του 2015 με τα capital controls. Ανάμεσα στις μεγαλύτερες ελληνικών συμφερόντων εταιρίες συγκαταλέγονται οι Coca-Cola HBC, υαλουργία HGI (πρώην Yioula), Frigoglass, Tζιρακιάν, ΕΛΤΟΝ Χημικά, Σαράντης, Μύλοι Λούλη, Alumil, Etem, ΣΙΔΜΑ, Printec και Chipita, η οποία ωστόσο εξαγοράστηκε από τη Mondelez International.
Η εξαγορά της Glusco
Από τις πιο πρόσφατες επιχειρηματικές κινήσεις με ελληνικό άρωμα που έγιναν στην ουκρανική αγορά είναι η εξαγορά στα τέλη του 2021 του δικτύου πρατηρίων Glusco από τον Ελληνα επιχειρηματία Δημήτρη Ανυφαντάκη, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της SNEL Energy. Διαθέτοντας περισσότερα από 100 πρατήρια βενζίνης και τέσσερις αποθήκες πετρελαίου στην Ουκρανία, η Glusco, η οποία είναι εγγεγραμμένη στην Ελβετία, ανήκε μέχρι τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου στον Ισραηλινό επιχειρηματία Nissan Moiseyev, ενώ ο κ. Ανυφαντάκης απέκτησε το σύνολο των μετοχών της σε μία συμφωνία, το τίμημα της οποίας δεν έγινε γνωστό.
Έκλεισε εργοστάσιο
* Ο ΣΑΡΑΝΤΗΣ διατηρεί εργοστάσιο και δραστηριότητα και στις δύο χώρες: Το εργοστάσιο της θυγατρικής της Ergopack LLC που βρίσκεται στο Κάνιβ της Ουκρανίας έκλεισε προσωρινά. Στη Ρωσία δραστηριοποιείται μέσω της Hoztorg LLC, συνδεδεμένης εταιρίας της Ergopack, και παράγει προϊόντα οικιακής χρήσης. Η συμμετοχή της Ergopack στον συνολικό τζίρο του ομίλου δεν είναι ευκαταφρόνητη, καθώς αποτελεί το 6,7%, ενώ η συνεισφορά της Hortzorg αποτιμάται στο 0,1% του συνόλου.
* Η FRIGOGLASS, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, συμμετέχει στις χώρες αυτές με 14,5% του συνολικού κύκλου εργασιών στη Ρωσία και 2,4% στην Ουκρανία. Η θυγατρική στη Ρωσία
αποτελεί το 20% του ενεργητικού του ομίλου για το 2021, καθώς λειτουργεί ως κύρια μονάδα παραγωγής στην Ευρώπη, μετά το περιστατικό πυρκαγιάς στο εργοστάσιό της στη
Ρουμανία τον Ιούνιο του 2021. Οπωσδήποτε θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των περιορισμών στην εφοδιαστική αλυσίδα και αναφέρει ότι εργάζεται ώστε να εκτιμήσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. στη θυγατρική της και στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης.
Οι αλευροβιομηχανίες
Μεγάλο αναλογικά το πλήγμα για τους Κυλινδρόμυλους Λούλη, παρότι εισάγει πρώτες ύλες και από άλλες χώρες, έχοντας εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση προβλημάτων προμήθειας στις δύο εμπόλεμες χώρες. Η αξία των σιτηρών που άλεσε ο όμιλος και προέρχονται από Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύει το 17% της συνολικής αξίας των σιτηρών.
* Ανάλογο και ίσως μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο όμιλος Κεπενού, καθώς στις χώρες αυτές η αξία των αγορών για τη χρήση 2021 ανήλθε σε 33% της συνολικής αξίας αγορών σιτηρών.
Xαλυβουργικός κλάδος
Η ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ προμηθεύεται από τις αγορές αυτές πρώτες ύλες χάλυβα καλύπτοντας μέρος των αναγκών της. Κατά το έτος 2021 η Τζιρακιάν κάλυψε από τις ανωτέρω αγορές μόνο το 17% των αναγκών της σε χάλυβα, ενώ η αναλογία των διατηρούμενων αποθεμάτων της ανέρχεται στο 3% του ενεργητικού της.
* Στη ΣΙΔΜΑ το ποσοστό του τζίρου που σχετίζεται με πωλήσεις εισαγόμενων προϊόντων από τις δύο χώρες αντιπροσωπεύει το 6,5% του συνόλου. Η εταιρία διατείνεται ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά προμηθευτών από διάφορες χώρες έτσι ώστε να μη διαταράσσεται η εφοδιαστική της αλυσίδα.
Η ΕΛΤΟΝ προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας της θυγατρικής της Elton Corporation LLC που έχει έδρα το Κίεβο, αλλά δεν θεωρεί σημαντική την επίπτωση στα οικονομικά του ομίλου, καθώς αντιπροσωπεύει το 2% των συνολικών πωλήσεων.
Coca Cola HBC: Πάνω από 3 δισ. ευρώ οι απώλειες
Η μεγαλύτερη εταιρία αναψυκτικών, συμφερόντων της οικογένειας Γιώργου και Αναστάσιου Δαυίδ, έχει υποστεί οικονομική καθίζηση, με τις απώλειες μόνο στο Χρηματιστήριο να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ και για πρώτη φορά μετά το 2010 να χάνει την πρώτη θέση στην κεφαλαιοποίηση από τον ΟΤΕ.
Η Coca-Cola HBC έκλεισε το εργοστάσιό της στο Κίεβο από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο ημέρες πριν ο όμιλος, κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2021, είχε δώσει και εκτιμήσεις για την πορεία των μεγεθών το 2022, αναμένοντας ανάπτυξη πάνω από το μέσο εύρος του 5%-6%, αλλά τις οποίες απέσυρε και όσο διαρκεί ο πόλεμος δεν μπορεί στην παρούσα φάση να προβεί σε νέες.
Ο λόγος δεν είναι μόνο ότι η ρωσοουκρανική κρίση παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, αλλά και η βαρύτητα που έχει η περιοχή για τον όμιλο, καθώς στη Ρωσία και την Ουκρανία πραγματοποίησε το 2021 το 20% του όγκου πωλήσεών του και των λειτουργικών του κερδών.
Η εταιρία εμφιάλωσης αναψυκτικών διαθέτει εργοστάσιο που έκλεισε αυτές τις μέρες στο Κίεβο, ενώ λειτουργούσε εκεί επί εικοσαετία. Απασχολεί 1.300 εργαζομένους και έχει 11 γραμμές παραγωγής, παράγοντας νερό, αναψυκτικά ανθρακούχα, χυμούς, ενεργειακά ποτά. Η εκεί θυγατρική της εισηγμένης δραστηριοποιείται με ένα συνολικό ποσοστό 36% (Ρωσική Ομοσπονδία – Ουκρανία) του συνολικού όγκου που κατευθύνεται στις αναδυόμενες αγορές.
Πηγή: newsbreak.gr