Για την ελλιπή, αλλά και αντιφατική ενημέρωση που εισέπραξε από το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ως απάντηση στα ερωτήματά του για το αποθεματικό της χώρας, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο Δελτίο Ειδήσεων “Kontra News 10” με τον Γιώργο Μελιγγώνη, ο Τρύφων Αλεξιάδης.
Όσο για τους εκατοντάδες ελέγχους στην αγορά, στους οποίους αναφέρονται με έπαρση κυβερνητικά στελέχη, ζήτησε «τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών, στα πρότυπα της δημοσιοποίησης αντίστοιχων φορολογικών παραβάσεων. Γιατί μπορούν στο τυροπιτάδικο, στο φούρνο, στο σουβλατζίδικο όταν κάνουν κάποια παράβαση φορολογική, να επιβάλλονται κυρώσεις, να κλείνει το μαγαζί και να μπαίνει ταμπέλα «κλειστό λόγω φοροδιαφυγής», ενώ να μη μπορούν να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία αυτών που η αισχροκέρδεια τους έχει φτάσει σε μεγάλα επίπεδα; Αν υπήρχε αυτό το πρόβλημα μέχρι χθες και δεν είχαν προβλέψει να το νομοθετήσουν – γιατί είχαν πολλές δουλειές τα οικονομικά υπουργεία με τις αναθέσεις κ.α. – ας φέρουν αύριο στη Βουλή και όχι μετά από τρείς μήνες, να ψηφίσουμε όλοι μαζί τη διάταξη που να μπορούμε να δημοσιοποιούμε περιπτώσεις αισχροκέρδειας και ας φέρουν μεθαύριο στη Βουλή – να μην τους πέσει πολύ δουλειά και κουραστούν – τη διάταξη για να μπει φορολόγηση, στα υπερκέρδη εταιρειών από την περίοδο της πανδημίας, στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, στα υπερκέρδη εταιρειών που διαπιστώνονται αυτή την περίοδο».
Αναλυτικότερα για το αίτημα της δημοσιοποίησης των στοιχείων των παραβατών, σε μία περίοδο που δεν μπορεί να είναι ανεκτή καμία αισχροκέρδεια, τόνισε «51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούμε την κυβέρνηση, με την συνυπογραφή και κατάθεση ερώτησης, να προχωρήσει άμεσα σε νομοθέτηση, να καλύψει αυτό το νομοθετικό κενό, αν θεωρεί ότι υπάρχει. Και για να μην κουράζονται και διαβάζουν άσκοπα, τους δείχνουμε το δρόμο να επαναλάβουν τη ρύθμιση που υπάρχει για τις φορολογικές παραβάσεις, να αφήσουν αυτές τις αστείες δικαιολογίες για το εάν επαναληφθεί ή όχι η παράβαση. Μπορεί να έρθει τέτοια ρύθμιση που να ορίζει ότι μόλις ανακαλυφθεί αισχροκέρδεια, που ξεπερνάει ορισμένα επίπεδα, σε σχέση με τον τζίρο ή με τα κέρδη της επιχείρησης, δημοσιοποιούνται τα στοιχεία. Να είστε σίγουρος ότι την επόμενη στιγμή από την νομοθέτηση αυτή, θα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις στην αγορά, λαμβάνοντας υπ’ όψη π.χ. τα μεγάλα ποσοστά που ξοδεύουν μεγάλες αλυσίδες στη διαφημιστική αγορά» .
Ζήτησε δε από την κυβέρνηση «να φέρει γρήγορα και τη διάταξη για την φορολόγηση των υπερκερδών. Να μην καθυστερούν και αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης, ότι “περιμένουμε πρώτα την ΡΑΕ για να μετρήσει τα υπερκέρδη και μετά θα τα φορολογήσουμε”, είναι αστεία επιχειρήματα. Η ΡΑΕ καλά κάνει και κάνει μετρήσεις, αναλύσεις κ.λπ. Αυτή είναι η δουλειά μιας ανεξάρτητης αρχής. Η δουλειά όμως της κυβέρνησης είναι να φέρει αύριο τη διάταξη στα πρότυπα διατάξεων άλλων χωρών π.χ. Ιταλίας, που να φορολογεί τα υπερκέρδη. Και το λέω αυτό, το έχω πει εδώ και καιρό και το ξαναλέω, διότι αν αυτή η διάταξη καθυστερήσει, θα υπάρχουν για την χρήση του 2021 θέματα συνταγματικότητας. Να μην καθυστερεί λοιπόν επίτηδες η κυβέρνηση για να ευνοήσει μεγάλες επιχειρήσεις, να φέρει άμεσα τη διάταξη και όταν διαπιστωθούν τα κέρδη και γίνουν οι αντίστοιχες δηλώσεις, να φορολογηθούν».
Για τα απανωτά κύματα ακρίβειας που πλήττουν τους καταναλωτές και την αντιμετώπισή τους ο Τρ. Αλεξιάδης υπενθύμισε ότι «πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχουν προχωρήσει σε μέτρα δημοσιονομικά τα οποία προτείνει εδώ και πολύ καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα. Έχει λοιπόν από την αντιπολίτευση, την πολιτική συναίνεση για να προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα και δεν το κάνει από πολιτική επιλογή. Δεν το κάνει διότι αυτά τα μέτρα θίγουν πολύ μεγάλα συμφέροντα και δεν εξυπηρετούν τη διαπλοκή που υπάρχει στη χώρα». Για το αν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για την ανακούφιση των ανυπεράσπιστων Ελλήνων καταναλωτών δήλωσε «οι παρεμβάσεις που κάνει η κυβέρνηση στις μειώσεις των φορολογικών βαρών από τον Ιούλη του 2019 μέχρι σήμερα, ευνοεί κυρίως τους πλούσιους και τους πολύ πλούσιους και όχι τη μεσαία τάξη όπως λένε. Τους καλώ για μια φορά ακόμη, όπως έκανα και στη Βουλή το προηγούμενο διάστημα, αν τολμούν να δημοσιοποιήσουν λεπτομέρειες για τα 360 εκατομμύρια μείωση στον ΕΝΦΙΑ που λένε πως έκαναν. Πόσο ποσοστό από αυτά τα 360 εκατομμύρια αφορούν περιουσίες από 0 έως 50 χιλιάδες, από 50 έως 100 χιλιάδες και γενικότερα την κλιμάκωση για να δούμε πως ακριβώς ευνοήθηκαν τα φτωχά και μεσαία στρώματα και να αφήσουν την προπαγάνδα».
Κλείνοντας δήλωσε ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση αποδείχτηκε ανίκανη και στην αναζήτηση λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανίκανη να πιέσει σε σχέση με την κυβέρνηση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στο θέμα της ενέργειας, ανίκανη να πιέσει για μια σειρά από ζητήματα, που αφορούν και την Ευρώπη και την Ελλάδα σχετικά με οικονομικά, εθνικά και λοιπά ζητήματα».