12/01/22 παγώνουν οι έρευνες υδρογοναθράκων ΝΔ της Κρήτης, & λόγω της απόφασης ταχείας απανθρακοποίησης του ενεργειακού συστήματος της χώρας
Συγκεκριμένα διαβάζουμε σε άρθρο Του Χάρη Φλουδόπουλου με τίτλο “Παγώνουν” οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη στο capital.gr
Σε επ’ αόριστο πάγωμα οδηγούνται οι έρευνες υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η κοινοπραξία των εταιρειών Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ αποφάσισε να μην προχωρήσει φέτος στη διενέργεια σεισμικών καταγραφών, όπως προβλεπόταν στη σύμβαση παραχώρησης. Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία επέδωσε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων το workplan της στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η διενέργεια σεισμικών ερευνών στην Κρήτη, κατά το επίμαχο διάστημα του φετινού χειμώνα.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της κοινοπραξίας, οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη επρόκειτο να διενεργηθούν στο πρώτο παράθυρο ευκαιρίας, δηλαδή στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022.
Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία, βάσει της σύμβασης παραχώρησης, οφείλει να διεξαγάγει τις σεισμικές έρευνες εντός της τριετίας από την υπογραφή της σύμβασης, το 2019. Δηλαδή οι σεισμικές έρευνες θα πρέπει να ξεκινήσουν μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.
Ωστόσο, καθώς οι σχετικές δραστηριότητες επιλέγεται να γίνονται στο χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, προκειμένου να μη διαταραχθεί ο πολλαπλασιασμός των θηλαστικών, είναι σαφές ότι η απόφαση να μη διενεργηθούν το φετινό χειμώνα οι σεισμικές καταγραφές ισοδυναμεί ουσιαστικά με πρόωρο τέλος για τις ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή.
Για να υπάρξει κάποια διαφορετική εξέλιξη θα πρέπει είτε η κοινοπραξία να αναθεωρήσει το workplan της, είτε να δοθεί εκ μέρους της ΕΔΕΥ παράταση στο χρόνο εκπλήρωσης της συμβατικής υποχρέωσης. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η κοινοπραξία δεν έχει υποβάλει κάποιο αίτημα για παράταση.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της κοινοπραξίας δε θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη, με δεδομένο το διεθνές σκηνικό που έχει διαμορφωθεί γύρω από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, αλλά και τις αποφάσεις για ταχεία απανθρακοποίηση του ενεργειακού συστήματος της χώρας μας. Μάλιστα στο παρελθόν δεν έλειψαν δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, οι οποίες αποτύπωναν το κλίμα σκεπτικισμού απέναντι στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονονθράκων.
Σε διεθνές επίπεδο πάντως, οι εταιρείες στρέφουν τις επενδύσεις τους σε πιο ώριμα και προχωρημένα κοιτάσματα, όπως έκανε πρόσφατα η γαλλική Total, η οποία εξαγόρασε στο Ιράκ μεγάλο αριθμό κοιτασμάτων, στα οποία η εξόρυξη είναι ευκολότερη και φθηνότερη, ενώ και το πολιτικό ρίσκο θεωρείται μικρότερο, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ή κοινωνικές αντιδράσεις στις εξορύξεις.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, πάντως, οι δύο ξένες εταιρείες της κοινοπραξίας η Total και η ExxonMobil, εμφανίζονται πιο αποφασισμένες να προχωρήσουν τις έρευνες στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κύπρου, όπου συμμετέχουν. Και αυτό διότι η Κύπρος προχώρησε με ταχύτερα βήματα και εκμεταλλεύτηκε καλύτερα την χρονική περίοδο που το διεθνές περιβάλλον της αγοράς υδρογονανθράκων ήταν θετικό. Έτσι σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα αποτελέσματα ερευνητικών γεωτρήσεων, που καθιστούν εφικτό για τη χώρα να προχωρήσει και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που εντοπίστηκαν.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος, ότι σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΔΕΥ Α. Στεφάτου, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η Ελλάδα –και ειδικότερα η Κρήτη- θα μπορούσε να φιλοξενεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου.
12/01/22 παγώνουν οι έρευνες υδρογοναθράκων ΝΔ της Κρήτης, & λόγω της απόφασης ταχείας απανθρακοποίησης του ενεργ συστήματος της χώρας
12/04/22 επιταχύνονται οι έρευνες υδρογοναθράκων ΝΔ της Κρήτης, & λόγω της απόφασης μη ταχείας απανθρακοποίησης του ενεργ συστήματος της χώρας pic.twitter.com/WlVRwNjZ4Z— Insp Rebus (@InspRebus) April 12, 2022
12/04/22 επιταχύνονται οι έρευνες υδρογοναθράκων ΝΔ της Κρήτης, & λόγω της απόφασης μη ταχείας απανθρακοποίησης του ενεργειακού συστήματος της χώρας.
Συγκεκριμενα διαβάζουμε σε άρθρο της Έλλης Τριανταφύλλου με τίτλο Μητσοτάκης: Επιταχύνονται οι έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου σε έξι περιοχές απο το ieidiseis.gr
«Η Ελλάδα εκτός από χώρα αποθήκευσης φυσικού αερίου, μπορεί να γίνει και χώρα παραγωγός» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυση φυσικού αερίου σε έξι περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κρατώντας ωστόσο μία επιφύλαξη για το τί θα βγάλουν οι έρευνες.
Όπως είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία, «η χώρα είναι πιθανό, δεν είμαστε βέβαιοι, να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στο θαλάσσιο χώρο, σε ζώνες πάντα αποκλειστικής εκμετάλλευσης». Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι οι έρευνες αφορούν έξι εκτάσεις. Η μία είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα στην περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές. Στο Ιόνιο, στον Κυπαριασσιακό Κόλπο και στην Κρήτη.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πριν από τον πόλεμο δεν αποτελούσε ελκυστική ευκαιρία για νέες χώρες να μπουν στο παιχνίδι των εξορύξεων λόγω των χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου, κάτι που τώρα έχει αλλάξει.
Τις έρευνες θα αναλάβουν να υλοποιήσουν δυο ελληνικές εταιρίες, οι οποίες δεσμεύονται να ξεκινήσουν πρόγραμμα ερευνών έως το τέλος του 2023. «Πρέπει μέχρι τότε να γνωρίζουμε εάν έχουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή του», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι εταιρείεςμαυτές θα επικεντρωθούν στους μεγάλους πιθανούς στόχους εξόρυξης φυσικού αερίου.
Κλείνοντας, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σε κάποιες από τις παραπάνω περιοχές, «μπορούμε να πετύχουμε διερευνητικές γεωτρήσεις και πριν από το τέλος του 2023».
«Η Ελλάδα εκτός από χώρα αποθήκευσης φυσικού αερίου, μπορεί να γίνει και χώρα παραγωγός», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Σύσταση νέας ομάδας εργασίας
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί μία νέα ομάδα εργασίας, ενώ η ΕΔΕΥ θα απευθύνει επιστολή στους παραχωρησιούχους με την οποία θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι το υπουργείο Ενέργειας θα προβεί σε τρεις ενέργειες:
1. Θα συσταθεί μια νέα task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.
2. Θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών.
3. Θα σταλεί επιστολή στους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία οικόπεδα, ενώ στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος που εφάρμοσε ταχείες διαδικασίες τόσο για την διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων.