Καταγγελίες πολιτών πως ο Δήμος Αθηναίων κατακρεουργεί τα δέντρα και το ονομάζει κλάδεμα.
Πληθαίνουν στο διαδίκτυο οι καταγγελίες απο κατοίκους του δήμου Αθηναίων που αντικρίζουν στους δρόμους κουτσουρεμένα δέντρα, κατακρεουργημένα οπως πολλοί τονίζουν με τον Δημο Αθηναίων να υπερασπίζεται της απόφασης του για τον συγκεκριμένο τροπο κλαδέματος που επιλέχθηκε.
Αυτό είναι ΕΓΚΛΗΜΑ @KBakoyannis!Τ´ότι δεν εποπτεύονται οι εγκληματίες αυτοί που τό´κοψαν από υπαλλήλους του Δήμου σας καθιστά 2πλα υπεύθυνο.150+ χρόνια ελιά να κατακρεουργηθεί έτσι απλά εξηγείται από τ´ότι έκλεψαν ΚΑΙ τον κορμό για καυσόξυλα.Η μόνη πρωτεύουσα που σκοτώνει δένδρα.
Αυτό είναι ΕΓΚΛΗΜΑ @KBakoyannis!Τ´ότι δεν εποπτεύονται οι εγκληματίες αυτοί που τό´κοψαν από υπαλλήλους του Δήμου σας καθιστά 2πλα υπεύθυνο.150+ χρόνια ελιά να κατακρεουργηθεί έτσι απλά εξηγείται από τ´ότι έκλεψαν ΚΑΙ τον κορμό για καυσόξυλα.Η μόνη πρωτεύουσα που σκοτώνει δένδρα.
— Μαρια Συννεφια-Will (@mariawilliamson) April 28, 2022
Απο την πλευρά του ο Δήμος Αθηναίων με αφορμή τα ερωτήματα που διατυπώνονται σχετικά με το κλάδεμα των δέντρων στην πρωτεύουσα, μέσω της Διεύθυνσης Πρασίνου, διευκρινίζει τα εξής:
– Την τελευταία δεκαετία για διάφορους λόγους, τα δέντρα της Αθήνας δεν κλαδεύονταν και όταν αυτό συνέβαινε σε κάποιες περιπτώσεις, δε γινόταν σχεδόν ποτέ με τον σωστό τρόπο.
– Ως δήμος, υλοποιούμε φέτος -με τη συνδρομή ειδικών, υψηλής εξειδίκευσης και με πλήρη επίγνωση της τεράστιας αξίας που έχουν για τη ζωή των Αθηναίων οι πνεύμονες πρασίνου- ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αυστηρού κλαδέματος, ανανέωσης των δέντρων.
Η διαδικασία αυτή είναι αναγκαία, επιστημονικά τεκμηριωμένη, και εγγυάται, σε βάθος χρόνου, την επιβίωση και την υγιή ανάπτυξη των δέντρων της πρωτεύουσας τα οποία είναι μεγάλης ηλικίας και πολλαπλώς επιβαρυμένα.
Αντιμετωπίζονται με προσοχή όλες οι φθορές του χρόνου, οι επιβαρυντικές συνέπειες του αστικού περιβάλλοντος, οι επιπτώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις, καύσωνες κλπ.), καθώς και οι βλάβες από τις ασθένειες.
– Ειδικά φέτος, ο χρόνος κλάδευσης επεκτάθηκε για λίγες μέρες, εξαιτίας της πρωτοφανούς κακοκαιρίας «Ελπίς», αλλά και των χαμηλών θερμοκρασιών που συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές της άνοιξης, με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει και η βλάστησή τους.
– Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις για τις επιπτώσεις που έχει το κλάδεμα των δέντρων στις φωλιές των πουλιών, επισημαίνεται ότι τα πουλιά δημιουργούν τις φωλιές τους κυρίως πάνω σε δέντρα που βρίσκονται σε λόφους, άλση, αλλά και στα μεγάλα πάρκα της πόλης. Τα δέντρα αυτά δεν κλαδεύονται, όπως τα αντίστοιχα δέντρα στα πεζοδρόμια και τις πλατείες. Καθαρίζεται μόνο η ξερή βλάστηση που συνδυάζεται και με την πυρασφάλεια. Ως εκ τούτου, ελάχιστες είναι οι φωλιές των πουλιών που επηρεάζονται. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις π.χ. εάν βρεθεί φωλιά πουλιού σε δέντρο πεζοδρομίου ή πλατείας, αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία.
– Η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων φροντίζει σε καθημερινή βάση 140.000 δέντρα, διαφόρων ειδών και ηλικιών: Τα δέντρα στον Εθνικό Κήπο, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι άνω των 100 ετών, στον Λυκαβηττό, στον Λόφο του Φιλοπάππου, στα άλση και στις πλατείες, αλλά και στις δεντροστοιχίες των δρόμων. Πρόκειται για ένα τεράστιο και απαιτητικό έργο.
– Σημειώνεται ότι στην Αθήνα υλοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα φύτευσης νέων δέντρων στη χώρα.Ήδη, έχουν τοποθετηθεί περισσότερα από 1.000 νέα δέντρα, ενώ ο αριθμός των συνολικών νέων φυτεύσεων θα φτάσει στις 3.000.
Για πρώτη φορά ο Δήμος Αθηναίων εκπόνησε και υλοποιεί έναν ολοκληρωμένο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τη διαχείριση συνολικά του πρασίνου της πόλης. Με σύγχρονα τεχνικά μέσα, νέο ανθρώπινο δυναμικό. Τα δέντρα και το πράσινο αποτελούν το σπουδαιότερο κεφάλαιο για την ποιότητα ζωής των Αθηναίων και «ασπίδα» απέναντι στην κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιαννης με ανάρτηση του προβάλει πως στην πόλη γίνονται εργα:
Η Αθήνα έχει πληγές γιατί για χρόνια έμεινε χωρίς φροντίδα. Για αυτό και βάλαμε ως προτεραιότητά μας τα έργα που αναβαθμίζουν τις υποδομές της. Όπως το μεγάλο έργο ανακατασκευής 410 πεζοδρομίων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα νέα πεζοδρόμια φτιάχνονται σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας με ψυχρά αντιολισθητικά υλικά, ράμπες για τα άτομα με αναπηρία και οδηγούς για τους τυφλούς. Από το κέντρο της Αθήνας στον Άγιο Παύλο, τα Σεπόλια, το Νέο Κόσμο, την Κυψέλη, τον Άγιο Αρτέμιο και τη Λαμπρινή. Γιατί την Αθήνα θέλουμε να τη ζούμε και να την απολαμβάνουμε όλοι και όλες στην καθημερινότητά μας. Για αυτό την κάνουμε προσβάσιμη και ασφαλή.