειδή ένας χρησμός ορίζει ότι ο θάνατός του θα σώσει την πόλη. Επίσης σύμφωνα με μια εκδοχή, στον πόλεμο αυτό αυτοκτονεί και η Ιοκάστη, όταν βλέπει ότι τα δύο αγόρια της αλληλοσκοτώθηκαν.

Η λήξη του πολέμου αναγορεύει βασιλιά των Θηβών τον Κρέοντα, ως μοναδικό συγγενή του βασιλικού οίκου. Η πρώτη κίνησή του είναι να ενταφιάσει τον Ετεοκλή και να απαγορεύσει την ταφή του νεκρού Πολυνείκη, με την αιτιολογία ότι ενήργησε ως πολέμιος της πόλης. Η ανυπακοή της Αντιγόνης, που θέλει να θάψει τον αδελφό της, τον οδηγεί να της επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις. Διατάζει τον εγκλεισμό της σε σπηλιά, χωρίς τροφή και νερό, μέχρι να πεθάνει. Η παρουσία και τα παρακάλια του γιου του Αίμονα, αρραβωνιαστικού της Αντιγόνης, δεν τον μαλακώνουν. Η Αντιγόνη αυτοκτονεί. Το παράδειγμά της ακολουθεί και ο Αίμονας. Όμως η τραγωδία δεν σταματά εδώ: η μητέρα του Αίμονα και γυναίκα του Κρέοντα, η Ευρυδίκη, μαθαίνοντας τον άδικο χαμό του γιου της, αυτοκτονεί κι εκείνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ