Το Συμβούλιο της Ευρώπης στην Κρήτη
Με αφορμή τη σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης (Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης) βρέθηκα στα Χανιά, προσκεκλημένος της Ντόρα Μπακογιάννη – Dora Bakoyannis μαζί με τον παλιό καθηγητή μου Βαγγέλη Βενιζέλο.
Χθες, υποδεχθήκαμε 120 βουλευτές από όλη την Ευρώπη για τη Σύνοδο του ΣτΕ. Στη σημερινή συνεδρίαση, συζητήσαμε και για την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην παρέμβασή μου, εξήγησα ότι το ζήτημα είναι περίπλοκο αλλά και απλό. Το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχει μια διαφορά στον τρόπο οριοθέτησης. Τέτοιες διαφορές έχουν ανακύψει μεταξύ πολλών παράκτιων κρατών. Το πρόβλημα είναι ο τρόπος επίλυσης της διαφοράς.
Για την Ελλάδα αλλά και τη διεθνή κοινότητα η λύση είναι το διεθνές δίκαιο, με διαπραγματεύσεις κι αν αυτές δεν καταλήξουν με την από κοινού προσφυγή στη Χάγη. Δυστυχώς, η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ στα νησιά αλλά τη διεκδικεί για τους Τουρκοκύπριους που ζουν σε νησί (!), θέλει μια διεθνή διάσκεψη αλλά χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία που επιμένει να μην αναγνωρίζει, και θεωρεί ότι τα δικαιώματά της εκτείνονται ως τη Λιβύη, παρακάπτοντας κι αυτήν ακόμα την Κρήτη. Επιπλέον, δεν έχει υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης με καμία διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, πλην της Λιβύης, στο απόγειο του εκεί εμφυλίου, σε αντάλλαγμα της στρατιωτικής βοήθειας που προσέφερε για τη διάσωση της κυβέρνησης της Τρίπολης.
Στις φωτογραφίες, στη Συλλογή Μητσοτάκη στο νέο καταπληκτικό αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων, με τη Δέσποινα Χατζηβασιλείου, Γενική Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και τη Λίλα Βενιζέλου-Μπακατσέλου, μαζί με τον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Βαγγέλη Βενιζέλο, και στο τραπέζι με τον Tiny Kox, Πρόεδρο της ΚΣ του ΣτΕ, τον Aleksander Pociej, Επικεφαλής της Ομάδας του ΕΛΚ στην ΚΣ του ΣτΕ, τον Ivica Dacic, Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σερβίας και αρχηγού του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μαζί με τη Ντόρα και τον Θεόδωρος Ρουσόπουλος – Theodoros Roussopoulos.
Η κοινοβουλευτική διπλωματία καλλιεργεί συμμαχίες, κερδίζει φίλους και εταίρους, αντιμετωπίζει την εχθρική προπαγάνδα και αποτελεί κρίσιμο παράγοντα εξωστρέφειας της χώρας. Με την κοινοβουλευτική ομάδα της πλειοψηφίας της ΝΔ, η ελληνική κοινοβουλευτική διπλωματία έχει ανεβάσει στροφές από το 2019 και μετά. Με συναδέλφους που έχουν εμπειρία, κύρος και το σωστό αφήγημα για την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.