Μπορεί να μας φαίνεται υπερβολικό, όμως δεν είναι: τις ημέρες του Πάσχα και ειδικά μετά την Κυριακή του Πάσχα, παρατηρείται αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία που σχετίζονται με άτομα τα οποία κυρίως παρουσιάζουν καρδιακά και γαστρεντερικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η προσέλευση των ασθενών αυξάνεται κατά τουλάχιστον 30% και γι’ αυτό ευθύνεται η υπερκατανάλωση λιπαρών και διαιτητικής χοληστερόλης, αλλά και μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και ζάχαρης, λόγω των γλυκών που καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες.
«Η γιορτή του Πάσχα χαρακτηρίζεται από δύο εντελώς αντίθετες διατροφικές καταστάσεις και επιλογές. Περιλαμβάνει αρχικά την 40ήμερη ή μικρότερης χρονικής περιόδου (για τους περισσότερους μιας εβδομάδας, αυτής της Μεγάλης Εβδομάδας) περίοδο νηστείας, κατά την οποία υπάρχει πλήρης αποχή από τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης, με κυρίαρχα τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, υδατανθρακούχα αμυλούχα τρόφιμα και τα θαλασσινά, ως βασικότερο εκπρόσωπο των ζωικών τροφών», επισημαίνει ο κ. Δημοσθενόπουλος.
Τι χρειάζεται, λοιπόν, να προσέξουμε τις επόμενες ημέρες; Αρχικά, και πριν αναφερθούμε στη διατροφή, σημαντική είναι και η ψυχολογία κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών. Η έντονη επιθυμία για εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων που σχετίζονται με την προετοιμασία, με ένα ταξίδι ή ένα τραπέζι μπορεί να επιδεινώσει το άγχος κα να φέρει και άλλα αρνητικά έντονα συναισθήματα, όπως θυμό. Και φυσικά όταν υπάρχει προδιάθεση, το άγχος αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων.
Τώρα, και όσον αφορά στη διατροφή, το κλειδί είναι να αποφύγουμε τις υπερβολές. Μπορεί να έχουμε συνδυάσει τη διασκέδαση και τη γιορτή με υπερκατανάλωση φαγητού και αλκοόλ, αλλά ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε.
Σημασία έχει να ακούμε το σώμα μας και πόσο αντέχει τα λιπαρά φαγητά, το αλκοόλ και τη ζάχαρη με τα οποία τρεφόμαστε αυτές τις μέρες. Μια σημαντική συμβουλή είναι να καταναλώνουμε αρκετή ποσότητα σαλάτας μαζί με τα άλλα τρόφιμα που περιέχουν λίπος και χοληστερίνη.
Επίσης, ο Χ. Δημοσθενόπουλος συμβουλεύει «Τρόφιμα με υδατάνθρακες (πατάτα, ρύζι και λιγότερο το ψωμί) να κατέχουν θέση στο πιάτο μας, αφού προσδίδουν λιγότερη ενέργεια από ότι τα λιπαρά κρέατα του Πάσχα, ενώ ταυτόχρονα οι αδιάλυτες φυτικές τους ίνες, μαζί με των λαχανικών, θα τονώσουν τη λειτουργία του εντέρου».
Το βράδυ δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε ίδιες ποσότητες και ποιότητες φαγητού με το μεσημέρι. Ας επιλέξουμε ένα γεύμα με χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο που να περιέχει σαλάτα, ώστε να ξεκουράσουμε και το στομάχι μας. Όσο για το αλκοόλ, ας προσπαθήσουμε να μην υπερβαίνουμε κατά πολύ τις συνιστώμενες ποσότητες.
Τέλος, οι πασχαλινές διακοπές δεν είναι ευκαιρία μόνο για κατανάλωση περισσότερων και πλουσιότερων γευμάτων. Αυτές οι μέρες προσφέρονται επίσης για επιπλέον δραστηριότητες, όπως τρέξιμο, περπάτημα και άσκηση, ειδικά αν ο καιρός είναι αρκετά ανοιξιάτικος.