Το Μαξίμου δεν ενισχύει με διπλωματικά και στρατιωτικά επιχειρήματα όσους θέλουν να αποτρέψουν την πώληση στην Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάχη χαρακωμάτων εξελίσσεται στο αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση ή μη των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία. Από τη μια πλευρά, ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος με συνεχείς παροτρύνσεις του φιλοτουρκικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα» για την πώληση των 40 νέων F-16 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80 στην Τουρκία. Και, όπως ανακοίνωσε στον Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στο ΝΑΤΟ, η πώληση είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

  • Από την Κύρα Αδάμ

Στην άλλη πλευρά του λόφου βρίσκονται το Κογκρέσο και η ισχυρή Επιτροπή Εξωτερικών Yποθέσεων, η οποία αρνείται να εγκρίνει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Ο πρόεδρος της επιτροπής, γερουσιαστής Μενέντες, έχει εξηγήσει με όλους τους τρόπους ότι η πώληση δεν θα εγκριθεί όσο η Τουρκία εξακολουθεί την επιθετική πολιτική της σε βάρος της Ελλάδας, συμμάχου στο ΝΑΤΟ, όσο η Άγκυρα εισβάλλει συνεχώς στον εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Με άλλα λόγια, η επεκτατική, επιθετική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο γίνεται για πρώτη φορά στην αμερικανική πολιτική σκηνή ισχυρό διπλωματικό και νομικό επιχείρημα εναντίον της επεκτατικής τουρκικής πολιτικής.

Το ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι σε ποιον βαθμό η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι διατεθειμένη να ενισχύσει με πραγματικά πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά επιχειρήματα το αμερικανικό Κογκρέσο στην επίτευξη του στόχου του. Ο Κ. Μητσοτάκης, στο απολύτως φιλικό περιβάλλον του Κογκρέσου, αφιέρωσε μια -ορθώς- μικρή παράγραφο στην ομιλία του για την ανάγκη μη πώλησης των F-16 στην Αγκυρα. Αλλά η «συνδρομή» της Αθήνας προς το Κογκρέσο σταμάτησε εκεί.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ δέχεται συνεχώς, και με αμείωτη ένταση και όγκο, επιχειρησιακές επιθετικές «προβολές» της Τουρκίας εναντίον των εθνικών συμφερόντων στο Αιγαίο, όχι μόνο δεν ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα, επομένως και το Κογκρέσο, για τη συνεχιζόμενη επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, τουναντίον τις… αφήνει να περάσουν παριστάνοντας τον αδιάφορο θεατή.

Έχει ήδη καταστεί αναξιόπιστη η μόνιμη λεκτική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα δεχθεί «αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας», όταν σε 24ωρη βάση και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου η Τουρκία, με όλων των ειδών τις ασκήσεις -πραγματικές, παράνομες- και με τη χρήση όλων των δυνατών στρατιωτικών μέσων παραβιάζει το σύνολο της διεθνούς νομιμότητας, σταθερά καταπατά την εθνική κυριαρχία και σε ορισμένες περιπτώσεις και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

gerousiastis bob menendez
Ο φιλέλληνας γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Yποθέσεων των ΗΠΑ

Ασκήσεις στο Αιγαίο εντός του FIR Αθηνών από την Τουρκία

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία εκτελεί ασκήσεις στο Αιγαίο εντός του FIR Αθηνών σε 17 περιοχές, εκ των οποίων οι 13 καταλαμβάνουν και κατακερματίζουν ελληνική κυριαρχία. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενημερώνει εγγράφως τους διεθνείς οργανισμούς για την κατάσταση αυτή, αντιθέτως περιορίζεται σε ένα «κρυφτούλι» ανταλλαγής διεθνώς αγγελιών με την Τουρκία, οι περισσότερες από τις οποίες γίνονται αντικείμενο διεθνούς εκμετάλλευσης από την Άγκυρα, δεδομένου ότι πλείστες ελληνικές αγγελίες είτε δεν βγαίνουν στην ώρα τους είτε περιέχουν ανακρίβειες και αοριστολογίες, εκμεταλλεύσιμες από την Τουρκία.

Με αποκορύφωμα την επίσημη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μαδρίτη, ότι το ΝΑΤΟ «δεν μπορεί και δεν είναι ο τόπος επίλυσης διαφορών μεταξύ συμμάχων» (κατ’ επέκταση, το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για το Κογκρέσο, που «μπλέκεται στα πόδια» της Αθήνας και της Άγκυρας).

Πρόσφατοι χειρισμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη δυσχεραίνουν τις προσπάθειες στο Κογκρέσο, διότι καταφεύγει σε ανακρίβειες που αγγίζουν το ψεύδος, ως απάντηση στην Τουρκία, η οποία τις «εμπορεύεται» σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Μία από αυτές -η σοβαρότερη- είναι η «φρέσκια» επίσημη ελληνική θέση στην ελληνική απαντητική επιστολή στον ΟΗΕ, όπου ψευδώς αναγράφεται ότι οι βραχονησίδες παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων.

Δι’ αυτού του τρόπου η κυβέρνηση ανοίγει τον «ασκό» των βραχονησίδων στο Αιγαίο, αφού δεν αποδεικνύει -ως οφείλει, αλλά δεν το πράττει- ότι οι βραχονησίδες είναι ελληνικές. Ευελπιστώντας ίσως σε «καλή διαπραγμάτευση» σε Διεθνές Δικαστήριο…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ