Αίσθηση και πολλα ερωτηματικά προκαλει ένα βιντεο με ένα άνδρα να προκαλει τους αστυνομικούς των ΜΑΤ και μετά αυτά να απαντούν κάνοντας τον άνδρα στην άκρη, ο οποιος βγαίνει αλώβητος ενώ τα ΜΑΤ ξεκινούν το έργο τους ρίχνοντας ξύλο στους φοιτητές.
https://twitter.com/anthi7vas/status/1524068238337974272?s=21&t=iJ7Q42PA-8n_Cx5UctsScQ
Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας κατά της παρουσίας της Αστυνομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου στη συμπρωτεύουσα.
Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι «παρέλασαν» από την Αγίας Σοφίας με κατεύθυνση προς την Τσιμισκή, κρατούσαν πανό και φωνάζουν συνθήματα υπέρ του ασύλου στα πανεπιστήμια και κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί στο μνημείο της Καμάρας, ανάρτησαν πανό με το εξής μήνυμα: «Έξω τα ΜΑΤ από τις σχολές. Από τα ιδρύματα μας δεν λείπει η Αστυνομία. Δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία».
Στο μεταξύ, από το πρωί η κατάσταση στο campus μυρίζει… μπαρούτι, καθώς υπό την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ξεκίνησε η απομάκρυνση των μπαζών από τον χώρο όπου στεγάζονταν η πρώην κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό» και σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μια βιβλιοθήκη. Έξω από το σημείο έλαβαν χώρα εκτεταμένα επεισόδια, ενώ ένταση σημειώθηκε και έξω από την πρυτανεία, όπου φοιτητές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την παρουσία της αστυνομίας στον χώρο του ΑΠΘ.
Και στις δυο περιπτώσεις δυνάμεις των ΜΑΤ προέβησαν σε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης, αλλά και δακρυγόνων, ενώ πραγματοποίησαν συνολικά δυο προσαγωγές, η μια εκ των οποίων μετατράπηκε σε σύλληψη.
Σε ανακοίνωση για τα όσα συνέβησαν στο χώρο του ΑΠΘ προέβη ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης, μέσω της οποίας «καταγγέλλει και καταδικάζει τις προβοκατόρικες καταστροφές στις σχολές του ΑΠΘ καθώς και την ασύστολη βία των ΜΑΤ εναντίον των φοιτητών και των φοιτητικών συλλόγων που δεν είχαν καμία σχέση με τα επεισόδια».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει «πως οι καταστροφές στο ΑΠΘ εξυπηρετούν την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει το πολιτικό αδιέξοδο που δημιούργησε με την εγκατάσταση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια». Και, καταλήγοντας, επισημαίνει ότι «το Υπουργείο Παιδείας και οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ έχουν την ευθύνη για την αναζήτηση μιας λύσης που δεν θα διαλύει το πανεπιστήμιο, θα σέβεται τις αποφάσεις των ακαδημαϊκών οργάνων και θα επιδιωχθεί χωρίς αυταρχισμό και κλιμάκωση της βίας».