Το μοντελο που προτείνουν για να σταματήσει ο πολεμος στην Ουκρανια: Τι σημαίνει «ουδέτερη» Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ουκρανία «ως ουδέτερο κράτος με καθεστώς παρόμοιο με της Αυστρίας και της Σουηδίας», είναι κάτι που συζητείται στις συνομιλίες με το Κίεβο και θα ήταν ένας «συμβιβασμός».

«Αυτή είναι μια επιλογή που συζητείται τώρα και μπορεί να θεωρηθεί ως συμβιβασμός», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, αυξάνοντας τις ελπίδες για εξεύρεση λύσης που θα οδηγήσει στο τέλος των συγκρούσεων.

Τι σημαίνει «ουδέτερη» Ουκρανία

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας στις συνομιλίες με την Ουκρανία Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, είπε ότι μια πιθανή συμφωνία για αυστριακό και σουηδικό μοντέλο, θα σήμαινε ότι η Ουκρανία «θα είναι σε θέση να διατηρήσει τον στρατό της, αλλά δεν θα της επιτρέπεται να φιλοξενήσει ξένες βάσεις ή στρατεύματα».

Νωρίτερα, ο Μεντίνσκι είχε δηλώσει στο Interfax ότι οι συνομιλίες με την Ουκρανία είναι δύσκολες και αργές, αλλά η Ρωσία θέλει «ειλικρινά την ειρήνη» το συντομότερο δυνατό.

«Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, προχωρούν αργά. Φυσικά, θα θέλαμε να γίνουν όλα πολύ πιο γρήγορα, αυτή είναι μια ειλικρινής επιθυμία της ρωσικής πλευράς. Θέλουμε να έλθει η ειρήνη το συντομότερο δυνατό», είπε.

Και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε μια ειρηνική, ελεύθερη, ανεξάρτητη Ουκρανία, ουδέτερη – όχι μέλος στρατιωτικών μπλοκ, όχι μέλος του ΝΑΤΟ».

Διαβάστε ακόμα: Σήμα κινδύνου από το ΔΝΤ λόγω Ουκρανίας: Μπορεί να αλλάξει θεμελιωδώς η παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική τάξη

Βλέπει πιθανό συμβιβασμό ο Ζελένσκι, αλλά ο Ποντόλιακ…

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι πάντως, είπε το πρωί ότι βλέπει «πιθανά περιθώρια συμβιβασμού» στις συνομιλίες με τη Μόσχα καθώς οι θέσεις της ρωσικής αντιπροσωπείας «ακούγονται πιο ρεαλιστικές».

Στην καθημερινή του ομιλία μέσω βίντεο στο Telegram, ο Ζελένσκι προέτρεψε τους Ρώσους επιχειρηματίες και άλλους πολίτες να αντιταχθούν στον πόλεμο.

Στα όσα είπε ο Πεσκόφ απάντησε ο επικεφαλής σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Μικχάιλο Ποντόλιακ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Telegram εξήγησε τη θέση του Κιέβου στα περί… μοντέλων:

«Αναμφίβολα, κατανοούμε την προσπάθεια των εταίρων μας (σ.σ. Ρωσία) να παραμείνουν συμβαλλόμενο μέρος πρωτοβουλίας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Εξ ου και τα λόγια για το σουηδικό ή αυστριακό μοντέλο ουδετερότητας. Όμως η Ουκρανία βρίσκεται τώρα σε κατάσταση άμεσου πολέμου με τη Ρωσία. Επομένως, το μοντέλο μπορεί να είναι μόνο ουκρανικό και μόνο για νομικά επαληθευμένες εγγυήσεις ασφαλείας. Και όχι άλλα μοντέλα ή επιλογές».

Και εξήγησε:

«Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον, απόλυτες εγγυήσεις ασφάλειας. Άμεσες και όχι πρωτόκολλα. Αυτό σημαίνει ότι οι υπογράφοντες τις εγγυήσεις δεν θα στέκονται στην άκρη σε περίπτωση επίθεσης στην Ουκρανία, όπως σήμερα. Αλλά θα έχουν ενεργό συμμετοχή στο πλευρό της Ουκρανίας στη σύγκρουση και θα μας παρέχουν επίσημα την άμεση προμήθεια της απαραίτητης ποσότητας όπλων.

Και δεύτερον, η Ουκρανία δεν θέλει πλέον να εξαρτάται από γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιτρέπουν ή δεν επιτρέπουν να κλείσουν οι αιθέρες. Χρειαζόμαστε άμεσες και σταθερές εγγυήσεις ότι η εναέρια κυκλοφορία θα κλείσει.

Θα προσθέσω ότι η Ουκρανία δεν ήταν ποτέ ένα μιλιταριστικό κράτος που επιτίθεται ή σχεδιάζει να επιτεθεί στους γείτονές της. Σε αντίθεση με αυτούς τους γείτονες. Γι’ αυτό σήμερα η Ουκρανία θέλει να έχει μια πραγματικά ισχυρή ομάδα συμμάχων με σαφώς καθορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ