Στις 19 Μαΐου 1997 ο νεαρός έλληνας τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς βρέθηκε στην Κύπρο, για μία κοινή συναυλία με τον τούρκο συνάδελφό του Μπουράκ Κουτ. Η συναυλία έγινε σε ποδοσφαιρικό γήπεδο της κατεχόμενης Λευκωσίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων του νησιού.
Ο Σάκης Ρουβάς αντιμετώπισε την οργή και την αγανάκτηση της πλειονότητας των Κυπρίων, αλλά και πολλών Ελλήνων καλλιτεχνών, για την απόφασή του να πραγματοποιήσει αυτή τη συναυλία στην Πράσινη Γραμμή και μάλιστα κατά την ημέρα της επετείου της γενοκτονίας των Ποντίων. Δριμύς υπήρξε ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε το Σάκη Ρουβά «ανίδεο». Ο Μπουράκ Κουτ από την άλλη δέχτηκε την επίθεση των «Γκρίζων Λύκων».
Η συναυλία είχε μικρή προσέλευση, ενώ την ίδια ώρα σημειώνονταν σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε ελληνοκύπριους μοτοσικλετιστές, που προσπάθησαν να προσεγγίζουν το χώρο της συναυλίας και την κυπριακή αστυνομία, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό 50 ατόμων και τη σύλληψη άλλων 55. Επίσης, στην πλατεία Ελευθερίας της Λευκωσίας είχαν συγκεντρωθεί γύρω στα 1.500 άτομα, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Ελευθερία ή θάνατος», «Όχι στην ομοσπονδία» κ.ά. Η κυπριακή κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της οποίας πραγματοποιήθηκε η συναυλία, καταδίκασε τα επεισόδια.
Ο Σάκης Ρουβάς, απαντώντας στους επικριτές του, δήλωσε: «Πιστεύω ότι σήμερα δεν προτείναμε λύσεις στο πρόβλημα που υπάρχει… Πιστεύω ότι δώσαμε ένα μήνυμα εμείς σήμερα. Τίποτα παραπάνω. Εμείς τραγουδιστές είμαστε και αυτό που ξέρουμε να κάνουμε είναι να τραγουδάμε».
Με πληροφορίες απο το sansimera.gr
Το 1997, στη συναυλία που έδωσε στην πράσινη γραμμή στην Κύπρο, μαζί με τον Τούρκο τραγουδιστή Μπουράκ Κούτ, όχι μόνο δεν άκουσε το κοινό να φωνάζει ρυθμικά «Σάκη, Σάκη», αλλά δέχτηκε γιαούρτια, ντομάτες και πέτρες.
Η συναυλία, που διοργανώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και με την έγκριση της Κυπριακής κυβέρνησης, είχε στόχο την επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Οι δύο δημοφιλείς τραγουδιστές θέλησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να περάσουν μέσω της μουσικής τους, μηνύματα ειρήνης και συμφιλίωσης των δύο λαών.
Αντ’ αυτού, δέχτηκαν σκληρή κριτική και έντονες αποδοκιμασίες.
Το εξαγριωμένο πλήθος, οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, από την οποία δεν έλειψαν οι συμπλοκές με δακρυγόνα και ο πετροπόλεμος.
Ο νεαρός σταρ δεν μπορούσε να πιστέψει, ότι η υποτιθέμενη συναυλία ειρήνης, παραλίγο να εξελιχθεί σε διπλωματικό επεισόδιο.
Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης καταδίκασαν τον Σάκη Ρουβά και ο κόσμος θεώρησε τη συναυλία, μεγάλη προδοσία.
Όπως αποδείχτηκε, το «λάθος» του Σάκη και του μάνατζέρ του, ήταν διπλό, καθώς η ημερομηνία της συναυλίας, 19 Μαΐου, συνέπιπτε με τη μέρα της γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους.
Πρόσφατα, ο ίδιος ο τραγουδιστής ανέφερε σε συνέντευξή του, ότι η ημερομηνία ίσως να μην είχε επιλεγεί τυχαία, αλλά ότι σε καμία περίπτωση δε θεωρεί τον εαυτό του προδότη. Δήλωσε μάλιστα, ότι ο χαρακτηρισμός αυτός τον πλήγωσε πολύ.
Ο τόπος, δηλαδή η πράσινη γραμμή, αν και επιλέχτηκε για συμβολικούς λόγους, θεωρήθηκε επίσης μεγάλη εθνική πρόκληση.
Η συναυλία δεν ακυρώθηκε και ο Σάκης, παρά τον σάλο που προκλήθηκε, έχει και κάποιες όμορφες αναμνήσεις. Θυμάται ότι ανάμεσα στο κοινό υπήρχαν παππούδες και γιαγιάδες με τα εγγόνια τους, που πήγαν στη συναυλία για να συναντήσουν παλιούς γνωστούς τους, από «την άλλη πλευρά» και να θυμηθούν τα παλιά.
Ωστόσο, η κοινή γνώμη και τα Μέσα ενημέρωσης, δεν συγχώρεσαν τόσο εύκολα τον Ρουβά. Το τηλεοπτικό «δικαστήριο» του τραγουδιστή συνεχίστηκε για πολλές μέρες, ενώ οι πέτρες και τα αυγά συνέχισαν να πέφτουν βροχή σε κάθε συναυλία του στην Ελλάδα.
Ο τραγουδιστής έφυγε γρήγορα από την Ελλάδα και έμεινε έξι μήνες στην Αμερική, ώσπου να ξεχαστεί το περιστατικό.
Επιστρέφοντας ο Σάκης από την «εξορία» του στην Αμερική, φόρεσε την περίφημη φούστα Βαλεντίνο.
Η επεισοδιακή συναυλία της Κύπρου ξεχάστηκε και όλοι στράφηκαν στο νέο “σκάνδαλο”με την προκλητική εμφάνιση του νεαρού σταρ. Για μια ακόμη φορά ο Ρουβάς είχε καταφέρει να διχάσει τον κόσμο και φυσικά να βρεθεί στην κορυφή της επικαιρότητας.
Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, η συναυλία στην πράσινη γραμμή θεωρείται ακόμα και σήμερα, η χειρότερη στιγμή της, κατά τα άλλα πετυχημένης, καριέρας του Σάκη Ρουβά.