Μητσοτάκης για το Turkaegean: Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά το πέρας της Συνόδου του NATO στη Μαδρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τα αποτελέσματά της, για την Τουρκία, για τα F-35, αλλά και για το φιάσκο με την κατοχύρωση του Turkaegean, για το οποίο και αυτός, μετά τον Άδωνι Γεωργιάδη, έριξε τις ευθύνες… αλλού και προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα!

«Η κυβέρνηση θα αντιδράσει. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε την εικόνα μας. Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν αυτή η καμπάνια δεν έχει κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός ο οποίος προφανώς δεν καταλαβαίνει τι γίνεται (ή δεν θέλει να καταλάβει) και τι σημαίνει η ενέργεια αυτή της Τουρκίας.

https://twitter.com/jeronymoboss2/status/1542490043977187333?s=21&t=54f9mbeWYpfTDHfuFPXKCQ

Ελληνοτουρκικά: «Η πόρτα της Ελλάδας σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου είναι ανοιχτή»

Ερωτώμενος για τα ελληνοτουρκικά, ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε πως η Τουρκία δεν έθεσε κανένα θέμα εις βάρος της Ελλάδας σε καμία από τις συζητήσεις (μόνο που δεν πανηγύρισε κιόλας…), ενώ αναφέρθηκε και στην γενικόλογη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το Αιγαίο, μετά τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ταγίπ Ερντογάν:

«Ο Λευκός Οίκος έκανε σαφές ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις σε Αιγαίο και Συρία, κάνοντας ευθεία παραίνεση (σ.σ. ψέμα, καμία ευθεία παραίνεση δεν έγινε) στην Τουρκία να αποφύγει την ακραία ρητορική που έχουμε υποστεί. Σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε αυτές τις μέρες δεν τέθηκε από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος. Αυτό νομίζω κάτι λέει, κατά πόσο τα επιχειρήματα αυτά μπορούν να σταθούν σε ένα διεθνές περιβάλλον όπως αυτό του ΝΑΤΟ ή αν τελικά είναι μία επιχειρηματολογία η οποία σκοπεύει περισσότερο στην εσωτερική κοινή γνώμη».

Σε ότι αφορά το «Μητσοτάκης γιοκ» που είπε ο Ερντογάν προ ημερών, τόνισε: «Αυτό το άκουσα στο παρελθόν, το άκουσα και με άλλα λόγια. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Πολλά από όσα λέγονται έχουν αποδεκτές το εσωτερικό ακροατήριο. Θα εξακολουθώ να επιμένω ότι η πόρτα της Ελλάδας σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου είναι ανοιχτή … Δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας μια Τουρκία είναι εντελώς απομονωμένη (σ.σ. συνέχεια στο αφήγημα της απομόνωσης). Δεν θέλουμε μια Τουρκία που δεν συνομιλεί».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ακόμα ως «εύλογα δίκαια» τις ανησυχίες που εξέφραζε η Άγκυρα ως υποστήριξη της αρνητικής στάσης της για Σουηδία και Φινλανδία: «Η Τουρκία έχει κάποια εύλογα δίκαια όταν την απασχολεί το ζήτημα της τρομοκρατίας η οποία εκπορεύεται από κουρδικές οργανώσεις. Έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από τέτοιες τρομοκρατικές δράσεις».

F-16 και F-35

Για τα τουρκικά F-16 και την αναβάθμισή τους που ζητά (και λογικά θα πάρει) η Άγκυρα από τις ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύσει της δική της αποτρεπτική δυνατότητα. Σε σχέση με πριν από τρία χρόνια υπάρχει μεγάλη διαφορά, με Rafale, φρεγάτες κλπ. Αυτό είναι το μέλημα της κυβέρνησης. Όλα αυτά τα κάνουμε χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης που από τη μια κόπτεται για αναβάθμιση των F-16 και από την άλλη δεν μας στήριξε».

Για τη μοίρα των F-35 που θέλει η Ελλάδα, ξεκαθάρισε ότι «χθες ξεκίνησε μια μακρά διαδικασία. Δεν θα μπορούμε να παραλάβουμε τα αεροσκάφη πριν από το 2027 και το 2028».

«Αντίπαλος είναι η Ρωσία»

«Το ΝΑΤΟ ενισχύει πολύ σημαντικά την ανατολική πτέρυγα του, για να μπορέσει να προβάλει αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας, σε βάρος χωρών μελών της Συμμαχίας», τόνισε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

«Η Σύνοδος Κορυφής είναι πολύ μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για το μέλλον του ΝΑΤΟ, καθώς διευθετήθηκε το καινούργιο Στρατηγικό Δόγμα, το οποίο επικαιροποιεί τις προτεραιότητες της Συμμαχίας, ενόψει των προκλήσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη δεκαετία. Προφανώς και στρατηγικός αντίπαλος της Συμμαχίας, σε αυτή τη συγκυρία, είναι η Ρωσία και για αυτό και προχωρούμε ως Συμμαχία σε μία σημαντική ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προβάλουμε αποτρεπτική ισχύ απέναντι στις όποιες φιλοδοξίες της Ρωσίας απέναντι σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ακόμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ