Τα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, επειδή η διαδικασία τινάχτηκε στον αέρα, βασισμένη σε λάθος δεδομένα.
Η υπόθεση της απογραφής του γενικού πληθυσμού, που διενεργήθηκε το 2021, φαίνεται ότι καταλήγει σε ένα ανεπανάληπτο φιάσκο του «επιτελικού κράτους».
Από τον
Γιώργο Χατζηδημητρίου
Βρισκόμαστε ήδη στα πρόθυρα του Απριλίου και τα αποτελέσματα της διαδικασίας, που άρχισε το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, παρά την παράταση που δόθηκε, ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί, επειδή πολύ απλά η διαδικασία τινάχτηκε πριν από την ώρα της στον αέρα!
Οι συνέπειες θα είναι δραματικές για τη χώρα, αν σκεφθεί κανείς ότι μια σειρά μελλοντικών αποφάσεων για τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά δεδομένα νοικοκυριών, όπως και για τον αριθμό των κατοικιών και άλλων ποιοτικών στοιχείων, θα βασιστεί σε λάθος δεδομένα! Καθοριστικές, εκτός των άλλων, κρίνονται οι επιπτώσεις στη διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη και στον προσδιορισμό των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας.
Μια συγκριτική μελέτη των εκλογικών καταλόγων μεταξύ του 2011, όταν έγινε η προηγούμενη απογραφή, και των εκλογών του 2019 επιβεβαιώνει ήδη σημαντικές μεταβολές, καθώς, μεταξύ άλλων, η Καστοριά, η Θεσπρωτία και η Χίος κανονικά θα έπρεπε να προστεθούν στις μονοεδρικές περιφέρειες. Στην ίδια λογική, η Α’ Αθηνών από 14 έδρες θα στερούνταν τη μία, όπως και οι εξαεδρικές σήμερα Μαγνησία και Α’ Πειραιά, οι πενταεδρικές μέχρι στιγμής Κοζάνη και Φθιώτιδα, αλλά και οι τριεδρικές Λακωνία και Αρτα.
Οι περισσότερες από τις χαμένες έδρες, με βάση τις εκτιμήσεις, θα κατέληγαν στην Ανατολική Αττική και την άλλοτε αχανή Β’ Αθηνών, που πλέον έχει κατατμηθεί σε τομείς.
Αίτηση ακυρώσεως των εκλογών
Θα ήταν δυνατόν να υποστηριχθεί μια αίτηση ακυρώσεως των προσεχών εκλογών στο Ανώτατο Δικαστήριο, αν διεξαχθούν με την παλιά απογραφή του 2011; Η απάντηση είναι «ναι»!
Όμως, με εισήγηση του Γιώργου Παπαδημητρίου, καθηγητή και νομικού συμβούλου του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο κίνδυνος αυτός αποσοβήθηκε από τη στιγμή που στο άρθρο 54 του Συντάγματος, που ορίζει τα σχετικά, προστέθηκε παράγραφος, σύμφωνα με την οποία: «O αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα, με βάση τον νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως ο νόμος ορίζει. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της».
Αυτό δεν σημαίνει ότι εξαλείφονται οι υπόλοιπες δραματικές παρενέργειες, αφού η απουσία επίσημων στοιχείων επηρεάζει καταλυτικά τον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών και, ως εκ τούτου, τον ΕΝΦΙΑ, τον τρόπο άσκησης κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής, τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τα κονδύλια που διατίθενται στους δήμους της Περιφέρειας.
Καταγγελία
Για το άκρως σοβαρό θέμα έχει καταθέσει στη Βουλή σχετική ερώτηση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ. με επικεφαλής τη γραμματέα Ευαγγελία Λιακούλη. Εκεί καταγγέλλεται ότι σε πολλές περιοχές ακόμα και της Αθήνας η άρνηση των κατοίκων να απογραφούν ξεπέρασε και το 50% (κι ας αποδόθηκε στο… κίνημα των ανεμβολίαστων!), με αποτέλεσμα οι Αρχές της Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) να απειλούν τους απογραφείς ότι, αν δεν συμπληρώσουν τα στοιχεία κατ’ εκτίμηση, δεν πρόκειται να πληρωθούν!
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η κατάσταση δεν έχει αρχή και άκρη, ενώ είναι άγνωστο πόσο μας στοίχισε το… μάρμαρο μιας διαδικασίας που επαναλαμβάνεται στερεότυπα ανά δεκαετία και, συνεπώς, δεν ήταν αιφνιδιαστική. Η «σοβαρότητα» του ερωτηματολογίου βέβαια ήταν ένα ακόμα… δράμα, καθώς, τη στιγμή που στην Ε.Ε. ρωτούν για μέλη της οικογένειας με κινητικά προβλήματα, εργασιακές συνθήκες και πρόσβαση στο διαδίκτυο, εδώ το καίριο ερώτημα ήταν «έχετε μπανιέρα ή ντουζιέρα;»…