Εξαιρετικά ασυνήθιστο, αν όχι πρωτοφανές, θεωρείται να ανοίγει η Προεδρία της Δημοκρατίας τις πόρτες του Προεδρικού μεγάρου σε πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών, μόνο και μόνο για μια εθιμοτυπική συνάντηση… και για μια φωτογραφία.
Σε ένα ακόμα ολίσθημα υπέπεσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, προκαλώντας έτσι άλλο ένα πλήγμα στον θεσμό, ανοίγοντας τις πόρτες του Προεδρικού μεγάρου στην πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
Όχι για μια συνάντηση επί της ουσίας, αλλά για μια εθιμοτυπική φωτογράφηση προς διαφήμιση του γεγονότος ότι πρόκειται για δύο γυναίκες προέδρους. Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την -για πρώτη φορά- πρόεδρο των εφοπλιστών. Δηλαδή, ενός θεσμού, του ύψιστου Πολιτειακού, και ενός… σωματείου. Ακόμα κι’ αυτό έχει από πίσω του τη δύναμη της ταμπέλας των εφοπλιστών.
Παρόμοιες επισκέψεις, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, ουδείς ενθυμείται. Ακόμα, όμως, και όταν γίνονται τέτοιου είδους συναντήσεις, αυτές είναι σπάνιες σε επίπεδο Προεδρίας της Δημοκρατίας, γίνονται κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερομένου, ως επί το πλείστον του φορέα, και δεν είναι για τις κάμερες και μόνο.
Στην προκειμένη, η επίσκεψη της Μελίνας Τραυλού διαφημίστηκε από ορισμένα ΜΜΕ ως «ιστορική», επειδή επρόκειτο για τη συνάντηση δύο γυναικών. «Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στα 106 χρόνια ιστορίας της ΕΕΕ επισκέφθηκε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας», γράφτηκε.
Άραγε, το θέμα είναι ότι πρόκειται για δύο κυρίες οι οποίες συναντώνται για να πιουν το τσάϊ τους, ή ότι καθεμιά από αυτές αντιπροσωπεύει έναν θεσμό; Θεσμοί, μάλιστα, εκ διαμέτρου διαφορετικοί και εντελώς άλλου επιπέδου.
Ο ρόλος της Προέδρου της Δημοκρατίας, ως ο ύψιστος εκπρόσωπος των Πολιτειακών θεσμών της χώρας, είναι να τους διαφυλάσσει ως κόρη οφθαλμού, και όχι να αναλίσκεται σε εθιμοτυπικές φωτογραφήσεις.
Εκτός, πια, κι’ αν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προωθεί, για τους δικούς της λόγους, που πάντως δεν έχουν να κάνουν με τον θεσμό της Προεδρίας, μια πολύ συγκεκριμένη «πολιτική ατζέντα» και μια ιδιότυπη λίστα προσώπων που θα περνούν την είσοδο του Προεδρικού.
Η Μελίνα Τραυλού, πάντως, πρέπει να ένιωσε στο Προεδρικό σαν στο σπίτι της. Πόσο μάλλον, αφού φαίνεται πως μάλλον έχει «πάσο ελευθέρας» για το μέγαρο.
Να σημειωθεί πως τον Ιούλιο του 2019, όταν ορκιζόταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ίδια, όπως γράφτηκε τότε σε αρκετά ΜΜΕ, παρίστατο δίπλα στην οικογένεια Μητσοτάκη.
«Σύσσωμη η οικογένεια Μητσοτάκη έδωσε το παρών στο Προεδρικό Μέγαρο, για την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Μαζί τους, βρέθηκε και μία γοητευτική γυναίκα που έσπευσε να συγχαρεί τον κ. Μητσοτάκη στην πιο σημαντική στιγμή της καριέρας του: Η επί 20ετίας επιστήθια φίλη της Μαρέβας, η γνωστή πλοιοκτήτρια Μελίνα Τραυλού.
(…) Στο πλαίσιο της ενασχόλησης της με τα κοινά, συμμετείχε ενεργά στην Endeavor Greece από το 2012, μία μη κυβερνητική οργάνωση για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και των start ups, στην οποία συμμετείχε και η κα Μαρέβα Γκραμπόβσκι».
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η Κ.Σακελλαροπούλου υποπίπτει σε παρόμοια λάθη. Τον Δεκέμβριο του 2021 επισκέφθηκε την «ναυαρχίδα» του εκδοτικού συγκροτήματος Μαρινάκη, τα «Νέα», προκειμένου να νοιώσει, λέει, … δημοσιογράφος και να μάθει πως εκδίδεται μια εφημερίδα. Μια ακόμα πρωτοφανής -για τον θεσμό της Προεδρίας- κίνηση.
Α, να μην το ξεχάσουμε. Σύμφωνα με -προσκείμενα στην κυβέρνηση- ΜΜΕ, «η κ.Τραυλού ενημέρωσε την Πρόεδρο για τις ναυτιλιακές εξελίξεις και τις προκλήσεις σε εθνικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και για τη στενή σχέση και τη συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας στην οικονομία και την κοινωνία». antinews.gr