Η τουρκική λίρα συνέχισε να υποχωρεί έναντι του δολαρίου την Τετάρτη, ασκώντας ασφυκτική πίεση στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιμένει να μειώνει τα επιτόκια παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού.
Η λίρα έχει χάσει περίπου το 15% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές Μαΐου, ενώ τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε στο 73,5% τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο από το 1998.
Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στην Τουρκία είναι ο υψηλότερος στις αναδυόμενες αγορές και στην ομάδα των ανεπτυγμένων οικονομιών της G-20. Σκαρφάλωσε στο ετήσιο 132% τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1990.
Σήμερα, το… πολιορκημένο νόμισμα διαπραγματεύτηκε με πτώση 2,3% στα 17,15 ανά δολάριο.
Ξένοι επενδυτές και ντόπιοι πουλούν τη λίρα λόγω ανησυχίας για τον πληθωρισμό και την αποτυχία της κυβέρνησης να ανακόψει τις δραματικές αυξήσεις των τιμών. Αντί να λάβει μέτρα όπως η αύξηση των επιτοκίων, ο Τούρκος Πρόεδρος δεσμεύεται να μειώσει το κόστος δανεισμού και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.
Η λίρα έχει χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της φέτος μετά την πτώση κατά 44% έναντι του δολαρίου το 2021.
Ο Ερντογάν, ο οποίος εκπαιδεύτηκε σε ισλαμικό σχολείο, λέει ότι οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις υπαγορεύουν ότι δεν μπορεί να εγκρίνει αυξήσεις στα επιτόκια. Αυτό αφήνει τη δύναμη πυρός της κεντρικής τράπεζας σοβαρά αποδυναμωμένη για την υπεράσπιση της λίρας.
Έχει καταφύγει στην πώληση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων των συναλλαγματικών της αποθεμάτων για να στηρίξει τη λίρα, αφήνοντας τα αποθέματα σε βαθιά αρνητική επικράτεια κατά την αφαίρεση των υποχρεώσεων.
Με όλα αυτά να συμβαίνουν στην Τουρκία και τον κόσμο να υποφέρει έχοντας αρχίσει να δυσανασχετεί, δεν είναι καθόλου περίεργο που ο Ερντογάν κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρύνει το ενδιαφέρον των πολιτών από τα εσωτερικά προβλήματα.
Το Αιγαίο και το ανατολίτικο παζάρι με ΗΠΑ, NATO, αλλά και η κατάσταση στην Ουκρανία, του προσφέρουν πρώτης τάξεως ευκαιρίες για να αποπροσανατολίσει τους ψηφοφόρους…