Συγκλονιστικό και αποκαλυπτικό άρθρο από την Ζέζα Ζήκου. Μία από τις κορυφαίες ελληνίδες δημοσιογράφους, που γνωρίζει τα ελληνοτουρκικά οσο κάνεις.
Διαβάστε το:
Είναι, ακόμη, πρόσφατες οι μνήμες από την τραγωδία της Ηλείας και από την αποκάλυψη ότι τούρκοι πράκτορες έβαλαν τις ολέθριες φωτιές το 2007 δημιουργώντας κλίμα αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 2014 διέρρευσε στην Τουρκία ένα ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ακούγονται ο τότε υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν, ο υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Γιασάρ Γκιουρέλ, να συζητούν για το στήσιμο προβοκάτσιας που θα πρόσφερε στους Τούρκους τη δικαιολογία για εισβολή στη Συρία, και να καυχώνται «όπως κάναμε και εναντίον της Ελλάδας». Για όσους από εμάς γνωρίζουμε, απλώς επιβεβαιωθήκαμε με την ομολογία για το στήσιμο προβοκάτσιας από το πολιτικο-στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας.
Αλλωστε γνώριζαν σχεδόν οι πάντες πως οι φωτιές στην Ηλεία ήταν έργο Τούρκων πρακτόρων εκτελώντας σχέδιο της Αγκυρας (ομολογία από ηχητικό ντοκουμέντο της Τανσού Τσιλέρ, πρωθυπουργού της Τουρκίας με κεμαλική ιδεολογία). Η συμπλήρωση 26 ετών φέτος από την κρίση των Ιμίων στις 25 Ιανουαρίου του 1996 με κυβέρνηση ενός ολίγιστου πρωθυπουργού του Σημίτη, ενός «παχύδερμου» υπουργού Αμυνας και μιας ανέτοιμης ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, έφερε ξανά στην μνήμη μας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το στήσιμο προβοκάτσιας της Τουρκίας. Ωστόσο, το συγκεκριμένο ιστορικό επεισόδιο των Ιμίων οφείλει να επαναπροσδιοριστεί, κυρίως, εξαιτίαςτης προχθεσινής προειδοποίησης του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας,Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που όχι μόνο επανέφερε το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά απείλησε πως αν η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε ανοίγει η συζήτηση για αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. «Τώρα ετοιμασθείτε για προβοκάτσια» με προειδοποίησαν οι Τούρκοι φίλοι μου.
Εξηγούμε: Η προβοκάτσια στα Ιμια ξεκίνησε από την προσάραξη τουρκικού φορτηγού σκάφους σε μία από τις δύο νησίδες των Ιμίων, σε ελληνικά χωρικά ύδατα δηλαδή. Το σκάφος έπρεπε να ρυμουλκηθεί από ελληνικά ναυαγοσωστικά, αλλά ο καπετάνιος αρνήθηκε την ελληνική βοήθεια ισχυριζόμενος ότι είναι σε… τουρκικά χωρικά ύδατα! Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αμέσως εξέδωσε ρηματική διακοίνωση που υποστήριζε ότι «τα Ιμια/Καρντάκ αποτελούν τμήμα της τουρκικής επικράτειας»! Μετά δημοσιογράφοι της «Χουριέτ» με ελικόπτερο και τηλεοπτική κάλυψη αποβιβάζονται στα Ιμια, κατεβάζουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Και η προβοκάτσια ολοκληρώθηκε όταν τούρκοι κομάντος κατέλαβαν τη μία από τις δύο νησίδες Ιμια και όχι μόνο δεν το πήραν χαμπάρι οι Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά μάθαμε την κατάληψη της νησίδας από τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρ. Χόλμπρουκ. Αποτέλεσμα: Η κρίση που ξέσπασε εκεί και παρ’ολίγον να οδηγήσει σε πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την οποία απέτρεψαν οι Αμερικανοί, ήταν η πρώτη μεταπολεμικά στην οποία η Τουρκία έγειρε εδαφική διεκδίκηση έναντι της Ελλάδας. Αμφισβήτησε δηλαδή εδαφική κυριαρχία. Και επέβαλε τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών».
Στα καθ’ημάς, δυστυχώς, το φαιδρό περιστατικό στη Σπάρτη, προκάλεσε εθνικό καυσίγελο εξαιτίας της ακατανόητης πολιτικά διαχείρησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Προβάλλοντας δήθεν το ύφος και ήθος της εξουσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τεράστιες διαστάσεις σε ένα περιστατικό που είχε εξελιχθεί πέντε ημέρες νωρίτερα και θα μπορούσε να έχει λήξει με εξηγήσεις των Λιβανού και Δούκα. Ετσι η απόφαση του να εκδιώξει και τους δύο, έστειλε το μήνυμα στους «νεονταβατζήδες» να παίξουν δυνατά το περιστατικό που είχε αναφερθεί ως αστείο στα τοπικά sites. Με αποτέλεσμα να εκθέσει την κυβέρνηση Καραμανλή πως μοίραζε «με τις τσάντες» λεφτά στην Ηλεία ώστε να ανακάμψει η δημοσκοπική υποχώρησή της μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, όπου θρηνήσαμε και 63 ανθρώπινες ζωές. Πάντως οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ψιθυρίζουν ότι ανομολόγητος στόχος του πρωθυπουργού ήταν να εκθέσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.Αλήθεια, στον αξιακό κώδικα του πρωθυπουργού είναι βαρύτερο αμάρτημα η ομολογία έστω εξαγοράς ψηφοφόρων (πάγια πρακτική στην πολιτική σκηνή) από την σκανδαλώδη πολιτικά και ηθικά «σχέση» του Γεραπετρίτη με τον υπόδικο Φουρθιώτη και όχι μόνο;
Εγώ, απλώς να θυμίσω την ομολογία του Θόδωρου Τσουκάτου στην απολογία του τον Φεβρουάριο του 2019 στην δίκη για την υπόθεση Siemens, ναεπιβεβαιώνει ότι στις εκλογές του 2000 η κυβέρνηση Σημίτη είχε στήσει το πιο αδίστακτο σύστημα κλεπτοκρατίας που υπήρξε ιστορικά στην Ελλάδα. «Νοικιάστηκε όποιο αεροπλάνο δεν πετούσε εκείνη την ημέρα στον ουρανό, όποιο πλοίο δεν κινούνταν στη Μεσόγειο και όλα, μα όλα τα λεωφορεία της χώρας», μεταφέροντας κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους από το εξωτερικό, είπε. Οι εκλογές του 2000 έτσι εκλάπησαν από τον Σημίτη με διαφορά περίπου 80.000 ψήφων από τον σίγουρο νικητή Κώστα Καραμανλή.Ο πακτωλός δισεκατομμυρίων που ξοδεύτηκε προεκλογικά το 2000 αποτελεί τη μεγαλύτερη, ίσως, ομολογία διαπλοκής που έγινε ποτέ, καθώς από τα 16 δισ. δραχμές τα 12 δισ. προέρχονταν από «ανεπίσημες» χρηματοδοτήσεις, εξήγησε ο Τσουκάτος. Υπό άλλες συνθήκες, οι αποκαλύψεις-ομολογίες Τσουκάτου, θα είχαν δημιουργήσει πολιτική θύελλα, αλλά οι δημοσιογράφοι που υπηρέτησαν το φαύλο καθεστώς Σημίτη παραμένουν στο προσκήνιο της δόλιας δημοσιογραφίας.