Ήταν 25 Ιουνίου 1998, όταν η αξέχαστη Ρένα Παγκράτη, η υπέροχη φίλη μου , αποφάσισε να κάνει μόνη της την μεγάλη έφοδο προς τον ουρανό. Ολομόναχη.
Πάντα θα τη θυμόμαστε ως έναν άνθρωπο χαμογελαστό, ευαίσθητο και αυθεντικό, που έλαμψε σαν κομήτης στη showbiz και έχασε τελικά τη μάχη με το σκληρό πρόσωπο της καθημερινότητας.
Αυτό το διψασμένο για χαρά και δουλειά κορίτσι, μάς τραγουδάει ακόμα από ψηλά όπως μόνο εκείνη ήξερε.. Η καλή της κι εύθραυστη της καρδιά δεν άντεξε τον πόνο πολλών καταστάσεων που της έτυχαν.. θα θυμάμαι πάντα την γλυκεια φωνή της που μου μιλούσε ζεστά στο τηλέφωνο τις μοναχικές της νυχτες!!!
Η Ρένα Παγκράτη έδωσε τέλος στη ζωή της πριν από 24 χρόνια. Ήταν μόλις 49 ετών. Την βρήκε νεκρή στο διαμέρισμά της, η αδελφή της. Έφυγε απο τη ζωη παίρνοντας πληθώρα φαρμάκων… Δίπλα στο άψυχο κορμί της, βρέθηκε ένα σημείωμα το οποίο έδειχνε όχι μόνο την απελπισία της αλλά και την απέραντη μοναξιά της. Και ανέφερε πώς εκτός από πολύ λίγους συναδέλφους της, κανένας άλλος δεν θέλησε να την προσλάβει τον τελευταίο καιρό…
Η Ρένα Παγκράτη έγινε ιδιαίτερα γνωστή από τη μεγάλη επιτυχία του ρόλου της στο σήριαλ » ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ». Την ανακάλυψε ο Γιάννης Δαλιανίδης και της έδωσε το ρόλο της χίπισσας όταν ακόμα συμμετείχε στο συγκρότημα Νοστράδαμος.Γεννήθηκε το 1949 στη Δάφνη και σπούδασε στη δραματική σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη.Η καριέρα της στην τηλεόραση ξεκίνησε το 1967 στην ΥΕΝΕΔ στην εκπομπή της Θείας Λένας στον ρόλο της Γαρουφαλίτσας
Αργότερα συμμετείχε σε πολλές ταινίες στο πλευρό του Στάθη Ψάλτη
Κάποια στιγμή σταμάτησε να χτυπάει το τηλέφωνο για ρόλους τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο, κάτι που την οδήγησε στην οικονομική ανέχεια αλλά και στην απόλυτη θλίψη και μελαγχολία… Ο Στάθης Ψάλτης μιλώντας για την αυτοκτονία της ειπε στην εκπομπή «Τα καρντάσιας» Δεν θέλω να αναφερθώ εκεί, γιατί θα κατηγορηθώ, όπως έχω κατηγορηθεί. Είχα πει κάποιες αλήθειες που μου της είχε πει η ίδια η Παγκράτη στο τηλέφωνο μια μέρα προτού αυτοκτονήσει», και κατόπιν συμπλήρωσε: «Την βοήθησα, ήθελα να την βοηθήσω πάρα πολύ. Το πόρισμα δεν το γνωρίζω. Γνωρίζω, απ’ ότι έμαθα, ότι πνίγηκε μέσα στη μπανιέρα. Τώρα, πώς πνίγηκε και γιατί, δεν το γνωρίζω».
Στη σελίδα που έφτιαξε η οικογένειά της στο facebook, σε παλιότερη αναρτηση διαβάζουμε: «Σαν σήμερα πριν από ακριβώς 20 χρόνια έφυγε η πολυαγαπημένη Ρένα Παγκράτη. Σπουδαία ηθοποιός και τραγουδίστρια μα και ένα υπέροχο και ευαίσθητο πλάσμα. Ο ρόλος που την έκανε διάσημη και τόσο αγαπητή στους Ελληνες ήταν αυτός της Κάθριν από το Λούνα Παρκ του Γιάννη Δαλιανίδη που παιζόταν από την ΕΡΤ κάθε Πέμπτη από το 1974 μέχρι και τα μέσα του 1981. Το θρυλικό Λούνα Παρκ που δυστυχώς η ΕΡΤ τότε δεν φρόντισε να φυλάξει για να το δουν και οι επόμενες γενιές και έτσι το έσβησε όλο… Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από το 1981 και την σειρά του Γιάννη Δαλιανίδη «Τ’ Ανάποδα» που ήταν μία προσπάθεια να συνεχιστεί το Λούνα Παρκ με τον κυρ Γιώργη, την Ουρανία και την Κάθριν, την οποία όμως ακύρωσε η νέα διοίκηση της ΕΡΤ μόλις ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ και έτσι διεκόπη πριν ακόμα αρχίσει. Ευτυχώς κάποια κομμάτια γλύτωσαν από την μανία του σβησίματος που είχε πιάσει την ΕΡΤ μεταξύ 1982-1986″.
Η Καίτη Φίνου είχε πει για την αυτοκτονία της Ρένας Παγκράτη στην εφημερίδα Freddo το 2016: Με τη Ρένα κάναμε παρέα. Οι παρέες και οι φιλίες στο θέατρο διαρκούν όσο η σεζόν και τα γυρίσματα της ταινίας. Ίσως όμως με τη Ρένα κάναμε περισσότερη παρέα από όσο διαρκούν συνήθως οι ταινίες. Γιατί ήταν και ο Στάθης τότε που ήμασταν ζευγάρι και η Ρένα είχε μια σχέση τότε. Ο θάνατός της δεν με επηρέασε καθόλου, γιατί πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος όσα προβλήματα και να έχει, πρέπει και οφείλει να τα ξεπερνάει. Η Ρένα, λοιπόν, αν αυτοκτόνησε εν πλήρει συνειδήσει, το έκανε για την αχαριστία και την απληστία των ανθρώπων. Η Ρένα δεν αυτοκτόνησε λόγω οικονομικού προβλήματος, αλλά επειδή δεν είχε εργασία στο θέατρο, που ήταν η μεγάλη της αγάπη.
Η Ρένα με τους συναδέλφους της από τις ταινίες που πρωταγωνίστησε τη δεκαετία του ΄80. Aκολούθησαν αρκετές βιντεοταινίες με τελευταία αυτή του 1989 με τίτλο «Η Μαντόνα από την Δραπετσώνα»
Η δεκαετία του ΄90 ξεκίνησε δύσκολα για τη Ρένα Παγκράτη. Κυκλοφόρησε ένα τραγούδι το οποίο δεν είχε επιτυχία και έκανε μια guest εμφάνιση στη Λάμψη του Νίκου Φώσκολου… Προφανώς η προσωπική αλλά και επαγγελματική μοναξιά που βίωσε ήταν πολύ βαριά για τη Ρένα Παγκράτη
Ο Μάκης Δελαπόρτας είχε μιλήσει για την τελευταία, σκοτεινή και δύσκολη περίοδο της ζωής της Παγκράτη. «Έπαιζε στην επαρχία σε ένα θεατρικό και όταν ήρθε εδώ, η Ρένα Βλαχοπούλου δεν την πήρε στον θίασο γιατί είχε μάθει πως έλεγε κάποια περίεργα για εκείνη. Προσπάθησα τη Βλαχοπούλου να την πείσω ότι μπορεί και να μην είναι έτσι, δεν τα κατάφερα».
«Η Ρένα Παγκράτη είχε φτάσει στα 49, είχε μείνει άνεργη, είχαν πεθάνει οι γονείς της και είχε χάσει τον αγαπημένο της σε αυτοκινητιστικό δυστήχημα». «Δεν μπορούσε να ακολουθήσει και την εποχή της σωστά. Της λέγαμε όλοι ότι έχει ένα συγκεκριμένο στιλ που πρέπει να αλλάξει, δεν ήταν εύκολο. Πολλοί δεν μπόρεσαν να το κάνουν».«Είναι η πρώτη φορά που το λέω αυτό, με τη Ρένα Παγκράτη πήγαμε μαζί σε ένα κατάστημα καλλυντικών για να πιάσει δουλειά. Δεν έφταιξαν οι άνθρωποι, όμως δεν μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν πόσο ανάγκη μπορεί να είχε αυτή η κοπέλα για να βρει δουλειά. Δεν την πίστεψαν».
«Ο Δαλιανίδης μου είπε τότε ότι θα της πληρώνει αυτός το ενοίκιο. Η Άννα Φόνσου μου είπε θα κοιτάξω να της βγει μια σύνταξη αναπηρική, όμως δεν μπορείς να βγάλεις σύνταξη σε έναν άνθρωπο που έχει ψυχολογικά. Έτσι αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή της. Αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα και δε βγήκα ποτέ να μιλήσω, ενώ ήξερα τα πάντα. Επίσης ένας μεγάλος πρωταγωνιστής της είχε υποσχεθεί πως θα την βοηθήσει, θα της πήγαινε λεφτά, δεν της τα πήγε ποτέ. Αυτό ίσως ήταν και η αφορμή που είπε “δεν μπορώ να περιμένω τίποτα από κανέναν. Τέλος”!», όπως σημειώνει ειδησιογραφικό πόρταλ.
Με πληροφορίες απο το tlife.gr