Ουκρανός αναλυτής: Ο ρόλος της Τουρκίας στον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εάν η Ουκρανία αρχίσει να επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση για τις ενέργειές της σε σχέση με τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον του κράτους μας, τότε ας το κάνει τμηματικά και με συγκεκριμένο στόχο, γιατί είναι γεγονός ότι  η Άγκυρα κατάφερε να πάρει μια πολύ άνετη θέση «πάνω από τις μάχες».

Αυτό σημειώνει η ουκρανική ιστοσελίδα «RBC-Ukraine» σε ανάλυση του Ιλία Κούσα, ειδικού αναλυτή στο Ουκρανικό Ινστιτούτο για το Μέλλον, ο οποίος τονίζει δεν έχει νόημα να επικρίνουμε το ίδιο το γεγονός του εμπορίου με τη Ρωσία, αλλά ναι, για το γεγονός ότι η Τουρκία αποδέχεται ή περνά μέσα από την επικράτειά της τα κλεμμένα σιτάρια (της Ουκρανίας από τη Ρωσία).

«Το ίδιο ισχύει και για τη βοήθεια στην παράκαμψη των κυρώσεων, που πρέπει επίσης να μιλήσουμε γι’ αυτό με τους Τούρκους, και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε να το δημοσιοποιήσουμε.

Η Τουρκία δεν θα αντιδράσει,  αφού, άλλωστε, το βλέπουμε αυτό, όταν επικρίνεται και από το ΝΑΤΟ, αλλά και δεν μπορούν να τους πείσουν να δεχτούν τη Σουηδία και τη Φινλανδία, τι μπορούμε, άλλωστε,  να κάνουμε  εμείς από αυτή την άποψη;», λέει ο Κούσα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από την αρχή του πολέμου μεγάλης κλίμακας στην Ουκρανία, η Τουρκία έχει λάβει μια θέση που της επιτρέπει να προωθήσει τις υπηρεσίες της ως ενδιάμεσος, να δικαιολογήσει την απουσία κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, να διατηρήσει σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, και τα λοιπά.

«Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη το παρασκήνιο που έχει δημιουργήσει η Ουκρανία, προσπαθεί να κινηθεί σε εκείνες τις περιοχές κρίσης στις οποίες δεν θα είχε μετακινηθεί σε καιρό ειρήνης.

»Εκμεταλλεύεται την αποδυνάμωση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την ενασχόλησή τους με την Ουκρανία , για να εισβάλει στη Συρία.

»Εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ οφείλει να επιδείξει αλληλεγγύη -για να προωθήσει τα συμφέροντα του σε σχέση με την (διένεξη της Τουρκίας με την)  Ελλάδα, επίσης, το ΝΑΤΟ θα ήθελε να δεχτεί γρήγορα τη Σουηδία και τη Φινλανδία- και παίρνει θέση στο θέμα με τους Κούρδους, στην ίδια λογική –  προσπαθεί να αποσπάσει τα μέγιστα από αυτή την κατάσταση για να ενισχύσει τις θέσεις της», εξηγεί ο ειδικός.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της πλήρους κλίμακας της ρωσικής επιθετικότητας , η Τουρκία προσφέρει τη μεσολάβησή της στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και στα ζητήματα της απεμπλοκής των ουκρανικών σιτηρών.

Έτσι, πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε νέες διαπραγματεύσεις με τον ηγέτη της Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Ζελένσκι, και τον επικεφαλής του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν , σχετικά με τα ουκρανικά σιτηρά.

Προσθέτουμε ότι η Τουρκία πρόσφερε επίσης στη Ρωσική Ομοσπονδία συνάντηση με την Ουκρανία και τον ΟΗΕ σχετικά με τις εξαγωγές σιτηρών.

rbc.ua

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ