Το ρωσικό νόμισμα συνεχίζει να ενισχύεται παρά τις δυτικές κυρώσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ρούβλι… εκτοξεύτηκε στο Χρηματιστήριο της Μόσχας σήμερα, φθάνοντας σε νέο υψηλό έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Το ράλι έρχεται παρά την πρόταση της Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα να καταργηθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων (capital controls) που έχουν υποστηρίξει το νόμισμα που βρίσκεται υπό διεθνείς κυρώσεις.

Η αξία του ρωσικού νομίσματος σε σχέση με το δολάριο βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, παρά τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη κατά της Μόσχας.

Το ρούβλι αυξήθηκε κατά 35% φέτος έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και διαπραγματεύεται στα 55,78 ανά δολάριο.

Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε για λίγο στα 55,44 ρούβλια ανά δολάριο σήμερα, την ισχυρότερη συναλλαγματική του ισοτιμία έναντι του αμερικανικού νομίσματος από τον Ιούνιο του 2015.

Η Δύση ήλπιζε ότι η πίεση θα ήταν αρκετή για να ωθήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσυρθεί από τον πόλεμο, αλλά το ρούβλι έχει αποδειχθεί ισχυρό και ο Ρώσος Πρόεδρος έχει αποδειχθεί ανθεκτικός.

Το ρούβλι έχει πλέον την καλύτερη απόδοση έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, παρά το γεγονός ότι η ρωσική οικονομική ανάπτυξη κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αφού έπεσε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στις αρχές Μαρτίου λόγω της πίεσης των δυτικών κυρώσεων, το νόμισμα ανέκαμψε χάρη στη στήριξη από τα capital controls και τον ισχυρό εμπορικό λογαριασμό της Ρωσίας, λένε οικονομολόγοι.

Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας ζήτησε την άρση των περισσότερων ελέγχων κεφαλαίων σε μια προσπάθεια να αποδυναμωθεί το ρούβλι.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το ρωσικό νόμισμα είναι πολύ ισχυρό αυτή τη στιγμή, με ορισμένους αξιωματούχους να προτείνουν την αποδυνάμωσή του μεταξύ 70 και 80 ρούβλια ανά δολάριο. Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα και το Ελεγκτικό Επιμελητήριο έχουν ταχθεί κατά των νομισματικών παρεμβάσεων και υποστηρίζουν την τρέχουσα πολιτική ρύθμισης του πληθωρισμού.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο προ κρίσης 9,5%, σημειώνοντας ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι για τη χώρα συνεχίζουν να υποχωρούν. Το ποσοστό είχε αυξηθεί στο 20% αφού η Ρωσία χτυπήθηκε με ένα μπαράζ κυρώσεων από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους συμμάχους τους στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η ταχεία ανάκαμψη του ρουβλίου έχει επίσης αποδοθεί στην αύξηση των τιμώντης ενέργειας στις διεθνείς αγορές και στη απαίτηση πληρωμών φυσικού αερίου της Μόσχας από τις «μη φιλικές» χώρες σε ρωσικό νόμισμα για τις προμήθειες.

Η Ρωσία βλέπει τώρα τα έσοδά της από τις εξαγωγές ενέργειας να αυξάνουν κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα, ακόμη και όταν οι Ευρωπαίοι εισαγωγείς εργάζονται για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σύμφωνα με το CBS News.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ