Βιβλιο: Ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες είναι οι μυστικές υπηρεσίες και τι κάνουν στʼ αλήθεια; Όχι στη λογοτεχνία, στη δημοσιογραφία ή στα στερεότυπα, αλλά στην πραγματικότητα. Αυτό είναι το θέμα που πραγματεύεται το νέο βιβλίο του Κώστα Πικραμένου με τίτλο «ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΔΟΜΗ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ινφογνώμων, με πρόλογο απο τον Σάββα Καλεντερίδη.

Ο καθοριστικός ρόλος και η σημασία που έχουν οι υπηρεσίες πληροφοριών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, όχι μόνο σε περίοδο πολέμου, αλλά κυρίως σε περίοδο ειρήνης, ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με τον πόλεμο στην Ουκρανία. nb vivlio mystikes ypiresies

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σημείωμα της έκδοσης, «από τον Κινέζο στρατηγιστή Sun Tzu μέχρι και τον στρατιωτικό θεωρητικό Von Clausewitz, η συλλογή πληροφοριών (κατασκοπεία ή μη) θεωρείται μια τέχνη εκ των ων ουκ άνευ για την κατανόηση του αντιπάλου και την αντιμετώπισή του στο πεδίο της μάχης».

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, μοναδικό στο είδος του στην ελληνική βιβλιογραφία, ο αναγνώστης εισάγεται σε έναν από τους τέσσερις πυλώνες της εθνικής ασφάλειας, σε αυτόν των «μυστικών υπηρεσιών», οι οποίες, όπως τονίζεται, δεν είναι στην πραγματικότητα μυστικές, αλλά «δρουν υπό μυστικότητα». Δεν είναι παράνομες, αλλά εφαρμόζουν τακτικές εκτός «νομικού πλαισίου» για την επίτευξη της αποστολής τους. Δεν είναι «εκτός ελέγχου», αλλά αποφεύγουν τα «φώτα της δημοσιότητας». Όπως τονίζεται δε, ο αξιωματικός πληροφοριών(κατά κόσμον κατάσκοπος) θέτει εαυτόν σε καθημερινό κίνδυνο για την προάσπιση των κρατικών συμφερόντων.

Στο βιβλίο περιγράφεται ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών, αυτός των «πέντε αισθήσεων» του κράτους και αναλύεται η διαδικασία της πληροφόρησης για θέματα που αφορούν την ίδια την υπόσταση του κράτους. Η διαδικασία, όμως, αυτή διαχωρίζεται πλήρως από τη λήψη αποφάσεων, που βρίσκεται στα χέρια των κυβερνώντων.

«Αν οι τελευταίοι αποφασίζουν για κρίσιμα ζητήματα χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τα πληροφοριακά δελτία, αλλά με άλλα κριτήρια, οι συνέπειες για την εθνική ασφάλεια μπορεί να είναι ολέθριες» τονίζεται χαρακτηριστικά. Με αυτό ακριβώς το δεδομένο το παρόν βιβλίο θα πρέπει να το διαβάσουν και οι πολιτικοί ταγοί σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς η απόβαση των Τούρκων το 1974 στη μεγαλόνησο ήταν αποτέλεσμα και αγνόησης των πληροφοριακών δελτίων της ΚΥΠ!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ