Το προσχέδιο εγγράφου που έλαβε η Schemes η ερευνητική υπηρεσία του RadioFree Europe, έχει τίτλο «Μανιφέστο του Λαϊκού Συμβουλίου της Νότιας Ρωσίας» και έχει ημερομηνία 16 Απριλίου, αλλά δεν διευκρινίζει ποια κατεχόμενα θα αποτελέσουν το νέο κράτος «Νότια Ρωσία», γράφει ρουμανικό δημοσίευμα.
Το έγγραφο του μανιφέστου αναφέρει ότι η Ουκρανία έχασε τη νομιμότητά της μετά την επανάσταση του Μαϊντάν του 2013-2014, η οποία κορυφώθηκε με την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Η Ρωσία προσπάθησε εδώ και καιρό να υποστηρίξει ότι οι διαδηλώσεις στους δρόμους ήταν πραξικόπημα και ότι η κυβέρνηση ανελήφθη από «Ναζί» και «Μπαντεροβιστές» – μια αναφορά στον Ουκρανό εθνικιστή ηγέτη του 20ου αιώνα Στέπαν Μπαντέρα.
«Σε απάντηση στον τρόμο και την ολοκληρωτική επιβολή της ιδεολογίας του ναζισμού και του Μπαντέρα από το πρώην κράτος της Ουκρανίας, εμείς, με τη μορφή του Λαϊκού Συμβουλίου της Νότιας Ρωσίας, παίρνουμε την εξουσία στα χέρια μας και ιδρύουμε ένα νέο κράτος της Νότιας Ρωσίας», εμφανίζεται στο έγγραφο.
«Αναγνωρίζουμε τη ρωσική γλώσσα, καθώς και την ουκρανική διάλεκτο, ως μητρική γλώσσα και γλώσσα διαεθνοτικής επικοινωνίας, με την ισότητα όλων των γλωσσών και εθνικοτήτων», αναφέρεται, επίσης, στο κείμενο.
«Νότια Ρωσία» και «Νοβορόσια»
Το περίγραμμα του εγγράφου για ένα νέο κράτος «Νότια Ρωσία» είναι απόηχος της ομιλίας που είχε προηγηθεί προηγουμένως ο Πούτιν και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου, οι οποίοι ζήτησαν την ίδρυση της «Novorosia» – μια άλλη ιστορική έννοια που αναφέρεται σε εδάφη, κυρίως στην Ουκρανία , που αποτελούσαν προηγουμένως μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας τον δέκατο όγδοο και δέκατο ένατο αιώνα.
Τα μεταδεδομένα του word document που έλαβε η Schemes υποδεικνύουν ότι ο Ρομάν Ρομανόφ, ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, φαίνεται να είναι ο συντάκτης του εγγράφου ή να συμμετέχει στη δημιουργία του.
Η Ενωμένη Ρωσία είναι το κόμμα που συνδέεται με το Κρεμλίνο που κυριαρχεί στο ρωσικό κοινοβούλιο και στην πολιτική ζωή της χώρας.
Οι δημοσιογράφοι της Schemes είπαν ότι το έγγραφο δόθηκε αργότερα σε συνεργάτες του Κονσταντίν Μαλόφεεφ, γνωστού και ως «Ορθόδοξου» ολιγάρχη κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος βοήθησε στη χρηματοδότηση και υποστήριξη των αυτονομιστών στο Ντονμπάς για χρόνια.
Στον Μαλόφεεφ επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014 για τον ρόλο του στην προσάρτηση της Κριμαίας. Κατηγορήθηκε στις αρχές Απριλίου για απόπειρα αποφυγής κυρώσεων. Ούτε ο Ρομανόφ ούτε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντρέι Τουρσέακ μπόρεσαν να επικοινωνήσουν για σχόλια από τη Schemes.
Ο Μαλόφεεφ αρνήθηκε να σχολιάσει το μανιφέστο όταν επικοινώνησε μαζί του και έκλεισε το τηλέφωνο, λέγοντας ότι δεν επικοινωνούσε με τους δημοσιογράφους.
Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ‘Medusa’ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το Κρεμλίνο εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δύο δημοψηφισμάτων στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στις 14 και 15 Μαΐου.
Ο Γέλιφις έγραψε ότι ένα άλλο δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί στο Χέρσον, μια περιοχή βόρεια της Κριμαίας και εν μέρει κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις.
stiri.tvr.ro
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος