Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι δεν μπορεί να πει στους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας εάν η γαλλική πρόταση για επίλυση της διαφοράς με τη Βουλγαρία είναι καλή, αλλά και ότι δεν πρέπει να δεχτούν ή να απορρίψουν κάτι a priori και πρόσθεσε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Η ΕΕ θα βοηθούσε πολύ τη Σερβία.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Dnevnik της τηλεόρασης Sitel των Σκοπίων, ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία βρίσκεται στον ευρωπαϊκό δρόμο και ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σερβίας και ΕΕ είχε προηγηθεί από την αποδοχή της Συμφωνίας των Βρυξελλών, η οποία είναι δύσκολη, αλλά ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων βοήθησε πολύ.
«Μας βοήθησε πολύ το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Τώρα, είναι όλα υπέροχα και όμορφα στην πρόταση; Λοιπόν, φυσικά όχι. Είναι όλα γλυκά; Φυσικά και όχι. Αλλά τίθεται επίσης ένα άλλο ερώτημα, ποια είναι η εναλλακτική λύση», είπε ο Βούτσιτς.
«Φυσικά, δεν μπορώ να σας πω αν η (γαλλική) πρόταση είναι καλή ή όχι. Ας το αποφασίσει ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας. Ένα μόνο μπορώ να πω. Όταν αποδεχθήκαμε τη Συμφωνία των Βρυξελλών το 2013, δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή συμφωνία για εμάς. Μια δύσκολη συμφωνία με πολλά στοιχεία που οι άνθρωποι στη Σερβία δεν ήθελαν να ακούσουν ή να αποδεχτούν. Ειδικά οι άνθρωποι στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Και σήμερα, όπως μπορείτε να δείτε, η Συμφωνία των Βρυξελλών είναι αυτό που αναφερόμαστε περισσότερο», είπε ο Βούτσιτς.
Όπως τόνισε, μετά από αυτό, η Σερβία άνοιξε τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ και υπερδιπλασίασε τους μισθούς και έλαβε σημαντικές επενδύσεις, το 62% των συνολικών επενδύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια.
«Υπερδιπλασιάσαμε τους μισθούς μας. Τότε είχαμε μισθούς σε επίπεδο Βόρειας Μακεδονίας, λίγο πάνω από 330 ευρώ και σήμερα οι μισθοί εδώ είναι 640 ευρώ κατά μέσο όρο και σύντομα θα πάνε στα 720 ευρώ. Στο Βελιγράδι οι μισθοί θα φτάσουν σύντομα πάνω από 910 ή 920 ευρώ, ήδη από τον Ιανουάριο.
Λάβαμε τεράστιο αριθμό επενδύσεων, το 62 τοις εκατό των συνολικών επενδύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια» είπε ο Βούτσιτς.
Novosti.rs
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος