Την ώρα που ο πλανήτης παρακολουθεί σκηνές Αποκάλυψης στη Σαγκάη με τις κινεζικές αρχές να επιχειρούν να εκμηδενίσουν τα κρούσματα κορωνοϊού,πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν, την ώρα που ένα σύννεφο φόβου πλανάται πάνω στην Υφήλιο για όσα μπορεί να συμβούν τους επόμενους μήνες.
Μέχρι χθες οι αρχές της πόλης έκαναν λόγο για μηδενικό αριθμό θανάτων από κορωνοϊό στην πόλη από το 2020, ωστόσο το BBC σε δημοσίευμά του αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 27 ασθενείς πέθαναν σε νοσοκομεία της Σαγκάης το τελευταίο διάστημα. Σήμερα υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν τους πρώτους τρεις θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 στη Σαγκάη.
Με ανακοίνωσή του σήμερα ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για όσα γίνονται στη Σαγκάη, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για νέα μετάλλαξη.
Τι συμβαίνει άραγε στη μεγαλούπολη που έχει φτάσει σε σημείο να λάβει τόσο σκληρά και απάνθρωπα μέσα, στέλνοντας μικρά παιδιά σε στρατόπεδα καραντίνας, κυνηγώντας τους πολίτες με δαγκάνες και θανατώνοντας ακόμα και τα κατοικία όσων έχουν βρεθεί θετικοί στον Covid;
Έλληνες επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους και επιχειρούν να εξηγήσουν τους λόγους που ερχόμαστε αντιμέτωπο με τέτοιες εικόνες.Κάποιοι μάλιστα, υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται να κρύβεται κάτι άλλο πίσω από το αυτό το χάος που επικρατεί στην οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας.
Ο Πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, Παναγής Γαλιατσάτος κάνει λόγο για περίεργες καταστάσεις:
«Βρίσκω πολύ περίεργο τι συνέβη στη Σανγκάη. Είμαστε δύο χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία. Και η επιστήμη, η έρευνα έχουν φτάσει σε μια στιγμή πουξέρουμε πώς να ζήσουμε με τον COVID και ξέρουμε να τον ‘κρατήσουμε’ σαν ένα κρύωμα» δήλωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε:
«Έχουμε εμβόλια, φάρμακα, μάσκες… Αυτά που βλέπουμε στη Σαγκάη, πολλοί γιατροί φίλοι μου λένε ότι είναι πολύ παράξενα. Αυτά τα κάνεις στην αρχή που είχαμε φόβο, δεν ξέραμε τι ήταν ο ιός τι κακό θα μάς έκανε. Μια υπόθεση είναι ότι έτσι είναι ο πολιτισμός τους δεν θέλουν ούτε νέα κρούσματα ούτε έναν ασθενή, το έχουμε δει αυτό στην Κίνα πολλές φορές. Η άλλη υπόθεση είναι: μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μας το λένε; Δύο χρόνια πριν αυτό είδαμε με τον COVID (με ανακοινώσεις) μέσω των γιατρών στο ίντερνετ. Μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δε μας το λένε. Ελπίζω να είναι το πρώτο, ο πολιτισμός τους, αλλά είναι πολύ περίεργο, δεν χρειάζονται αυτά, έχουμε τα εργαλεία να ζήσουμε με τον Covid», συμπλήρωσε.
Ο κ. Γαλιάτσος σημείωσε επίσης: «Είναι ο πολιτισμός τους ή μήπως κάτι χειρότερο θα βγει; Δε θέλω να πιστεύω ότι πάλι μας κρύβουν, για δεύτερη φορά σε δυο χρόνια, κάποιο άλλο μυστικό. Αυτό ελπίζω».
Την αμφιβολία του για τα όσα ανακοινώνουν οι κινεζικές αρχές εξέφρασε και ο Καθηγητής Γενετικής στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.
«Το πρώτο που γνωρίζουμε είναι ότι στην Κίνα αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η Όμικρον 2, η οποία είναι υπερμεταδοτική και διαφεύγει της ανοσίας του οργανισμού μας. Επίσης, έχει εξαπλωθεί και η παραλλαγή Όμικρον 5, που είχε εμφανιστεί στη Νότια Αφρική. Δυστυχώς από την Κίνα δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτή την παραλλαγή. Και αυτή (σ.σ. η 5) είναι πιο μεταδοτική αλλά έχει λιγότερα συμπτώματα» εξήγησε ο καθηγητής και πρόσθεσε:
«Ο εμβολιασμός στην Κίνα έχει καλύψει με δύο δόσεις περίπου το 85 με 88% του πληθυσμού, το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Δυστυχώς, όμως, 3η δόση κάνουν μετά από έξι μήνες. Ακόμη, δεν έχει εμβολιαστεί περίπου το 40% των ατόμων που είναι πάνω από 80 ετών. Τα κινεζικά εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με τα mRNA. Άρα, καθώς δεν έχει γίνει αναμνηστική δόση και επιπλέον υπάρχουν τόσα πολλά άτομα πάνω από 80 ετών, είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να παρακολουθεί τις νέες παραλλαγές του ιού:«Καλό θα ήταν και η Ελλάδα να παρακολουθεί την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5, οι οποίες είναι καινούριες παραλλαγές και έχουν εμφανιστεί στην Αφρική και ήδη έχουν εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Όταν κάποιος διαπιστωθεί ότι έχει μολυνθεί, τα φάρμακα που του δίνουν είναι τα παραδοσιακά της κινεζικής ιατρικής. Δυστυχώς, δηλαδή και η θεραπευτική αγωγή που χρησιμοποιούν δεν είναι η πιο κατάλληλη».
Μάλιστα όπως πρόσθεσε ο καθηγητής, έχει διαπιστωθεί ότι η Κίνα δεν είπε την αλήθεια για το πότε εμφανίστηκε ο ιός : «Είχα πάντα αμφιβολίες στα στοιχεία που μας ανακοινώνουν. Έχει διαπιστωθεί ότι δεν είχαν πει αλήθεια για το πότε εμφανίστηκε ο ιός. Μου κάνει εντύπωση να έχουν ανακοινώσει μόνο τρεις θανάτους, όταν το Reuters διαπίστωσε ότι μόνο σε ένα νοσοκομείο ήταν πάνω από 20» κατέληξε.