Ανησυχία και έντονοι φόβοι μετά από χτύπημα του ρωσικού στρατού στη μονάδα του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, η οποία αποτελεί και την μεγαλύτερη στην Ευρώπη, προκαλώντας φωτιά σε ένα τμήμα του.
Δύσκολη ξημέρωσε και η ένατη μέρα του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας με δεκάδες αμάχους νεκρούς. Ένα εκατομμύριο Ουκρανοί αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και ταξιδεύουν χωρίς ελπίδα σε χώρες της Ευρώπης.
Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μετά την πυρκαγιά, προκαλώντας τρόμο σε Ευρώπη και Αμερική. Το Κίεβο, ωστόσο, διαβεβαίωσε πως η ασφάλεια του εργοστασίου είναι εγγυημένη, κατηγορώντας τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία».
«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στην πλατφόρμα Telegram. «Η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού είναι εγγυημένη πλέον. Σύμφωνα με στελέχη του εργοστασίου, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κτίριο όπου εκπαιδεύονταν υπάλληλοι και σε εργαστήριο», καθησύχασε αργότερα μέσω Facebook ο Ολεξάντρ Στάρουχ, οι διοικητής των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Ζαπορίζια.
Το επίπεδο ραδιενέργειας στην εγκατάσταση, που μετράει έξι αντιδραστήρες και παρέχει μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η χώρα, παραμένει αμετάβλητο, διαβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με τον οποίο δεν χτυπήθηκε κανένας αντιδραστήρας.
Νωρίτερα, ο ΔΟΑΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση «να σταματήσει η χρήση βίας» στο πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποιώντας εναντίον «του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες».
Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, ο Χέρμαν Χαλούσενκο, ζήτησε σήμερα την επέμβαση του NATO, μετά την καταγγελία του Κιέβου ότι ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
«Γι’ αυτό ζητάμε όχι απλά μια επαγγελματική αποτίμηση του τι συμβαίνει, αλλά αληθινή επέμβαση, με τα σκληρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης επέμβασης του NATO και χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας. Υποστήριξε ότι το εργοστάσιο βομβαρδίστηκε από ρωσικά άρματα μάχης και αεροσκάφη. Ο Ουκρανός υπουργός ανέφερε ακόμη ότι συζήτησε τηλεφωνικά με την Αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ και ζήτησε να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ –όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986–, λίγη ώρα αφού ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
«Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας. «Η Ουκρανία μετράει δεκαπέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αν εκραγεί κάποιος, θα είναι το τέλος των πάντων. Το τέλος της Ευρώπης. Θα πρέπει να εκκενωθεί η Ευρώπη», συνέχισε.
«Μόνο το να αναλάβει άμεσα δράση η Ευρώπη θα μπορέσει να σταματήσει τα ρωσικά στρατεύματα. Πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος η Ευρώπη να πεθάνει εξαιτίας πυρηνικής καταστροφής», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.
Δέκα φορές χειρότερα από ό,τι στο Τσερνόμπιλ
Σε μία εφιαλτική εκτίμηση προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, μετά τα ρωσικά πυρά στο εργοστάσιο, προειδοποιώντας πως εάν σημειωθεί έκρηξη στην εγκατάσταση, τα πράγματα θα είναι δέκα φορές χειρότερα από ό,τι στο Τσερνόμπιλ, όπου εκτυλίχθηκε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας απαίτησε οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας να παύσουν πυρ αμέσως, να επιτρέψουν στους πυροσβέστες να επέμβουν στο εργοστάσιο και να στήσουν περίμετρο ασφαλείας.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μετά τη συνδιάλεξη του κ. Μπάιντεν με τον κ. Ζελένσκι πως ο Αμερικανός πρόεδρος ενώνει τη φωνή του με τον ουκρανό ομόλογό του, καλώντας τη Ρωσία να «σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητά της στην περιοχή» του εργοστασίου και «να επιτρέψει την πρόσβαση στους πυροσβέστες και στα σωστικά συνεργεία». Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε επίσης ότι κατά τις πληροφορίες που διαθέτει δεν καταγράφεται αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας στη Ζαπορίζια.